Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Komt een plan voor TT Museum in Assen weer op tafel?

Door Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Foto: "Marc Márquez, riding his Repsol Honda, being followed by the Castrol LCR Honda of Álex Márquez and the Lenovo Honda of Francesco Bagnaia at the 2021 Dutch TT." door Box Repsol
Het afgelopen weekend lijkt nieuw leven te hebben geblazen in een dood ogend plan voor een TT Museum in Assen. Arjan Bos, voorzitter van de TT, ziet een museum ineens wel weer zitten, meldt Dagblad van het Noorden.

De voorzitter van de Tourist Trophy Assen zegt het recht voor zijn raap tegen DvhN: “We moeten doen wat we kunnen om toch een museum te realiseren.” Hij verwijst naar andere circuits waar ze wél een museum hebben staan. Dat wil hij ook. Hier kan de geschiedenis van het evenement worden verteld, zeker met het aankomende honderdjarige jubileum dat de TT Assen volgend jaar viert.

Nog niet over gepraat

Ondanks de wens van de voorzitter moet hij dit nog wel voordragen aan het bestuur. Daar is namelijk nog niet mee gepraat over het idee van een museum. Hij kan dan ook geen toezeggingen doen over de komst ervan.

Dat idee kwam deze editie niet uit de lucht vallen. Ook ondernemers beseffen zich dat het evenement volgend jaar haar honderdjarige jubileum viert en hebben de circuitvoorzitter al benaderd over een museum. Bos stelt dat er veel draagvlak voor is. Zo was één van de ondernemers al met een schets van het museum naar hem toegekomen. “Mooie betrokkenheid”, noemde hij dat.

Geprobeerd

Het bestuur van de TT Assen wilde al eerder geld overmaken om een museum aan de Brink in Assen te realiseren. De provincie Drenthe wilde hier echter niet aan meebetalen en dus ging het plan de papiershredder in. Ook Stichting TT Museum, dat zich hardmaakt voor een museum, ging op stand-by.

Die is na dit weekend weer uit haar slaap ontwaakt. De stichtingsvoorzitter Sandra Hoekman is verheugd dat de het circuit deze uitspraken doet.

Het grootste obstakel

Zoals voor veel musea tegenwoordig het grootste probleem, is ook voor het TT Museum geld de voornaamste barrière voor realisatie. Waar moet dat vandaan komen als de provincie niet wil bijdragen? De gemeente Assen heeft wel een miljoen euro toegezegd voor een museum op de Brink, maar of zij dat ook willen schenken voor een museum naast het circuit is nog maar de vraag. Ook Bos kan niet veel met zekerheid zeggen. Wel zegt hij dat het circuit mee wil investeren.

12 juli '24 ( 9:31)

Provincie Groningen verhoogt budget cultuursubsidies

Begin dit jaar konden alle professionele cultuur- en erfgoedinstellingen subsidie aanvragen voor de periode van 2025-2028 bij de provincie en gemeente Groningen, via de zogenoemde Cultuurnota. In december 2023 werd het subsidieplafond vanuit de provincie Groningen voor de Cultuurnota vastgesteld op 1,8 miljoen euro. Het college besloot om dit bedrag te verhogen tot 3,1 miljoen euro, meldt de provincie Groningen.

12 juli '24 ( 8:59)

Extra subsidie voor ITA van gemeente Amsterdam

Het Internationaal Theater Amsterdam (ITA) krijgt extra geld van de gemeente Amsterdam. De instelling hoeft daardoor niet te bezuinigen in de periode 2025-2026, stelt de gemeente. Vorige week bleek uit een advies van de Raad voor Cultuur dat ITA 1,5 miljoen euro subsidie minder krijgt dan aangevraagd.

11 juli '24 (13:57)

Freek de Jonge geeft dit jaar toch nog een aantal shows

Eind juni kondigde Freek de Jonge aan dat hij zou stoppen met toeren. Zijn voorstelling Vrede op aarde werd eerst voor onbepaalde tijd uitgesteld en later helemaal geschrapt. Nu heeft de cabaretier aangegeven tóch nog een show te houden in 2024, meldt Theater.nl.

11 juli '24 (13:18)

Humberto Tan is gastcurator van nieuwe tentoonstelling in ARTIS Groote Museum

Vanaf afgelopen vrijdag is de nieuwe tentoonstelling van Humberto Tan te zien in het Groote Museum. Hij neemt je mee langs allerlei bijzondere dieren en natuur in Zuid-Amerika en dichter bij huis. Voor de tentoonstelling ‘Door de ogen van’ combineert hij objecten uit de natuurhistorische collectie van ARTIS met zijn persoonlijke natuurfotografie, meldt ARTIS Groote Museum.

10 juli '24 (13:32)

Drents Museum organiseert tentoonstelling over Dacia

Je ziet ze waarschijnlijk geregeld over de weg rijden. Het automerk Dacia, dat zijn oorsprong kent in Roemenië, is erg bekend. Van de andere Dacia heb je daarentegen waarschijnlijk nog nooit gehoord. Het is een oud volk, dat de komende maanden aandacht krijgt van het Drents Museum, meldt de Telegraaf.

09 juli '24 (14:12)

Onderzoek toont grensoverschrijdend gedrag op werkvloer ITA aan

In de twee externe onderzoeken naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer bij Internationaal Theater Amsterdam (ITA) staat dat de cultuur bij het gezelschap "niet voldoende veilig en inclusief is geweest". Ook wijzen de onderzoeken uit "dat sprake is geweest van grensoverschrijdend gedrag". Dat meldt ITA dinsdag zelf in een persbericht over de onderzoeksresultaten.

09 juli '24 (13:56)

Het Fries Museum denkt aan verhuizen vanwege bezuinigingen

In een reactie op de aankomende bezuinigingen van de provincie op cultuur, is de directeur van het Fries Museum, Kris Callens, aan het nadenken of het beter is om te verhuizen. Er wordt 300.000 euro op het museum bezuinigt. Daardoor zou de museumdirectie zomaar de hypotheek niet meer kunnen betalen, meldt Omroep Friesland.

08 juli '24 (14:17)

De tien genomineerden voor de Buma NL Awards zijn bekend

Dit jaar maken onder anderen de artiesten Marco Schuitmaker, Donnie en Frans Bauer maken kans op de prijs voor het bestverkochte en meestbeluisterde Nederlandse nummer. De uitreiking vindt op maandag 30 september plaats in Tilburg.

08 juli '24 (13:32)

NFF gaat in bezwaar tegen subsidiestop: nooit signalen gehad

Het Nederlands Film Festival (NFF) gaat bezwaar indienen tegen het stopzetten van de subsidie voor het festival. Volgens zakelijk directeur Marjolijn Bronkhuyzen heeft de organisatie van het evenement nooit eerder signalen vanuit de gemeente Utrecht gekregen die duidden op het stilleggen van de subsidie.

08 juli '24 (11:23)

NFF gaat Gouden Kalf van publiek uitreiken aan lange documentaire

Kijkers kunnen vanaf dit jaar ook bepalen welke lange documentaire een Gouden Kalf verdient. Het Nederlands Filmfestival (NFF) introduceert een Gouden Kalf van het publiek voor lange documentaires, zo werd maandag op de persdag bekendgemaakt.