Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Te weinig geld beschikbaar voor urgentie restauratie rijksmonumenten'

Door Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
'Te weinig geld beschikbaar voor urgentie restauratie rijksmonumenten'
Er is te weinig geld beschikbaar voor de urgente restauratieopgaven voor grote rijksmonumenten (niet woonhuizen) die in de aankomende 10 jaar moeten worden uitgevoerd. Dit blijkt uit het rapport “Onderzoek restauratieopgave 2024 – 2033 en evaluatie restauratiesubsidies niet-woonhuis-rijksmonumenten” door onderzoeksbureau Hylkema Erfgoed / Fenicks dat op vrijdag 20 juni 2024 aan de Tweede Kamer beschikbaar is gesteld, meldt Museum Prinsenhof Delft.

De restauratieopgave in zijn geheel is de afgelopen jaren gedaald. Het huidige stelsel treft doel, zo wordt in het onderzoek geconstateerd. Restauraties bij grote monumenten vallen in het huidige stelsel echter tussen wal en schip, omdat deze projecten vaak om grote budgetten vragen. Deze kunnen niet of onvoldoende bediend worden vanuit de provinciale regelingen. Volgens het rapport vraagt dit om een gezamenlijke aanpak met het Rijk.

Restauratieopgave van 2,2 miljard euro

Het rapport stelt dat op basis van de monumentenmonitors de totale restauratieopgave geraamd wordt op 2,2 miljard euro. Als uitgegaan wordt van een restauratieopgave van maximaal 10 procent (dat is sinds 1994 de beleidslijn), is er een opgave van tenminste circa 700 miljoen euro. Deze raming is volgens de onderzoekers een ondergrens, omdat de kosten veel hoger kunnen blijken door verborgen gebreken, noodzakelijk funderingsherstel en verduurzamingsingrepen.

Significant tekort

Bij haar bezoek aan Museum Prinsenhof Delft op 4 april 2024 heeft demissionair staatssecretaris Gräper-Van Koolwijk met eigen ogen de problematiek gezien waar grote monumenten mee kampen. Het museum is een typisch voorbeeld van een urgente grote integrale restauratieopgave van een rijksmonument dat niet kan worden gerealiseerd zonder een bijdrage vanuit de rijksoverheid. De staatssecretaris erkent in haar kamerbrief van 20 juni dat het nijpend tekort voor de restauratie van de grote rijksmonumenten in Nederland significant is. Zij raadt haar opvolger aan hier maatregelen voor te nemen.

19 juli '24 ( 8:55)

Gemeente Amstelveen kent meerjarige subsidie Museum Cobra toe

Een overwinning voor het Museum Cobra (voorheen Cobra Museum), dat recent aan het randje van de afgrond stond. Het kampte met financiële tegenslagen en eventjes leek het erop alsof het museum na ontzegging van de subsidie van de gemeente Amstelveen de deuren zou moeten sluiten. Na een herontwikkeling van de koers en naam is de gemeenteraad toch over de brug. Het museum ontvangt straks een jaarlijkse subsidie van 1,4 miljoen euro voor de komende drie jaar, waarmee het uit de financiële penarie is gered, meldt het museum. 

19 juli '24 ( 8:38)

Gezocht: ruimte voor 21.000 striptekeningen uit Stripmuseum

Help! Is er iemand die toevallig ruimte heeft voor een tienduizendtal strips? Het Groninger Archief is op zoek naar een plek om de collectie van het Nederlands Stripmuseum op te bergen. RTV Noord meldt dat het gaat om een verzameling van zo’n 240 meter lang.

18 juli '24 (12:48)

Musical Soldaat van Oranje in nieuwe vorm in september in première

De vernieuwde versie van Soldaat van Oranje gaat op 8 september in première. In de dagen daarvoor zijn de try-outs en vanaf 11 september wordt hij zes keer per week opgevoerd.

18 juli '24 (11:49)

Aviodrome organiseert Fly-in-dagen: zeldzame toestellen zien aankomen en vertrekken

Op zaterdag 20 juli gaan de Fly-in-dagen van Luchtvaarmuseum Aviodrome van start. De eerste zaterdag staat in het teken van les- en trainingstoestellen die het terrein zullen bezoeken. Zo kunnen bezoekers onder meer de DA-40 van de KLM Flight Academy uit Eelde. Ook zijn er Saab Safirs en Piper Super Cubs en komt de DA-40 simulator in actie. Dit meldt Aviodrome. 

17 juli '24 (12:12)

Literatuurmuseum verwerft archief van presentator Anil Ramdas

Het Literatuurmuseum heeft het archief verworven van essayist, columnist en televisiepresentator Anil Ramdas. Het gaat om een verzameling notitieboekjes, agenda's en boeken, maar ook om persoonlijke spullen als oude paspoorten, een asbak en een leesbril, maakte het museum woensdag bekend.

17 juli '24 (11:00)

Zuid-Holland verstrekt 3,55 miljoen euro voor restauratie rijksmonumenten

Ook dit jaar stelt Zuid-Holland subsidie beschikbaar voor de restauratie van rijksmonumenten in de provincie. Voor deze ronde zijn 16 aanvragers goedgekeurd en er wordt in totaal 3,55 miljoen euro uitgekeerd. Tussen 1 december 2023 en 1 maart 2024 hebben 33 aanvragers een subsidieaanvraag ingediend, waarmee het beschikbare budget flink is overstegen. De helft van de aanvragen is goedgekeurd, meldt Zuid-Holland.

17 juli '24 ( 8:48)

Actrice en zangeres Wieteke van Dort overleden op 81-jarige leeftijd

Actrice en zangeres Wieteke van Dort is overleden. Dat bevestigt haar zoon na berichtgeving van De Telegraaf. Van Dort overleed in haar woonplaats Den Haag. Ze werd 81 jaar oud. Van Dort maakte eind mei bekend dat ze uitgezaaide kanker had. De tumoren in haar lever waren uitgezaaid naar haar longen en hersenen. De actrice stierf maandag, een week nadat haar haar man Theo Moody was overleden.

16 juli '24 (14:47)

Museum de Fundatie voor komende twee jaar uit financiële perikelen

Een dalend bezoekers aantal en gestegen kosten hebben ertoe geleid dat Museum de Fundatie in Zwolle het hoofd niet meer boven water kon houden. De provincie Overijssel had al toegezegd om extra steun aan het museum te bieden. Nu is ook de gemeente over de burg, meldt NRC.

16 juli '24 ( 8:47)

Stedelijk Museum in Amsterdam trekt 200.000 bezoekers naar tentoonstelling Abramović

De overzichtstentoonstelling van de Servische performancekunstenares Marina Abramović heeft ruim 200.000 bezoekers getrokken naar het Stedelijk Museum Amsterdam. Op de tentoonstelling waren ruim zestig werken, waaronder foto's, video's en sculpturen, van de 77-jarige kunstenares te zien. Ook voerden performers, die door haar zijn opgeleid, liveperformances op.

15 juli '24 (11:43)

Na 12,5 jaar is Stefan Pop weer te zien in het theater

Hij is lange tijd niet meer in het theater geweest, maar gaat nu weer toeren met een voorstelling. Cabaretier Stefan Pop doet weer een ronde langs een aantal theaters met een nieuwe solovoorstelling. Deze is getiteld ‘Het moest een keer gebeuren’, meldt Theater.nl.