Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Subsidie Nederlands Film Festival afgekeurd door gemeente Utrecht

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
NFF
Het Nederlands Film Festival (NFF) krijgt voor de periode 2025 - 2028 geen subsidie van de gemeente Utrecht. Dat heeft de gemeente woensdag bekendgemaakt. Het college van burgemeester en wethouders neemt integraal de adviezen over van de commissie die alle subsidieaanvragen heeft getoetst "op artistieke kwaliteit, uitvoerbaarheid en betekenis voor de stad".

Behalve het NFF krijgen ook een paar andere organisaties "met een grote staat van dienst", zoals Tweetakt, Het Huis, BAK en IMPAKT, geen subsidie meer. Het budget van 18,46 miljoen werd met ruim 5 miljoen euro overvraagd, aldus de gemeente, die van "pijnlijke keuzes" spreekt. "We hebben begrip voor de teleurstelling die heerst onder de instellingen waarvan we de aanvraag niet honoreren." Le Guess Who en het International Literature Festival Utrecht (ILFU), ook gevestigde namen, ontvangen "door het schrijven van inspirerende plannen" juist wel een vierjarige subsidie. Verder treden er vierentwintig nieuwe aanvragers toe tot de vierjarige Cultuurnota van de stad.

Culturele ecosysteem versterken

"Er zijn veel kwalitatief hoogwaardige, inspirerende en vernieuwende aanvragen ingediend", vindt cultuurwethouder Eva Oosters. "De gehonoreerde aanvragers vormen samen een solidaire, eigenzinnige en uitnodigende cultuursector, met nadrukkelijk ruimte voor vernieuwing. En zo versterken we het culturele ecosysteem, met zowel gevestigde partijen als jonge makers en nieuwe initiatieven die subsidie krijgen." De gemeente ziet de culturele toekomst van Utrecht dan ook met "hoop en vertrouwen" tegemoet en kijkt uit naar de periode 2025 - 2028 "waar we de plannen van de culturele makers, podia, gezelschappen, festivals en presentatieplekken live mogen aanschouwen".

Volgens de adviescommissie lukte het een aantal aanvragers "minder goed" om hun meerjarenplannen "overtuigend voor het voetlicht te brengen". De commissie had in sommige gevallen zorgen over de uitvoerbaarheid van de plannen of was kritisch op de artistieke uitwerking ervan of de rol die de aanvrager speelt in de stad. De beoordeling van de adviescommissie leidde tot een ranglijst, waarvan de nummers 1 tot en met 67 binnen het budget subsidie kunnen krijgen. De instellingen die buiten de boot vallen "kunnen goed functioneren, een mooi advies ontvangen en van toegevoegde waarde zijn. Ten opzichte van de andere aanvragers die hoger scoorden, was dit echter niet voldoende om binnen het budget gehonoreerd te worden."

19 juli '24 ( 8:55)

Gemeente Amstelveen kent meerjarige subsidie Museum Cobra toe

Een overwinning voor het Museum Cobra (voorheen Cobra Museum), dat recent aan het randje van de afgrond stond. Het kampte met financiële tegenslagen en eventjes leek het erop alsof het museum na ontzegging van de subsidie van de gemeente Amstelveen de deuren zou moeten sluiten. Na een herontwikkeling van de koers en naam is de gemeenteraad toch over de brug. Het museum ontvangt straks een jaarlijkse subsidie van 1,4 miljoen euro voor de komende drie jaar, waarmee het uit de financiële penarie is gered, meldt het museum. 

19 juli '24 ( 8:38)

Gezocht: ruimte voor 21.000 striptekeningen uit Stripmuseum

Help! Is er iemand die toevallig ruimte heeft voor een tienduizendtal strips? Het Groninger Archief is op zoek naar een plek om de collectie van het Nederlands Stripmuseum op te bergen. RTV Noord meldt dat het gaat om een verzameling van zo’n 240 meter lang.

18 juli '24 (12:48)

Musical Soldaat van Oranje in nieuwe vorm in september in première

De vernieuwde versie van Soldaat van Oranje gaat op 8 september in première. In de dagen daarvoor zijn de try-outs en vanaf 11 september wordt hij zes keer per week opgevoerd.

18 juli '24 (11:49)

Aviodrome organiseert Fly-in-dagen: zeldzame toestellen zien aankomen en vertrekken

Op zaterdag 20 juli gaan de Fly-in-dagen van Luchtvaarmuseum Aviodrome van start. De eerste zaterdag staat in het teken van les- en trainingstoestellen die het terrein zullen bezoeken. Zo kunnen bezoekers onder meer de DA-40 van de KLM Flight Academy uit Eelde. Ook zijn er Saab Safirs en Piper Super Cubs en komt de DA-40 simulator in actie. Dit meldt Aviodrome. 

17 juli '24 (12:12)

Literatuurmuseum verwerft archief van presentator Anil Ramdas

Het Literatuurmuseum heeft het archief verworven van essayist, columnist en televisiepresentator Anil Ramdas. Het gaat om een verzameling notitieboekjes, agenda's en boeken, maar ook om persoonlijke spullen als oude paspoorten, een asbak en een leesbril, maakte het museum woensdag bekend.

17 juli '24 (11:00)

Zuid-Holland verstrekt 3,55 miljoen euro voor restauratie rijksmonumenten

Ook dit jaar stelt Zuid-Holland subsidie beschikbaar voor de restauratie van rijksmonumenten in de provincie. Voor deze ronde zijn 16 aanvragers goedgekeurd en er wordt in totaal 3,55 miljoen euro uitgekeerd. Tussen 1 december 2023 en 1 maart 2024 hebben 33 aanvragers een subsidieaanvraag ingediend, waarmee het beschikbare budget flink is overstegen. De helft van de aanvragen is goedgekeurd, meldt Zuid-Holland.

17 juli '24 ( 8:48)

Actrice en zangeres Wieteke van Dort overleden op 81-jarige leeftijd

Actrice en zangeres Wieteke van Dort is overleden. Dat bevestigt haar zoon na berichtgeving van De Telegraaf. Van Dort overleed in haar woonplaats Den Haag. Ze werd 81 jaar oud. Van Dort maakte eind mei bekend dat ze uitgezaaide kanker had. De tumoren in haar lever waren uitgezaaid naar haar longen en hersenen. De actrice stierf maandag, een week nadat haar haar man Theo Moody was overleden.

16 juli '24 (14:47)

Museum de Fundatie voor komende twee jaar uit financiële perikelen

Een dalend bezoekers aantal en gestegen kosten hebben ertoe geleid dat Museum de Fundatie in Zwolle het hoofd niet meer boven water kon houden. De provincie Overijssel had al toegezegd om extra steun aan het museum te bieden. Nu is ook de gemeente over de burg, meldt NRC.

16 juli '24 ( 8:47)

Stedelijk Museum in Amsterdam trekt 200.000 bezoekers naar tentoonstelling Abramović

De overzichtstentoonstelling van de Servische performancekunstenares Marina Abramović heeft ruim 200.000 bezoekers getrokken naar het Stedelijk Museum Amsterdam. Op de tentoonstelling waren ruim zestig werken, waaronder foto's, video's en sculpturen, van de 77-jarige kunstenares te zien. Ook voerden performers, die door haar zijn opgeleid, liveperformances op.

15 juli '24 (11:43)

Na 12,5 jaar is Stefan Pop weer te zien in het theater

Hij is lange tijd niet meer in het theater geweest, maar gaat nu weer toeren met een voorstelling. Cabaretier Stefan Pop doet weer een ronde langs een aantal theaters met een nieuwe solovoorstelling. Deze is getiteld ‘Het moest een keer gebeuren’, meldt Theater.nl.