Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nieuwe coalitieakkoord 2024: invloed op de Nederlandse cultuursector

Door Nationale Recreatiegids / Fleur Zomer
schedule 9 min
location_on [xx]km
theater
Het nieuwe coalitieakkoord van 2024 brengt belangrijke veranderingen met zich mee voor de Nederlandse cultuursector. Het akkoord bevat zowel positieve als negatieve maatregelen die de sector diepgaand zullen beïnvloeden. Hieronder een gedetailleerd overzicht van wat de cultuursector kan verwachten.

Verhoging van cultuurbudgetten

Een van de meest positieve punten uit het nieuwe coalitieakkoord is de aanzienlijke verhoging van de cultuurbudgetten. De regering heeft aangekondigd dat er de komende vier jaar 200 miljoen euro per jaar extra beschikbaar wordt gesteld voor culturele instellingen en projecten. Deze financiële impuls is bedoeld om de sector te helpen herstellen van de impact van de COVID-19-pandemie en om verdere groei en innovatie te stimuleren. Musea, theaters, muziekpodia en andere culturele instellingen zullen hierdoor meer mogelijkheden hebben om hun aanbod te verbeteren en nieuwe initiatieven te ontwikkelen.

Btw-verhoging op culturele diensten

Een controverse binnen het akkoord is de verhoging van de btw op culturele diensten van 9% naar 12%. Deze maatregel is bedoeld om extra belastinginkomsten te genereren voor de overheid, die onder andere weer in de cultuursector geïnvesteerd kunnen worden. Echter, er zijn zorgen dat deze verhoging tickets en culturele activiteiten duurder maakt voor het publiek, wat de toegankelijkheid van cultuur zou kunnen verminderen. Vooral kleinere culturele instellingen en onafhankelijke artiesten, die vaak al met financiële beperkingen te maken hebben, zouden hierdoor extra onder druk kunnen komen te staan.

Toegankelijkheid

Ondanks de btw-verhoging zet de regering zich in om cultuur toegankelijker te maken voor een breder publiek. Extra investeringen worden gedaan in culturele educatie en initiatieven die cultuur naar gemeenschappen brengen die traditioneel minder toegang hebben tot culturele activiteiten. Ook worden er subsidies verstrekt om de prijzen van culturele evenementen betaalbaar te houden, met speciale aandacht voor jongeren, ouderen en mensen met een beperking. Het doel is om een inclusieve cultuursector te bevorderen waarin iedereen zich welkom voelt en kan deelnemen.

Diversiteit en inclusie

Diversiteit en inclusie zijn belangrijke speerpunten in het coalitieakkoord. Specifieke fondsen worden opgezet om projecten te ondersteunen die culturele diversiteit bevorderen. Er komt extra aandacht voor het creëren van gelijke kansen voor talenten uit verschillende achtergronden, zowel op als achter de schermen. Deze maatregelen moeten ervoor zorgen dat de cultuursector een betere afspiegeling wordt van de Nederlandse samenleving en een rijker, diverser cultureel aanbod kan bieden.

Stimuleren van innovatie

Het nieuwe beleid stimuleert ook innovatie binnen de cultuursector. Er wordt een speciaal innovatiefonds opgericht dat culturele instellingen ondersteunt bij het integreren van nieuwe technologieën en het ontwikkelen van innovatieve projecten. Dit fonds moet bijdragen aan de digitalisering van de sector, met initiatieven zoals digitale tentoonstellingen, online theaterproducties en interactieve museumervaringen. Deze innovatieve aanpak is bedoeld om nieuwe publieksgroepen aan te trekken en de sector weerbaarder en toekomstbestendiger te maken.

Conclusie

Het nieuwe coalitieakkoord van 2024 biedt zowel kansen als uitdagingen voor de Nederlandse cultuursector. De verhoogde cultuurbudgetten, focus op toegankelijkheid en inclusie, en stimulering van innovatie zijn positieve ontwikkelingen die de sector kunnen versterken. Tegelijkertijd roept de btw-verhoging zorgen op over de financiële toegankelijkheid van culturele activiteiten voor het publiek. Het zal cruciaal zijn voor culturele instellingen en beleidsmakers om deze balans zorgvuldig te beheren en ervoor te zorgen dat cultuur toegankelijk en divers blijft.

Bronnen:

Coalitieakkoord 2024-2028, Nederlandse Regering

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Beleidsplan Cultuur 2024-2028

Nederlandse Raad voor Cultuur, Adviesrapport 2023

Belastingdienst Nederland, Voorstel Btw-tariefwijzigingen 2024


21 juni '24 ( 9:33)

Nieuw cabaretprogramma in 2025 voor Yentl en de Boer

Het duo Yentl en de Boer gaat in 2025 het theater in met een nieuw cabaretprogramma. Het thema van Rekhalzen, dat op 20 juni 2025 in première gaat, is groots dromen. Dat heeft hun impresariaat Sjoege vrijdag bekendgemaakt.

21 juni '24 ( 8:40)

Brandbrief Nederlands Film Festival aan Utrecht voor behoud subsidie

Het Nederlands Film Festival (NFF) heeft donderdagochtend een brandbrief overhandigd aan Utrecht voor het behoud van de subsidie. Marjolijn Bronkhuyzen, zakelijk directeur van het NFF, gaf de brief voor het college van burgemeester en wethouders aan cultuurwethouder Eva Oosters. De brief is geschreven door de Utrechtse filmmaker Jean van de Velde en werd duizenden keren ondertekend. Onder anderen Paul Verhoeven, Georgina Verbaan, Monique van de Ven, Nasrdin Dchar en Fedja van Huêt zetten hun handtekening.

20 juni '24 (13:21)

Tentoonstelling ‘Movements’ in Museum Hilversum over kracht van sport

Museum Hilversum opent op zaterdag 13 juli de tentoonstelling ‘Movements’. Hierin vertellen tien internationale fotografen en kunstenaars de persoonlijke verhalen van mensen in de sport. Onder meer Andrea Bruce, Denis Darzacq en Newsha Tavakolian hebben op beeld vastgelegd hoe mensen fysieke en mentale obstakels overwinnen door sport, en hoe dit ook weerstand biedt tegen heersende normen. Dit meldt Museum Hilversum. 

20 juni '24 ( 9:27)

Zomerlezengedicht dit jaar geschreven door winnaar De Slimste Mens

Martin Rombouts, die begin 2023 het 21e seizoen van De Slimste Mens won, schrijft dit jaar het Zomerlezengedicht. Dat heeft boekenkoepel CPNB donderdag bekendgemaakt. Het gedicht, met als titel Het was zonnig dus ik moest aan je denken, wordt de komende tien dagen op 100.000 gratis ansichtkaarten door het hele land verspreid.

20 juni '24 ( 8:53)

Documentaire Jan Cremer opnieuw uitgezonden door AVROTROS

AVROTROS zendt woensdagavond de documentaire De materie van Jan Cremer opnieuw uit. Dat doet de omroep vanwege het overlijden van de schrijver en kunstenaar. Cremer overleed woensdagochtend op 84-jarige leeftijd.

20 juni '24 ( 8:35)

Jan Cremer schudde de Nederlandse cultuur op als multi-talent, stelt Stedelijk Museum

Jan Cremer was een artistiek multi-talent dat belangrijk is geweest voor Nederland. Dat zegt Rein Wolfs, directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam, in reactie op het overlijden van de 84-jarige schrijver en schilder. "Hij was met name zo belangrijk omdat hij de Nederlandse cultuur zo heeft opgeschud, wakker geschud, zoals alleen hij dat kon. Hij stak daarmee boven het maaiveld uit en we zullen hem daarom herinneren."

19 juni '24 (13:40)

Schrijver en schilder Jan Cremer (84) overleden

Schrijver en schilder Jan Cremer is woensdagochtend op 84-jarige leeftijd overleden, meldt uitgeverij De Bezige Bij. De auteur wordt in besloten kring begraven. "Hij schreef zoals hij schilderde, hij schilderde zoals hij schreef", zegt zijn vrouw Babette Cremer.

19 juni '24 (13:10)

Vanaf augustus staan in Eindhoven zes weekenden in het teken van kunst voor jongeren

Eindhoven staat vanaf augustus voor zes weekenden lang in het teken van kunst voor jongeren. Met de Jong Cultuur Weekenden willen zeventien cultuurorganisaties zoveel mogelijk jongeren hun creatieve talenten laten ontdekken, meldt AD.

19 juni '24 ( 8:50)

Koning krijgt rondleiding langs werk van kunstenaar Kandinsky

Koning Willem-Alexander heeft dinsdag tijdens de rondleiding langs de Kandinsky-tentoonstelling in het door hem geopende H'ART Museum in Amsterdam uitleg gekregen over het werk van de abstracte kunstenaar. De koning stond onder meer even stil bij een groot werk van de geboren Rus uit 1912.

18 juni '24 (15:43)

Koningin Máxima heropent het vernieuwde Museum Hindeloopen

Koningin Máxima heeft dinsdagmiddag het vernieuwde Museum Hindeloopen geopend. Het museum, dat sinds 1919 in het voormalige stadhuis van de Friese plaats is gehuisvest, is geheel gerenoveerd en uitgebreid.