Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Scheepvaartmuseum Amsterdam vertelt op nieuwe manieren over koloniale verleden

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
schedule 6 min
location_on [xx]km
Scheepvaartmuseum Amsterdam vertelt op nieuwe manieren over koloniale verleden / Afbeelding: Scheepvaartmuseum Amsterdam
De donkere kant van de VOC en het slavernijverleden. Twee zware onderwerpen, maar voor het Scheepvaartmuseum in Amsterdam ook belangrijke onderwerpen. Het museum heeft een nieuwe route ingeslagen om te vertellen over het koloniale verleden van Nederland. Zo ligt de focus nu meer op de duistere zijde van het slavernijverleden in en door Nederland en de VOC. Hiervoor zijn onder andere verschillende aanpassingen gedaan aan het replica VOC-schip dat bij het museum ligt. Dat meldt NH Nieuws.

De geschiedenis van de VOC heeft meerdere perspectieven en invalshoeken. De directeur van het Scheepvaartmuseum, Stefanie van Gemert, wil die verschillende perspectieven belichten in het museum. Dat moet onder andere tot stand komen via het vervangen van de vlaggen op het VOC-schip. De VOC-vlag was volgens de directeur lastig om te duiden, dus is er gekozen voor ‘inclusievere vlaggen’. Ook is er afstand gedaan van de term ‘Gouden Eeuw’, omdat dit duidt op rijkdom als gevolg van (slaven)handel. Het museum wil het verhaal vertellen vanuit een perspectief waarin naar voren komt dat deze periode ook een duistere kant kent.

Aandacht

Vorige maand was er in het museum al een bijeenkomst waarbij de vraag ‘hoe om te gaan met de koloniale geschiedenis’ centraal stond. Bij meerdere instellingen in de stad verschuift de focus naar dit onderwerp. Volgens kunstcriticus Joke de Wolf kan dit leiden tot weerstand. Zo stelt zij dat mensen vaak nog conservatief denken: “Die denken dat het altijd al zo was en dat het altijd zo moet blijven”, aldus De Wolf. Zij stelt dat men het liefst over triomfen wil vertellen, zoals heldenverhalen. Het leidde er volgens haar echter toe dat geschiedschrijvers in de loop van de tijd de andere kant niet meer belichten, ‘omdat het niet leuk was om te vertellen’. Toch vindt ze het belangrijk dat beide kanten van het verhaal worden verteld.

‘Gecanceld’

Hierdoor ontstaat de angst dat bepaalde werken straks niet meer te zien zijn, omdat deze ‘gecanceld’ kunnen worden. Daar is De Wolf het niet mee eens. Volgens haar gebeurt het in de praktijk niet vaak dat iets wordt ‘gecanceld’. Zo kan een extra bordje met meer informatie over een bepaald kunstwerk of het aanpassen van bepaalde omschrijvingen al veel veranderen in de context. Zij stelt dat het er niet voor zorgt dat kunstwerken niet meer te zien zijn.

Discussie

Dat het VOC-schip het gesprek losmaakt over het koloniale verleden, is niets nieuws voor het Scheepvaartmuseum. Al jaren is de discussie hierover gaande. Dat vindt Van Gemert alleen maar goed. Zij juicht het toe om het gesprek over het schip te starten. Het weghalen van het schip is dan ook geen optie voor haar. “Op dit moment zien we gewoon dat dit schip heel veel losmaakt.” En die discussie – mits op een fatsoenlijke manier – is precies wat we volgens haar nodig hebben om over de maritieme geschiedenis van Nederland te praten. 

25 april '24 ( 8:44)

30 miljoen euro opbrengst voor schilderij Gustav Klimt bij veiling

Een schilderij van Gustav Klimt heeft 30 miljoen euro opgebracht op een veiling in Wenen. Het gaat om het onafgemaakte werk Bildnis Fräulein Lieser.

24 april '24 (15:59)

Nederlandse voetbaldocumentaire wint prijs op filmfestival in India

De Nederlandse documentaire I Am Somebody heeft een prijs gewonnen op het Lucknow International Children's Film Festival in India. Dat heeft regisseur Jamillah van der Hulst gemeld. De film werd bekroond als beste documentaire. Op het festival werden 500 producties uit 91 landen vertoond.

24 april '24 (12:33)

Rijksmuseum Twenthe wil eenzaamheid onder jongeren aanpakken met kunst

De digitale wereld brengt ons allemaal heel dicht bij elkaar, maar duwt ons ook verder van elkaar weg. Ook jongeren lijden hieronder, ziet Rijksmuseum Twenthe. Het museum wil daarom jongeren samenbrengen met kunst. Dat idee ontstond tijdens de museumnacht, meldt AD.

23 april '24 (14:58)

Richard Groenendijk hoofdrolspeler bij terugkeer musical Hairspray

De musical Hairspray keert volgend jaar oktober terug in de Nederlandse theaters. Voor de grote rol van Edna Turnblad is cabaretier Richard Groenendijk gecast, die daarmee gelijk ook viert dat hij dertig jaar in het vak zit. Dat maakte theaterproducent De Graaf & Cornelissen Entertainment dinsdag bekend.

23 april '24 ( 9:48)

14 de musical, over leven van Johan Cruijff, stopt na drie jaar

14 de musical, de muziekvoorstelling over het leven van voetballegende Johan Cruijff, stopt deze zomer. Dat heeft producent Wolter Lommerde maandag bekendgemaakt. De laatste uitvoering is te zien op zaterdag 6 juli. De voorstelling heeft dan drie jaar gespeeld in het AFAS Theater in Leusden.

23 april '24 ( 9:11)

Jandino gaat op tournee en dat weten zijn fans

De website van komiek Jandino Asporaat is maandagavond enige tijd uit de lucht geweest door het grote aantal bezoekers. Vele tienduizenden mensen bezochten de pagina nadat Asporaat had aangekondigd volgend seizoen weer op tournee te gaan. De problemen waren na pakweg een kwartier verholpen.

23 april '24 ( 8:56)

Alex Klaasen werkt aan nieuwe musical

Alex Klaasen en componist Peter van de Witte werken samen aan een nieuwe musical. Dat heeft de cabaretier gemeld in het radioprogramma Volgspot. Het tweetal won zondagavond de Annie M.G. Schmidtprijs voor het lied 152W96TH street uit de voorstelling No Ponies.

23 april '24 ( 8:41)

Jan Jaap van der Wal na 12 jaar weer op tournee door Nederland

Jan Jaap van der Wal gaat voor het eerst in twaalf jaar weer een theatertournee in Nederland doen. De 44-jarige cabaretier staat van september tot mei in de theaters met zijn voorstelling Mijn vlakke land. In de show bekijkt Van der Wal, die inmiddels zeven jaar in België woont en werkt, Nederland met "de blik van een buitenstaander".

22 april '24 (13:12)

Rijksmuseum van Oudheden organiseert Romeinse speurroutes in meivakantie

Kinderen en hun families die tijdens de meivakantie naar het Museum van Oudheden komen, kunnen er allerlei activiteiten doen die in het teken staan van de familietentoonstelling ‘Romeinse villa’s in Limburg’. Kinderen kunnen kleurplaten inkleuren aan de knutseltafels in de Tempelzaal, en daar ook aan de slag met LEGO. Vanaf 1 mei organiseert het museum ook familierondleidingen op woensdag- of zondagmiddag. Het Museum van Oudheden is voor kinderen tot en met 18 jaar helemaal gratis. Alleen de speurroutes kosten 2,95 euro. Kaartjes hiervoor zijn bij de museumkassa te halen, meldt Museum van Oudheden. 

22 april '24 ( 8:55)

Kaarten voor musical Rob de Nijs gewild

Binnen twee weken zijn er ruim 35.000 kaarten verkocht voor de musical Malle Babbe, over het leven van zanger Rob de Nijs. Niet eerder was de vraag kort na de aankondiging van een nieuwe titel zo groot, zegt producent Medialane zaterdag.