Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

In deze theatervoorstelling worden de wetten van de zwaartekracht bespeeld

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
schedule 4 min
location_on [xx]km
In deze theatervoorstelling worden de wetten van de zwaartekracht bespeeld / Foto: HR Liggend Milky Way Maas Theater En Dans © Jaap Scheeren
In maart gaat in het Maaspodium in Rotterdam een nieuwe voorstelling van Maas theater en dans in première. De theatervoorstelling Milky Way is de eerste eigen theatervoorstelling van Freek Nieuwdorp. Je kunt hem kennen als speler in onder andere Lampje (van Maas Theater en Dans) en Knock Out (van Jakob Alhbom Company). In Milky Way hangen spelers ondersteboven aan een klittenbandmuur en spelen ze met de wetten van de zwaartekracht. Na de première gaat de voorstelling door het land toeren, meldt Maas Theater en Dans.

Hoe kan het dat de aarde zo groot aanvoelt, terwijl we uiteindelijk slechts een kleine stip zijn in de Melkweg, die weer een minuscuul deel van het universum in beslag neemt. Terwijl je in de lucht staart beginnen jouw ogen te prikkelen en wolkenkleuren te vervagen. Waarom kan ik me zo alleen voelen terwijl er zoveel is in het grote universum?

In de theatervoorstelling gaat het onder andere over eenzaam voelen, maar daar samen in zijn. Net op het moment dat de vragen die je hebt over het universum de overhand nemen komt er iemand op het sportveld. Vanaf dan ben je niet alleen meer met je vragen. De voorstelling is er vooral op gericht dat je er niet alleen voor staat wanneer een muurtje dreigt te vallen.

De voorstelling Milky Way gaat op 23 maart in première in het Maastheater in Rotterdam. Kaartjes voor de première zijn al uitverkocht, maar voor de tour van de voorstelling zijn nog kaartjes te krijgen. Die vind je hier.

Freek Nieuwdorp

Freek is geen onbekende in de theaterwereld. Eerder speelde hij rollen in voorstellingen van Maas, onder regie van Moniek Merkx en Jakob Alhbom. Ook is hij onderdeel van de artistieke kern van jeugdtheatercollectief Meneer Monster. In het kader van het talentontwikkelingsprogramma FRIS van Maas maakte Freek in 2022 de voorstelling Nog FF. Die werkt Freek nu uit tot de theatervoorstelling Milky Way. In de voorstellingen van Freek staan de fysieke manier van spelen en het lijf centraal. 

29 februari '24 ( 8:38)

'Nodig' dat WNL verbetert, zo stelt Bert Huisjes

Het is "nodig" dat omroep WNL verbetert. Dat bevestigt Bert Huisjes aan het ANP, na een artikel van het AD over vermeend wangedrag door Huisjes. Verscheidene bekende presentatrices spreken van "een angstcultuur" en "onvoorspelbaar en onveilig" gedrag van Huisjes.

29 februari '24 ( 8:36)

WNL-baas Bert Huisjes beschuldigd van wangedrag door bekende presentatrices

Bekende presentatrices als Nikki Herr, Eva Jinek, Leonie ter Braak en Merel Westrik zeggen dat WNL-baas Bert Huisjes bij de omroep zorgt voor "een angstcultuur" en dat hij "onvoorspelbaar en onveilig" zou zijn. Dat vertellen zij, en verscheidene anonieme (oud-)medewerkers aan het AD.

28 februari '24 (12:43)

Uniek concept in Nederlands Openluchtmuseum voor mensen met dementie

Vanaf vandaag is het Huis van Herinneringen geopend in het Nederlands Openluchtmuseum. Dit pand huist een uniek reminiscentieprogramma voor ouderen met dementie. Deelnemers worden mee terug in de tijd genomen naar de jaren ’60 en worden begeleid en gestimuleerd om herinneringen uit het verleden op te halen. Het programma biedt ‘een plezierig verblijf in een setting die voor ouderen met dementie heel vertrouwd is en herinneringen oproept’, zo schrijft het museum op de website. 

28 februari '24 (12:07)

Wordt dit de landelijke doorbraak van dé Groningse snack?

De provincie Groningen verleent een subsidie van 45.000 euro aan een bedrijf dat eierballen duurzaam in de markt wil zetten. De eierbal, sinds 2017 immaterieel cultureel erfgoed, is volgens de provincie dé Groningse snack. Die is door het complexe productieproces echter lastig op grote schaal te produceren.

28 februari '24 ( 8:51)

Dirigent Jaap van Zweden wordt muzikaal leider in Frankrijk

Dirigent Jaap van Zweden wordt vanaf september 2026 de nieuwe muzikaal leider van het Orchestre Philharmonique de Radio France. Dat maakt Radio France dinsdag bekend. Hij volgt de Fin Mikko Franck op die sinds 2015 het orkest leidt.

28 februari '24 ( 8:43)

Carlo Boszhard bezig met dramaserie over showmaster Willem Ruis

Carlo Boszhard werkt aan een dramaserie over presentator Willem Ruis. De presentator is als producent bij het project betrokken. De serie wordt geschreven door Ruis' dochter Suus Ruis, schrijft Boszhard in zijn column in Televizier.

27 februari '24 (12:33)

Margriet Schavemaker nieuwe directeur Haags Kunstmuseum

Margriet Schavemaker wordt per 1 juni algemeen directeur van het Kunstmuseum in Den Haag en ook van het Fotomuseum, KM21 en Escher in Het Paleis in de hofstad. Zij volgt Benno Tempel op, die directeur is geworden van het Kröller-Müller Museum in Otterlo. Schavemaker is nu nog artistiek directeur van het Amsterdam Museum. Verder is ze bijzonder hoogleraar Media en Kunst in de Museale Praktijk aan de Universiteit van Amsterdam.

27 februari '24 (10:24)

Literatuurmuseum schenkt komende tijd extra aandacht aan schrijfsters

Het Literatuurmuseum gaat de komende tijd meer aandacht schenken aan vrouwelijke Nederlandse auteurs. Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, lanceert het museum een fysieke en digitale expositie over schrijfsters en de PC Hooft-prijs. Deze award is sinds 1947 pas dertien keer aan een vrouw toegekend.

26 februari '24 (12:35)

Koning opent in maart Nationaal Holocaustmuseum

Koning Willem-Alexander opent zondag 10 maart het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam. Hij houdt een toespraak in de nabijgelegen Portugese Synagoge en krijgt hij een rondleiding in het museum.

26 februari '24 (10:55)

Deel je Museumkaart tijdens de Museumweek

Van 30 maart tot en met 5 april is het weer tijd voor de jaarlijkse Museumweek. Tijdens de deze kunstzinnige week kun je samen met 1,5 miljoen andere kaarthouders jouw Museumkaart delen met anderen. “Geef je oma een museumbezoek of laat je bakker of slager cultuur proeven”, schrijft museum.nl over de Museumweek.