Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Publieke omroepen nemen adviezen Commissie-Van Rijn ter hand

Door ANP
schedule 6 min
location_on [xx]km
Publieke omroepen nemen adviezen Commissie-Van Rijn ter hand
Publieke omroepen zijn zelf, met elkaar en de NPO bezig om de aanbevelingen uit het rapport van de Commissie-Van Rijn ter hand te nemen. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP een week nadat het rapport verscheen van de Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen (OGCO), waarin resultaten staan over grensoverschrijdend gedrag.

De VPRO zegt bijvoorbeeld de bevindingen en aanbevelingen van het rapport "zeer serieus" te nemen: "Daar leren we van en we verwachten hier op korte termijn een vervolg aan te kunnen geven." Ook AVROTROS neemt "de bevindingen uit het rapport heel serieus". "Sociale veiligheid is en blijft onze prioriteit en we nemen de aanbevelingen ter harte en gaan ermee aan de slag."

De OGCO adviseert onder meer om het toezicht bij de publieke omroepen te versterken. Daarnaast moeten presentatoren meer begeleiding krijgen, wordt aanbevolen "dat de mensen niet wegkijken, leidinggevenden het goede voorbeeld geven en elkaar aanspreken" en roept de commissie op tot "uitdrukkelijke erkenning van alle vormen van grensoverschrijdend gedrag, evenals tot nazorg en het nemen van verantwoordelijkheid voor alle betrokkenen".

Acties

"Volgende week donderdag zitten we weer met de omroepen bij elkaar in het CVO, dus dan gaan we het er weer over hebben", zegt Dominique Weesie namens PowNed. "We hebben natuurlijk gekeken naar wat de adviezen zijn. Er staan geen rare dingen in waar we het als omroepen niet mee eens zijn, maar ik vind het te vroeg om nu al te zeggen wat er allemaal gaat veranderen."

Wel geven meerdere omroepen aan zelf al begonnen te zijn met kritisch kijken naar de werksituatie. Zo heeft de NOS vorig jaar "een uitgebreid onderzoek laten doen naar de cultuur in de organisatie" en deed de NTR ook onderzoek "om inzicht te krijgen in de interne werkbeleving waar we mee aan de slag gaan". Ook KRO-NCRV zegt dit op regelmatige basis te doen "door middel van een uitgebreid onafhankelijk medewerkerstevredenheidsonderzoek".

Interne gedragscode

Acties die daaruit volgden zijn bijvoorbeeld het aanstellen van extra vertrouwenspersonen, trainingen en cursussen voor leidinggevenden en medewerkers en er is door de omroepen en de NPO een Code Gewenst Gedrag opgesteld. Maar, zegt de NTR ook, "we beseffen dat we - ondanks deze vele stappen die al genomen zijn - nog hard moeten werken aan het realiseren van een sociaal veilige werkomgeving."

Omroep MAX kent al een interne gedragscode en een externe vertrouwenspersoon. "Sociale veiligheid en het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag staan hoog op de agenda", laat omroepbaas Jan Slagter weten. "De afgelopen periode hebben we onze procedures nogmaals tegen het licht gehouden en waar nodig aangescherpt. Sinds het verschijnen van het rapport zijn we veel met elkaar in gesprek over dit onderwerp." Omroep MAX gaat ook diverse cursussen op dit gebied aanbieden aan de medewerkers.

29 februari '24 ( 8:38)

'Nodig' dat WNL verbetert, zo stelt Bert Huisjes

Het is "nodig" dat omroep WNL verbetert. Dat bevestigt Bert Huisjes aan het ANP, na een artikel van het AD over vermeend wangedrag door Huisjes. Verscheidene bekende presentatrices spreken van "een angstcultuur" en "onvoorspelbaar en onveilig" gedrag van Huisjes.

29 februari '24 ( 8:36)

WNL-baas Bert Huisjes beschuldigd van wangedrag door bekende presentatrices

Bekende presentatrices als Nikki Herr, Eva Jinek, Leonie ter Braak en Merel Westrik zeggen dat WNL-baas Bert Huisjes bij de omroep zorgt voor "een angstcultuur" en dat hij "onvoorspelbaar en onveilig" zou zijn. Dat vertellen zij, en verscheidene anonieme (oud-)medewerkers aan het AD.

28 februari '24 (12:43)

Uniek concept in Nederlands Openluchtmuseum voor mensen met dementie

Vanaf vandaag is het Huis van Herinneringen geopend in het Nederlands Openluchtmuseum. Dit pand huist een uniek reminiscentieprogramma voor ouderen met dementie. Deelnemers worden mee terug in de tijd genomen naar de jaren ’60 en worden begeleid en gestimuleerd om herinneringen uit het verleden op te halen. Het programma biedt ‘een plezierig verblijf in een setting die voor ouderen met dementie heel vertrouwd is en herinneringen oproept’, zo schrijft het museum op de website. 

28 februari '24 (12:07)

Wordt dit de landelijke doorbraak van dé Groningse snack?

De provincie Groningen verleent een subsidie van 45.000 euro aan een bedrijf dat eierballen duurzaam in de markt wil zetten. De eierbal, sinds 2017 immaterieel cultureel erfgoed, is volgens de provincie dé Groningse snack. Die is door het complexe productieproces echter lastig op grote schaal te produceren.

28 februari '24 ( 8:51)

Dirigent Jaap van Zweden wordt muzikaal leider in Frankrijk

Dirigent Jaap van Zweden wordt vanaf september 2026 de nieuwe muzikaal leider van het Orchestre Philharmonique de Radio France. Dat maakt Radio France dinsdag bekend. Hij volgt de Fin Mikko Franck op die sinds 2015 het orkest leidt.

28 februari '24 ( 8:43)

Carlo Boszhard bezig met dramaserie over showmaster Willem Ruis

Carlo Boszhard werkt aan een dramaserie over presentator Willem Ruis. De presentator is als producent bij het project betrokken. De serie wordt geschreven door Ruis' dochter Suus Ruis, schrijft Boszhard in zijn column in Televizier.

27 februari '24 (12:33)

Margriet Schavemaker nieuwe directeur Haags Kunstmuseum

Margriet Schavemaker wordt per 1 juni algemeen directeur van het Kunstmuseum in Den Haag en ook van het Fotomuseum, KM21 en Escher in Het Paleis in de hofstad. Zij volgt Benno Tempel op, die directeur is geworden van het Kröller-Müller Museum in Otterlo. Schavemaker is nu nog artistiek directeur van het Amsterdam Museum. Verder is ze bijzonder hoogleraar Media en Kunst in de Museale Praktijk aan de Universiteit van Amsterdam.

27 februari '24 (10:24)

Literatuurmuseum schenkt komende tijd extra aandacht aan schrijfsters

Het Literatuurmuseum gaat de komende tijd meer aandacht schenken aan vrouwelijke Nederlandse auteurs. Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, lanceert het museum een fysieke en digitale expositie over schrijfsters en de PC Hooft-prijs. Deze award is sinds 1947 pas dertien keer aan een vrouw toegekend.

26 februari '24 (12:35)

Koning opent in maart Nationaal Holocaustmuseum

Koning Willem-Alexander opent zondag 10 maart het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam. Hij houdt een toespraak in de nabijgelegen Portugese Synagoge en krijgt hij een rondleiding in het museum.

26 februari '24 (10:55)

Deel je Museumkaart tijdens de Museumweek

Van 30 maart tot en met 5 april is het weer tijd voor de jaarlijkse Museumweek. Tijdens de deze kunstzinnige week kun je samen met 1,5 miljoen andere kaarthouders jouw Museumkaart delen met anderen. “Geef je oma een museumbezoek of laat je bakker of slager cultuur proeven”, schrijft museum.nl over de Museumweek.