Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Miljoenenverbouwing Museum Prinsenhof niet zonder zorgen

Door Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Miljoenenverbouwing Museum Prinsenhof niet zonder zorgen / Foto: "Prinsenhof van buiten, vml klooster" door Jam Willem Doormembal
Het heeft een aantal jaren geduurd, maar straks moet het dan echt gebeuren: Museum Prinsenhof krijgt een grondige verbouwing. Die gaat in 2025 van start. De gemeente gaf drie jaar geleden al akkoord voor de verbouwing die in totaal 38 miljoen euro gaat kosten. Mensen zijn enthousiast dat het gaat gebeuren, maar er heersen ook twijfels over het risico dat de gemeente loopt met de investering, meldt Omroep West.

De definitieve plannen voor de verbouwing werden donderdagavond aangeboden aan de Delftse raad. Architecten hebben de afgelopen paar jaar hard gewerkt om de plannen definitief te maken.

Gat

Die plannen mogen wat kosten: de verbouwing zal naar verwachting 38 miljoen euro kosten. Daarvan betaalt de gemeente zelf 18 miljoen euro, een particulier schonk 10 miljoen euro voor de verbouwing en de resterende 10 miljoen euro is gedeeltelijk gevonden bij andere fondsen en de provincie. Er is nog een gat van 5 miljoen euro dat moet worden gevuld. Voor dit resterende bedrag staat anders de gemeente garant als er niemand wordt gevonden.

Enthousiasme

Dat ontbrekende bedrag moet volgens de gemeente geen probleem zijn om bij elkaar te krijgen. Die denkt dat de resterende 5 miljoen euro gaandeweg kunnen worden verworven. Tenminste, dat stelt cultuurwethouder Frank van Vliet.

De overwegende emotie is dan ook enthousiasme, maar niet iedereen is even zeker. Sommige raadsleden vrezen dat de verbouwing duurder gaat uitvallen en vragen zich daarom af of de gemeente geen risico neemt hiermee. Een gat van 5 miljoen euro is immers geen kleingeld.

Voldoende investering

Daarom stelt de VVD de vraag of het geïnvesteerde bedrag wel voldoende is. Dimitri van Rijn van de VVD vraagt zich af of het ook daadwerkelijk bij die 38 miljoen euro blijft. “Of moeten we de algemene reserve plunderen als er niet genoeg geld wordt opgehaald?” Daarnaast is er de vrees dat gebruikskosten van het pand te hoog worden. In een reactie zegt Van Vliet dat hij ‘ervan overtuigd is onder die 38 miljoen euro te blijven’.

Resterende bedrag

Niet alleen de VVD, maar ook D66 en CDA hebben zorgen. Zij willen niet meer dan de 18 miljoen euro investeren in de verbouwing. Omdat de gemeente garant zou staan voor het openstaande bedrag, vraagt het CDA zich af of hierdoor de noodzaak niet afneemt om het bedrag elders te vinden.

Op 1 februari volgt het definitieve besluit van de gemeenteraad over de plannen met het museum. Als de raad akkoord gaat, zal het museum vanaf 2025 voor twee jaar de deuren dichthouden.

13 mei '24 (15:48)

Trouwjurk Máxima te zien bij trouwjurkenexpo in Leeuwarden

Het Fries Museum in Leeuwarden opent in het najaar een tentoonstelling over de trouwjurk in de laatste 250 jaar. Ook de jurk die Valentino ontwierp voor koningin Máxima toen ze 22 jaar geleden trouwde met Willem-Alexander, is er volgens het museum te bekijken.

13 mei '24 (14:06)

Anna Drijver in allereerste solovoorstelling op toneel

Anna Drijver staat later dit jaar op het toneel in haar allereerste solovoorstelling. Met het stuk De mannen van Maria reist de actrice vanaf november langs bijna zestig Nederlandse theaters. Het stuk is gebaseerd op het gelijknamige boek van Anneloes Timmerije. Dat gaat over Maria van Aelst, een vrouw die in de zeventiende eeuw wordt uitgehuwelijkt, maar vervolgens haar eigen weg koos en uitzonderlijke keuzes maakte in haar zoektocht naar bestaansrecht en vrijheid.

13 mei '24 (11:34)

Deze uitkijktoren biedt een uniek beeld over de Haagse binnenstad

Met een nieuw uitkijkpunt in de binnenstad van Den Haag kunnen geïnteresseerden straks met een nieuw perspectief kijken naar de bouw op de Hofvijver bij het Binnenhof. De verwachte opening van het uitzichtpunt is begin juli, meldt Binnenhofrenovatie.

13 mei '24 ( 8:59)

Schrijver beste Nederlandstalige roman wordt bekend

De jury van de Libris Literatuur Prijs maakt maandagavond bekend wie de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar heeft geschreven. De winnende auteur krijgt 50.000 euro.

10 mei '24 ( 9:14)

Deuren van Louis Couperus Museum in Den Haag sluiten woensdag definitief

Het Louis Couperus Museum in Den Haag sluit komende woensdag definitief de deuren. Dat heeft het museum laten weten op haar site. Het museum deed vorig jaar november een oproep tot financiële steun en liet in december weten de deuren per 31 december te sluiten voor publiek. Het museum hoopte in de maanden daarna nog een doorstart te realiseren, maar dat is dus niet gelukt.

08 mei '24 (10:40)

Beeld & Geluid vindt verloren afleveringen serie Hamelen terug

Beeld & Geluid heeft vier afleveringen van de populaire jeugdserie Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer? teruggevonden. Het instituut spreekt van "een unieke vondst van historische waarde, want hiermee is de serie weer compleet en veiliggesteld voor de toekomst". De gevonden afleveringen worden momenteel door Beeld & Geluid gedigitaliseerd.

08 mei '24 ( 9:20)

Serie over Marianne Vaatstra: 'Akelig actueel'

Regisseur Michiel van Erp en producent Pupkin Film hebben een serie gemaakt die is geïnspireerd op de moord op Marianne Vaatstra. Het zesdelige drama Een van ons gaat dit najaar in premiere op CANAL+. Het is de eerste Nederlandse 'original' van de streamingservice.

08 mei '24 ( 9:06)

Carrie ten Napel maakt vooravondshow op vrijdag bij NPO 1

Carrie ten Napel gaat vanaf dit najaar op vrijdag de vooravondshow van NPO 1 maken. Dat heeft Omroep MAX bevestigd na berichtgeving van het AD.

08 mei '24 ( 8:42)

KRO-NCRV maakt documentaire en podcast over impact MH17-ramp

KRO-NCRV komt binnenkort met De echo van MH17, een vierdelige documentaireserie waarin nabestaanden en betrokken professionals vertellen over de afgelopen tien jaar sinds het neerhalen van MH17. Onder meer demissionair premier Mark Rutte heeft aan de serie meegewerkt, maakte de omroep woensdag bekend.

07 mei '24 ( 8:52)

Al 50.000 kaarten verkocht voor Mamma Mia! The Party

Met nog bijna vijf maanden tot aan de première van Mamma Mia! The Party in de Schiecentrale in Rotterdam zijn er al 50.000 kaarten voor de show verkocht.