Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Dit betaal je voor een jaarabonnement bij de openbare bieb

Door Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Dit betaal je voor een jaarabonnement bij de openbare bieb
Openbare bibliotheken spelen een belangrijke rol in het verschaffen van informatie en kennis, ongeacht iemands sociale achtergrond. Bibliotheken zijn daarnaast belangrijk in het faciliteren van leer-, onderzoeks- en werkruimtes. In een onderzoek vergeleek Preply de openbare bibliotheken per gemeente in kosten.

Om ervoor te zorgen dat iedereen gebruik kan maken van openbare bibliotheken, ontvangen deze financiële steun van steden en gemeenten. Zo is er in 2023 17,6 miljoen euro beschikbaar gesteld om bibliotheken openbaar te houden. Daar komt in 2024 nog eens 38,4 miljoen euro bij.

Wél betalen voor abonnement

Toch moeten mensen vaak wel betalen voor een abonnement bij de bibliotheek. De kosten hiervan verschillen per bibliotheek. Daarom heeft Preply uitgezocht welke bibliotheken het duurst en goedkoopst zijn.

In de vergelijking van Preply is gekeken naar de top 30 steden die naar zeggen het hoogste aantal bibliotheekleden hebben.

Tussen 35 en 60 euro

In de vergelijking komt naar voren dat mensen tussen 35 en 60 euro betalen voor een basis jaarabonnement bij de bibliotheek. Wat wel belangrijk is om te vermelden is dat de lijst bibliotheken in Nederland die gratis zijn heeft uitgesloten. Zo is onder andere de Bibliotheek Zaanstreek gratis. Daar kunnen mensen één boek per maand lenen zonder kosten. In andere gevallen betalen mensen geen abonnementskosten, maar alleen als zij een boek lenen.

Duurste abonnementen in Nederland

Voor het duurste jaarabonnement in een bibliotheek gaan we naar Zwolle. Bij Stadtkamer Zwolle betaalt een volwassen persoon per jaar 68,50 euro voor een abonnement. Wel betalen jongeren tot en met 25 jaar een half tarief. Ook is de bibliotheek in 2018 verkozen tot beste bibliotheek van het land.

Op de tweede plaats staat Bibliotheek Eemland in Amersfoort. Daar betalen abonnementhouders 63,90 euro per jaar. Bekijk de lijst voor de top 30 duurste bibliotheken.

Kinderen en jongeren

Sinds 1 juli 2022 worden bibliotheken wettelijk verplicht om kinderen tot 18 jaar kosteloos lid te laten worden van de bieb. Hiermee kunnen kinderen onbezorgd gebruik maken van de faciliteiten van de bibliotheek, zonder onderscheid te maken tussen inkomens. Het bevordert de leesgewoonten van kinderen.

Voor jongeren zijn openbare bibliotheken echter lang niet altijd gratis. Uit de vergelijking van Preply komt naar voren dat slechts vijf steden een gratis abonnement in een openbare bibliotheek aanbieden. Dit zijn Bibliotheek Rozet in Arnhem, Facet in Emmen, de bied in Deventer, Bibliotheek Bind in Assen en Bibliotheek Rijnenvenen in Alpen aan den Rijn. Jongeren tussen 18 en 30 jaar oud kunnen hier gratis een abonnement afsluiten. Ook zoals bij Stadtkamer Zwolle hanteren veel openbare bibliotheken een lager tarief voor jongeren.

10 mei '24 ( 9:14)

Deuren van Louis Couperus Museum in Den Haag sluiten woensdag definitief

Het Louis Couperus Museum in Den Haag sluit komende woensdag definitief de deuren. Dat heeft het museum laten weten op haar site. Het museum deed vorig jaar november een oproep tot financiële steun en liet in december weten de deuren per 31 december te sluiten voor publiek. Het museum hoopte in de maanden daarna nog een doorstart te realiseren, maar dat is dus niet gelukt.

08 mei '24 (10:40)

Beeld & Geluid vindt verloren afleveringen serie Hamelen terug

Beeld & Geluid heeft vier afleveringen van de populaire jeugdserie Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer? teruggevonden. Het instituut spreekt van "een unieke vondst van historische waarde, want hiermee is de serie weer compleet en veiliggesteld voor de toekomst". De gevonden afleveringen worden momenteel door Beeld & Geluid gedigitaliseerd.

08 mei '24 ( 9:20)

Serie over Marianne Vaatstra: 'Akelig actueel'

Regisseur Michiel van Erp en producent Pupkin Film hebben een serie gemaakt die is geïnspireerd op de moord op Marianne Vaatstra. Het zesdelige drama Een van ons gaat dit najaar in premiere op CANAL+. Het is de eerste Nederlandse 'original' van de streamingservice.

08 mei '24 ( 9:06)

Carrie ten Napel maakt vooravondshow op vrijdag bij NPO 1

Carrie ten Napel gaat vanaf dit najaar op vrijdag de vooravondshow van NPO 1 maken. Dat heeft Omroep MAX bevestigd na berichtgeving van het AD.

08 mei '24 ( 8:42)

KRO-NCRV maakt documentaire en podcast over impact MH17-ramp

KRO-NCRV komt binnenkort met De echo van MH17, een vierdelige documentaireserie waarin nabestaanden en betrokken professionals vertellen over de afgelopen tien jaar sinds het neerhalen van MH17. Onder meer demissionair premier Mark Rutte heeft aan de serie meegewerkt, maakte de omroep woensdag bekend.

07 mei '24 ( 8:52)

Al 50.000 kaarten verkocht voor Mamma Mia! The Party

Met nog bijna vijf maanden tot aan de première van Mamma Mia! The Party in de Schiecentrale in Rotterdam zijn er al 50.000 kaarten voor de show verkocht.

07 mei '24 ( 8:42)

Boek Joe Speedboot gratis verspreid voor Heel Nederland Leest

De bestseller Joe Speedboot wordt de hele maand november gratis verspreid om het lezen te bevorderen. De roman van Tommy Wieringa is door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) gekozen als het centrale boek van de 19e editie van de bibliotheekcampagne Heel Nederland Leest, een actie om mensen samen te brengen door hetzelfde boek te lezen.

06 mei '24 (14:43)

Schagen krijgt Tanja Groenplein met monument Peter R. de Vries

In het Noord-Hollandse Schagen wordt een plein vernoemd naar Tanja Groen, die al sinds 1993 vermist is. Op het Tanja Groenplein komt ook een gedenkteken voor haar en voor misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die veel aandacht heeft besteed aan haar verdwijning. Dat meldt de gemeente maandag.

06 mei '24 (11:17)

De 'afgeschoren baard' van de Domtoren staat straks weer op zijn gezicht

Als je vandaag in Utrecht bent, let dan goed op de Domtoren in het centrum van de stad. De vier wijzerplaten van de klok in de toren worden na vijf jaar weer teruggeplaatst. Die zijn weggehaald in 2019 voor een opknapbeurt. Het belooft een flinke klus te worden, meldt RTV Utrecht. 

06 mei '24 ( 9:07)

Ilja Gort brengt nieuwe roman uit over wijnvervalsingen

Ilja Gort komt op 16 mei met een nieuwe roman. In De Flessentrekker duikt de auteur in de wereld van de wijnvervalsingen, maakte uitgeverij Gort Publishers maandag bekend. Het boek is volgens de auteur losjes geïnspireerd op een aantal bekende wijnfraudezaken.