Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Belang van spreiding cultuursubsidies over regio’s wordt groter

Door Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Belang van spreiding cultuursubsidies over regio’s wordt groter
De komende jaren blijft het verspreiden van de cultuursubsidies over verschillende regio’s een belangrijk criterium voor het uitgeven hiervan. Dat heeft de Raad voor Cultuur donderdag bekendgemaakt, nadat de Tweede Kamer dit afgelopen zomer had verzocht. Dat melden NRC en de Raad voor Cultuur.

Op de gemeenten na is het Rijk de belangrijkste subsidiegever op het gebied van cultuur. Er zijn 120 instellingen die van landelijk belang zijn. Zij krijgen hun subsidie via de landelijke overheid, vanuit het ministerie van OCW. Elke vier jaar wordt opnieuw gekeken welke instellingen hiervoor in aanmerking komen. Dit wordt vastgelegd in het Culturele basisinfrastructuur (BIS). De komende jaren trekt de overheid hier 230 miljoen euro voor uit. Daarnaast wordt ook nog eens 265 miljoen euro verdeeld via zes cultuurfondsen van het Rijk.

Afgelopen donderdag werden de beoordelingscriteria voor de BIS gepubliceerd door de Raad voor Cultuur. Daarvoor had demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (D66) in juni al regels opgesteld. In deze regels werd geen prioriteit gesteld aan ‘geografische spreiding’. Dat was in de BIS-periode van 2021-2024 wel het geval.

In juni werd gestemd voor een motie van de partijen CDA, ChristenUnie en VVD om die spreiding wel mee te nemen in de hoofdcriteria. Dat is nu ook onderschreven door het ministerie van OCW. De andere hoofdcriteria zijn ‘artistieke en/of inhoudelijke kwaliteit, maatschappelijke betekenis, toegankelijkheid en bedrijfsmatige gezondheid’.

Druk

Vanuit de politiek is er druk om het cultuuraanbod buiten de Randstad te versterken. Dat wil onder meer de BBB, die de provinciale verkiezingen in maart won. Het is echter wel onduidelijk in hoeverre de uitspraak van het ministerie van OCW uiteindelijk meeweegt. De spreiding is altijd al een belangrijk aspect geweest in de beoordeling van BIS-instellingen. Ook festivals en jeugdpodiumkunsten worden meer vastgelegd in de volgende periode.

Voor Uslu waren de aspecten ‘rust, vertrouwen en continuïteit’ het belangrijkst. Andere opvallende wijzigingen zijn dat diversiteit, ‘fair practice’ (zoals eerlijke uitbetalingen) en goed bestuur belangrijker zijn geworden in de beoordeling van BIS.

Aanvraagprocedure

De Raad voor Cultuur zet verder in het bericht dat de aanvraagprocedure op 1 december 2023 van start gaat. Op 23 november is er een online informatiebijeenkomst voor geïnteresseerden. Daar zijn zowel het ministerie van OCW en de Raad voor Cultuur aanwezig. De bijeenkomst biedt informatie over BIS en wat de belangrijkste momenten zijn in aanloop naar een nieuwe subsidieperiode.


23 juli '24 (11:54)

Gijs Rademaker en Maarten van Rossem schrijven boek over dino's

Opiniepeiler Gijs Rademaker en historicus Maarten van Rossem hebben een boek geschreven over dinosauriërs. In De dinorevolutie schrijven Rademaker en Van Rossem over hoe recente ontdekkingen "het beeld van dino's als koudbloedige, gevaarlijke en groteske monsters ingrijpend hebben veranderd". Het boek verschijnt eind oktober bij uitgeverij Nieuw Amsterdam.

22 juli '24 (14:01)

Cultuurfonds Overijssel investeert drie ton in cultuur- en natuurprojecten

In het tweede kwartaal van 2024 heeft het Cultuurfonds in de provincie Overijssel 327.620 euro bijgedragen aan een zestigtal cultuur- en natuurprojecten. Ondernemingen kunnen elk kwartaal een subsidie bij het Cultuurfonds aanvragen om hun projecten (deels) te bekostigen, meldt het AD.

19 juli '24 ( 8:55)

Gemeente Amstelveen kent meerjarige subsidie Museum Cobra toe

Een overwinning voor het Museum Cobra (voorheen Cobra Museum), dat recent aan het randje van de afgrond stond. Het kampte met financiële tegenslagen en eventjes leek het erop alsof het museum na ontzegging van de subsidie van de gemeente Amstelveen de deuren zou moeten sluiten. Na een herontwikkeling van de koers en naam is de gemeenteraad toch over de brug. Het museum ontvangt straks een jaarlijkse subsidie van 1,4 miljoen euro voor de komende drie jaar, waarmee het uit de financiële penarie is gered, meldt het museum. 

19 juli '24 ( 8:38)

Gezocht: ruimte voor 21.000 striptekeningen uit Stripmuseum

Help! Is er iemand die toevallig ruimte heeft voor een tienduizendtal strips? Het Groninger Archief is op zoek naar een plek om de collectie van het Nederlands Stripmuseum op te bergen. RTV Noord meldt dat het gaat om een verzameling van zo’n 240 meter lang.

18 juli '24 (12:48)

Musical Soldaat van Oranje in nieuwe vorm in september in première

De vernieuwde versie van Soldaat van Oranje gaat op 8 september in première. In de dagen daarvoor zijn de try-outs en vanaf 11 september wordt hij zes keer per week opgevoerd.

18 juli '24 (11:49)

Aviodrome organiseert Fly-in-dagen: zeldzame toestellen zien aankomen en vertrekken

Op zaterdag 20 juli gaan de Fly-in-dagen van Luchtvaarmuseum Aviodrome van start. De eerste zaterdag staat in het teken van les- en trainingstoestellen die het terrein zullen bezoeken. Zo kunnen bezoekers onder meer de DA-40 van de KLM Flight Academy uit Eelde. Ook zijn er Saab Safirs en Piper Super Cubs en komt de DA-40 simulator in actie. Dit meldt Aviodrome. 

17 juli '24 (12:12)

Literatuurmuseum verwerft archief van presentator Anil Ramdas

Het Literatuurmuseum heeft het archief verworven van essayist, columnist en televisiepresentator Anil Ramdas. Het gaat om een verzameling notitieboekjes, agenda's en boeken, maar ook om persoonlijke spullen als oude paspoorten, een asbak en een leesbril, maakte het museum woensdag bekend.

17 juli '24 (11:00)

Zuid-Holland verstrekt 3,55 miljoen euro voor restauratie rijksmonumenten

Ook dit jaar stelt Zuid-Holland subsidie beschikbaar voor de restauratie van rijksmonumenten in de provincie. Voor deze ronde zijn 16 aanvragers goedgekeurd en er wordt in totaal 3,55 miljoen euro uitgekeerd. Tussen 1 december 2023 en 1 maart 2024 hebben 33 aanvragers een subsidieaanvraag ingediend, waarmee het beschikbare budget flink is overstegen. De helft van de aanvragen is goedgekeurd, meldt Zuid-Holland.

17 juli '24 ( 8:48)

Actrice en zangeres Wieteke van Dort overleden op 81-jarige leeftijd

Actrice en zangeres Wieteke van Dort is overleden. Dat bevestigt haar zoon na berichtgeving van De Telegraaf. Van Dort overleed in haar woonplaats Den Haag. Ze werd 81 jaar oud. Van Dort maakte eind mei bekend dat ze uitgezaaide kanker had. De tumoren in haar lever waren uitgezaaid naar haar longen en hersenen. De actrice stierf maandag, een week nadat haar haar man Theo Moody was overleden.

16 juli '24 (14:47)

Museum de Fundatie voor komende twee jaar uit financiële perikelen

Een dalend bezoekers aantal en gestegen kosten hebben ertoe geleid dat Museum de Fundatie in Zwolle het hoofd niet meer boven water kon houden. De provincie Overijssel had al toegezegd om extra steun aan het museum te bieden. Nu is ook de gemeente over de burg, meldt NRC.