Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Schrijfster Nelleke Noordervliet vraagt politici om poëzie te gebruiken in campagne

Door Fleur Zomer
schedule 3 min
Schrijfster Nelleke Noordervliet
Schrijfster Nelleke Noordervliet roept politici op om in de aankomende campagne voor de Tweede Kamer poëzie te gebruiken. Zij deed die oproep zaterdag in het NPO Radio 1-programma De Taalstaat.

Volgens Noordervliet kunnen politici op deze manier zichzelf van een andere kant laten zien. "Politici zijn altijd gebonden aan de gedachten van tekstschrijvers", aldus de 77-jarige schrijfster. "Dan krijg je van die ongeïnspireerde houten taal die nooit en te nimmer iets verraadt over het innerlijk of andere emoties van politici. Ze zitten in een keurslijf en daar moeten ze uit."

Bovendien kan op deze manier de Nederlandse taal en literatuur een positieve impuls krijgen, bepleit ze. "Laat eens horen dat de Nederlandse taal zo ontzettend spannend en leuk en sprankelend kan zijn", stelt ze. "Niet alleen dat houten, dorre proza uit de verkiezingsprogramma's."

Suggesties

Lijsttrekkers zouden volgens Noordervliet kunnen kiezen uit "een fantastische hoeveelheid Nederlandse poëzie, zij kunnen uit de mooiste dichters een persoonlijke keuze maken. Het hoeft niet in het verlengde van de verkiezingsprogramma's te liggen."

De auteur suggereerde voor Frans Timmermans het gedicht Ik tracht op poëtische wijze van Lucebert. Zij denkt dat Akkerleven van Poot wel iets zou kunnen zijn voor Caroline van der Plas. En Pieter Omtzigt zou zich van een heel andere kant kunnen laten zien met Marc groet 's morgens de dingen van Paul van Ostaijen.

Door: ANP

29 september '23 (13:21)

Van Gogh Museum enthousiast over grote belangstelling voor Pokémon-samenwerking

Het Van Gogh Museum is blij met de grote belangstelling voor de samenwerking met Pokémon. Het Amsterdamse museum had de aandacht verwacht en vindt het "mooi om te zien dat er zoveel enthousiasme is, in het museum en online", laat een woordvoerder van het museum desgevraagd weten aan het ANP.

29 september '23 ( 9:40)

Auteurs Edward van de Vendel en Anoush Elman winnen Gouden Griffel

Auteurs Edward van de Vendel en Anoush Elman hebben dit jaar de Gouden Griffel gewonnen voor het boek Misjka, de belangrijkste onderscheiding voor een oorspronkelijk Nederlandstalig jeugdboek. Dat heeft boekenkoepel CPNB donderdag bekendgemaakt. Zij krijgen hun prijs vrijdagavond op het Kinderboekenbal.

29 september '23 ( 9:01)

Kane voegt nóg twee nieuwe shows toe aan reeks in Ziggo Dome

Kane geeft op zaterdag 8 juni en zondag 9 juni volgend jaar nog een extra concert in de Ziggo Dome in Amsterdam. Dat is donderdagavond bekendgemaakt in de RTL-talkshow Humberto.

28 september '23 (14:43)

Gecancelde kunstenaar Paul Blanca in de hoofdrol van nieuwe documentaire

In oktober is het twee jaar geleden dat fotograaf Paul Blanca overleed op 62-jarige leeftijd na een leven van drugs- en alcoholgebruik. Cinemien, DOXY Films en Thinking Out Loud Productions komen op 19 oktober met een nieuwe film over de laatste maanden uit het leven van dit vergeten Nederlandse kunsticoon: Paul Blanca – Deze Film Redt Je Leven. Dit meldt Cinemien.

28 september '23 (11:24)

Fotograaf Erwin Olaf toegevoegd aan Eregalerij Rijksmuseum

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft een werk van de overleden fotograaf Erwin Olaf toegevoegd aan de Eregalerij. De foto Hope is donderdagochtend als eerbetoon aan Olaf geïnstalleerd.

28 september '23 ( 9:50)

Nationaal Holocaustmuseum opent volgend jaar de deuren

Het Nationaal Holocaustmuseum opent op 11 maart 2024 de deuren voor publiek. Dat heeft algemeen directeur Emile Schrijver bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst met ongeveer veertig Nederlandse overlevenden en getuigen van de Holocaust. Ook de Hollandsche Schouwburg gaat op die datum weer open.

28 september '23 ( 8:54)

Van Gogh Museum viert 50e jubileum met Pokémon

Het Van Gogh Museum organiseert de komende tijd verschillende activiteiten rondom Pokémon, ter ere van de vijftigste verjaardag van het Van Gogh Museum. Met de samenwerking wil het museum in Amsterdam een nieuw publiek kennis laten maken met het werk van Vincent van Gogh.

27 september '23 (10:26)

Nederlandse film Sweet Dreams geselecteerd voor European Film Awards

De Nederlandse film Sweet Dreams van regisseur Ena Sendijarević is geselecteerd voor de European Film Awards. Dat maakte de EFA woensdag bekend. De film maakt dus kans op prijzen bij de uitreiking in december, inclusief de prijs voor beste Europese film van het jaar. De nominaties worden binnenkort bekendgemaakt.

27 september '23 ( 8:47)

Afscheid van Erwin Olaf in Westerkerk Amsterdam 

Familie, naasten en vrienden nemen woensdag in de Westerkerk in Amsterdam afscheid van Erwin Olaf, die vorige week onverwacht overleed. De uitvaartbijeenkomst voor de 64-jarige fotograaf is besloten. Er worden ongeveer duizend persoonlijk uitgenodigde gasten verwacht.

26 september '23 (12:50)

Tania Kross wint de Johannes Vermeerprijs

Tania Kross heeft dit jaar de Johannes Vermeerprijs gewonnen. De mezzosopraan krijgt de prijs vanwege "haar toonaangevende internationale zangcarrière en de vernieuwende wijze waarop zij opera breed toegankelijk maakt en een uiteenlopend publiek aanspreekt, verbindt en inspireert", aldus de jury.