Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Documentaire over oorlogsspanningen in Nederlands-Indië vanaf volgende week te zien

Door Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Documentaire over oorlogsspanningen in Nederlands-Indië vanaf volgende week te zien
In 1949 tekenen Nederland en Indonesië de overdracht van de kolonie Nederlands-Indië, maar Nederland houdt de eilanden Nieuw-Guinea en noemt het Nederlands Nieuw-Guinea. Want Nieuw-Guinea is volgens Nederland nog lang niet toe aan zelfstandigheid en moet het land eerst van het stenen tijdperk naar de moderne atoomtijd helpen. Wat Nederland toen nog niet wist, is dat dit besluit bijna zorgt voor een catastrofale oorlog met Indonesië. En wanneer Rusland erbij betrokken wordt, een mogelijke aanleiding wordt voor een Derde Wereldoorlog. Hoe blikken de Nederlandse - veelal dienstplichtige - soldaten terug op deze periode? En wat betekent dit nog voor de Papoeaas tot op de dag van vandaag? Hoog Spel in de Oost is vanaf woensdag 23 augustus drie weken lang om 22:25 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2. Dit meldt BNNVARA.

In het programma ziet de kijker de kleurrijke en excentrieke Indonesische leider Soekarno die er alles aan doet om de gehate ‘koloniale Hollanders’ uit Azië te verdrijven. In 1962 organiseert hij een invasiemacht met Russische steun. Zijn tegenhanger, de ambitieuze minister Joseph Luns, wil niets liever dan dat Nederland zijn rol op het wereldtoneel blijft spelen, na het verlies van Indonesië. Hij gaat de confrontatie niet uit de weg en stuurt dienstplichtige militairen en vliegtuigen en hoopt op steun van de VS. De spanning loopt steeds verder op. Uiteindelijk grijpen de Amerikanen hard in, door Nederland en Indonesië aan de onderhandelingstafel te dwingen. Want zij zitten zeker niet op dit conflict met de Russen te wachten. Ondertussen liggen de Russische onderzeeboten voor de kust, klaar voor de aanval. Amper een uur voor het ultimatum is er een akkoord tussen Nederland en Indonesië en een oorlog wordt voorkomen.

Nederlandse veteranen

Hoog Spel in de Oost is opgebouwd uit (bijna) nooit eerder vertoond filmmateriaal, onder meer uit privécollecties van Nederlandse veteranen. Daarnaast worden veteranen geïnterviewd. Cultuurhistoricus Nancy Jouwe is de dochter van voormalig Papoea leider Nicolaas Jouwe. Ze vertelt onder andere over de strijd die haar vader namens de Papoeaas uitvocht in Den Haag en Washington en waarom veel Papoeaas helemaal niet zaten te wachten op het vertrek van de Nederlanders.

Hoog Spel in de Oost is een coproductie van BNNVARA en De Haaien. 

Door: Nationale Recreatiegids

Afbeelding: BNNVARA / De Haaien

25 april '25 (14:31)

Schrijver Tomas Ross mag zich voortaan ridder noemen

Schrijver Tomas Ross is vrijdag benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Dat is een onderscheiding voor onder anderen kunstenaars. Ross, die in het echt Willem Hogendoorn heet, ontving het lintje in zijn woonplaats Den Haag.

25 april '25 (14:19)

Tekstschrijver Belinda Meuldijk is Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Belinda Meuldijk, die veel teksten heeft geschreven voor haar onlangs overleden ex-partner Rob de Nijs, heeft vrijdag een koninklijke onderscheiding gekregen. Ze mag zich voortaan Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Ze kreeg het lintje in haar woonplaats Apeldoorn.

25 april '25 (14:14)

Muziekproducent Arjen Lucassen krijgt lintje

Rockcomponist en muzikant Ayreon is vrijdag benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Arjen Lucassen, zoals hij in het echt heet, ontving de koninklijke onderscheiding bij de lintjesregen in de Brabantse gemeente Moerdijk, waar hij woont.

25 april '25 ( 9:41)

Jet de Nijs staat stil bij veertig dagen overlijden man

Jet de Nijs staat in een bericht op Instagram stil bij het gegeven dat het veertig dagen geleden is dat haar man Rob de Nijs is overleden. De echtgenote van de overleden zanger deelt bij haar bericht ook het nummer Ik Laat Je Vrij, een song van De Nijs uit 1976.

25 april '25 ( 9:15)

Eric Corton komend seizoen theater in met soloshow over dementie

Eric Corton gaat komend seizoen weer het theater in met een solovoorstelling over dementie. De acteur, presentator en schrijver speelt vanaf januari 2026 de solovoorstelling Pa. Dat maakte productiehuis Solo Stories vrijdag bekend. In 2018 trok Corton volle zalen met de solovoorstelling Ma, waarin hij een portret van de dementerende moeder van Hugo Borst schetste.

25 april '25 ( 8:55)

Burgemeester Halsema biedt excuses aan voor rol Amsterdam in Jodenvervolging

Burgemeester Femke Halsema heeft excuses aangeboden voor de rol van de gemeente Amsterdam bij de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat deed ze donderdagavond in de Hollandsche Schouwburg tijdens Jom Hasjoa, de jaarlijkse herdenking van de Holocaust.

25 april '25 ( 8:50)

Amsterdams stadsbestuur stelt 25 miljoen beschikbaar voor toekomst Joods leven

Het Amsterdamse stadsbestuur stelt 25 miljoen euro beschikbaar om te investeren in de toekomst van Joods leven in de stad. Dat maakt de gemeente bekend, na een toespraak van burgemeester Femke Halsema donderdagavond in de Hollandsche Schouwburg tijdens Jom Hasjoa, de jaarlijkse herdenking van de Holocaust.

25 april '25 ( 8:45)

Schrijvers Oomen, Gerritsen en Koos genomineerd voor De Inktaap

Schrijvers Joost Oomen, Esther Gerritsen en Falun Ellie Koos zijn genomineerd voor De Inktaap 2026. De literaire jongerenprijs wordt volgend jaar maart uitgereikt.

24 april '25 (15:16)

Vermiste kunstwerken Warhol uit Maashorst waarschijnlijk bij grofvuil gegaan

Het is "het meest aannemelijk" dat de kunstwerken die de gemeente Maashorst kwijt is, met het grofvuil zijn meegegeven. Onder de vermiste stukken is een zeefdruk van kunstenaar Andy Warhol met een portret van prinses Beatrix. De gemeente liet er een onafhankelijk bureau onderzoek naar doen. De gemeente verwacht niet dat de kunstwerken ooit nog terugkomen en het college van burgemeester en wethouders betreurt dat.

24 april '25 (11:18)

Weer twee verdachten aangehouden vanwege kunstroof Drents Museum

De politie heeft woensdag twee nieuwe verdachten aangehouden in het onderzoek naar de kunstroof uit het Drents Museum in Assen. Het gaat om een 20-jarige man en een 18-jarige man, beiden uit Heerhugowaard. De verdachte van 20 is de man op de beelden uit een bouwmarkt in Assen die de politie eerder deelde. Die beelden worden nu offline gehaald.