Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Haagse gemeenteraad wil Golden Earring eren met een standbeeld én plein

Door ANP
schedule 3 min
Haagse gemeenteraad wil Golden Earring eren met een standbeeld én plein
Hart voor Den Haag, de grootste partij in de Haagse gemeenteraad, wil dat er op korte termijn een Golden Earringplein in de hofstad komt. Dat heeft partijleider Richard de Mos woensdag laten weten. Het eerbetoon zou een aanvulling zijn op het standbeeld voor de band waar al eerder plannen voor zijn gemaakt.

De Mos wil dat het nu nog naamloze plein bij popmuziekcentrum Musicon aan de Soestdijksekade wordt omgedoopt tot Golden Earringplein. Earring-drummer Cesar Zuiderwijk was één van de oprichters van het centrum. Het initiatief wordt gesteund door een comité dat twee jaar geleden werd opgericht om na te denken over een eerbetoon aan de Haagse band.

In oktober werd het plan gelanceerd voor een gedenk-obelisk die in het centrum van Den Haag moet komen te staan. In de metershoge stenen naald van Hans van Bentem zitten elementen verwerkt die verwijzen naar de muziek en de clips van de groep. De vier muzikanten van Golden Earring hebben zelf het ontwerp mogen kiezen uit de voorstellen van een aantal Haagse kunstenaars.

Eren

Het is nog niet duidelijk wanneer de naald er komt en waar. Zuiderwijk suggereerde eerder om de obelisk naast het beeld van Haagse Harry bij de Grote Markt te zetten. De partij Hart voor Den Haag stelt als alternatieve plek het plein voor restaurant 't Goude Hooft of de stoep voor de voormalige Amerikaanse ambassade aan het Lange Voorhout voor.

Golden Earring moest in maart 2021 stoppen met optreden omdat gitarist en medeoprichter George Kooymans aan ALS lijdt. Eerder riep Den Haag de vier muzikanten al uit tot ereburgers van de stad. Ook is er al een brug in Den Haag vernoemd naar de groep, in de buurt van het Zuiderpark waar de bandleden opgroeiden.

Door: ANP

21 september '23 ( 9:23)

Belangrijkste Toneelprijzen van Nederland volgend jaar genderneutraal

De belangrijkste Toneelprijzen van Nederland zijn volgend jaar voor het eerst genderneutraal en dragen dan de naam Theo d'Or. Dat maakte de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) donderdag bekend.

20 september '23 (12:42)

Langverwachte nieuwe boek Francine Oomen op 1 in Bestseller 60

Francine Oomen komt met haar langverwachte nieuwe deel uit de Hoe overleef ik-reeks op nummer 1 binnen in de Bestseller 60 van Stichting CPNB. Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel?, zoals het boek heet, is het eerste nieuwe deel in de serie sinds Hoe overleef ik met/zonder gescheiden ouders? uit 2015.

20 september '23 ( 9:08)

Dit is de cast voor theatervoorstelling over Marianne Timmer

Actrices Els Vegter en Liesbeth Groenwold zijn in december te zien als Marianne Timmer in Timmertje, de theatervoorstelling over de bekende Nederlandse schaatskampioene. Andere hoofdrollen zijn voor Tessa van Roon als schaatsster Renske Vellinga, een leeftijdgenote van Timmer, en Bas de Bruijn, die de rol van haar coach Peter Mueller op zich neemt. Dat werd dinsdag onthuld tijdens de castpresentatie van het stuk door de Groningse stichting Pandeon.

19 september '23 ( 9:48)

Na succesvolle eerste editie opnieuw viering Slag op de Zuiderzee in Hoorn

De eerste editie van vorig jaar was een succes. Daarom viert Hoorn ook dit jaar op 14 en 15 oktober de Slag op de Zuiderzee. Dit jaar wordt het nog grootser, want 2023 is het jubileumjaar van deze onderbelichte, maar historisch erg belangrijke zeeslag. Het is precies 450 jaar geleden dat voor de Hoornse kust de overwinning plaatsvond op de Spanjaarden en zo het prille Nederland ontstond. Op 14 en 15 oktober viert de havenstad de vrijheid tijdens een feestelijke herdenking van de Slag op de Zuiderzee uit 1573. Een weekend lang bruist de historische binnenstad van gratis activiteiten voor iedereen: muziek, theater, historische schepen, kinderactiviteiten, marcherende schutters en zingende geuzen. Dat meldt het Westfries Museum.

18 september '23 ( 9:34)

Toneelprijzen Theo d'Or en Louis d'Or voor Eelco Smits en Mariana Aparicio

In het Internationaal Theater Amsterdam worden zondagavond de belangrijkste Nederlandse toneelprijzen uitgereikt. Tijdens de afsluiting van het Gala van het Nederlands Theater wordt bekend wie met de Theo d'Or en de Louis d'Or naar huis gaan.

18 september '23 ( 8:50)

Schrijfster Mette Maria van Dijk bedreigd vanwege 'stereotyperend' debuutroman

Schrijfster Mette Maria van Dijk krijgt zulke felle reacties op haar debuutroman, dat ze niet meer naar huis durft. De 23-jarige schrijfster mijdt momenteel haar huis in de Bijlmer waar ze al anderhalf jaar woont, zegt ze in een interview met De Telegraaf.

15 september '23 (13:16)

Critici kiezen fietsende Hauer tot beste Nederlandse filmscène

De fietstocht door het centrum van Amsterdam in Turks Fruit is door Nederlandse filmcritici uitgeroepen tot de beste filmscène uit de Nederlandse filmgeschiedenis. Dat meldt de VARAgids, die de verkiezing organiseerde, vrijdag. Recensenten van de VARAgids en een aantal andere kranten en bladen gaven het fragment met Rutger Hauer en Monique van de Ven de meeste punten. Het magazine organiseerde de verkiezing vanwege het Nederlands Film Festival dat komende week van start gaat.

15 september '23 ( 9:44)

Meer mensen maakten gebruik van bibliotheek in 2022

Bibliotheken hebben in 2022 veel meer activiteiten georganiseerd. Ook waren meer mensen lid van de bibliotheek en zijn er meer boeken uitgeleend. Gemiddeld wonen mensen op 1,8 kilometer afstand van een bibliotheeklocatie, en is in een kwart van alle huishoudens minimaal één persoon lid van de bibliotheek. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

14 september '23 (10:45)

Dansgezelschap de Stilte introduceert serie voorstellingen met nieuw betaalconcept

Dit weekend trapt de Stilte af met nieuwe serie openbare jeugdvoorstellingen in het eigen theater aan de Markendaalsweg. Omdat de Stilte het belangrijk vindt dat ieder kind samen met zijn (groot)ouders het theater kan bezoeken is het jij-bepaalt-wat-je-betaalt-systeem van toepassing voor alle voorstellingen. Bepaal zelf wat je kunt of wilt missen en koop een kaartje voor een euro, vijf euro of een tientje voor een dansvoorstelling. Dit meldt Stichting De Stilte.

13 september '23 (14:10)

Rotterdam stelt noodfonds op voor culturele organisaties die lijden onder inflatie

De gemeente Rotterdam stelt een noodfonds in voor culturele organisaties die in de problemen zijn gekomen door de inflatie en de gestegen energie- en loonkosten. In het fonds komt 5,6 miljoen euro, heeft de gemeente bekendgemaakt.