Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Eindhoven past oorlogsmonument aan, namen NSB'ers en SS'ers eraf

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
Eindhoven past oorlogsmonument aan, namen NSB'ers en SS'ers eraf
De gemeente Eindhoven past het oorlogsmonument in de stad aan, nadat uit onderzoek was gebleken dat niet alle namen die op het monument staan daar thuishoren. Zo staan op het gedenkteken ook de namen van mensen die in de Tweede Wereldoorlog lid waren van de NSB, de SS of die in het Duitse leger in dienst waren gegaan. Het Eindhovense college van burgemeester en wethouders schrijft aan de gemeenteraad dat die namen van het herdenkingsmonument worden verwijderd.

"Hoewel geen enkele persoonlijke geschiedenis zwart-wit is, passen deze namen niet op een monument dat recht doet aan Eindhovense slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog", staat in de brief. Het college zegt één uitzondering te maken, voor een Duitse jongen die in Eindhoven gedwongen in dienst moest vanwege zijn Duitse nationaliteit. "Uit de archieven blijkt dat het gezin later door de Nederlandse overheid volledig vrijgepleit is."

Behalve de namen van NSB'ers en SS'ers bleken er op het monument ook namen te staan van mensen die niet waren gestorven als direct gevolg van de oorlog, maar die in die periode waren overleden door bijvoorbeeld een verkeersongeluk. Hun namen blijven "vanuit empathie" wel op het monument staan, aldus het gemeentebestuur.

Bevrijding

In totaal staan er 1096 namen op het gedenkteken op het Stadhuisplein in Eindhoven, dat Herinner U de Namen heet. De Stichting 18 september, die zich inzet voor het herdenken van de bevrijding van Eindhoven op 18 september 1944, wilde deze namen in een digitaal archief toegankelijk maken. Tijdens een onderzoek naar de namen ontdekte de stichting de onvolkomenheden in het monument.

Ook kwam de stichting erachter dat er 155 namen van oorlogsslachtoffers ontbreken op het gedenkteken. Het gaat om slachtoffers die in Eindhoven zijn omgekomen als direct gevolg van de oorlog en om Eindhovenaren die buiten de stad zijn omgekomen, onder wie Sinti en Roma. De gemeente Eindhoven noemt het gepast om deze 155 namen aan het monument toe te voegen.

Het gemeentebestuur schrijft dat aan het besluit het gedenkteken aan te passen een zorgvuldige weging vooraf is gegaan. Daarbij zijn gesprekken gevoerd met onder meer de Stichting Veteranen, vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap en een familielid van een veroordeeld Eindhovens NSB-lid. De gemeente zegt te hopen in contact te komen met directe familieleden van mensen van wie de namen van het monument worden verwijderd, "en hen desgewenst nader te informeren over dit besluit".

17 april '25 (15:09)

Mauritshuis blijft onzeker over echtheid van Rembrandt schilderij

Het Mauritshuis blijft onzeker over de echtheid van een Rembrandt in zijn collectie, ondanks toepassing van "de modernste technieken die ons tegenwoordig ter beschikking staan", meldt het Haagse museum donderdag. Het betreft Tronie van een oude man (ca. 1630). De hedendaagse hulpmiddelen gaven wel uitsluitsel over een ander doek waarover twijfel bestond: dit is definitief geen Rembrandt. Het gaat hier om Studie van een oude man (ca. 1655-1660).

17 april '25 (11:22)

Omroep MAX zendt extra lange aflevering Tijd voor MAX uit vanuit Paleis Soestdijk op Koningsdag

Omroep MAX zendt op zaterdag 26 april, de dag waarop Koningsdag dit jaar wordt gevierd, een extra lange aflevering van Tijd voor MAX uit. De uitzending vindt plaats op Paleis Soestdijk in Baarn.

17 april '25 ( 9:21)

UNESCO voegt tentoonstelling De Ondergedoken Camera toe aan erfgoedlijst

VN-organisatie UNESCO voegt de tentoonstelling De Ondergedoken Camera toe aan haar Memory of the World Register. Daarmee wordt de collectie het eerste fotografische erfgoed met deze onderscheiding. Op de lijst staat uitzonderlijk documentair erfgoed dat van groot belang is voor Nederland.

16 april '25 (12:47)

Brabantse schrijver Ewald Vanvugt overleden

Schrijver Ewald Vanvugt is op 81-jarige leeftijd overleden. Dat heeft uitgeverij Nijgh & Van Ditmar woensdag bekendgemaakt. De Brabantse auteur overleed afgelopen vrijdag in zijn woonplaats Laren. Volgens Elik Lettinga van de uitgeverij heeft de schrijver "met zijn werk een grote impact gehad".

16 april '25 (12:01)

Simon Keizer ging voor theatertournee in leer bij Brigitte Kaandorp

Simon Keizer ging voor zijn theatertournee Ruimte te rade bij Brigitte Kaandorp. Dat vertelt de zanger in de cultuurpodcast Na Het Applaus. Hierin praat hij met presentator Ruben van Haften over zijn leven nadat het duo Nick & Simon, waar hij jarenlang deel van uitmaakte, ophield te bestaan.

16 april '25 ( 9:10)

VPRO en HUMAN gaan samen op zoek naar 'andere huisgenoot' om omroephuis te vormen

De VPRO en HUMAN gaan samen op zoek naar "een andere huisgenoot" om gezamenlijk een omroephuis te vormen. Dat laat een woordvoerder van de VPRO desgevraagd weten. De twee omroepen zijn sinds 2022 al een samenwerkingsomroep.

16 april '25 ( 8:55)

Pieter Jan Hagens heeft laatste EenVandaag gepresenteerd

Pieter Jan Hagens heeft dinsdag zijn laatste EenVandaag gepresenteerd. De 66-jarige presentator gaat met pensioen en nam aan het einde van de uitzending afscheid van de kijker.

16 april '25 ( 8:40)

Tentoonstelling Formule 1 in Amsterdam mikt op meer dan 200.000 bezoekers

De reizende tentoonstelling over de Formule 1 is de komende vijf maanden te zien in de Kromhouthal in Amsterdam. De organisatie mikt op meer dan 200.000 bezoekers.

15 april '25 ( 9:55)

Ook deze artiesten zie je in de musical We Will Rock You

Ook Luuk Haaze, Brecht van Arnhem, Diederik Rep en Naima Bayo spelen in de musical We Will Rock You, met muziek van Queen. Dat heeft theaterproducent Albert Verlinde dinsdagochtend bekendgemaakt. Haaze speelt de rol van Khashoggi, Van Arnhem kruipt in de huid van Galileo, Rep speelt Buddy en Bayo is te zien als Oz.

15 april '25 ( 9:35)

Lied Keti Koti uitgeroepen tot winnaar Willem Wilminkprijs voor Beste Kinderlied 2025

Het lied Keti Koti is uitgeroepen tot winnaar van de Willem Wilminkprijs voor het Beste Kinderlied 2025. Het lied, met tekst van Glynis Terborg, Desai Breeveld en Jurrian van Dongen, wordt uitgevoerd door Joy Wielkens en is gecomponeerd door Remko Rijpkema. De prijs werd maandagavond uitgereikt tijdens de slotavond van de Kindermuziekweek in theater De Kleine Willem in Enschede.