Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Eindhoven past oorlogsmonument aan, namen NSB'ers en SS'ers eraf

Door ANP
schedule 5 min
Eindhoven past oorlogsmonument aan, namen NSB'ers en SS'ers eraf
De gemeente Eindhoven past het oorlogsmonument in de stad aan, nadat uit onderzoek was gebleken dat niet alle namen die op het monument staan daar thuishoren. Zo staan op het gedenkteken ook de namen van mensen die in de Tweede Wereldoorlog lid waren van de NSB, de SS of die in het Duitse leger in dienst waren gegaan. Het Eindhovense college van burgemeester en wethouders schrijft aan de gemeenteraad dat die namen van het herdenkingsmonument worden verwijderd.

"Hoewel geen enkele persoonlijke geschiedenis zwart-wit is, passen deze namen niet op een monument dat recht doet aan Eindhovense slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog", staat in de brief. Het college zegt één uitzondering te maken, voor een Duitse jongen die in Eindhoven gedwongen in dienst moest vanwege zijn Duitse nationaliteit. "Uit de archieven blijkt dat het gezin later door de Nederlandse overheid volledig vrijgepleit is."

Behalve de namen van NSB'ers en SS'ers bleken er op het monument ook namen te staan van mensen die niet waren gestorven als direct gevolg van de oorlog, maar die in die periode waren overleden door bijvoorbeeld een verkeersongeluk. Hun namen blijven "vanuit empathie" wel op het monument staan, aldus het gemeentebestuur.

Bevrijding

In totaal staan er 1096 namen op het gedenkteken op het Stadhuisplein in Eindhoven, dat Herinner U de Namen heet. De Stichting 18 september, die zich inzet voor het herdenken van de bevrijding van Eindhoven op 18 september 1944, wilde deze namen in een digitaal archief toegankelijk maken. Tijdens een onderzoek naar de namen ontdekte de stichting de onvolkomenheden in het monument.

Ook kwam de stichting erachter dat er 155 namen van oorlogsslachtoffers ontbreken op het gedenkteken. Het gaat om slachtoffers die in Eindhoven zijn omgekomen als direct gevolg van de oorlog en om Eindhovenaren die buiten de stad zijn omgekomen, onder wie Sinti en Roma. De gemeente Eindhoven noemt het gepast om deze 155 namen aan het monument toe te voegen.

Het gemeentebestuur schrijft dat aan het besluit het gedenkteken aan te passen een zorgvuldige weging vooraf is gegaan. Daarbij zijn gesprekken gevoerd met onder meer de Stichting Veteranen, vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap en een familielid van een veroordeeld Eindhovens NSB-lid. De gemeente zegt te hopen in contact te komen met directe familieleden van mensen van wie de namen van het monument worden verwijderd, "en hen desgewenst nader te informeren over dit besluit".

21 september '23 ( 9:23)

Belangrijkste Toneelprijzen van Nederland volgend jaar genderneutraal

De belangrijkste Toneelprijzen van Nederland zijn volgend jaar voor het eerst genderneutraal en dragen dan de naam Theo d'Or. Dat maakte de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) donderdag bekend.

20 september '23 (12:42)

Langverwachte nieuwe boek Francine Oomen op 1 in Bestseller 60

Francine Oomen komt met haar langverwachte nieuwe deel uit de Hoe overleef ik-reeks op nummer 1 binnen in de Bestseller 60 van Stichting CPNB. Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel?, zoals het boek heet, is het eerste nieuwe deel in de serie sinds Hoe overleef ik met/zonder gescheiden ouders? uit 2015.

20 september '23 ( 9:08)

Dit is de cast voor theatervoorstelling over Marianne Timmer

Actrices Els Vegter en Liesbeth Groenwold zijn in december te zien als Marianne Timmer in Timmertje, de theatervoorstelling over de bekende Nederlandse schaatskampioene. Andere hoofdrollen zijn voor Tessa van Roon als schaatsster Renske Vellinga, een leeftijdgenote van Timmer, en Bas de Bruijn, die de rol van haar coach Peter Mueller op zich neemt. Dat werd dinsdag onthuld tijdens de castpresentatie van het stuk door de Groningse stichting Pandeon.

19 september '23 ( 9:48)

Na succesvolle eerste editie opnieuw viering Slag op de Zuiderzee in Hoorn

De eerste editie van vorig jaar was een succes. Daarom viert Hoorn ook dit jaar op 14 en 15 oktober de Slag op de Zuiderzee. Dit jaar wordt het nog grootser, want 2023 is het jubileumjaar van deze onderbelichte, maar historisch erg belangrijke zeeslag. Het is precies 450 jaar geleden dat voor de Hoornse kust de overwinning plaatsvond op de Spanjaarden en zo het prille Nederland ontstond. Op 14 en 15 oktober viert de havenstad de vrijheid tijdens een feestelijke herdenking van de Slag op de Zuiderzee uit 1573. Een weekend lang bruist de historische binnenstad van gratis activiteiten voor iedereen: muziek, theater, historische schepen, kinderactiviteiten, marcherende schutters en zingende geuzen. Dat meldt het Westfries Museum.

18 september '23 ( 9:34)

Toneelprijzen Theo d'Or en Louis d'Or voor Eelco Smits en Mariana Aparicio

In het Internationaal Theater Amsterdam worden zondagavond de belangrijkste Nederlandse toneelprijzen uitgereikt. Tijdens de afsluiting van het Gala van het Nederlands Theater wordt bekend wie met de Theo d'Or en de Louis d'Or naar huis gaan.

18 september '23 ( 8:50)

Schrijfster Mette Maria van Dijk bedreigd vanwege 'stereotyperend' debuutroman

Schrijfster Mette Maria van Dijk krijgt zulke felle reacties op haar debuutroman, dat ze niet meer naar huis durft. De 23-jarige schrijfster mijdt momenteel haar huis in de Bijlmer waar ze al anderhalf jaar woont, zegt ze in een interview met De Telegraaf.

15 september '23 (13:16)

Critici kiezen fietsende Hauer tot beste Nederlandse filmscène

De fietstocht door het centrum van Amsterdam in Turks Fruit is door Nederlandse filmcritici uitgeroepen tot de beste filmscène uit de Nederlandse filmgeschiedenis. Dat meldt de VARAgids, die de verkiezing organiseerde, vrijdag. Recensenten van de VARAgids en een aantal andere kranten en bladen gaven het fragment met Rutger Hauer en Monique van de Ven de meeste punten. Het magazine organiseerde de verkiezing vanwege het Nederlands Film Festival dat komende week van start gaat.

15 september '23 ( 9:44)

Meer mensen maakten gebruik van bibliotheek in 2022

Bibliotheken hebben in 2022 veel meer activiteiten georganiseerd. Ook waren meer mensen lid van de bibliotheek en zijn er meer boeken uitgeleend. Gemiddeld wonen mensen op 1,8 kilometer afstand van een bibliotheeklocatie, en is in een kwart van alle huishoudens minimaal één persoon lid van de bibliotheek. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

14 september '23 (10:45)

Dansgezelschap de Stilte introduceert serie voorstellingen met nieuw betaalconcept

Dit weekend trapt de Stilte af met nieuwe serie openbare jeugdvoorstellingen in het eigen theater aan de Markendaalsweg. Omdat de Stilte het belangrijk vindt dat ieder kind samen met zijn (groot)ouders het theater kan bezoeken is het jij-bepaalt-wat-je-betaalt-systeem van toepassing voor alle voorstellingen. Bepaal zelf wat je kunt of wilt missen en koop een kaartje voor een euro, vijf euro of een tientje voor een dansvoorstelling. Dit meldt Stichting De Stilte.

13 september '23 (14:10)

Rotterdam stelt noodfonds op voor culturele organisaties die lijden onder inflatie

De gemeente Rotterdam stelt een noodfonds in voor culturele organisaties die in de problemen zijn gekomen door de inflatie en de gestegen energie- en loonkosten. In het fonds komt 5,6 miljoen euro, heeft de gemeente bekendgemaakt.