Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Eindhoven past oorlogsmonument aan, namen NSB'ers en SS'ers eraf

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
Eindhoven past oorlogsmonument aan, namen NSB'ers en SS'ers eraf
De gemeente Eindhoven past het oorlogsmonument in de stad aan, nadat uit onderzoek was gebleken dat niet alle namen die op het monument staan daar thuishoren. Zo staan op het gedenkteken ook de namen van mensen die in de Tweede Wereldoorlog lid waren van de NSB, de SS of die in het Duitse leger in dienst waren gegaan. Het Eindhovense college van burgemeester en wethouders schrijft aan de gemeenteraad dat die namen van het herdenkingsmonument worden verwijderd.

"Hoewel geen enkele persoonlijke geschiedenis zwart-wit is, passen deze namen niet op een monument dat recht doet aan Eindhovense slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog", staat in de brief. Het college zegt één uitzondering te maken, voor een Duitse jongen die in Eindhoven gedwongen in dienst moest vanwege zijn Duitse nationaliteit. "Uit de archieven blijkt dat het gezin later door de Nederlandse overheid volledig vrijgepleit is."

Behalve de namen van NSB'ers en SS'ers bleken er op het monument ook namen te staan van mensen die niet waren gestorven als direct gevolg van de oorlog, maar die in die periode waren overleden door bijvoorbeeld een verkeersongeluk. Hun namen blijven "vanuit empathie" wel op het monument staan, aldus het gemeentebestuur.

Bevrijding

In totaal staan er 1096 namen op het gedenkteken op het Stadhuisplein in Eindhoven, dat Herinner U de Namen heet. De Stichting 18 september, die zich inzet voor het herdenken van de bevrijding van Eindhoven op 18 september 1944, wilde deze namen in een digitaal archief toegankelijk maken. Tijdens een onderzoek naar de namen ontdekte de stichting de onvolkomenheden in het monument.

Ook kwam de stichting erachter dat er 155 namen van oorlogsslachtoffers ontbreken op het gedenkteken. Het gaat om slachtoffers die in Eindhoven zijn omgekomen als direct gevolg van de oorlog en om Eindhovenaren die buiten de stad zijn omgekomen, onder wie Sinti en Roma. De gemeente Eindhoven noemt het gepast om deze 155 namen aan het monument toe te voegen.

Het gemeentebestuur schrijft dat aan het besluit het gedenkteken aan te passen een zorgvuldige weging vooraf is gegaan. Daarbij zijn gesprekken gevoerd met onder meer de Stichting Veteranen, vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap en een familielid van een veroordeeld Eindhovens NSB-lid. De gemeente zegt te hopen in contact te komen met directe familieleden van mensen van wie de namen van het monument worden verwijderd, "en hen desgewenst nader te informeren over dit besluit".

23 juli '24 (11:54)

Gijs Rademaker en Maarten van Rossem schrijven boek over dino's

Opiniepeiler Gijs Rademaker en historicus Maarten van Rossem hebben een boek geschreven over dinosauriërs. In De dinorevolutie schrijven Rademaker en Van Rossem over hoe recente ontdekkingen "het beeld van dino's als koudbloedige, gevaarlijke en groteske monsters ingrijpend hebben veranderd". Het boek verschijnt eind oktober bij uitgeverij Nieuw Amsterdam.

22 juli '24 (14:01)

Cultuurfonds Overijssel investeert drie ton in cultuur- en natuurprojecten

In het tweede kwartaal van 2024 heeft het Cultuurfonds in de provincie Overijssel 327.620 euro bijgedragen aan een zestigtal cultuur- en natuurprojecten. Ondernemingen kunnen elk kwartaal een subsidie bij het Cultuurfonds aanvragen om hun projecten (deels) te bekostigen, meldt het AD.

19 juli '24 ( 8:55)

Gemeente Amstelveen kent meerjarige subsidie Museum Cobra toe

Een overwinning voor het Museum Cobra (voorheen Cobra Museum), dat recent aan het randje van de afgrond stond. Het kampte met financiële tegenslagen en eventjes leek het erop alsof het museum na ontzegging van de subsidie van de gemeente Amstelveen de deuren zou moeten sluiten. Na een herontwikkeling van de koers en naam is de gemeenteraad toch over de brug. Het museum ontvangt straks een jaarlijkse subsidie van 1,4 miljoen euro voor de komende drie jaar, waarmee het uit de financiële penarie is gered, meldt het museum. 

19 juli '24 ( 8:38)

Gezocht: ruimte voor 21.000 striptekeningen uit Stripmuseum

Help! Is er iemand die toevallig ruimte heeft voor een tienduizendtal strips? Het Groninger Archief is op zoek naar een plek om de collectie van het Nederlands Stripmuseum op te bergen. RTV Noord meldt dat het gaat om een verzameling van zo’n 240 meter lang.

18 juli '24 (12:48)

Musical Soldaat van Oranje in nieuwe vorm in september in première

De vernieuwde versie van Soldaat van Oranje gaat op 8 september in première. In de dagen daarvoor zijn de try-outs en vanaf 11 september wordt hij zes keer per week opgevoerd.

18 juli '24 (11:49)

Aviodrome organiseert Fly-in-dagen: zeldzame toestellen zien aankomen en vertrekken

Op zaterdag 20 juli gaan de Fly-in-dagen van Luchtvaarmuseum Aviodrome van start. De eerste zaterdag staat in het teken van les- en trainingstoestellen die het terrein zullen bezoeken. Zo kunnen bezoekers onder meer de DA-40 van de KLM Flight Academy uit Eelde. Ook zijn er Saab Safirs en Piper Super Cubs en komt de DA-40 simulator in actie. Dit meldt Aviodrome. 

17 juli '24 (12:12)

Literatuurmuseum verwerft archief van presentator Anil Ramdas

Het Literatuurmuseum heeft het archief verworven van essayist, columnist en televisiepresentator Anil Ramdas. Het gaat om een verzameling notitieboekjes, agenda's en boeken, maar ook om persoonlijke spullen als oude paspoorten, een asbak en een leesbril, maakte het museum woensdag bekend.

17 juli '24 (11:00)

Zuid-Holland verstrekt 3,55 miljoen euro voor restauratie rijksmonumenten

Ook dit jaar stelt Zuid-Holland subsidie beschikbaar voor de restauratie van rijksmonumenten in de provincie. Voor deze ronde zijn 16 aanvragers goedgekeurd en er wordt in totaal 3,55 miljoen euro uitgekeerd. Tussen 1 december 2023 en 1 maart 2024 hebben 33 aanvragers een subsidieaanvraag ingediend, waarmee het beschikbare budget flink is overstegen. De helft van de aanvragen is goedgekeurd, meldt Zuid-Holland.

17 juli '24 ( 8:48)

Actrice en zangeres Wieteke van Dort overleden op 81-jarige leeftijd

Actrice en zangeres Wieteke van Dort is overleden. Dat bevestigt haar zoon na berichtgeving van De Telegraaf. Van Dort overleed in haar woonplaats Den Haag. Ze werd 81 jaar oud. Van Dort maakte eind mei bekend dat ze uitgezaaide kanker had. De tumoren in haar lever waren uitgezaaid naar haar longen en hersenen. De actrice stierf maandag, een week nadat haar haar man Theo Moody was overleden.

16 juli '24 (14:47)

Museum de Fundatie voor komende twee jaar uit financiële perikelen

Een dalend bezoekers aantal en gestegen kosten hebben ertoe geleid dat Museum de Fundatie in Zwolle het hoofd niet meer boven water kon houden. De provincie Overijssel had al toegezegd om extra steun aan het museum te bieden. Nu is ook de gemeente over de burg, meldt NRC.