Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Eindhoven past oorlogsmonument aan, namen NSB'ers en SS'ers eraf

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
Eindhoven past oorlogsmonument aan, namen NSB'ers en SS'ers eraf
De gemeente Eindhoven past het oorlogsmonument in de stad aan, nadat uit onderzoek was gebleken dat niet alle namen die op het monument staan daar thuishoren. Zo staan op het gedenkteken ook de namen van mensen die in de Tweede Wereldoorlog lid waren van de NSB, de SS of die in het Duitse leger in dienst waren gegaan. Het Eindhovense college van burgemeester en wethouders schrijft aan de gemeenteraad dat die namen van het herdenkingsmonument worden verwijderd.

"Hoewel geen enkele persoonlijke geschiedenis zwart-wit is, passen deze namen niet op een monument dat recht doet aan Eindhovense slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog", staat in de brief. Het college zegt één uitzondering te maken, voor een Duitse jongen die in Eindhoven gedwongen in dienst moest vanwege zijn Duitse nationaliteit. "Uit de archieven blijkt dat het gezin later door de Nederlandse overheid volledig vrijgepleit is."

Behalve de namen van NSB'ers en SS'ers bleken er op het monument ook namen te staan van mensen die niet waren gestorven als direct gevolg van de oorlog, maar die in die periode waren overleden door bijvoorbeeld een verkeersongeluk. Hun namen blijven "vanuit empathie" wel op het monument staan, aldus het gemeentebestuur.

Bevrijding

In totaal staan er 1096 namen op het gedenkteken op het Stadhuisplein in Eindhoven, dat Herinner U de Namen heet. De Stichting 18 september, die zich inzet voor het herdenken van de bevrijding van Eindhoven op 18 september 1944, wilde deze namen in een digitaal archief toegankelijk maken. Tijdens een onderzoek naar de namen ontdekte de stichting de onvolkomenheden in het monument.

Ook kwam de stichting erachter dat er 155 namen van oorlogsslachtoffers ontbreken op het gedenkteken. Het gaat om slachtoffers die in Eindhoven zijn omgekomen als direct gevolg van de oorlog en om Eindhovenaren die buiten de stad zijn omgekomen, onder wie Sinti en Roma. De gemeente Eindhoven noemt het gepast om deze 155 namen aan het monument toe te voegen.

Het gemeentebestuur schrijft dat aan het besluit het gedenkteken aan te passen een zorgvuldige weging vooraf is gegaan. Daarbij zijn gesprekken gevoerd met onder meer de Stichting Veteranen, vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap en een familielid van een veroordeeld Eindhovens NSB-lid. De gemeente zegt te hopen in contact te komen met directe familieleden van mensen van wie de namen van het monument worden verwijderd, "en hen desgewenst nader te informeren over dit besluit".

23 oktober '24 (14:47)

Flory Antstadt, bedenker Kinderen voor Kinderen, overleden

Flory Anstadt, de bedenker van het programma Kinderen voor Kinderen, is maandag op 95-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie woensdag bekendgemaakt.

23 oktober '24 (14:30)

Nieuwe voorzitter Nationaal Theaterfonds is Lucille Werner

Lucille Werner gaat Albert Verlinde opvolgen als voorzitter van het Nationaal Theaterfonds. Dat heeft de organisatie woensdag bekendgemaakt. Verlinde laat weten na twaalf jaar het voorzitterschap door te geven om aan nieuwe projecten te werken. "Ik ben trots op wat we met het Nationaal Theaterfonds in de afgelopen twaalf jaar hebben bereikt", aldus Verlinde. "Maar het is tijd om het stokje door te geven. Er zijn andere initiatieven waar ik me mee bezig wil houden. In Lucille Werner hebben we een geweldige opvolger gevonden. Ik heb alle vertrouwen in haar."

23 oktober '24 ( 8:50)

Plan minister Bruins om zittingstermijn wettelijk te regelen door NPO goedgekeurd

De NPO vindt het goed dat minister Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) maximale zittingstermijnen voor bestuurders bij de publieke omroep wil vastleggen in de wet. Dat laat bestuursvoorzitter Frederieke Leeflang weten in een reactie op het plan van de minister.

23 oktober '24 ( 8:45)

Omroepbaas Omroep MAX zet vraagtekens bij plan minister Bruins

Jan Slagter, omroepbaas van Omroep MAX, zet zijn vraagtekens bij het plan van minister Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) om wettelijk te regelen dat bestuurders en leden van raden van toezicht bij de publieke omroep een maximale zittingstermijn krijgen. "Het voelt een beetje als een cosmetische ingreep", aldus Slagter tegen het ANP.

22 oktober '24 ( 8:41)

Winst zestiende editie Sonja Barend award voor Margriet van der Linden

Margriet van der Linden heeft de zestiende editie van de Sonja Barend Award gewonnen. De prijs voor het beste interview van het afgelopen televisieseizoen werd maandagavond door de naamgever zelf uitgereikt in het BNNVARA-programma Bar Laat.

22 oktober '24 ( 8:35)

22 november brengt André van Duin boek en album uit

André van Duin brengt op 22 november een nieuw album en boek uit, genaamd La Bohème. Het album is geïnspireerd op de Franse chansons van Charles Aznavour. Presentator Matthijs van Nieuwkerk heeft het voorwoord van het gelijknamige boek geschreven.

22 oktober '24 ( 8:32)

Zaterdag 2 november herdenking filmmaker Theo van Gogh

Filmmaker Theo van Gogh wordt op zaterdag 2 november herdacht op het Leidseplein in Amsterdam. Het is op die dag precies twintig jaar geleden dat de regisseur en opiniemaker werd vermoord door Mohammed B.

22 oktober '24 ( 8:30)

Andere Nederlandse herinneringscentra vragen om extra financiële steun

De directeuren van vier herinneringscentra van de Tweede Wereldoorlog luiden in navolging van Kamp Westerbork de noodklok over de financiële steun die ze vanuit het Rijk krijgen. In een brief schrijven ze dat die "al jaren knelt" en dat "het onmogelijk is om als organisatie te kunnen blijven ontwikkelen". De brief is namens de voormalige concentratiekampen in Vught en Amersfoort, het Nationaal Monument Oranjehotel en het Indisch Herinneringscentrum in Den Haag gericht aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

21 oktober '24 (10:30)

Ook ruimte voor spanningen in samenleving in openingsconcert Amsterdam 750

In het openingsconcert in de Ziggo Dome waarmee volgende week zondag het jubileumjaar 'Amsterdam 750' begint, is ook ruimte voor spanningen die er zijn in de samenleving. "Het concert moet daar recht aan doen en passen in de tijdgeest. Dus dat gaan we terugzien in verschillende thema's", zegt programmadirecteur Sietse Bakker.

21 oktober '24 ( 9:15)

Politie beëindigt protestactie in museum Naturalis Leiden

De politie heeft een einde gemaakt aan een protestactie van Extinction Rebellion (XR) in museum Naturalis in Leiden. Zo'n twintig betogers van de actiegroep hielden in het museum een 'dodenmars' voor de biodiversiteit, en droegen onder meer een doodskist met zich mee met daarop de tekst 'biodiversiteit'. Daarna gingen de actievoerders zitten, was te zien op een livestream van de actiegroep. Toen het museum om 17.30 uur sloot, zaten de betogers er nog.