Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Nederlands Fotomuseum ontvangt miljoenengift voor nieuwe huisvesting in Rotterdam

Door Nationale Recreatiegids
schedule 8 min
Nederlands Fotomuseum ontvangt miljoenengift voor nieuwe huisvesting in Rotterdam / Foto: "Nederlands Fotomuseum" door Marco Zanferrari
Een grote schenking van 38 miljoen euro zorgt ervoor dat het Nederlands Fotomuseum een nieuw huis heeft gevonden. Stichting Droom en Daad is de schenker van het grote bedrag. De aanleiding is de verhuizing van het museum naar het monumentale pakhuis Santos in Rotterdam, meldt NRC.

Zo lukte het Fotomuseum om alles voor een nieuwe plek te regelen. Het museum gaat in 2025 verhuizen naar Rotterdam. Stichting Droom en Daad deed een schenking van 38 miljoen euro, waarmee het monumentale pand Santos, een oud pakhuis dat in 1903 is gebouwd op Katendracht aan de Rijnhaven, kan worden gekocht en ingericht.

De directeur van het Fotomuseum, Birgit Donker, vertelt aan het NRC dat het pand waar zij nu zitten het museum jaarlijks 1,7 miljoen euro kost en dat er ‘een situatie zou ontstaan waarbij het museum 30 procent van het budget kwijt is aan huisvesting’. Het gebouw waar het Fotomuseum nu in zit – dat tevens een paar jaar geleden nog is verbouwd – wordt gehuurd van de gemeente, die het weer van een vastgoedbedrijf huurt.

Wim Pijbes, directeur van Stichting Droom en Daad, was al in gesprek met het Duitse bedrijf Stilwerk Design, dat een warenhuis wilde vestigen in het pakhuis op Katendracht. Mogelijk wil de stichting een afdeling in het pand openstellen voor designtalent. Pijbes vertelt dat zes weken geleden de mogelijkheid ontstond om het pand te kopen. “Stilwerk Design zag van vestiging in de Benelux af.” Toen werd bedacht dat het pand een goede bestemming kan zijn voor het Nederlands Fotomuseum.

Betere locatie

Volgens Donker is Santos een betere plek dan waar zij momenteel zijn gevestigd. Ze stelt dat het depot vernieuwd moest worden, wat nu mogelijk is. “En straks hebben we een grote (foto)boekhandel, een bibliotheek, een café en een museumrestaurant.” Op de eerste verdieping komt de eregalerij voor de onofficiële Nederlandse canon van 99 foto’s vanaf 1842, het depot met bijna zes miljoen objecten zal toegankelijker zijn dan nu het geval is. Het museum moet per september 2025 open gaan op de nieuwe locatie.

Wel is er een voorwaarde verbonden aan de schenking. Het pand wordt gekocht door het Nederlands Fotomuseum en is daarmee ook de eigenaar van het pakhuis. Op het moment dat het museum besluit om Rotterdam te verlaten, moet het pand overgedragen worden aan Droom en Daad.

Droom en Daad

Stichting Droom en Daad is een initiatief van de familie Van der Vorm. Naar verluidt heeft het 125 miljoen euro tot haar beschikking, op een totaalbedrag van 800 miljoen euro die de familie aan andere Rotterdamse projecten besteedt. De vrees dat de stichting hierdoor het culturele landschap in Rotterdam bepaalt, is volgens Pijbes onterecht. Dat mensen denken dat zij de stad overnemen is ‘het laatste’ dat Pijbes wil. “We willen kunst en cultuur aantrekkelijker maken, maar het is niet zo dat Droom en Daad de stad vormgeeft. Ik weet niet hoe ver de financiële middelen nog strekken, waar de grens ligt, maar grenzen kun je altijd oprekken.” Hij ziet dan ook niet dat filantropie kunst inhoudelijk vormgeeft door projecten te steunen die breed toegankelijk zijn en controverse mijden. Hiermee doelt hij op een groot beeld van Thomas J. Price op het plein voor Rotterdam Centraal, dat volgens hem ‘behoorlijk wat controverse’ opriep.

Donker is ook positief. Zij vindt het alleen maar positief dat Droom en Daad haar geld op deze manier besteedt.

26 september '23 (11:12)

Musicalhit Moulin Rouge! komt ook naar Nederland

De musicalhit Moulin Rouge! komt in het seizoen 2024-2025 naar Nederland. Dat heeft Stage Entertainment Nederland dinsdag gemeld. De oproep voor acteurs en dansers die aan de voorstelling mee willen doen, is dinsdag op de website van Stage geplaatst.

26 september '23 ( 9:06)

Prinses Irene in documentaire over racisme in Nederland

Prinses Irene zal te zien zijn in de nieuwe documentaire Alledaagse Waardigheid van regisseur Ida Does. De film gaat over hoogleraar Philomena Essed, schrijver van het eerste boek over racisme in de Nederlandse samenleving. Het boek Alledaagse Waardigheid verscheen veertig jaar geleden, het eerste exemplaar werd toen uitgereikt aan prinses Irene.

25 september '23 (14:57)

Advies: verlaag aantal omroepen NPO van negen naar zes

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) moet uit maximaal zes omroepverenigingen bestaan. Dat is een van de adviezen van het Adviescollege Publieke Omroep, dat in opdracht van het kabinet de toekomst van de publieke omroep heeft onderzocht. Ook vindt het college onder leiding van oud-politicus Pieter van Geel (CDA) dat de overheid zich minder moet bemoeien met de publieke omroep. Zo staat in het rapport Eenheid in Veelzijdigheid dat maandag in Den Haag aan staatssecretaris Gunay Uslu van Media is aangeboden.

25 september '23 ( 9:23)

Musical Pretty Woman zit vol 'empowerment en gelijkwaardigheid'

De musical Pretty Woman is een voorstelling vol vrouwelijk empowerment en gelijkwaardigheid, stellen vertaler Lisa Loeb en hoofdrolspelers Jan Kooijman en Shanna Slaap. Dat vertelden de drie aan het ANP bij de presentatie van de musical over een rijke zakenman die een deal aangaat met een prostituee, die vanaf vandaag te zien zal zijn.

25 september '23 ( 9:10)

Duizenden mensen namen kijkje in asielzoekerscentra tijdens open dag

Duizenden geïnteresseerden hebben zaterdag een bezoek gebracht aan een van de azc's die de deuren hadden opengezet tijdens een open dag. Volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND is deze dag "zeer geschikt om te benadrukken dat asielzoekers buren zijn van iedereen in hun omgeving". De azc's zetten de deuren open op Burendag, een door het Oranjefonds georganiseerde dag.

22 september '23 (11:53)

Musical SIX wegens groot succes ook volgend jaar te zien in Nederland

De internationale musical SIX is ook volgend jaar te zien in Nederland. De productie speelt momenteel voor uitverkochte zalen in Amsterdam en Rotterdam en vanwege het grote succes keert de musical weer terug naar ons land, ditmaal in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam en Martiniplaza in Groningen.

22 september '23 ( 8:59)

Utrecht week lang in teken van Nederlandse films

Utrecht maakt zich op voor acht dagen Nederlandse films, sterren en rode lopers tijdens de 43e editie van het Nederlands Film Festival. In totaal worden op het festival 247 producties vertoond, waaronder 82 premières. Voor veel van de vertoningen kan het publiek kaartjes kopen. Op de laatste dag worden de Gouden Kalveren uitgereikt, de belangrijkste Nederlandse filmprijzen.

21 september '23 ( 9:23)

Belangrijkste Toneelprijzen van Nederland volgend jaar genderneutraal

De belangrijkste Toneelprijzen van Nederland zijn volgend jaar voor het eerst genderneutraal en dragen dan de naam Theo d'Or. Dat maakte de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) donderdag bekend.

21 september '23 ( 9:23)

BN'ers staan op social media stil bij overlijden Olaf en prijzen zijn oeuvre

Bekende Nederlanders staan woensdag op sociale media stil bij het overlijden van Erwin Olaf. De fotograaf is enkele weken na een longtransplantatie woensdagochtend op 64-jarige leeftijd overleden.

20 september '23 (12:42)

Langverwachte nieuwe boek Francine Oomen op 1 in Bestseller 60

Francine Oomen komt met haar langverwachte nieuwe deel uit de Hoe overleef ik-reeks op nummer 1 binnen in de Bestseller 60 van Stichting CPNB. Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel?, zoals het boek heet, is het eerste nieuwe deel in de serie sinds Hoe overleef ik met/zonder gescheiden ouders? uit 2015.