Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nederlands Fotomuseum ontvangt miljoenengift voor nieuwe huisvesting in Rotterdam

Door Nationale Recreatiegids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Nederlands Fotomuseum ontvangt miljoenengift voor nieuwe huisvesting in Rotterdam / Foto: "Nederlands Fotomuseum" door Marco Zanferrari
Een grote schenking van 38 miljoen euro zorgt ervoor dat het Nederlands Fotomuseum een nieuw huis heeft gevonden. Stichting Droom en Daad is de schenker van het grote bedrag. De aanleiding is de verhuizing van het museum naar het monumentale pakhuis Santos in Rotterdam, meldt NRC.

Zo lukte het Fotomuseum om alles voor een nieuwe plek te regelen. Het museum gaat in 2025 verhuizen naar Rotterdam. Stichting Droom en Daad deed een schenking van 38 miljoen euro, waarmee het monumentale pand Santos, een oud pakhuis dat in 1903 is gebouwd op Katendracht aan de Rijnhaven, kan worden gekocht en ingericht.

De directeur van het Fotomuseum, Birgit Donker, vertelt aan het NRC dat het pand waar zij nu zitten het museum jaarlijks 1,7 miljoen euro kost en dat er ‘een situatie zou ontstaan waarbij het museum 30 procent van het budget kwijt is aan huisvesting’. Het gebouw waar het Fotomuseum nu in zit – dat tevens een paar jaar geleden nog is verbouwd – wordt gehuurd van de gemeente, die het weer van een vastgoedbedrijf huurt.

Wim Pijbes, directeur van Stichting Droom en Daad, was al in gesprek met het Duitse bedrijf Stilwerk Design, dat een warenhuis wilde vestigen in het pakhuis op Katendracht. Mogelijk wil de stichting een afdeling in het pand openstellen voor designtalent. Pijbes vertelt dat zes weken geleden de mogelijkheid ontstond om het pand te kopen. “Stilwerk Design zag van vestiging in de Benelux af.” Toen werd bedacht dat het pand een goede bestemming kan zijn voor het Nederlands Fotomuseum.

Betere locatie

Volgens Donker is Santos een betere plek dan waar zij momenteel zijn gevestigd. Ze stelt dat het depot vernieuwd moest worden, wat nu mogelijk is. “En straks hebben we een grote (foto)boekhandel, een bibliotheek, een café en een museumrestaurant.” Op de eerste verdieping komt de eregalerij voor de onofficiële Nederlandse canon van 99 foto’s vanaf 1842, het depot met bijna zes miljoen objecten zal toegankelijker zijn dan nu het geval is. Het museum moet per september 2025 open gaan op de nieuwe locatie.

Wel is er een voorwaarde verbonden aan de schenking. Het pand wordt gekocht door het Nederlands Fotomuseum en is daarmee ook de eigenaar van het pakhuis. Op het moment dat het museum besluit om Rotterdam te verlaten, moet het pand overgedragen worden aan Droom en Daad.

Droom en Daad

Stichting Droom en Daad is een initiatief van de familie Van der Vorm. Naar verluidt heeft het 125 miljoen euro tot haar beschikking, op een totaalbedrag van 800 miljoen euro die de familie aan andere Rotterdamse projecten besteedt. De vrees dat de stichting hierdoor het culturele landschap in Rotterdam bepaalt, is volgens Pijbes onterecht. Dat mensen denken dat zij de stad overnemen is ‘het laatste’ dat Pijbes wil. “We willen kunst en cultuur aantrekkelijker maken, maar het is niet zo dat Droom en Daad de stad vormgeeft. Ik weet niet hoe ver de financiële middelen nog strekken, waar de grens ligt, maar grenzen kun je altijd oprekken.” Hij ziet dan ook niet dat filantropie kunst inhoudelijk vormgeeft door projecten te steunen die breed toegankelijk zijn en controverse mijden. Hiermee doelt hij op een groot beeld van Thomas J. Price op het plein voor Rotterdam Centraal, dat volgens hem ‘behoorlijk wat controverse’ opriep.

Donker is ook positief. Zij vindt het alleen maar positief dat Droom en Daad haar geld op deze manier besteedt.

28 mei '24 (12:14)

Valérie Drost neemt leiding over Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum

Valérie Drost wordt de nieuwe directeur-bestuurder van het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum. Dit heft de Raad van Toezicht vandaag bekendgemaakt. Zij volgt per 1 september Aad Meinderts op, die met pensioen gaat. Drost is, na Gerrit Borgers, Anton Korteweg en Meinderts, pas de vierde directeur van het in 1953 opgerichte museum, meldt het Literatuurmuseum.

28 mei '24 (10:49)

Fotograaf Erwin Olaf ontvangt postuum diversiteitsprijs

Fotograaf Erwin Olaf heeft maandagavond postuum een Winq Diversity Award gewonnen voor zijn jarenlange inzet en activisme voor de regenbooggemeenschap. De prijzen van het enige queer magazine van Nederland werden uitgereikt in het Internationaal Theater Amsterdam (ITA). Olaf overleed in september op 64-jarige leeftijd.

28 mei '24 ( 8:53)

Onderzoek naar beheer rijkscollectie musea, ook Paleis Het Loo

De Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed start met een langlopend onderzoek naar het beheer van de rijkscollectie door musea, waaronder door Paleis het Loo. Dat meldt de inspectie maandag.

27 mei '24 (11:44)

Koning opent in juni vernieuwd museum Hermitage in Amsterdam

Koning Willem-Alexander opent op dinsdagmiddag 18 juni in Amsterdam het H'ART Museum, voorheen bekend als de Hermitage. Tegelijk met de opening van het museum opent de koning ook de eerste grote tentoonstelling, Kandinsky, een samenwerking tussen H'ART Museum en Centre Pompidou in Parijs.

27 mei '24 ( 9:49)

Na 20 jaar duikt gestolen schilderij Westfries Museum op in Polen

Bijna twintig jaar na de kunstroof in het Westfries Museum duikt het schilderij ‘Rebecca en Eliëzer’ van de Hoornse schilder Jan Linsen op in Polen. De Poolse politie trof het schilderij aan tijdens een inval in een appartement in Krakau. Deze bleek in handen te zijn van een man met Oekraïense nationaliteit. Het museum is erg blij dat het schilderij is teruggevonden. Directeur Ad Geerdink: “Dit sterkt ons in de overtuiging dat de nu nog missende 18 kunstwerken ooit ook weer in het museum te zien zullen zijn.” 

27 mei '24 ( 8:52)

Youp van 't Hek zwaait af na allerlaatste show in Carré

Youp van 't Hek heeft zaterdag zijn allerlaatste voorstelling ooit gespeeld. De 70-jarige cabaretier stond voor een bomvol Carré waar hij ten overstaan van onder meer vrienden en bekenden zijn afscheidstournee De Laatste Ronde afsloot. Van 't Hek kreeg na zijn slotakkoord een applaus dat enkele minuten aanhield, maar wat de cabaretier zelf tot een einde maande.

27 mei '24 ( 8:48)

Petitie tegen btw-verhoging boeken door meer dan 160.000 mensen ondertekend

De protestpetitie tegen de voorgenomen verhoging van de btw op boeken heeft al 160.000 handtekeningen opgeleverd. De petitie staat sinds woensdag online op de website boekenpetitie.nl. Schrijvers als Kluun, Saskia Noort, Heleen van Royen, Adriaan van Dis en Susan Smit steunen de actie.

24 mei '24 ( 8:45)

Ook cultuursector maakt zich op voor actie tegen mogelijke btw-verhoging

Ook de kunst- en cultuursector komt in actie tegen de aangekondigde mogelijke btw-verhoging op culturele goederen en diensten. Dat laat belangenorganisatie Kunsten '92 weten aan het ANP. De campagne gaat volgende week live. Aan de vorm daarvan wordt op dit moment hard gewerkt, aldus de organisatie.

23 mei '24 (11:33)

Kluun gaat met 'Help, ik heb een puber' het theater in

Kluun komt na zijn boek Help, ik heb een puber! en podcast ook met een theatervoorstelling over pubers. De schrijver staat vanaf september in zalen door het hele land.

23 mei '24 (10:28)

Nieuwe coalitieakkoord 2024: invloed op de Nederlandse cultuursector

Het nieuwe coalitieakkoord van 2024 brengt belangrijke veranderingen met zich mee voor de Nederlandse cultuursector. Het akkoord bevat zowel positieve als negatieve maatregelen die de sector diepgaand zullen beïnvloeden. Hieronder een gedetailleerd overzicht van wat de cultuursector kan verwachten.