Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Concertgebouw Amsterdam laat zaterdag verboden muziek uit slavernijverleden horen

Door ANP
schedule 5 min
Concertgebouw Amsterdam laat zaterdag verboden muziek uit slavernijverleden horen
Als tot slaaf gemaakten muziek produceerden die hun eigenaren niet wilden horen, konden ze zwaar worden bestraft, bijvoorbeeld met amputatie van een lichaamsdeel. Toch maakten ze liederen, vol leed, maar ook vervuld van hoop en kracht. Een aantal van die verboden liederen, meestal mondeling overgeleverd, is vrijdagavond in Het Concertgebouw in Amsterdam te horen tijdens een concert in het teken van de afschaffing van de slavernij, die zaterdag landelijk wordt gevierd.

Volgens mede-organisator Clarence Creebsburg van de organisatie Becoming You wilden eigenaren alleen aan het christendom verwante muziek accepteren en waren liederen over bijvoorbeeld eigen natuurreligies verboden. Door die mondelinge overlevering en ook dankzij onderzoek is er toch nogal wat van dit culturele erfgoed beschikbaar gebleven. De onderwerpen lopen erg uiteen. Creebsburg noemt als voorbeeld zelfs een lied over het brandmerken van een kind.

Tijdens het concert wordt er niet alleen naar het verleden gekeken, maar is er ook speciale nieuwe muziek, bijvoorbeeld geïnspireerd op het geluid van de boten waarmee de slachtoffers van de slavernij werden vervoerd. Met de nieuwe muziek moet een brug naar het nu worden geslagen, zegt Creebsburg.

Winti

Een grote rol is tijdens het concert weggelegd voor tambú, een genre met dans dat vooral op Curaçao, Aruba en Bonaire wordt beoefend en waarbij een trom, de tambú, en een heru, een instrument van van zichzelf al klankrijk materiaal, worden gehanteerd. Handgeklap en gestamp doen de rest. Ook is er in het (allang uitverkochte) Concertgebouw aandacht voor de muziek die verwant is met de Surinaamse religie winti.

Onder de uitvoerenden is zangeres Graziëlla Hunzel Rivero, die ook wel The First Lady of Jazz from Amsterdam-Southeast wordt genoemd. De in het Sranan (Surinaams creools) zingende groep Black Harmony brengt close harmony en Afro-Surinaamse percussie ten gehore.

Rincho X is een specialist op het gebied van tambú. Grupo Tribu is een hele tambú-groep, die ook nog seú (een genre uit Curaçao en Bonaire) beoefent. Violiste Shauntell Baumgard wil de viool een net zo belangrijke plek geven in de kasekomuziek (Surinaamse dansmuziek) als de trompet en de saxofoon. De groep Prisiri Fu Wi Afo voert dans en gezegdes op in klederdracht, koto, die stamt uit de tijd van de slavernij. "Tot slaaf gemaakten moesten zich met zoveel mogelijk lappen en doeken kleden om zich onaantrekkelijk te maken voor de wellustige heer des huizes", aldus de organisatie.

26 september '23 (12:50)

Tania Kross wint de Johannes Vermeerprijs

Tania Kross heeft dit jaar de Johannes Vermeerprijs gewonnen. De mezzosopraan krijgt de prijs vanwege "haar toonaangevende internationale zangcarrière en de vernieuwende wijze waarop zij opera breed toegankelijk maakt en een uiteenlopend publiek aanspreekt, verbindt en inspireert", aldus de jury.

26 september '23 (11:12)

Musicalhit Moulin Rouge! komt ook naar Nederland

De musicalhit Moulin Rouge! komt in het seizoen 2024-2025 naar Nederland. Dat heeft Stage Entertainment Nederland dinsdag gemeld. De oproep voor acteurs en dansers die aan de voorstelling mee willen doen, is dinsdag op de website van Stage geplaatst.

26 september '23 ( 9:06)

Prinses Irene in documentaire over racisme in Nederland

Prinses Irene zal te zien zijn in de nieuwe documentaire Alledaagse Waardigheid van regisseur Ida Does. De film gaat over hoogleraar Philomena Essed, schrijver van het eerste boek over racisme in de Nederlandse samenleving. Het boek Alledaagse Waardigheid verscheen veertig jaar geleden, het eerste exemplaar werd toen uitgereikt aan prinses Irene.

25 september '23 (14:57)

Advies: verlaag aantal omroepen NPO van negen naar zes

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) moet uit maximaal zes omroepverenigingen bestaan. Dat is een van de adviezen van het Adviescollege Publieke Omroep, dat in opdracht van het kabinet de toekomst van de publieke omroep heeft onderzocht. Ook vindt het college onder leiding van oud-politicus Pieter van Geel (CDA) dat de overheid zich minder moet bemoeien met de publieke omroep. Zo staat in het rapport Eenheid in Veelzijdigheid dat maandag in Den Haag aan staatssecretaris Gunay Uslu van Media is aangeboden.

25 september '23 ( 9:23)

Musical Pretty Woman zit vol 'empowerment en gelijkwaardigheid'

De musical Pretty Woman is een voorstelling vol vrouwelijk empowerment en gelijkwaardigheid, stellen vertaler Lisa Loeb en hoofdrolspelers Jan Kooijman en Shanna Slaap. Dat vertelden de drie aan het ANP bij de presentatie van de musical over een rijke zakenman die een deal aangaat met een prostituee, die vanaf vandaag te zien zal zijn.

25 september '23 ( 9:10)

Duizenden mensen namen kijkje in asielzoekerscentra tijdens open dag

Duizenden geïnteresseerden hebben zaterdag een bezoek gebracht aan een van de azc's die de deuren hadden opengezet tijdens een open dag. Volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND is deze dag "zeer geschikt om te benadrukken dat asielzoekers buren zijn van iedereen in hun omgeving". De azc's zetten de deuren open op Burendag, een door het Oranjefonds georganiseerde dag.

22 september '23 (11:53)

Musical SIX wegens groot succes ook volgend jaar te zien in Nederland

De internationale musical SIX is ook volgend jaar te zien in Nederland. De productie speelt momenteel voor uitverkochte zalen in Amsterdam en Rotterdam en vanwege het grote succes keert de musical weer terug naar ons land, ditmaal in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam en Martiniplaza in Groningen.

22 september '23 ( 8:59)

Utrecht week lang in teken van Nederlandse films

Utrecht maakt zich op voor acht dagen Nederlandse films, sterren en rode lopers tijdens de 43e editie van het Nederlands Film Festival. In totaal worden op het festival 247 producties vertoond, waaronder 82 premières. Voor veel van de vertoningen kan het publiek kaartjes kopen. Op de laatste dag worden de Gouden Kalveren uitgereikt, de belangrijkste Nederlandse filmprijzen.

21 september '23 ( 9:23)

Belangrijkste Toneelprijzen van Nederland volgend jaar genderneutraal

De belangrijkste Toneelprijzen van Nederland zijn volgend jaar voor het eerst genderneutraal en dragen dan de naam Theo d'Or. Dat maakte de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) donderdag bekend.

21 september '23 ( 9:23)

BN'ers staan op social media stil bij overlijden Olaf en prijzen zijn oeuvre

Bekende Nederlanders staan woensdag op sociale media stil bij het overlijden van Erwin Olaf. De fotograaf is enkele weken na een longtransplantatie woensdagochtend op 64-jarige leeftijd overleden.