Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Concertgebouw Amsterdam laat zaterdag verboden muziek uit slavernijverleden horen

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
Concertgebouw Amsterdam laat zaterdag verboden muziek uit slavernijverleden horen
Als tot slaaf gemaakten muziek produceerden die hun eigenaren niet wilden horen, konden ze zwaar worden bestraft, bijvoorbeeld met amputatie van een lichaamsdeel. Toch maakten ze liederen, vol leed, maar ook vervuld van hoop en kracht. Een aantal van die verboden liederen, meestal mondeling overgeleverd, is vrijdagavond in Het Concertgebouw in Amsterdam te horen tijdens een concert in het teken van de afschaffing van de slavernij, die zaterdag landelijk wordt gevierd.

Volgens mede-organisator Clarence Creebsburg van de organisatie Becoming You wilden eigenaren alleen aan het christendom verwante muziek accepteren en waren liederen over bijvoorbeeld eigen natuurreligies verboden. Door die mondelinge overlevering en ook dankzij onderzoek is er toch nogal wat van dit culturele erfgoed beschikbaar gebleven. De onderwerpen lopen erg uiteen. Creebsburg noemt als voorbeeld zelfs een lied over het brandmerken van een kind.

Tijdens het concert wordt er niet alleen naar het verleden gekeken, maar is er ook speciale nieuwe muziek, bijvoorbeeld geïnspireerd op het geluid van de boten waarmee de slachtoffers van de slavernij werden vervoerd. Met de nieuwe muziek moet een brug naar het nu worden geslagen, zegt Creebsburg.

Winti

Een grote rol is tijdens het concert weggelegd voor tambú, een genre met dans dat vooral op Curaçao, Aruba en Bonaire wordt beoefend en waarbij een trom, de tambú, en een heru, een instrument van van zichzelf al klankrijk materiaal, worden gehanteerd. Handgeklap en gestamp doen de rest. Ook is er in het (allang uitverkochte) Concertgebouw aandacht voor de muziek die verwant is met de Surinaamse religie winti.

Onder de uitvoerenden is zangeres Graziëlla Hunzel Rivero, die ook wel The First Lady of Jazz from Amsterdam-Southeast wordt genoemd. De in het Sranan (Surinaams creools) zingende groep Black Harmony brengt close harmony en Afro-Surinaamse percussie ten gehore.

Rincho X is een specialist op het gebied van tambú. Grupo Tribu is een hele tambú-groep, die ook nog seú (een genre uit Curaçao en Bonaire) beoefent. Violiste Shauntell Baumgard wil de viool een net zo belangrijke plek geven in de kasekomuziek (Surinaamse dansmuziek) als de trompet en de saxofoon. De groep Prisiri Fu Wi Afo voert dans en gezegdes op in klederdracht, koto, die stamt uit de tijd van de slavernij. "Tot slaaf gemaakten moesten zich met zoveel mogelijk lappen en doeken kleden om zich onaantrekkelijk te maken voor de wellustige heer des huizes", aldus de organisatie.

19 juli '24 ( 8:55)

Gemeente Amstelveen kent meerjarige subsidie Museum Cobra toe

Een overwinning voor het Museum Cobra (voorheen Cobra Museum), dat recent aan het randje van de afgrond stond. Het kampte met financiële tegenslagen en eventjes leek het erop alsof het museum na ontzegging van de subsidie van de gemeente Amstelveen de deuren zou moeten sluiten. Na een herontwikkeling van de koers en naam is de gemeenteraad toch over de brug. Het museum ontvangt straks een jaarlijkse subsidie van 1,4 miljoen euro voor de komende drie jaar, waarmee het uit de financiële penarie is gered, meldt het museum. 

19 juli '24 ( 8:38)

Gezocht: ruimte voor 21.000 striptekeningen uit Stripmuseum

Help! Is er iemand die toevallig ruimte heeft voor een tienduizendtal strips? Het Groninger Archief is op zoek naar een plek om de collectie van het Nederlands Stripmuseum op te bergen. RTV Noord meldt dat het gaat om een verzameling van zo’n 240 meter lang.

18 juli '24 (12:48)

Musical Soldaat van Oranje in nieuwe vorm in september in première

De vernieuwde versie van Soldaat van Oranje gaat op 8 september in première. In de dagen daarvoor zijn de try-outs en vanaf 11 september wordt hij zes keer per week opgevoerd.

18 juli '24 (11:49)

Aviodrome organiseert Fly-in-dagen: zeldzame toestellen zien aankomen en vertrekken

Op zaterdag 20 juli gaan de Fly-in-dagen van Luchtvaarmuseum Aviodrome van start. De eerste zaterdag staat in het teken van les- en trainingstoestellen die het terrein zullen bezoeken. Zo kunnen bezoekers onder meer de DA-40 van de KLM Flight Academy uit Eelde. Ook zijn er Saab Safirs en Piper Super Cubs en komt de DA-40 simulator in actie. Dit meldt Aviodrome. 

17 juli '24 (12:12)

Literatuurmuseum verwerft archief van presentator Anil Ramdas

Het Literatuurmuseum heeft het archief verworven van essayist, columnist en televisiepresentator Anil Ramdas. Het gaat om een verzameling notitieboekjes, agenda's en boeken, maar ook om persoonlijke spullen als oude paspoorten, een asbak en een leesbril, maakte het museum woensdag bekend.

17 juli '24 (11:00)

Zuid-Holland verstrekt 3,55 miljoen euro voor restauratie rijksmonumenten

Ook dit jaar stelt Zuid-Holland subsidie beschikbaar voor de restauratie van rijksmonumenten in de provincie. Voor deze ronde zijn 16 aanvragers goedgekeurd en er wordt in totaal 3,55 miljoen euro uitgekeerd. Tussen 1 december 2023 en 1 maart 2024 hebben 33 aanvragers een subsidieaanvraag ingediend, waarmee het beschikbare budget flink is overstegen. De helft van de aanvragen is goedgekeurd, meldt Zuid-Holland.

17 juli '24 ( 8:48)

Actrice en zangeres Wieteke van Dort overleden op 81-jarige leeftijd

Actrice en zangeres Wieteke van Dort is overleden. Dat bevestigt haar zoon na berichtgeving van De Telegraaf. Van Dort overleed in haar woonplaats Den Haag. Ze werd 81 jaar oud. Van Dort maakte eind mei bekend dat ze uitgezaaide kanker had. De tumoren in haar lever waren uitgezaaid naar haar longen en hersenen. De actrice stierf maandag, een week nadat haar haar man Theo Moody was overleden.

16 juli '24 (14:47)

Museum de Fundatie voor komende twee jaar uit financiële perikelen

Een dalend bezoekers aantal en gestegen kosten hebben ertoe geleid dat Museum de Fundatie in Zwolle het hoofd niet meer boven water kon houden. De provincie Overijssel had al toegezegd om extra steun aan het museum te bieden. Nu is ook de gemeente over de burg, meldt NRC.

16 juli '24 ( 8:47)

Stedelijk Museum in Amsterdam trekt 200.000 bezoekers naar tentoonstelling Abramović

De overzichtstentoonstelling van de Servische performancekunstenares Marina Abramović heeft ruim 200.000 bezoekers getrokken naar het Stedelijk Museum Amsterdam. Op de tentoonstelling waren ruim zestig werken, waaronder foto's, video's en sculpturen, van de 77-jarige kunstenares te zien. Ook voerden performers, die door haar zijn opgeleid, liveperformances op.

15 juli '24 (11:43)

Na 12,5 jaar is Stefan Pop weer te zien in het theater

Hij is lange tijd niet meer in het theater geweest, maar gaat nu weer toeren met een voorstelling. Cabaretier Stefan Pop doet weer een ronde langs een aantal theaters met een nieuwe solovoorstelling. Deze is getiteld ‘Het moest een keer gebeuren’, meldt Theater.nl.