Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

17 Rembrandts uit particuliere collectie in 2025 naar Amsterdam

Door ANP
schedule 3 min
17 Rembrandts uit particuliere collectie in 2025 naar Amsterdam
Alle zeventien Rembrandts uit The Leiden Collection zijn in 2025 te zien in een tentoonstelling in Amsterdam, maakt de Hermitage Amsterdam maandag bekend. "Niet eerder waren alle zeventien Rembrandts uit deze collectie in één tentoonstelling te bewonderen", aldus het museum, dat vanaf 1 september verdergaat onder de naam H'ART Museum.

Aanleiding voor de samenwerking is het 750-jarig bestaan van de hoofdstad in 2025. The Leiden Collection is van het New Yorkse verzamelaarsechtpaar Thomas S. Kaplan en Daphne Recanati Kaplan. Zij bezitten de grootste particuliere collectie van Nederlandse zeventiende-eeuwse kunst ter wereld.

In de Hermitage zijn sinds februari al enkele Rembrandts uit The Leiden Collection te zien, in de tentoonstelling Rembrandt en zijn tijdgenoten. Veel van de 35 schilderijen in de tentoonstelling waren al decennia niet in Nederland geweest.

Andere kunstenaars

In de tentoonstelling staat Rembrandts werk Minerva in haar studeerkamer (1635) centraal. Naast werken van Rembrandt (1606-1669) toont de expositie schilderijen van zijn leermeester, Pieter Lastman, van leerlingen en volgelingen, onder wie Ferdinand Bol en Arent de Gelder, en tijdgenoten als Carel Fabritius en Jan Steen. De tentoonstelling is te zien tot en met 27 augustus.

Recentelijk leende het echtpaar Jonge vrouw aan het virginaal van Johannes Vermeer uit aan het Rijksmuseum voor de tentoonstelling Vermeer, waar de grootste collectie schilderijen van de Delftse schilder te zien was. De Vermeer-tentoonstelling was de best bezochte tentoonstelling van het museum.

29 september '23 (13:21)

Van Gogh Museum enthousiast over grote belangstelling voor Pokémon-samenwerking

Het Van Gogh Museum is blij met de grote belangstelling voor de samenwerking met Pokémon. Het Amsterdamse museum had de aandacht verwacht en vindt het "mooi om te zien dat er zoveel enthousiasme is, in het museum en online", laat een woordvoerder van het museum desgevraagd weten aan het ANP.

29 september '23 ( 9:40)

Auteurs Edward van de Vendel en Anoush Elman winnen Gouden Griffel

Auteurs Edward van de Vendel en Anoush Elman hebben dit jaar de Gouden Griffel gewonnen voor het boek Misjka, de belangrijkste onderscheiding voor een oorspronkelijk Nederlandstalig jeugdboek. Dat heeft boekenkoepel CPNB donderdag bekendgemaakt. Zij krijgen hun prijs vrijdagavond op het Kinderboekenbal.

29 september '23 ( 9:01)

Kane voegt nóg twee nieuwe shows toe aan reeks in Ziggo Dome

Kane geeft op zaterdag 8 juni en zondag 9 juni volgend jaar nog een extra concert in de Ziggo Dome in Amsterdam. Dat is donderdagavond bekendgemaakt in de RTL-talkshow Humberto.

28 september '23 (14:43)

Gecancelde kunstenaar Paul Blanca in de hoofdrol van nieuwe documentaire

In oktober is het twee jaar geleden dat fotograaf Paul Blanca overleed op 62-jarige leeftijd na een leven van drugs- en alcoholgebruik. Cinemien, DOXY Films en Thinking Out Loud Productions komen op 19 oktober met een nieuwe film over de laatste maanden uit het leven van dit vergeten Nederlandse kunsticoon: Paul Blanca – Deze Film Redt Je Leven. Dit meldt Cinemien.

28 september '23 (11:24)

Fotograaf Erwin Olaf toegevoegd aan Eregalerij Rijksmuseum

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft een werk van de overleden fotograaf Erwin Olaf toegevoegd aan de Eregalerij. De foto Hope is donderdagochtend als eerbetoon aan Olaf geïnstalleerd.

28 september '23 ( 9:50)

Nationaal Holocaustmuseum opent volgend jaar de deuren

Het Nationaal Holocaustmuseum opent op 11 maart 2024 de deuren voor publiek. Dat heeft algemeen directeur Emile Schrijver bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst met ongeveer veertig Nederlandse overlevenden en getuigen van de Holocaust. Ook de Hollandsche Schouwburg gaat op die datum weer open.

28 september '23 ( 8:54)

Van Gogh Museum viert 50e jubileum met Pokémon

Het Van Gogh Museum organiseert de komende tijd verschillende activiteiten rondom Pokémon, ter ere van de vijftigste verjaardag van het Van Gogh Museum. Met de samenwerking wil het museum in Amsterdam een nieuw publiek kennis laten maken met het werk van Vincent van Gogh.

27 september '23 (10:26)

Nederlandse film Sweet Dreams geselecteerd voor European Film Awards

De Nederlandse film Sweet Dreams van regisseur Ena Sendijarević is geselecteerd voor de European Film Awards. Dat maakte de EFA woensdag bekend. De film maakt dus kans op prijzen bij de uitreiking in december, inclusief de prijs voor beste Europese film van het jaar. De nominaties worden binnenkort bekendgemaakt.

27 september '23 ( 8:47)

Afscheid van Erwin Olaf in Westerkerk Amsterdam 

Familie, naasten en vrienden nemen woensdag in de Westerkerk in Amsterdam afscheid van Erwin Olaf, die vorige week onverwacht overleed. De uitvaartbijeenkomst voor de 64-jarige fotograaf is besloten. Er worden ongeveer duizend persoonlijk uitgenodigde gasten verwacht.

26 september '23 (12:50)

Tania Kross wint de Johannes Vermeerprijs

Tania Kross heeft dit jaar de Johannes Vermeerprijs gewonnen. De mezzosopraan krijgt de prijs vanwege "haar toonaangevende internationale zangcarrière en de vernieuwende wijze waarop zij opera breed toegankelijk maakt en een uiteenlopend publiek aanspreekt, verbindt en inspireert", aldus de jury.