Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Schat aan Nederlandse liedjes teruggevonden op oude opnamebanden

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Schat aan Nederlandse liedjes teruggevonden op oude opnamebanden
Twee onderzoekers op het gebied van de amusements- en muziekhistorie hebben op analoge geluidsbanden opnamen gevonden van enkele honderden liedjes voor de tv-shows van regisseur Rob Touber (1936-1975). De liedjes werden in geluidsstudio's opgenomen voor de beste geluidskwaliteit, om ze vervolgens te gebruiken bij de geplaybackte tv-optredens van de artiesten. Er zijn enkele "totaal vergeten" liedjes van Rob de Nijs, Liesbeth List en André van Duin bij, zeggen de vinders, Frank Jochemsen en Jim Immig.

Van de uitzendingen is veelal weinig meer over, maar in hun jarenlange zoektocht vonden Jochemsen en Immig de gebruikte geluidsopnamen in alle hoeken en gaten terug: in het Nederlands Jazz Archief, bij de Theatercollectie van het Allard Pierson Museum, in de persoonlijke archieven van componist Ruud Bos, entertainers Jenny Arean en Gerard Cox en in de nalatenschap van Rob Touber zelf.

De destijds spraakmakende Touber werkte vooral graag met Adèle Bloemendaal, Jenny Arean en Gerard Cox, van wie dan ook heel veel opnamen zijn gevonden, maar ook met bijvoorbeeld Boudewijn de Groot, Wim Sonneveld, Leen Jongewaard, Willem Nijholt en Hetty Blok.

Andere grootheden

Onder de vondsten zijn teksten van onder anderen grootheden als Michel van der Plas, Drs. P, Jaap van der Merwe, Lennaert Nijgh en Jules de Corte. De uitvoerenden werden begeleid door orkesten onder leiding van leiders van naam en faam, Ruud Bos, Rogier van Otterloo, Herman Schoonderwalt en Bert Paige.

Jochemsen en Immig gaan de vondsten vanaf 19 april delen in onder meer hun podcastserie De Rob Touber Sound.

Touber, die ook platen produceerde, putte voor zijn producties ook uit de Nederlandse cabaretgeschiedenis, de legendarische historie van het Franse chanson, uit Amerikaans erfgoed (The Great American Songbook) en uit het Duitse cabaret van voor de Tweede Wereldoorlog. Hij was nog maar 38 jaar toen hij een fatale hartaanval kreeg tijdens opnamen voor een show met Adèle Bloemendaal.

Door: ANP

24 mei '24 ( 8:45)

Ook cultuursector maakt zich op voor actie tegen mogelijke btw-verhoging

Ook de kunst- en cultuursector komt in actie tegen de aangekondigde mogelijke btw-verhoging op culturele goederen en diensten. Dat laat belangenorganisatie Kunsten '92 weten aan het ANP. De campagne gaat volgende week live. Aan de vorm daarvan wordt op dit moment hard gewerkt, aldus de organisatie.

23 mei '24 (11:33)

Kluun gaat met 'Help, ik heb een puber' het theater in

Kluun komt na zijn boek Help, ik heb een puber! en podcast ook met een theatervoorstelling over pubers. De schrijver staat vanaf september in zalen door het hele land.

23 mei '24 (10:28)

Nieuwe coalitieakkoord 2024: invloed op de Nederlandse cultuursector

Het nieuwe coalitieakkoord van 2024 brengt belangrijke veranderingen met zich mee voor de Nederlandse cultuursector. Het akkoord bevat zowel positieve als negatieve maatregelen die de sector diepgaand zullen beïnvloeden. Hieronder een gedetailleerd overzicht van wat de cultuursector kan verwachten.

22 mei '24 (10:49)

Gemeente Arnhem geeft ruim half miljoen uit voor impuls jongerencultuur

Cultuurinitiatieven die zich bezig houden met het ontwikkelen van talent van jongeren in de gemeente Arnhem kunnen rekenen op een gemeentelijke subsidie. Arnhem trekt hier 589.400 euro voor uit. Met deze Impuls Jongerencultuur 2023-2024 kunnen Arnhemse initiatieven jongeren ondersteunen met lessen, ruimtes en creatieve ontwikkeling, meldt de gemeente.

22 mei '24 ( 9:23)

Boekenbranche onderneemt actie tegen mogelijke btw-verhoging

De boekensector komt in actie tegen de mogelijke btw-verhoging op boeken. Volgens koepelorganisaties leidt die tot een "forse prijsverhoging" en maakt het boeken minder toegankelijk. De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), Groep Algemene Uitgevers (GAU) en Koninklijke Boekverkopersbond (KBb) beginnen gezamenlijk een petitie en campagne, laat een woordvoerder van CPNB weten.

22 mei '24 ( 8:55)

Jamai weer terug theater in met ode aan Elton John

Jamai keert later dit jaar terug in theaters door het land met zijn eerbetoon aan Elton John. De reprise van zijn I'm Still Standing-tournee begint op 19 oktober.

21 mei '24 (14:47)

Annabel-zanger Hans de Booij stopt met optreden om gezondheidsklachten

Hans de Booij neemt om gezondheidsredenen afscheid van het podium. De Annabel-zanger vertelt aan De Telegraaf dat hij door fysieke klachten niet meer langdurig kan optreden.

21 mei '24 (11:00)

Altijd al eens jouw eigen kunst in het museum willen zien?

In het nieuwe ‘Tussen Kunst en Niets’ roept radiomaker Wijnand Speelman tijdens zijn programma Wijnand in de Ochtend amateurkunstenaars op om hun werken te delen met de dj. Het mooiste kunstwerk is deze zomer namelijk te zien in het Groninger Museum, meldt 3FM.

21 mei '24 (10:34)

Rick Engelkes na 7 jaar weer terug in theater

Rick Engelkes keert in oktober na zeven jaar afwezigheid terug in het theater. De acteur produceert de voorstelling Murder on the Nile en speelt een van de rollen, maakt zijn bedrijf REP Entertainment dinsdag bekend.

21 mei '24 (10:26)

Eenmalig festival ter vervanging van Tong Tong Fair

Mensen die zich hadden verheugd op een bezoekje aan de Tong Tong Fair in Den Haag werden vorige week teleurgesteld door het nieuws dat het Indische festival het hoofd niet boven het financiële water kon houden. Nu is er weer goed nieuws: er wordt een eenmalig festival georganiseerd ter vervanging van de Tong Tong Fair: Pasar Siang Keci. Het festival wordt georganiseerd op 1 juni in Voorburg. Dit is in hetzelfde weekend als een ander alternatief festival voor de Tong Tong Fair, de Pasar Indonesia. Deze is in hetzelfde weekend te bezoeken, 1 en 2 juni, in De Broodfabriek in Rijswijk, meldt Omroep West.