Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Uslu: overheidsgeld kunst en cultuur moet niet ter discussie staan

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Uslu: overheidsgeld kunst en cultuur moet niet ter discussie staan
Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur) vindt het "vreemd" dat in Nederland vaak ter discussie staat of er wel geld moet worden uitgegeven aan kunst en cultuur. "Dat belang zou toch echt buiten kijf moeten staan en buiten schot moeten blijven." Dat zegt de bewindsvrouw die tevens kunsthistoricus is en als eerste politicus in ruim twintig jaar de spreker was bij de Huizingalezing van de Universiteit Leiden.

"Als we vooruit willen als mens, en als samenleving, dan is cultuur onmisbaar", zei de staatssecretaris tijdens de jaarlijkse lezing die altijd in het teken staat van een cultuurhistorisch of cultuurfilosofisch onderwerp. "Het heeft impact op wat we voelen, denken en waar we met elkaar over praten."

Uslu vindt dat dit in Nederland veel te weinig benoemd wordt. Bij landen om ons heen "fronsen mensen de wenkbrauwen bij de gedachte dat het belang van de kunst ter discussie staat". Die houding staat bijvoorbeeld in schril contrast met die van de Franse president Emmanuel Macron. Bij zijn verkiezingsoverwinning in 2017 sprak hij van een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis en dichtte hij ook een hoofdrol toe aan cultuur.

Moeizame verhouding

Nederland heeft volgens Uslu een veel moeizamere verhouding met cultuur. "Iemand die veel praat over kunst, een dichter citeert of maandelijks naar het theater gaat, vinden we al gauw een snob, om niet te zeggen: elitair en wereldvreemd."

De kosten van kunst en cultuur zijn de afgelopen jaren regelmatig onderwerp geweest van discussie. Vorig jaar kocht de staat het schilderij de Vaandeldrager van Rembrandt voor 150 miljoen euro. Dat leidde tot scheve ogen in de cultuursector: mensen vonden de uitgave ongepast aangezien de sector zwaar leed onder de coronamaatregelen. Ten tijde van de eurocrisis werd ook al veel bezuinigd op kunst en cultuur om het begrotingstekort onder controle te houden.

Door: ANP

26 april '24 ( 9:18)

Dieuwertje Blok legt werk neer en moet neusamputatie ondergaan

Dieuwertje Blok legt haar werkzaamheden neer en verdwijnt voorlopig uit de openbaarheid, omdat haar neus geamputeerd moet worden. Zij heeft daar kanker. Dat zegt de 66-jarige Blok, vooral geliefd en bekend door het presenteren van Het Sinterklaasjournaal, in de Volkskrant. Een eerdere poging tot het bestrijden van kankercellen in haar neus was niet succesvol.

25 april '24 (13:33)

Directeur Groninger Museum vertrekt in november

GRONINGEN (ANP) - Andreas Blühm stopt eind november als algemeen directeur van het Groninger Museum. "Na 36 jaar werk bij vijf musea in twee landen, waarvan negentien jaar als directeur, is het moment gekomen om afscheid te nemen", verklaart hij. De 65-jarige Blühm vindt het ook tijd voor een nieuwe leiding in Groningen, afkomstig uit een jongere generatie.

25 april '24 (12:48)

Permanent eerbetoon aan Def Rhymz in Rotterdam, mogelijk muurschildering

De gemeente Rotterdam zoekt een plek in de stad voor een blijvend eerbetoon aan de onlangs overleden rapper Def Rhymz. Dat laat een woordvoerder donderdag aan het ANP weten, naar aanleiding van berichtgeving van Rijnmond. De gemeente denkt aan een muurschildering, zoals deze onlangs ook al werd aangebracht op de muur van een sporthal in Rotterdam-Crooswijk.

25 april '24 ( 8:44)

30 miljoen euro opbrengst voor schilderij Gustav Klimt bij veiling

Een schilderij van Gustav Klimt heeft 30 miljoen euro opgebracht op een veiling in Wenen. Het gaat om het onafgemaakte werk Bildnis Fräulein Lieser.

24 april '24 (15:59)

Nederlandse voetbaldocumentaire wint prijs op filmfestival in India

De Nederlandse documentaire I Am Somebody heeft een prijs gewonnen op het Lucknow International Children's Film Festival in India. Dat heeft regisseur Jamillah van der Hulst gemeld. De film werd bekroond als beste documentaire. Op het festival werden 500 producties uit 91 landen vertoond.

24 april '24 (12:33)

Rijksmuseum Twenthe wil eenzaamheid onder jongeren aanpakken met kunst

De digitale wereld brengt ons allemaal heel dicht bij elkaar, maar duwt ons ook verder van elkaar weg. Ook jongeren lijden hieronder, ziet Rijksmuseum Twenthe. Het museum wil daarom jongeren samenbrengen met kunst. Dat idee ontstond tijdens de museumnacht, meldt AD.

23 april '24 (14:58)

Richard Groenendijk hoofdrolspeler bij terugkeer musical Hairspray

De musical Hairspray keert volgend jaar oktober terug in de Nederlandse theaters. Voor de grote rol van Edna Turnblad is cabaretier Richard Groenendijk gecast, die daarmee gelijk ook viert dat hij dertig jaar in het vak zit. Dat maakte theaterproducent De Graaf & Cornelissen Entertainment dinsdag bekend.

23 april '24 ( 9:48)

14 de musical, over leven van Johan Cruijff, stopt na drie jaar

14 de musical, de muziekvoorstelling over het leven van voetballegende Johan Cruijff, stopt deze zomer. Dat heeft producent Wolter Lommerde maandag bekendgemaakt. De laatste uitvoering is te zien op zaterdag 6 juli. De voorstelling heeft dan drie jaar gespeeld in het AFAS Theater in Leusden.

23 april '24 ( 9:11)

Jandino gaat op tournee en dat weten zijn fans

De website van komiek Jandino Asporaat is maandagavond enige tijd uit de lucht geweest door het grote aantal bezoekers. Vele tienduizenden mensen bezochten de pagina nadat Asporaat had aangekondigd volgend seizoen weer op tournee te gaan. De problemen waren na pakweg een kwartier verholpen.

23 april '24 ( 8:56)

Alex Klaasen werkt aan nieuwe musical

Alex Klaasen en componist Peter van de Witte werken samen aan een nieuwe musical. Dat heeft de cabaretier gemeld in het radioprogramma Volgspot. Het tweetal won zondagavond de Annie M.G. Schmidtprijs voor het lied 152W96TH street uit de voorstelling No Ponies.