Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Uslu: overheidsgeld kunst en cultuur moet niet ter discussie staan

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Uslu: overheidsgeld kunst en cultuur moet niet ter discussie staan
Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur) vindt het "vreemd" dat in Nederland vaak ter discussie staat of er wel geld moet worden uitgegeven aan kunst en cultuur. "Dat belang zou toch echt buiten kijf moeten staan en buiten schot moeten blijven." Dat zegt de bewindsvrouw die tevens kunsthistoricus is en als eerste politicus in ruim twintig jaar de spreker was bij de Huizingalezing van de Universiteit Leiden.

"Als we vooruit willen als mens, en als samenleving, dan is cultuur onmisbaar", zei de staatssecretaris tijdens de jaarlijkse lezing die altijd in het teken staat van een cultuurhistorisch of cultuurfilosofisch onderwerp. "Het heeft impact op wat we voelen, denken en waar we met elkaar over praten."

Uslu vindt dat dit in Nederland veel te weinig benoemd wordt. Bij landen om ons heen "fronsen mensen de wenkbrauwen bij de gedachte dat het belang van de kunst ter discussie staat". Die houding staat bijvoorbeeld in schril contrast met die van de Franse president Emmanuel Macron. Bij zijn verkiezingsoverwinning in 2017 sprak hij van een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis en dichtte hij ook een hoofdrol toe aan cultuur.

Moeizame verhouding

Nederland heeft volgens Uslu een veel moeizamere verhouding met cultuur. "Iemand die veel praat over kunst, een dichter citeert of maandelijks naar het theater gaat, vinden we al gauw een snob, om niet te zeggen: elitair en wereldvreemd."

De kosten van kunst en cultuur zijn de afgelopen jaren regelmatig onderwerp geweest van discussie. Vorig jaar kocht de staat het schilderij de Vaandeldrager van Rembrandt voor 150 miljoen euro. Dat leidde tot scheve ogen in de cultuursector: mensen vonden de uitgave ongepast aangezien de sector zwaar leed onder de coronamaatregelen. Ten tijde van de eurocrisis werd ook al veel bezuinigd op kunst en cultuur om het begrotingstekort onder controle te houden.

Door: ANP

20 juni '25 (13:44)

Zangeres S10 staat stil bij overlijden van haar tweelingbroer

S10 heeft op Instagram een foto gedeeld van haar tweelingbroer Emiel waarbij ze schrijft dat ze hem gaat missen. Donderdag werd bekend dat een 24-jarige man was overleden nadat hij in april zwaargewond op het dak van een garage onderaan een flat aan de Osdorper Ban in Amsterdam was gevonden. De moeder van S10 bevestigde aan De Telegraaf dat het ging om haar zoon.

20 juni '25 ( 9:39)

Digitaal reserveren oorlogsarchief vanaf maandag mogelijk

Vanaf komende maandag 13.00 uur kunnen mensen een plek reserveren om het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR) digitaal te doorzoeken in de studiezaal van het Nationaal Archief (NA). Op 1 juli nemen de eerste mensen plaats achter een van de vijf beveiligde computers om het beladen oorlogsarchief te bekijken.

20 juni '25 ( 8:39)

Akwasi kleedt beeld van Anton de Kom aan

Akwasi heeft donderdag het beeld van Anton de Kom op het Anton de Komplein in Amsterdam aangekleed. De 37-jarige artiest vroeg zich af waarom de Surinaamse verzetsstrijder "schaars gekleed" is afgebeeld, "bijna als een slaaf".

19 juni '25 (14:19)

Ronald Giphart vervangt presentator Frits Spits bij radioprogramma De Taalstaat

Ronald Giphart vervangt presentator Frits Spits de komende weken bij het radioprogramma De Taalstaat. Dat heeft KRO-NCRV woensdag laten weten. Giphart is te horen op zaterdag 21 en 28 juni en 12 juli. Op 5 juli zit muzikant Frans Pollux achter de microfoon.

19 juni '25 (14:14)

Tragisch overlijden van broer S10 na val in Amsterdam

Een man van 24 jaar is deze week overleden aan de verwondingen die hij opliep bij een val van een flatgebouw in Amsterdam Nieuw-West. Het slachtoffer was de tweelingbroer van de bekende zangeres S10. De val vond plaats op 15 april, waarna de man wekenlang in coma lag. Dit meldt de Telegraaf.

19 juni '25 (14:12)

Cast musical Elisabeth slaapt in theater tijdens NAVO-top

De cast van de musical Elisabeth slaapt volgende week een nachtje in het nieuwe Luxor Theater Rotterdam. Door alle veiligheidsmaatregelen rondom de NAVO-top zijn Rotterdam en Den Haag moeilijk bereikbaar. Om te voorkomen dat de cast niet op tijd in het theater kan zijn, is besloten dat de acteurs in de nacht van 25 op 26 juni blijven slapen.

19 juni '25 ( 9:14)

Youp van 't Hek 'ongelooflijk boos' om afscheidscadeau BNNVARA

Youp van 't Hek is niet te spreken over de manier waarop BNNVARA vorig jaar afscheid van hem nam. De cabaretier kreeg na veertig jaar samenwerken enkel een fles wijn en is daar "ongelooflijk boos" om geweest. Het is de reden dat de documentaire Leven na het Spelen komend weekend bij Omroep MAX te zien is in plaats van bij BNNVARA, onthulde hij in het NPO 2-programma Opium op Oerol.

19 juni '25 ( 8:34)

NTR komt binnenkort met nieuwe serie Welkom in Amsterdam

De NTR komt binnenkort met de serie Welkom in Amsterdam. Schrijver Niek Barendsen maakt de komedieserie, die volgt op eerdere successen als Welkom in de Middeleeuwen en Welkom in de jaren 70 en 80, vanwege de 750e verjaardag van de hoofdstad. De opnames zijn maandag van start gegaan.

19 juni '25 ( 8:10)

Schrijver Pim Lammers wint tweede Zilveren Griffel

Schrijver Pim Lammers heeft zijn tweede Zilveren Griffel gewonnen. De auteur is bekroond voor zijn boek Een ongelofelijk grote, ongelofelijk gevaarlijke leguaan. De illustraties van Natascha Stenvert kregen een Zilveren Penseel. Dat heeft boekenkoepel CPNB woensdag bekendgemaakt. Lammers won de Zilveren Griffel eerder in 2018.

18 juni '25 (14:38)

Prinses Amalia in het openbaar verschenen met haar gebroken arm

Prinses Amalia is woensdag 18 juni weer in het openbaar verschenen nadat ze van haar paard gevallen was. De prinses verscheen aan de zijde van haar vader met haar arm in het gips en in een mitella. Dat meldt RTL Boulevard.