Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Uitspraak: berichtgeving NRC over boek Anne Frank onzorgvuldig

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Uitspraak: berichtgeving NRC over boek Anne Frank onzorgvuldig
NRC is door de Raad voor de Journalistiek op de vingers getikt over de eerste berichtgeving over het omstreden boek Het verraad van Anne Frank. Volgens de raad heeft de krant onzorgvuldig gehandeld door "onvoldoende afstand" in acht te nemen tot de conclusie van het boek.

Bij de raad was een klacht ingediend door twee nabestaanden van de Joodse notaris Arnold van den Bergh. Die wordt in het boek aangewezen als de waarschijnlijke verrader van de familie Frank, die tijdens de Tweede Wereldoorlog zat ondergedoken in Amsterdam. Volgens deskundigen is het bewijs daarvoor echter flinterdun. De Nederlandse uitgever besloot daarom het boek uit de handel te halen.

Embargo

Voordat het boek in januari gepubliceerd werd, mochten NRC en een aantal andere media het al inzien, maar wel onder strenge voorwaarden. Zo mochten ze geen onafhankelijke experts raadplegen voordat het embargo afliep. De betreffende media werden vervolgens bekritiseerd omdat ze de bevindingen uit het boek te stellig zouden hebben gebracht.

Daar sluit de Raad voor de Journalistiek zich bij aan. "Gelet op de onmiskenbaar grote gevoeligheid van de kwestie had NRC terughoudender daarover behoren te berichten, bijvoorbeeld door een kritischer benadering van het onderzoek", oordeelde de raad vrijdag. "Door dit na te laten en over de zaak te berichten zoals is gedaan, heeft NRC journalistiek onzorgvuldig gehandeld. Dat in vervolgpublicaties kritisch is gereflecteerd op de eigen presentatie van het nieuws en meer genuanceerd over de kwestie is bericht, doet daaraan niet af."

Samenvatting

Hoofdredacteur René Moerland zegt in de krant als reactie gevoelig te zijn "voor de conclusie van de raad dat NRC te weinig distantie heeft gehouden in bepaalde onderdelen van ons eerste artikel over dit boek. Die distantie was voor ons belangrijk en moet in elk opzicht duidelijk zijn. Dat is hier onvoldoende gelukt, zowel in sommige bewoordingen als in presentatie."

De onlineversie van het gewraakte NRC-artikel is nu voorzien van een samenvatting van het oordeel van de raad. Ook zal NRC het oordeel samengevat weergeven in de papieren krant van woensdag, zoals de raad heeft aanbevolen.

De nabestaanden van Van den Bergh hopen volgens NRC dat ook de andere media die als eerste over Het verraad van Anne Frank schreven zich het oordeel zullen aantrekken.

27 mei '24 (11:44)

Koning opent in juni vernieuwd museum Hermitage in Amsterdam

Koning Willem-Alexander opent op dinsdagmiddag 18 juni in Amsterdam het H'ART Museum, voorheen bekend als de Hermitage. Tegelijk met de opening van het museum opent de koning ook de eerste grote tentoonstelling, Kandinsky, een samenwerking tussen H'ART Museum en Centre Pompidou in Parijs.

27 mei '24 ( 9:49)

Na 20 jaar duikt gestolen schilderij Westfries Museum op in Polen

Bijna twintig jaar na de kunstroof in het Westfries Museum duikt het schilderij ‘Rebecca en Eliëzer’ van de Hoornse schilder Jan Linsen op in Polen. De Poolse politie trof het schilderij aan tijdens een inval in een appartement in Krakau. Deze bleek in handen te zijn van een man met Oekraïense nationaliteit. Het museum is erg blij dat het schilderij is teruggevonden. Directeur Ad Geerdink: “Dit sterkt ons in de overtuiging dat de nu nog missende 18 kunstwerken ooit ook weer in het museum te zien zullen zijn.” 

27 mei '24 ( 8:52)

Youp van 't Hek zwaait af na allerlaatste show in Carré

Youp van 't Hek heeft zaterdag zijn allerlaatste voorstelling ooit gespeeld. De 70-jarige cabaretier stond voor een bomvol Carré waar hij ten overstaan van onder meer vrienden en bekenden zijn afscheidstournee De Laatste Ronde afsloot. Van 't Hek kreeg na zijn slotakkoord een applaus dat enkele minuten aanhield, maar wat de cabaretier zelf tot een einde maande.

27 mei '24 ( 8:48)

Petitie tegen btw-verhoging boeken door meer dan 160.000 mensen ondertekend

De protestpetitie tegen de voorgenomen verhoging van de btw op boeken heeft al 160.000 handtekeningen opgeleverd. De petitie staat sinds woensdag online op de website boekenpetitie.nl. Schrijvers als Kluun, Saskia Noort, Heleen van Royen, Adriaan van Dis en Susan Smit steunen de actie.

24 mei '24 ( 8:45)

Ook cultuursector maakt zich op voor actie tegen mogelijke btw-verhoging

Ook de kunst- en cultuursector komt in actie tegen de aangekondigde mogelijke btw-verhoging op culturele goederen en diensten. Dat laat belangenorganisatie Kunsten '92 weten aan het ANP. De campagne gaat volgende week live. Aan de vorm daarvan wordt op dit moment hard gewerkt, aldus de organisatie.

23 mei '24 (11:33)

Kluun gaat met 'Help, ik heb een puber' het theater in

Kluun komt na zijn boek Help, ik heb een puber! en podcast ook met een theatervoorstelling over pubers. De schrijver staat vanaf september in zalen door het hele land.

23 mei '24 (10:28)

Nieuwe coalitieakkoord 2024: invloed op de Nederlandse cultuursector

Het nieuwe coalitieakkoord van 2024 brengt belangrijke veranderingen met zich mee voor de Nederlandse cultuursector. Het akkoord bevat zowel positieve als negatieve maatregelen die de sector diepgaand zullen beïnvloeden. Hieronder een gedetailleerd overzicht van wat de cultuursector kan verwachten.

22 mei '24 (10:49)

Gemeente Arnhem geeft ruim half miljoen uit voor impuls jongerencultuur

Cultuurinitiatieven die zich bezig houden met het ontwikkelen van talent van jongeren in de gemeente Arnhem kunnen rekenen op een gemeentelijke subsidie. Arnhem trekt hier 589.400 euro voor uit. Met deze Impuls Jongerencultuur 2023-2024 kunnen Arnhemse initiatieven jongeren ondersteunen met lessen, ruimtes en creatieve ontwikkeling, meldt de gemeente.

22 mei '24 ( 9:23)

Boekenbranche onderneemt actie tegen mogelijke btw-verhoging

De boekensector komt in actie tegen de mogelijke btw-verhoging op boeken. Volgens koepelorganisaties leidt die tot een "forse prijsverhoging" en maakt het boeken minder toegankelijk. De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), Groep Algemene Uitgevers (GAU) en Koninklijke Boekverkopersbond (KBb) beginnen gezamenlijk een petitie en campagne, laat een woordvoerder van CPNB weten.

22 mei '24 ( 8:55)

Jamai weer terug theater in met ode aan Elton John

Jamai keert later dit jaar terug in theaters door het land met zijn eerbetoon aan Elton John. De reprise van zijn I'm Still Standing-tournee begint op 19 oktober.