Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Derde verdachte klimaatactie bij beroemd schilderij Mauritshuis naar rechtbank

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Derde verdachte klimaatactie bij beroemd schilderij Mauritshuis naar rechtbank
De derde verdachte van de klimaatactie bij het beroemde schilderij Meisje met de parel in het Mauritshuis staat vrijdagmiddag voor de politierechter in Den Haag. Twee medeverdachten werden woensdag al veroordeeld tot twee maanden cel, waarvan één voorwaardelijk.

Deze derde verdachte gooide vorige week donderdag een blik verdikte tomatensoep over activist Wouter M. heen. Ook voerde hij het woord en lijmde zich vast tegen het paneel waarop het meesterwerk is bevestigd, terwijl M. zijn hoofd vastplakte aan de glasplaat van het schilderij.

Hoger beroep

Op de dag na het vonnis werd bekend dat M. in hoger beroep gaat tegen de celstraf. De advocaat van Pieter G., die de actie gefilmd heeft, liet weten nog na te denken over een hoger beroep, maar vecht wel aan dat G. direct de cel in moet.

De drie mannen zijn allen afkomstig uit België. De klimaatactie was geïnspireerd op eerdere demonstraties van de Britse actiegroep Just Stop Oil. Het schilderij van de Hollandse meester Johannes Vermeer raakte niet beschadigd, maar de lijst en de achterplaat wel. De officier van justitie rekent het de mannen aan dat de actie erg verkeerd had kunnen aflopen: "We hebben het over eeuwenoude kunst." De schade aan de lijst en achterplaat is uiteindelijk beperkt gebleven tot 2000 euro.

Vrijheid van expressie

De advocaat van de derde verdachte is Willem Jebbink. Hij vindt dat de Hoge Raad zich eerst moet uitspreken "over de reikwijdte van de vrijheid van expressie en demonstratie in de zaak Meisje met de parel". Volgens de raadsman is deze zaak "veel te complex" om vrijdag al te worden beoordeeld door een alleensprekende rechter. "Cliënt en zijn mededemonstranten hebben zich niet voor hun lol of uit baldadigheid vastgeplakt bij en op het glas van het schilderij", zegt Jebbink.

Door: ANP

29 februari '24 ( 8:38)

'Nodig' dat WNL verbetert, zo stelt Bert Huisjes

Het is "nodig" dat omroep WNL verbetert. Dat bevestigt Bert Huisjes aan het ANP, na een artikel van het AD over vermeend wangedrag door Huisjes. Verscheidene bekende presentatrices spreken van "een angstcultuur" en "onvoorspelbaar en onveilig" gedrag van Huisjes.

29 februari '24 ( 8:36)

WNL-baas Bert Huisjes beschuldigd van wangedrag door bekende presentatrices

Bekende presentatrices als Nikki Herr, Eva Jinek, Leonie ter Braak en Merel Westrik zeggen dat WNL-baas Bert Huisjes bij de omroep zorgt voor "een angstcultuur" en dat hij "onvoorspelbaar en onveilig" zou zijn. Dat vertellen zij, en verscheidene anonieme (oud-)medewerkers aan het AD.

28 februari '24 (12:43)

Uniek concept in Nederlands Openluchtmuseum voor mensen met dementie

Vanaf vandaag is het Huis van Herinneringen geopend in het Nederlands Openluchtmuseum. Dit pand huist een uniek reminiscentieprogramma voor ouderen met dementie. Deelnemers worden mee terug in de tijd genomen naar de jaren ’60 en worden begeleid en gestimuleerd om herinneringen uit het verleden op te halen. Het programma biedt ‘een plezierig verblijf in een setting die voor ouderen met dementie heel vertrouwd is en herinneringen oproept’, zo schrijft het museum op de website. 

28 februari '24 (12:07)

Wordt dit de landelijke doorbraak van dé Groningse snack?

De provincie Groningen verleent een subsidie van 45.000 euro aan een bedrijf dat eierballen duurzaam in de markt wil zetten. De eierbal, sinds 2017 immaterieel cultureel erfgoed, is volgens de provincie dé Groningse snack. Die is door het complexe productieproces echter lastig op grote schaal te produceren.

28 februari '24 ( 8:51)

Dirigent Jaap van Zweden wordt muzikaal leider in Frankrijk

Dirigent Jaap van Zweden wordt vanaf september 2026 de nieuwe muzikaal leider van het Orchestre Philharmonique de Radio France. Dat maakt Radio France dinsdag bekend. Hij volgt de Fin Mikko Franck op die sinds 2015 het orkest leidt.

28 februari '24 ( 8:43)

Carlo Boszhard bezig met dramaserie over showmaster Willem Ruis

Carlo Boszhard werkt aan een dramaserie over presentator Willem Ruis. De presentator is als producent bij het project betrokken. De serie wordt geschreven door Ruis' dochter Suus Ruis, schrijft Boszhard in zijn column in Televizier.

27 februari '24 (12:33)

Margriet Schavemaker nieuwe directeur Haags Kunstmuseum

Margriet Schavemaker wordt per 1 juni algemeen directeur van het Kunstmuseum in Den Haag en ook van het Fotomuseum, KM21 en Escher in Het Paleis in de hofstad. Zij volgt Benno Tempel op, die directeur is geworden van het Kröller-Müller Museum in Otterlo. Schavemaker is nu nog artistiek directeur van het Amsterdam Museum. Verder is ze bijzonder hoogleraar Media en Kunst in de Museale Praktijk aan de Universiteit van Amsterdam.

27 februari '24 (10:24)

Literatuurmuseum schenkt komende tijd extra aandacht aan schrijfsters

Het Literatuurmuseum gaat de komende tijd meer aandacht schenken aan vrouwelijke Nederlandse auteurs. Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, lanceert het museum een fysieke en digitale expositie over schrijfsters en de PC Hooft-prijs. Deze award is sinds 1947 pas dertien keer aan een vrouw toegekend.

26 februari '24 (12:35)

Koning opent in maart Nationaal Holocaustmuseum

Koning Willem-Alexander opent zondag 10 maart het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam. Hij houdt een toespraak in de nabijgelegen Portugese Synagoge en krijgt hij een rondleiding in het museum.

26 februari '24 (10:55)

Deel je Museumkaart tijdens de Museumweek

Van 30 maart tot en met 5 april is het weer tijd voor de jaarlijkse Museumweek. Tijdens de deze kunstzinnige week kun je samen met 1,5 miljoen andere kaarthouders jouw Museumkaart delen met anderen. “Geef je oma een museumbezoek of laat je bakker of slager cultuur proeven”, schrijft museum.nl over de Museumweek.