Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Voor klimaatactie bij Meisje met de parel vier maanden cel geëist

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Voor klimaatactie bij Meisje met de parel vier maanden cel geëist
Het Openbaar Ministerie heeft woensdag vier maanden cel, waarvan twee voorwaardelijk, geëist tegen Wouter M. voor het vastplakken van zijn hoofd aan Meisje met de parel tijdens een klimaatactie. De officier van justitie noemde het beroemde schilderij tijdens een zogeheten supersnelrechtzitting in de rechtbank in Den Haag een "werk van onschatbare waarde" en vindt dat "cultureel erfgoed is aangevallen".

Eerder werd al bekend dat het beglaasde schilderij zelf niet beschadigd is geraakt, maar de lijst en de achterplaat wel.

Filmen van de actie 

Tegen een tweede verdachte, Pieter G., is woensdag eveneens vier maanden geëist, waarvan twee voorwaardelijk. Hij zou de actie gefilmd hebben. "Zonder het filmen zou deze actie het grotere publiek nooit hebben kunnen bereiken", zegt het OM hierover. G. zelf ontkent iets te hebben geweten van de plannen. Hij zei dat hij voor een project beelden aan het maken was.

Proeftijd van twee jaar 

Het OM wil ook een proeftijd van twee jaar voor het duo. "Dit had heel erg mis kunnen gaan", zei de officier van justitie over de actie. "We hebben het over eeuwenoude kunst." Volgens justitie is de grens van het toelaatbare overschreden en moet met de straf een "duidelijk signaal" worden afgegeven.

De advocaten van de verdachten vragen om vrijspraak voor hun cliënten. Zo wordt door de verdediging van M. erop gewezen dat het schilderij zelf niet beschadigd is geraakt, en betoogt de advocaat van G. dat hij geen activist is maar een journalist "die verslag wilde doen".

Ronde van Vlaanderen 

M. is een in België bekende klimaatactivist. Hij verstoorde eerder al de Ronde van Vlaanderen door het parcours op te rennen tijdens de eindsprint. Een derde verdachte, die zijn hand tegen het achterpaneel plakte en een rode vloeistof uitgoot over M., ging niet akkoord met een supersnelrechtzitting. Zijn zaak zal vrijdag worden behandeld.

Door: ANP 

22 februari '24 (11:24)

Cultuurfonds Noord-Brabant stelt 60.000 euro beschikbaar voor Nieuwe Makersregeling

Brabantse makers die niet langer dan 5 jaar geleden zijn afgestudeerd kunnen vanaf 1 april 2024 een beroep doen op de Nieuwe Makersregeling van het Cultuurfonds. Er is 60.000 euro beschikbaar gesteld voor nieuwe makers die ruimte, tijd en vertrouwen nodig hebben om een volledige periode aandacht te hebben voor hun artistieke proces. Voor makers die al langer actief zijn, zijn er drie wildcards. Dit meldt de provincie Noord-Brabant. 

22 februari '24 ( 8:40)

'Onvoldoende draagvlak vanuit de redactie' zorgt voor opstap hoofdredacteur Brabants Dagblad

Carin Smulders legt haar functie als hoofdredacteur van het Brabants Dagblad neer omdat ze onvoldoende draagvlak vanuit de redactie voelt om een nieuwe koers te varen. Dat laat uitgever DPG Media woensdag weten.

21 februari '24 (13:04)

Is de Groningse Oosterpoort echt aan vervanging toe?

Een van de grootste muziekcentrum van Groningen is toe aan vervanging, meldt RTV Noord. Maar wat is de reden daarvoor? Kan het gebouw niet gewoon gerenoveerd worden? 

20 februari '24 (11:51)

Schrijfwedstrijd Francine Oomen afgelast om gezondheidsproblemen

Schrijfster Francine Oomen heeft haar optreden bij Nacht van de Literatuur op 23 maart afgezegd om "gezondheidsproblemen". Dat heeft de organisatie van het evenement dinsdag bekendgemaakt. Fans van de Hoe overleef ik-reeks, de boeken van Oomen, konden een gratis kaartje voor een optreden van Oomen krijgen tijdens de Nacht van de Literatuur.

20 februari '24 (10:53)

Spoorwegmuseum doelt op wereldrecord met ‘robottrein’

In samenwerking met Stichting Leaphy gaat het Spoorwegmuseum te Utrecht een poging tot een wereldrecord wagen. Dat meldt het museum in een persbericht. Op woensdag 28 februari willen ze de langste (speelgoed)robottrein laten rijden. Het huidige record staat op Belgische naam en werd gevestigd in 2016.

19 februari '24 (14:45)

Meer mensen vinden hun weg naar bioscopen, musea en theaters

Tijdens de coronapandemie was er geen optimaal klimaat voor ondernemingen en organisaties in de cultuur- en recreatiesector. Daar beginnen zij langzamerhand weer bovenop te krabbelen. Vorige week werd bekend dat zowel bioscopen, theaters en musea in 2023 flink meer bezoekers ontvingen dan het jaar ervoor, meldt NOS.

19 februari '24 (14:00)

FLEMMING krijgt eerste diamanten plaat in Nederland

FLEMMING heeft met zijn gelijknamige album de 200 miljoen streams gepasseerd. De zanger krijgt daarom als allereerste artiest in Nederland een diamanten plaat overhandigd.

19 februari '24 (10:54)

Scheepvaartmuseum Amsterdam vertelt op nieuwe manieren over koloniale verleden

De donkere kant van de VOC en het slavernijverleden. Twee zware onderwerpen, maar voor het Scheepvaartmuseum in Amsterdam ook belangrijke onderwerpen. Het museum heeft een nieuwe route ingeslagen om te vertellen over het koloniale verleden van Nederland. Zo ligt de focus nu meer op de duistere zijde van het slavernijverleden in en door Nederland en de VOC. Hiervoor zijn onder andere verschillende aanpassingen gedaan aan het replica VOC-schip dat bij het museum ligt. Dat meldt NH Nieuws.

19 februari '24 ( 9:20)

EO bezig met docu over bombardement van Nijmegen in 1944

Nijmegen staat deze week in het teken van de 80-jarige herdenking van het verwoestende bombardement op de stad op 22 februari 1944. De EO heeft over deze dag, die wel geldt als de zwartste dag uit de Tweede Wereldoorlog in Nederland, de documentaire De middag van '44 gemaakt. Hierin komen mensen aan het woord die destijds als kleuter het bombardement overleefden. Bij het bombardement op het centrum van Nijmegen kwamen bijna achthonderd mensen om het leven, onder wie 24 kinderen omdat een bom precies op hun school viel. Duizenden mensen raakten gewond.

16 februari '24 (14:14)

NPO 2 past programmering aan na overlijden Aleksej Navalny

De programmering op NPO 2 is aangepast naar aanleiding van het overlijden van Aleksej Navalny. De zender zendt vrijdagavond om 23.15 uur een documentaire uit over Navalny, een van de meest vooraanstaande Russische oppositieleden die vrijdag op 47-jarige leeftijd in de gevangenis is overleden. Het programma Best Interests komt te vervallen en wordt volgende week vrijdag uitgezonden.