Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Loes Luca krijgt plek in Van Dale dankzij oude energiespotjes

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Loes Luca krijgt plek in Van Dale dankzij oude energiespotjes
De uitdrukking ‘een stevig robbertje bridgen’ wordt binnenkort opgenomen in de Dikke Van Dale. Dat heeft hoofdredacteur Ton den Boon gemeld in het radioprogramma Volgspot. De term, afkomstig uit een milieucampagne die het Energiebedrijf in de jaren negentig lanceerde, heeft zich na bijna drie decennia ingeburgerd in het Nederlandse taalgebruik.

In de campagne speelde Luca een vrouw die in verschillende situaties energie-advies kreeg. Zij becommentarieerde de adviezen met prettig dubbelzinnige opmerkingen. De zin ‘ik heb nog plenty energie, ik speel nog elke avond een stevig robbertje bridge’ volgt op het advies van de man van het Energiebedrijf dat de dame met spaarlampen veel energie kan besparen.

"Het is bijzonder hoeveel indruk die spotjes hebben gemaakt", aldus Den Boon in Volgspot. "Vooral omdat ze maar een relatief korte periode zijn uitgezonden. Veel mensen denken direct aan de intonatie van Loes Luca." De term ‘stevig robbertje bridgen’ is nog steeds te vinden in vooral lokale media. "Mensen komen als het om bridgen gaat snel in de verleiding om deze uitdrukking te gebruiken. Als er in het lokale sufferdje een bridge-middag wordt aangekondigd, dan staat het vaak zo omschreven, met een knipoog naar die oude reclames."

Stevige staartmans

Er zijn meer uitdrukkingen uit de campagne die voortleefden in het Nederlandse taalgebruik. Zo was er een spotje waarin Loes Luca naar een witgoedzaak gaat waar ze flirt met een medewerker die haar uitlegt wat energielabels zijn. Zij spreekt de jongeman aan als ‘stevige staartmans’. "Die formulering hebben we nog enige tijd aangetroffen in columns en commentaren, vooral met die erotische bijklank", vertelt Den Boon. "Maar tegenwoordig kan het eigenlijk niet meer. Het werd ook gebruikt als een beledigende term voor Chinezen, vanwege de traditionele Chinese haardracht."

Een zinsnede uit de campagne die nog wel wordt gebruikt, is ‘trek eens wat warmers aan’. Dit is het energie-advies dat de man van het Energiebedrijf geeft als Luca hem in een negligeetje ontvangt voor zijn milieutips. Omdat de dame al tochtstrips, dubbel glas én dakisolatie heeft, is dit het enige advies dat hij kan geven. "Die uitdrukking tref je nog aan in recensies of kritieken van voorstellingen of programma’s waarin schaars geklede personages voorkomen die de journalist in kwestie als te bloot heeft ervaren", aldus Den Boon.

Door: ANP

23 februari '24 (10:36)

Buitenaardse tentoonstelling van kunstenaar Bram Reijnders

Dat de Eindhovense kunstenaar Bram Reijnders graag naar het buitenland reist om zijn werk te presenteren. Nu is zijn werk echter te zien op een plek waar weinig mensen zullen komen. Maar daar is het werk dan ook niet voor bestemd. Donderdagnacht vertrok een raket, gelanceerd door Elon Musk en NASA. Daar zat ook een kunstwerk van Reijnders bij. Hij hoopt dat deze straks wordt bewonderd door ruimtewezens, meldt Omroep Brabant. 

23 februari '24 ( 8:51)

Vierde seizoen Project Rembrandt verschijnt eind maart op de buis

Het vierde seizoen van Project Rembrandt gaat vanaf zondag 24 maart bij de NTR op NPO 1 weer van start. Annechien Steenhuizen begeleidt een nieuwe groep kandidaten die hun schildertalent verder wil ontwikkelen. De winnaar mag een werk exposeren in het Rijksmuseum.

22 februari '24 (11:24)

Cultuurfonds Noord-Brabant stelt 60.000 euro beschikbaar voor Nieuwe Makersregeling

Brabantse makers die niet langer dan 5 jaar geleden zijn afgestudeerd kunnen vanaf 1 april 2024 een beroep doen op de Nieuwe Makersregeling van het Cultuurfonds. Er is 60.000 euro beschikbaar gesteld voor nieuwe makers die ruimte, tijd en vertrouwen nodig hebben om een volledige periode aandacht te hebben voor hun artistieke proces. Voor makers die al langer actief zijn, zijn er drie wildcards. Dit meldt de provincie Noord-Brabant. 

22 februari '24 ( 8:40)

'Onvoldoende draagvlak vanuit de redactie' zorgt voor opstap hoofdredacteur Brabants Dagblad

Carin Smulders legt haar functie als hoofdredacteur van het Brabants Dagblad neer omdat ze onvoldoende draagvlak vanuit de redactie voelt om een nieuwe koers te varen. Dat laat uitgever DPG Media woensdag weten.

21 februari '24 (13:04)

Is de Groningse Oosterpoort echt aan vervanging toe?

Een van de grootste muziekcentrum van Groningen is toe aan vervanging, meldt RTV Noord. Maar wat is de reden daarvoor? Kan het gebouw niet gewoon gerenoveerd worden? 

20 februari '24 (11:51)

Schrijfwedstrijd Francine Oomen afgelast om gezondheidsproblemen

Schrijfster Francine Oomen heeft haar optreden bij Nacht van de Literatuur op 23 maart afgezegd om "gezondheidsproblemen". Dat heeft de organisatie van het evenement dinsdag bekendgemaakt. Fans van de Hoe overleef ik-reeks, de boeken van Oomen, konden een gratis kaartje voor een optreden van Oomen krijgen tijdens de Nacht van de Literatuur.

20 februari '24 (10:53)

Spoorwegmuseum doelt op wereldrecord met ‘robottrein’

In samenwerking met Stichting Leaphy gaat het Spoorwegmuseum te Utrecht een poging tot een wereldrecord wagen. Dat meldt het museum in een persbericht. Op woensdag 28 februari willen ze de langste (speelgoed)robottrein laten rijden. Het huidige record staat op Belgische naam en werd gevestigd in 2016.

19 februari '24 (14:45)

Meer mensen vinden hun weg naar bioscopen, musea en theaters

Tijdens de coronapandemie was er geen optimaal klimaat voor ondernemingen en organisaties in de cultuur- en recreatiesector. Daar beginnen zij langzamerhand weer bovenop te krabbelen. Vorige week werd bekend dat zowel bioscopen, theaters en musea in 2023 flink meer bezoekers ontvingen dan het jaar ervoor, meldt NOS.

19 februari '24 (14:00)

FLEMMING krijgt eerste diamanten plaat in Nederland

FLEMMING heeft met zijn gelijknamige album de 200 miljoen streams gepasseerd. De zanger krijgt daarom als allereerste artiest in Nederland een diamanten plaat overhandigd.

19 februari '24 (10:54)

Scheepvaartmuseum Amsterdam vertelt op nieuwe manieren over koloniale verleden

De donkere kant van de VOC en het slavernijverleden. Twee zware onderwerpen, maar voor het Scheepvaartmuseum in Amsterdam ook belangrijke onderwerpen. Het museum heeft een nieuwe route ingeslagen om te vertellen over het koloniale verleden van Nederland. Zo ligt de focus nu meer op de duistere zijde van het slavernijverleden in en door Nederland en de VOC. Hiervoor zijn onder andere verschillende aanpassingen gedaan aan het replica VOC-schip dat bij het museum ligt. Dat meldt NH Nieuws.