Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Schilderij Van Gogh onbeschadigd na actie activisten in London

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Schilderij Van Gogh onbeschadigd na actie activisten in London
Het bekende werk Zonnebloemen van Vincent van Gogh dat hangt in The National Gallery in Londen is ongedeerd gebleven nadat er door activisten tomatensoep overheen was gegooid. Het schilderij uit 1888 werd beschermd door een glasplaat, meldt het museum. De lijst van het schilderij heeft wel beperkte schade opgelopen.

De actiegroep Just Stop Oil plaatste een video van het incident op sociale media. Daarop is te zien dat de soep van het glas afdruipt. De twee activisten lijmden zichzelf na het gooien van de blikken soep vast aan de muur waar het schilderij hangt.

De politie kwam ter plaatse en heeft de twee activisten losgemaakt en aangehouden. De actiegroep blokkeerde de afgelopen dagen ook wegen rond het Britse parlement. Ze vragen met hun acties onder andere aandacht voor de schade die fossiele brandstoffen aanrichten aan het milieu.

Verantwoording

"Menselijke creativiteit en genialiteit zijn te zien in deze galerie, maar ons erfgoed wordt vernietigd door het falen van onze regering om op te treden tegen klimaat(verandering) en de kosten van levensonderhoud", schrijft de actiegroep op Twitter. "Wat is meer waard, kunst of leven?", riep een van de activisten in het museum. "Is het meer waard dan voedsel? Meer dan gerechtigheid? Zijn jullie meer begaan met het beschermen van een kunstwerk of het beschermen van onze planeet en de bevolking?"

The Guardian meldt dat omstanders niet echt te spreken waren over de actie. "Ze proberen misschien mensen aan het denken te zetten over de problemen, maar het enige dat ze uiteindelijk doen is mensen echt geïrriteerd en boos maken", zei een van hen. Een woordvoerder van Just Stop Oil laat aan de krant weten dat dat een zorg is, maar "we zijn hier niet om vrienden te maken. We proberen dingen te veranderen en helaas is dit de manier die verandering mogelijk maakt."

Versies Zonnebloemen

Van Gogh schilderde Zonnebloemen in 1888 in het Franse Arles. De waarde wordt geschat op ruim 85 miljoen euro. Er zijn meerdere versies van. Zo heeft het Van Gogh Museum in Amsterdam een versie uit 1898. The National Gallery meldt dat Van Gogh met de werken zijn huis wilde opsieren omdat zijn vriend Paul Gauguin destijds langs zou komen.

Het is niet de eerste keer dat er in Londen actie wordt gevoerd bij een werk van Van Gogh. In juni lijmden activisten zich vast aan de lijst van Van Goghs Perzikbomen in bloei in de Courtauld Gallery. Een maand later gebeurde hetzelfde bij een werk van John Constable, eveneens in The National Gallery. En bij een kopie van Leonardo Da Vinci's Het laatste avondmaal in de Royal Academy.

Door: ANP

23 februari '24 (10:36)

Buitenaardse tentoonstelling van kunstenaar Bram Reijnders

Dat de Eindhovense kunstenaar Bram Reijnders graag naar het buitenland reist om zijn werk te presenteren. Nu is zijn werk echter te zien op een plek waar weinig mensen zullen komen. Maar daar is het werk dan ook niet voor bestemd. Donderdagnacht vertrok een raket, gelanceerd door Elon Musk en NASA. Daar zat ook een kunstwerk van Reijnders bij. Hij hoopt dat deze straks wordt bewonderd door ruimtewezens, meldt Omroep Brabant. 

23 februari '24 ( 8:51)

Vierde seizoen Project Rembrandt verschijnt eind maart op de buis

Het vierde seizoen van Project Rembrandt gaat vanaf zondag 24 maart bij de NTR op NPO 1 weer van start. Annechien Steenhuizen begeleidt een nieuwe groep kandidaten die hun schildertalent verder wil ontwikkelen. De winnaar mag een werk exposeren in het Rijksmuseum.

22 februari '24 (11:24)

Cultuurfonds Noord-Brabant stelt 60.000 euro beschikbaar voor Nieuwe Makersregeling

Brabantse makers die niet langer dan 5 jaar geleden zijn afgestudeerd kunnen vanaf 1 april 2024 een beroep doen op de Nieuwe Makersregeling van het Cultuurfonds. Er is 60.000 euro beschikbaar gesteld voor nieuwe makers die ruimte, tijd en vertrouwen nodig hebben om een volledige periode aandacht te hebben voor hun artistieke proces. Voor makers die al langer actief zijn, zijn er drie wildcards. Dit meldt de provincie Noord-Brabant. 

22 februari '24 ( 8:40)

'Onvoldoende draagvlak vanuit de redactie' zorgt voor opstap hoofdredacteur Brabants Dagblad

Carin Smulders legt haar functie als hoofdredacteur van het Brabants Dagblad neer omdat ze onvoldoende draagvlak vanuit de redactie voelt om een nieuwe koers te varen. Dat laat uitgever DPG Media woensdag weten.

21 februari '24 (13:04)

Is de Groningse Oosterpoort echt aan vervanging toe?

Een van de grootste muziekcentrum van Groningen is toe aan vervanging, meldt RTV Noord. Maar wat is de reden daarvoor? Kan het gebouw niet gewoon gerenoveerd worden? 

20 februari '24 (11:51)

Schrijfwedstrijd Francine Oomen afgelast om gezondheidsproblemen

Schrijfster Francine Oomen heeft haar optreden bij Nacht van de Literatuur op 23 maart afgezegd om "gezondheidsproblemen". Dat heeft de organisatie van het evenement dinsdag bekendgemaakt. Fans van de Hoe overleef ik-reeks, de boeken van Oomen, konden een gratis kaartje voor een optreden van Oomen krijgen tijdens de Nacht van de Literatuur.

20 februari '24 (10:53)

Spoorwegmuseum doelt op wereldrecord met ‘robottrein’

In samenwerking met Stichting Leaphy gaat het Spoorwegmuseum te Utrecht een poging tot een wereldrecord wagen. Dat meldt het museum in een persbericht. Op woensdag 28 februari willen ze de langste (speelgoed)robottrein laten rijden. Het huidige record staat op Belgische naam en werd gevestigd in 2016.

19 februari '24 (14:45)

Meer mensen vinden hun weg naar bioscopen, musea en theaters

Tijdens de coronapandemie was er geen optimaal klimaat voor ondernemingen en organisaties in de cultuur- en recreatiesector. Daar beginnen zij langzamerhand weer bovenop te krabbelen. Vorige week werd bekend dat zowel bioscopen, theaters en musea in 2023 flink meer bezoekers ontvingen dan het jaar ervoor, meldt NOS.

19 februari '24 (14:00)

FLEMMING krijgt eerste diamanten plaat in Nederland

FLEMMING heeft met zijn gelijknamige album de 200 miljoen streams gepasseerd. De zanger krijgt daarom als allereerste artiest in Nederland een diamanten plaat overhandigd.

19 februari '24 (10:54)

Scheepvaartmuseum Amsterdam vertelt op nieuwe manieren over koloniale verleden

De donkere kant van de VOC en het slavernijverleden. Twee zware onderwerpen, maar voor het Scheepvaartmuseum in Amsterdam ook belangrijke onderwerpen. Het museum heeft een nieuwe route ingeslagen om te vertellen over het koloniale verleden van Nederland. Zo ligt de focus nu meer op de duistere zijde van het slavernijverleden in en door Nederland en de VOC. Hiervoor zijn onder andere verschillende aanpassingen gedaan aan het replica VOC-schip dat bij het museum ligt. Dat meldt NH Nieuws.