Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Uslu overlegt met adviescollege over onderzoek toekomst publieke omroep

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Uslu overlegt met adviescollege over onderzoek toekomst publieke omroep
Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) overlegt met het adviescollege dat onderzoek doet naar de toekomst van de publieke omroep over hoe de motie die de Tweede Kamer dinsdag aannam kan worden uitgevoerd. Daarna zal Uslu de Kamer infomeren, laat haar woordvoerder weten. De Tweede Kamer wil dat er een advies wordt uitgebracht over hoe de publieke omroep er in de toekomst moet uitzien. Een Kamermeerderheid steunde dinsdag een motie om het adviescollege te vragen een veel breder advies uit te brengen

Daarbij gaat het bijvoorbeeld over de kwaliteit en "maatschappelijke worteling", wat nu wordt geregeld door eisen te stellen aan ledentallen van omroepen. Een adviescollege denkt op verzoek van het kabinet al na over een vernieuwing van de vereisten waaraan omroepen moeten voldoen. De motie is gesteund door veertien fracties, waaronder coalitiepartijen VVD, D66 en ChristenUnie.

Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) zei vorige week niet achter deze motie te staan. Zij wil niet "verzanden in grotere discussies". Via haar woordvoerder zegt ze met het adviescollege te overleggen hoe de motie kan worden uitgevoerd en dat ze de Kamer hierna zal informeren. De NPO en het College van Omroepen laten dinsdag desgevraagd aan het ANP weten geen reactie te hebben op de aangenomen motie.

Ongehoord Nederland

Sinds Ongehoord Nederland (ON) is toegetreden tot de publieke omroep is er veel discussie over het bestel. De omroep kreeg in juli een sanctie opgelegd van de NPO nadat de Ombudsman van de publieke omroep stelde dat ON zich niet houdt aan de geldende journalistieke code. Het Commissariaat van de Media is onlangs een nieuw onderzoek gestart naar een uitzending die volgens andere oproepen en veel klagende kijkers racistisch was. Dat kan leiden tot een tweede sanctie. Vervolgens is Uslu volgens de Mediawet gemachtigd om in te grijpen.

De Kamer laat zich de laatste tijd vaker uit over de publieke omroep: vorige week bleek er brede steun voor een voorstel om het sanctiebeleid aan te scherpen als omroepen over de schreef gaan.

Door: ANP

22 februari '24 (11:24)

Cultuurfonds Noord-Brabant stelt 60.000 euro beschikbaar voor Nieuwe Makersregeling

Brabantse makers die niet langer dan 5 jaar geleden zijn afgestudeerd kunnen vanaf 1 april 2024 een beroep doen op de Nieuwe Makersregeling van het Cultuurfonds. Er is 60.000 euro beschikbaar gesteld voor nieuwe makers die ruimte, tijd en vertrouwen nodig hebben om een volledige periode aandacht te hebben voor hun artistieke proces. Voor makers die al langer actief zijn, zijn er drie wildcards. Dit meldt de provincie Noord-Brabant. 

22 februari '24 ( 8:40)

'Onvoldoende draagvlak vanuit de redactie' zorgt voor opstap hoofdredacteur Brabants Dagblad

Carin Smulders legt haar functie als hoofdredacteur van het Brabants Dagblad neer omdat ze onvoldoende draagvlak vanuit de redactie voelt om een nieuwe koers te varen. Dat laat uitgever DPG Media woensdag weten.

21 februari '24 (13:04)

Is de Groningse Oosterpoort echt aan vervanging toe?

Een van de grootste muziekcentrum van Groningen is toe aan vervanging, meldt RTV Noord. Maar wat is de reden daarvoor? Kan het gebouw niet gewoon gerenoveerd worden? 

20 februari '24 (11:51)

Schrijfwedstrijd Francine Oomen afgelast om gezondheidsproblemen

Schrijfster Francine Oomen heeft haar optreden bij Nacht van de Literatuur op 23 maart afgezegd om "gezondheidsproblemen". Dat heeft de organisatie van het evenement dinsdag bekendgemaakt. Fans van de Hoe overleef ik-reeks, de boeken van Oomen, konden een gratis kaartje voor een optreden van Oomen krijgen tijdens de Nacht van de Literatuur.

20 februari '24 (10:53)

Spoorwegmuseum doelt op wereldrecord met ‘robottrein’

In samenwerking met Stichting Leaphy gaat het Spoorwegmuseum te Utrecht een poging tot een wereldrecord wagen. Dat meldt het museum in een persbericht. Op woensdag 28 februari willen ze de langste (speelgoed)robottrein laten rijden. Het huidige record staat op Belgische naam en werd gevestigd in 2016.

19 februari '24 (14:45)

Meer mensen vinden hun weg naar bioscopen, musea en theaters

Tijdens de coronapandemie was er geen optimaal klimaat voor ondernemingen en organisaties in de cultuur- en recreatiesector. Daar beginnen zij langzamerhand weer bovenop te krabbelen. Vorige week werd bekend dat zowel bioscopen, theaters en musea in 2023 flink meer bezoekers ontvingen dan het jaar ervoor, meldt NOS.

19 februari '24 (14:00)

FLEMMING krijgt eerste diamanten plaat in Nederland

FLEMMING heeft met zijn gelijknamige album de 200 miljoen streams gepasseerd. De zanger krijgt daarom als allereerste artiest in Nederland een diamanten plaat overhandigd.

19 februari '24 (10:54)

Scheepvaartmuseum Amsterdam vertelt op nieuwe manieren over koloniale verleden

De donkere kant van de VOC en het slavernijverleden. Twee zware onderwerpen, maar voor het Scheepvaartmuseum in Amsterdam ook belangrijke onderwerpen. Het museum heeft een nieuwe route ingeslagen om te vertellen over het koloniale verleden van Nederland. Zo ligt de focus nu meer op de duistere zijde van het slavernijverleden in en door Nederland en de VOC. Hiervoor zijn onder andere verschillende aanpassingen gedaan aan het replica VOC-schip dat bij het museum ligt. Dat meldt NH Nieuws.

19 februari '24 ( 9:20)

EO bezig met docu over bombardement van Nijmegen in 1944

Nijmegen staat deze week in het teken van de 80-jarige herdenking van het verwoestende bombardement op de stad op 22 februari 1944. De EO heeft over deze dag, die wel geldt als de zwartste dag uit de Tweede Wereldoorlog in Nederland, de documentaire De middag van '44 gemaakt. Hierin komen mensen aan het woord die destijds als kleuter het bombardement overleefden. Bij het bombardement op het centrum van Nijmegen kwamen bijna achthonderd mensen om het leven, onder wie 24 kinderen omdat een bom precies op hun school viel. Duizenden mensen raakten gewond.

16 februari '24 (14:14)

NPO 2 past programmering aan na overlijden Aleksej Navalny

De programmering op NPO 2 is aangepast naar aanleiding van het overlijden van Aleksej Navalny. De zender zendt vrijdagavond om 23.15 uur een documentaire uit over Navalny, een van de meest vooraanstaande Russische oppositieleden die vrijdag op 47-jarige leeftijd in de gevangenis is overleden. Het programma Best Interests komt te vervallen en wordt volgende week vrijdag uitgezonden.