Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Recordaantal theatermakers maakt kans op Poelifinario's

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Recordaantal theatermakers maakt kans op Poelifinario's
De Poelifinario's, de prijzen voor theatermakers met de meest indrukwekkende programma's van het afgelopen seizoen, worden maandagavond voor de achttiende keer uitgereikt. Dat gebeurt in Theater Diligentia in Den Haag en zijn verdeeld in drie categorieën: engagement, entertainment en kleinkunst. Dit jaar is met tien een recordaantal cabaretiers genomineerd.

In de categorie Entertainment maken Richard Groenendijk (Voor iedereen beter) en Alex Klaasen (Showponies) kans. Peter Pannekoek is genomineerd met zijn oudejaarsconference Nieuw Bloed voor de categorie Engagement, net als Tim Fransen (De mens en ik), André Manuel (Sneu), Wim Helsen (Niet mijn apen, niet mijn circus), Pieter Derks (Uit het niets) en Sanne Wallis de Vries (Kom). Joost Spijkers (Hotel Spijkers) en Alex Roeka (Nieuwe dromen) maken kans in de categorie Kleinkunst.

Naast de De Poelifinario’s wordt ook De Neerlands Hoop uitgereikt, een prijs voor de meest veelbelovende theatermaker met het grootste toekomstperspectief. Daarvoor zijn Kirsten van Teijn (Sexperiment) en Alex Ploeg (EGO) genomineerd.

Fictieve vogelsoort

De Poelifinario’s, vernoemd naar de door cabaretier Toon Hermans bedachte fictieve vogelsoort, worden jaarlijks uitgereikt door de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). De nominaties en de winnaars worden bepaald door een vakjury met deskundigen uit de theaterwereld.

Vanwege het coronavirus heeft de VSCD in 2020 vanwege de coronacrisis geen theaterprijzen kunnen uitreiken. Daarom heeft de jury vorig jaar de winnaars over de seizoenen 2019/2020 en 2020/2021 bekendgemaakt. Onder anderen Sara Kroos (Verte) en Alex Klaasen (Showponies 2) vielen toen in de prijzen.

Door: ANP

27 mei '24 (11:44)

Koning opent in juni vernieuwd museum Hermitage in Amsterdam

Koning Willem-Alexander opent op dinsdagmiddag 18 juni in Amsterdam het H'ART Museum, voorheen bekend als de Hermitage. Tegelijk met de opening van het museum opent de koning ook de eerste grote tentoonstelling, Kandinsky, een samenwerking tussen H'ART Museum en Centre Pompidou in Parijs.

27 mei '24 ( 9:49)

Na 20 jaar duikt gestolen schilderij Westfries Museum op in Polen

Bijna twintig jaar na de kunstroof in het Westfries Museum duikt het schilderij ‘Rebecca en Eliëzer’ van de Hoornse schilder Jan Linsen op in Polen. De Poolse politie trof het schilderij aan tijdens een inval in een appartement in Krakau. Deze bleek in handen te zijn van een man met Oekraïense nationaliteit. Het museum is erg blij dat het schilderij is teruggevonden. Directeur Ad Geerdink: “Dit sterkt ons in de overtuiging dat de nu nog missende 18 kunstwerken ooit ook weer in het museum te zien zullen zijn.” 

27 mei '24 ( 8:52)

Youp van 't Hek zwaait af na allerlaatste show in Carré

Youp van 't Hek heeft zaterdag zijn allerlaatste voorstelling ooit gespeeld. De 70-jarige cabaretier stond voor een bomvol Carré waar hij ten overstaan van onder meer vrienden en bekenden zijn afscheidstournee De Laatste Ronde afsloot. Van 't Hek kreeg na zijn slotakkoord een applaus dat enkele minuten aanhield, maar wat de cabaretier zelf tot een einde maande.

27 mei '24 ( 8:48)

Petitie tegen btw-verhoging boeken door meer dan 160.000 mensen ondertekend

De protestpetitie tegen de voorgenomen verhoging van de btw op boeken heeft al 160.000 handtekeningen opgeleverd. De petitie staat sinds woensdag online op de website boekenpetitie.nl. Schrijvers als Kluun, Saskia Noort, Heleen van Royen, Adriaan van Dis en Susan Smit steunen de actie.

24 mei '24 ( 8:45)

Ook cultuursector maakt zich op voor actie tegen mogelijke btw-verhoging

Ook de kunst- en cultuursector komt in actie tegen de aangekondigde mogelijke btw-verhoging op culturele goederen en diensten. Dat laat belangenorganisatie Kunsten '92 weten aan het ANP. De campagne gaat volgende week live. Aan de vorm daarvan wordt op dit moment hard gewerkt, aldus de organisatie.

23 mei '24 (11:33)

Kluun gaat met 'Help, ik heb een puber' het theater in

Kluun komt na zijn boek Help, ik heb een puber! en podcast ook met een theatervoorstelling over pubers. De schrijver staat vanaf september in zalen door het hele land.

23 mei '24 (10:28)

Nieuwe coalitieakkoord 2024: invloed op de Nederlandse cultuursector

Het nieuwe coalitieakkoord van 2024 brengt belangrijke veranderingen met zich mee voor de Nederlandse cultuursector. Het akkoord bevat zowel positieve als negatieve maatregelen die de sector diepgaand zullen beïnvloeden. Hieronder een gedetailleerd overzicht van wat de cultuursector kan verwachten.

22 mei '24 (10:49)

Gemeente Arnhem geeft ruim half miljoen uit voor impuls jongerencultuur

Cultuurinitiatieven die zich bezig houden met het ontwikkelen van talent van jongeren in de gemeente Arnhem kunnen rekenen op een gemeentelijke subsidie. Arnhem trekt hier 589.400 euro voor uit. Met deze Impuls Jongerencultuur 2023-2024 kunnen Arnhemse initiatieven jongeren ondersteunen met lessen, ruimtes en creatieve ontwikkeling, meldt de gemeente.

22 mei '24 ( 9:23)

Boekenbranche onderneemt actie tegen mogelijke btw-verhoging

De boekensector komt in actie tegen de mogelijke btw-verhoging op boeken. Volgens koepelorganisaties leidt die tot een "forse prijsverhoging" en maakt het boeken minder toegankelijk. De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), Groep Algemene Uitgevers (GAU) en Koninklijke Boekverkopersbond (KBb) beginnen gezamenlijk een petitie en campagne, laat een woordvoerder van CPNB weten.

22 mei '24 ( 8:55)

Jamai weer terug theater in met ode aan Elton John

Jamai keert later dit jaar terug in theaters door het land met zijn eerbetoon aan Elton John. De reprise van zijn I'm Still Standing-tournee begint op 19 oktober.