Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Opgevist 17e-eeuws beeld gaat naar archeologische organisatie

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Opgevist 17e-eeuws beeld gaat naar archeologische organisatie
Het houten beeld dat mogelijk stamt uit de 17e eeuw en begin augustus in de buurt van Texel werd opgevist, gaat naar de organisatie Archeologie West-Friesland. Garnalenvisser Victor Ayal zegt zaterdag op Twitter dat het beeld door de organisatie wordt onderzocht, bijvoorbeeld om te achterhalen welke kleuren het had en hoe oud het is.

Het beeld van een mannenhoofd met muts krijgt onder meer een CT-scan in Groningen om de binnenkant te onderzoeken. Uiteindelijk moet het met vriesdrogen worden geconserveerd. De archeologische organisatie heeft het beeld in bruikleen genomen.

Het is de bedoeling dat het beeld daarna teruggaat naar Den Oever, de haven waar het voor het eerst aan land is gebracht. Daar wordt het dan waarschijnlijk vanaf volgend voorjaar tentoongesteld, als er een plekje in de schaduw is en het in een goede vitrine kan staan, aldus Ayal.

'Barry'

Gemeentelijk archeoloog Michiel Bartels wil er nog niet al te veel over kwijt. "We hebben nu een manier gevonden waarop het beeld dicht bij de plek blijft waar het gevonden is." Hij zegt binnenkort nog een blog te schrijven over de vondst en het proces waarin het beeld daarna belandde.

Ayal vond het beeld begin augustus samen met zijn collega's. Hij plaatste het verhaal op Twitter, waarna het veel aandacht kreeg. Zelf noemt hij het beeld Barry.

Jas

Bartels leidt het onderzoek naar 'Barry'. Hij gaat ervan uit dat het beeld authentiek is en uit de 17e eeuw komt, zei hij vorige maand. "Dit is niet voor de grap overboord gegooid. Zo'n beeld hoort bij een grote vrachtvaarder of een oorlogsschip. Er zit veel detail in. Her en der zijn elementen die erop wijzen dat het aan een schip gemonteerd zat, zoals gaten voor verbindingen."

'Barry' heeft een jas met "gekke flappen", omschreef Bartels. Het lijkt op een Leidse duffel, die rond 1800 in zwang kwam. "Op zijn hoofd zit mogelijk een zogeheten Frygische muts, maar het zou ook de muts van een Baskische walvisjager kunnen zijn." Het is onduidelijk van welk schip het beeld afkomstig is.

Door: ANP

23 februari '24 (10:36)

Buitenaardse tentoonstelling van kunstenaar Bram Reijnders

Dat de Eindhovense kunstenaar Bram Reijnders graag naar het buitenland reist om zijn werk te presenteren. Nu is zijn werk echter te zien op een plek waar weinig mensen zullen komen. Maar daar is het werk dan ook niet voor bestemd. Donderdagnacht vertrok een raket, gelanceerd door Elon Musk en NASA. Daar zat ook een kunstwerk van Reijnders bij. Hij hoopt dat deze straks wordt bewonderd door ruimtewezens, meldt Omroep Brabant. 

23 februari '24 ( 8:51)

Vierde seizoen Project Rembrandt verschijnt eind maart op de buis

Het vierde seizoen van Project Rembrandt gaat vanaf zondag 24 maart bij de NTR op NPO 1 weer van start. Annechien Steenhuizen begeleidt een nieuwe groep kandidaten die hun schildertalent verder wil ontwikkelen. De winnaar mag een werk exposeren in het Rijksmuseum.

22 februari '24 (11:24)

Cultuurfonds Noord-Brabant stelt 60.000 euro beschikbaar voor Nieuwe Makersregeling

Brabantse makers die niet langer dan 5 jaar geleden zijn afgestudeerd kunnen vanaf 1 april 2024 een beroep doen op de Nieuwe Makersregeling van het Cultuurfonds. Er is 60.000 euro beschikbaar gesteld voor nieuwe makers die ruimte, tijd en vertrouwen nodig hebben om een volledige periode aandacht te hebben voor hun artistieke proces. Voor makers die al langer actief zijn, zijn er drie wildcards. Dit meldt de provincie Noord-Brabant. 

22 februari '24 ( 8:40)

'Onvoldoende draagvlak vanuit de redactie' zorgt voor opstap hoofdredacteur Brabants Dagblad

Carin Smulders legt haar functie als hoofdredacteur van het Brabants Dagblad neer omdat ze onvoldoende draagvlak vanuit de redactie voelt om een nieuwe koers te varen. Dat laat uitgever DPG Media woensdag weten.

21 februari '24 (13:04)

Is de Groningse Oosterpoort echt aan vervanging toe?

Een van de grootste muziekcentrum van Groningen is toe aan vervanging, meldt RTV Noord. Maar wat is de reden daarvoor? Kan het gebouw niet gewoon gerenoveerd worden? 

20 februari '24 (11:51)

Schrijfwedstrijd Francine Oomen afgelast om gezondheidsproblemen

Schrijfster Francine Oomen heeft haar optreden bij Nacht van de Literatuur op 23 maart afgezegd om "gezondheidsproblemen". Dat heeft de organisatie van het evenement dinsdag bekendgemaakt. Fans van de Hoe overleef ik-reeks, de boeken van Oomen, konden een gratis kaartje voor een optreden van Oomen krijgen tijdens de Nacht van de Literatuur.

20 februari '24 (10:53)

Spoorwegmuseum doelt op wereldrecord met ‘robottrein’

In samenwerking met Stichting Leaphy gaat het Spoorwegmuseum te Utrecht een poging tot een wereldrecord wagen. Dat meldt het museum in een persbericht. Op woensdag 28 februari willen ze de langste (speelgoed)robottrein laten rijden. Het huidige record staat op Belgische naam en werd gevestigd in 2016.

19 februari '24 (14:45)

Meer mensen vinden hun weg naar bioscopen, musea en theaters

Tijdens de coronapandemie was er geen optimaal klimaat voor ondernemingen en organisaties in de cultuur- en recreatiesector. Daar beginnen zij langzamerhand weer bovenop te krabbelen. Vorige week werd bekend dat zowel bioscopen, theaters en musea in 2023 flink meer bezoekers ontvingen dan het jaar ervoor, meldt NOS.

19 februari '24 (14:00)

FLEMMING krijgt eerste diamanten plaat in Nederland

FLEMMING heeft met zijn gelijknamige album de 200 miljoen streams gepasseerd. De zanger krijgt daarom als allereerste artiest in Nederland een diamanten plaat overhandigd.

19 februari '24 (10:54)

Scheepvaartmuseum Amsterdam vertelt op nieuwe manieren over koloniale verleden

De donkere kant van de VOC en het slavernijverleden. Twee zware onderwerpen, maar voor het Scheepvaartmuseum in Amsterdam ook belangrijke onderwerpen. Het museum heeft een nieuwe route ingeslagen om te vertellen over het koloniale verleden van Nederland. Zo ligt de focus nu meer op de duistere zijde van het slavernijverleden in en door Nederland en de VOC. Hiervoor zijn onder andere verschillende aanpassingen gedaan aan het replica VOC-schip dat bij het museum ligt. Dat meldt NH Nieuws.