Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Opgevist 17e-eeuws beeld gaat naar archeologische organisatie

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Opgevist 17e-eeuws beeld gaat naar archeologische organisatie
Het houten beeld dat mogelijk stamt uit de 17e eeuw en begin augustus in de buurt van Texel werd opgevist, gaat naar de organisatie Archeologie West-Friesland. Garnalenvisser Victor Ayal zegt zaterdag op Twitter dat het beeld door de organisatie wordt onderzocht, bijvoorbeeld om te achterhalen welke kleuren het had en hoe oud het is.

Het beeld van een mannenhoofd met muts krijgt onder meer een CT-scan in Groningen om de binnenkant te onderzoeken. Uiteindelijk moet het met vriesdrogen worden geconserveerd. De archeologische organisatie heeft het beeld in bruikleen genomen.

Het is de bedoeling dat het beeld daarna teruggaat naar Den Oever, de haven waar het voor het eerst aan land is gebracht. Daar wordt het dan waarschijnlijk vanaf volgend voorjaar tentoongesteld, als er een plekje in de schaduw is en het in een goede vitrine kan staan, aldus Ayal.

'Barry'

Gemeentelijk archeoloog Michiel Bartels wil er nog niet al te veel over kwijt. "We hebben nu een manier gevonden waarop het beeld dicht bij de plek blijft waar het gevonden is." Hij zegt binnenkort nog een blog te schrijven over de vondst en het proces waarin het beeld daarna belandde.

Ayal vond het beeld begin augustus samen met zijn collega's. Hij plaatste het verhaal op Twitter, waarna het veel aandacht kreeg. Zelf noemt hij het beeld Barry.

Jas

Bartels leidt het onderzoek naar 'Barry'. Hij gaat ervan uit dat het beeld authentiek is en uit de 17e eeuw komt, zei hij vorige maand. "Dit is niet voor de grap overboord gegooid. Zo'n beeld hoort bij een grote vrachtvaarder of een oorlogsschip. Er zit veel detail in. Her en der zijn elementen die erop wijzen dat het aan een schip gemonteerd zat, zoals gaten voor verbindingen."

'Barry' heeft een jas met "gekke flappen", omschreef Bartels. Het lijkt op een Leidse duffel, die rond 1800 in zwang kwam. "Op zijn hoofd zit mogelijk een zogeheten Frygische muts, maar het zou ook de muts van een Baskische walvisjager kunnen zijn." Het is onduidelijk van welk schip het beeld afkomstig is.

Door: ANP

21 januari '25 (12:03)

Twee bekende namen toegevoegd aan cabaretmarathon in Theater Carré

Koninklijk Theater Carré in Amsterdam organiseert op zondag 25 mei een cabaretmarathon. Ruim twintig cabaretiers spelen 750 minuten aaneengesloten in het theater. Aanleiding hiervoor is het 750-jarig bestaan van Amsterdam.

21 januari '25 ( 8:18)

Jörgen Tjon A Fong stopt als directeur van De Kleine Komedie

Jörgen Tjon A Fong stopt als directeur van De Kleine Komedie. Dat heeft het Amsterdamse theater maandag gemeld. Tjon A Fong stapt over naar Omroep MAX, waar hij crossmediaal eindredacteur wordt.

20 januari '25 (14:03)

Tentoonstelling Jeroen Krabbé 80 in Museum Cobra verlengd

De tentoonstelling Jeroen Krabbé 80 - 8 Decennia in beeld in Museum Cobra is verlengd. Zo meldt Museum Cobra. De tentoonstelling in Amstelveen is tot 23 maart verlengd.

20 januari '25 ( 9:55)

Halina Reijn vindt winnen van Rutger Hauer Award "heel eervol"

Halina Reijn vindt het "heel eervol" dat zij zondag de Rutger Hauer Award in ontvangst heeft mogen nemen. Dat zei de regisseur voor de camera van Shownieuws, dat in Amsterdam bij de uitreiking aanwezig was. Reijn gooit momenteel hoge ogen in het buitenland met haar Amerikaanse speelfilm Babygirl.

20 januari '25 ( 9:49)

Nederland geeft koloniale schatten terug aan Ysleta del Sur Pueblo

Zeven objecten uit de Rijkscollectie in het Wereldmuseum keren terug naar hun rechtmatige eigenaren, de Ysleta del Sur Pueblo, een inheemse natie uit Texas. Minister Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap besluit dit na een advies van de Commissie Koloniale Collecties. De objecten, waaronder een schild en muziekinstrumenten, zijn ooit onder dubieuze omstandigheden naar Nederland gehaald. Dit meldt Rijksoverheid.

20 januari '25 ( 9:35)

Popprijs 2024 gewonnen door Roxy Dekker

Roxy Dekker heeft de Popprijs 2024 gewonnen. De zangeres kreeg de prijs zaterdagavond uitgereikt op het festival Eurosonic Noorderslag (ESNS) in Groningen.

20 januari '25 ( 9:25)

Extra uitzendingen NOS-journaal vanwege bestand in Gaza

Vanwege de berichtgeving over het bestand in Gaza, zendt NPO 1 zondag extra NOS-journaals uit. De extra edities van het journaal worden om 10.00, 11.00, 12.00 en 13.10 uur uitgezonden op NPO 1.

20 januari '25 ( 9:20)

Cultuurfonds Pop Stipendium 2025 voor Mula B

Mula B heeft zaterdag tijdens Eurosonic Noorderslag het Cultuurfonds Pop Stipendium 2025 in ontvangst genomen. De winnaar van deze belangrijke popprijs ontvangt een geldbedrag van 10.000 euro. Het is de bedoeling dat het geldbedrag wordt gebruikt om een volgende stap in een muziekcarrière te zetten.

20 januari '25 ( 8:55)

Relatiebreuk inspiratie voor vijfde plaat S10

Een jaar geleden werd S10 weer vrijgezel: voor haar een belangrijke inspiratiebron voor een nieuw album. Op haar vijfde plaat Mijn haren ruiken naar vuur vertelt de 24-jarige zangeres over onzekerheid in de liefde, maar ook over hoe vrij ze zich nu voelt. "De plaat is op een donker moment begonnen, want een week voor het maken ging mijn relatie uit", vertelt ze aan het ANP. "Maar ik herken nu wel: ik vind het moeilijk te committen aan een album én aan een relatie tegelijkertijd."

20 januari '25 ( 8:40)

Eind januari afscheid in Hilversum van Willem van Kooten

Vrienden, collega's en andere genodigden kunnen op vrijdag 31 januari in Hilversum afscheid nemen van Willem van Kooten. De radiopionier overleed op 3 januari op 83-jarige leeftijd in zijn woonplaats Faro in Portugal.