Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Zorgen bij cultuursector door hoge energiekosten

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
De Vereniging van Schouwburg en Concertgebouw Directies (VSCD) roept de overheid op om podia extra te steunen vanwege de hoge energiekosten. Naast "een extra storting" in het gemeentefonds hoopt de VSCD op indexatie van de subsidies. Uit een rondgang bij het ANP komt naar voren dat ook onder de rest van de cultuursector zorgen leven en de kans bestaat dat de hogere kosten moeten worden doorberekend aan klanten en bezoekers.

Veel podia dreigen "in financiële problemen te komen door de stijgende energiekosten en inflatie", stelt de VSCD, die 151 podia sprak die bij de vereniging lid zijn. Dat beeld beaamt Boris van der Ham, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF). Hij stelt dat sommige theaters en bioscopen "grote problemen" hebben door de hoge energiekosten, afhankelijk van hun energiecontract. "De marges om winst te maken worden kleiner. Soms zijn er door corona ook al schulden. Dus je merkt dat bioscopen die gehavend uit de coronacrisis kwamen moeilijker kunnen terugveren." Toch is de inzet om de kaartprijzen niet te verhogen, zegt hij. Bioscoopketen Pathé wil niet inhoudelijk reageren op eventuele gevolgen van de hoge energiekosten.

Berend Schans, directeur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF), stelt dat de onzekerheid ook bij partijen in de evenementensector groot is. "We maken ons er zorgen over." De vereniging heeft pas een inventarisatie gedaan over de zorgen rond de energierekening bij leden, legt hij uit. "Die gaat bijna 50 procent omhoog bij leden waar het speelt. Er zijn absurde uitschieters." Zo kent hij een geval waarbij de kosten oplopen van 400.000 euro op jaarbasis tot 1,4 miljoen euro. "Daar is geen dekking voor. Subsidie wordt niet of nauwelijks geïndexeerd."

Niet te voorkomen

Volgens concertorganisator MOJO valt "niet te voorkomen" dat ticketprijzen gaan stijgen. "Bijvoorbeeld internationale artiesten reizen veel", legt een woordvoerder uit. "Als die kosten omhooggaan, dan zal dat op een gegeven moment doorberekend moeten worden. Als de overheid hier in tegemoet wil komen, dan graag."

Jolanda Jansen, directeur van Rotterdam Ahoy, stelt dat dit "een vraagstuk" is voor de concerthal. "Wat kunnen we aan klanten en consumenten doorberekenen? Het moet in het redelijke blijven." Dat vindt ook 013 Poppodium in Tilburg. Een woordvoerder spreekt de zorg uit dat mensen door hun hoge energierekeningen keuzes zullen moeten maken of ze wel of niet een concert kunnen bezoeken. "Blijft het voor iedereen beschikbaar? Iedereen moet cultuur kunnen consumeren."

Door: ANP

29 februari '24 ( 8:38)

'Nodig' dat WNL verbetert, zo stelt Bert Huisjes

Het is "nodig" dat omroep WNL verbetert. Dat bevestigt Bert Huisjes aan het ANP, na een artikel van het AD over vermeend wangedrag door Huisjes. Verscheidene bekende presentatrices spreken van "een angstcultuur" en "onvoorspelbaar en onveilig" gedrag van Huisjes.

29 februari '24 ( 8:36)

WNL-baas Bert Huisjes beschuldigd van wangedrag door bekende presentatrices

Bekende presentatrices als Nikki Herr, Eva Jinek, Leonie ter Braak en Merel Westrik zeggen dat WNL-baas Bert Huisjes bij de omroep zorgt voor "een angstcultuur" en dat hij "onvoorspelbaar en onveilig" zou zijn. Dat vertellen zij, en verscheidene anonieme (oud-)medewerkers aan het AD.

28 februari '24 (12:43)

Uniek concept in Nederlands Openluchtmuseum voor mensen met dementie

Vanaf vandaag is het Huis van Herinneringen geopend in het Nederlands Openluchtmuseum. Dit pand huist een uniek reminiscentieprogramma voor ouderen met dementie. Deelnemers worden mee terug in de tijd genomen naar de jaren ’60 en worden begeleid en gestimuleerd om herinneringen uit het verleden op te halen. Het programma biedt ‘een plezierig verblijf in een setting die voor ouderen met dementie heel vertrouwd is en herinneringen oproept’, zo schrijft het museum op de website. 

28 februari '24 (12:07)

Wordt dit de landelijke doorbraak van dé Groningse snack?

De provincie Groningen verleent een subsidie van 45.000 euro aan een bedrijf dat eierballen duurzaam in de markt wil zetten. De eierbal, sinds 2017 immaterieel cultureel erfgoed, is volgens de provincie dé Groningse snack. Die is door het complexe productieproces echter lastig op grote schaal te produceren.

28 februari '24 ( 8:51)

Dirigent Jaap van Zweden wordt muzikaal leider in Frankrijk

Dirigent Jaap van Zweden wordt vanaf september 2026 de nieuwe muzikaal leider van het Orchestre Philharmonique de Radio France. Dat maakt Radio France dinsdag bekend. Hij volgt de Fin Mikko Franck op die sinds 2015 het orkest leidt.

28 februari '24 ( 8:43)

Carlo Boszhard bezig met dramaserie over showmaster Willem Ruis

Carlo Boszhard werkt aan een dramaserie over presentator Willem Ruis. De presentator is als producent bij het project betrokken. De serie wordt geschreven door Ruis' dochter Suus Ruis, schrijft Boszhard in zijn column in Televizier.

27 februari '24 (12:33)

Margriet Schavemaker nieuwe directeur Haags Kunstmuseum

Margriet Schavemaker wordt per 1 juni algemeen directeur van het Kunstmuseum in Den Haag en ook van het Fotomuseum, KM21 en Escher in Het Paleis in de hofstad. Zij volgt Benno Tempel op, die directeur is geworden van het Kröller-Müller Museum in Otterlo. Schavemaker is nu nog artistiek directeur van het Amsterdam Museum. Verder is ze bijzonder hoogleraar Media en Kunst in de Museale Praktijk aan de Universiteit van Amsterdam.

27 februari '24 (10:24)

Literatuurmuseum schenkt komende tijd extra aandacht aan schrijfsters

Het Literatuurmuseum gaat de komende tijd meer aandacht schenken aan vrouwelijke Nederlandse auteurs. Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, lanceert het museum een fysieke en digitale expositie over schrijfsters en de PC Hooft-prijs. Deze award is sinds 1947 pas dertien keer aan een vrouw toegekend.

26 februari '24 (12:35)

Koning opent in maart Nationaal Holocaustmuseum

Koning Willem-Alexander opent zondag 10 maart het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam. Hij houdt een toespraak in de nabijgelegen Portugese Synagoge en krijgt hij een rondleiding in het museum.

26 februari '24 (10:55)

Deel je Museumkaart tijdens de Museumweek

Van 30 maart tot en met 5 april is het weer tijd voor de jaarlijkse Museumweek. Tijdens de deze kunstzinnige week kun je samen met 1,5 miljoen andere kaarthouders jouw Museumkaart delen met anderen. “Geef je oma een museumbezoek of laat je bakker of slager cultuur proeven”, schrijft museum.nl over de Museumweek.