Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Architectuur Filmfestival Rotterdam dit jaar van 5 tot en met 9 oktober 2022

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Architectuur Filmfestival Rotterdam dit jaar van 5 tot en met 9 oktober 2022
AFFR, het grootste filmfestival ter wereld over stedelijke ontwikkeling en de gebouwde omgeving, vindt dit jaar voor de veertiende keer plaats in architectuurstad Rotterdam. Van 5 tot en met 9 oktober 2022 zijn Theater Zuidplein en LantarenVenster de places to be voor de beste documentaires, de spannendste speelfilms en de meest fascinerende shorts over stad en architectuur. Dit meldt stichting Architectuur Filmfestival Rotterdam (AFFR). 

In een programma vol premières en niet eerder ontdekte films beantwoorden filmmakers de vragen van het publiek, zijn er verhelderende inleidingen en gaan betrokkenen met elkaar in gesprek. Er zijn masterclasses, een VR-lounge, short-programma ’ s en filmklassiekers. Voor wie niet kan kiezen is er op zondag de 'Best of AFFR'. Het volledige programma staat online op affr.nl.

Openingsavond in Theater Zuidplein

AFFR 2022 opent op woensdag 5 oktober in Theater Zuidplein ,met de wereldpremière van Best in the World van Hans Christian Post, een onthullende kijk achter het fotogenieke plaatje van Kopenhagen.

In daaropvolgende vier dagen verkent AFFR vanuit thuisbasis LantarenVenster verschillende onderwerpen; dat doet het festival aan de hand van een reeks programmalijnen waarin kritisch geselecteerde films en documentaires centraal staan, aangevuld met verhelderende inleidingen en levendige debatten. Het festival verkent de relatie tussen film, architectuur en de stad, maar kijkt ook naar het grotere geheel.

Family Affairs van architecten

Dit jaar is er speciale focus op de Family Affairs van architecten (familieleden die films maken over architecten in hun omgeving), op de manier waarop omgegaan wordt met het Brutalistische erfgoed en op de opkomst van privaat gefinancierde musea , maar ook op de imaginaire werelden van grote filmmakers als Tati en Fellini en over de toekomst van ons voedsel.

Door: Nationale Recreatiegids
Afbeelding; AFFR

23 februari '24 (10:36)

Buitenaardse tentoonstelling van kunstenaar Bram Reijnders

Dat de Eindhovense kunstenaar Bram Reijnders graag naar het buitenland reist om zijn werk te presenteren. Nu is zijn werk echter te zien op een plek waar weinig mensen zullen komen. Maar daar is het werk dan ook niet voor bestemd. Donderdagnacht vertrok een raket, gelanceerd door Elon Musk en NASA. Daar zat ook een kunstwerk van Reijnders bij. Hij hoopt dat deze straks wordt bewonderd door ruimtewezens, meldt Omroep Brabant. 

23 februari '24 ( 8:51)

Vierde seizoen Project Rembrandt verschijnt eind maart op de buis

Het vierde seizoen van Project Rembrandt gaat vanaf zondag 24 maart bij de NTR op NPO 1 weer van start. Annechien Steenhuizen begeleidt een nieuwe groep kandidaten die hun schildertalent verder wil ontwikkelen. De winnaar mag een werk exposeren in het Rijksmuseum.

22 februari '24 (11:24)

Cultuurfonds Noord-Brabant stelt 60.000 euro beschikbaar voor Nieuwe Makersregeling

Brabantse makers die niet langer dan 5 jaar geleden zijn afgestudeerd kunnen vanaf 1 april 2024 een beroep doen op de Nieuwe Makersregeling van het Cultuurfonds. Er is 60.000 euro beschikbaar gesteld voor nieuwe makers die ruimte, tijd en vertrouwen nodig hebben om een volledige periode aandacht te hebben voor hun artistieke proces. Voor makers die al langer actief zijn, zijn er drie wildcards. Dit meldt de provincie Noord-Brabant. 

22 februari '24 ( 8:40)

'Onvoldoende draagvlak vanuit de redactie' zorgt voor opstap hoofdredacteur Brabants Dagblad

Carin Smulders legt haar functie als hoofdredacteur van het Brabants Dagblad neer omdat ze onvoldoende draagvlak vanuit de redactie voelt om een nieuwe koers te varen. Dat laat uitgever DPG Media woensdag weten.

21 februari '24 (13:04)

Is de Groningse Oosterpoort echt aan vervanging toe?

Een van de grootste muziekcentrum van Groningen is toe aan vervanging, meldt RTV Noord. Maar wat is de reden daarvoor? Kan het gebouw niet gewoon gerenoveerd worden? 

20 februari '24 (11:51)

Schrijfwedstrijd Francine Oomen afgelast om gezondheidsproblemen

Schrijfster Francine Oomen heeft haar optreden bij Nacht van de Literatuur op 23 maart afgezegd om "gezondheidsproblemen". Dat heeft de organisatie van het evenement dinsdag bekendgemaakt. Fans van de Hoe overleef ik-reeks, de boeken van Oomen, konden een gratis kaartje voor een optreden van Oomen krijgen tijdens de Nacht van de Literatuur.

20 februari '24 (10:53)

Spoorwegmuseum doelt op wereldrecord met ‘robottrein’

In samenwerking met Stichting Leaphy gaat het Spoorwegmuseum te Utrecht een poging tot een wereldrecord wagen. Dat meldt het museum in een persbericht. Op woensdag 28 februari willen ze de langste (speelgoed)robottrein laten rijden. Het huidige record staat op Belgische naam en werd gevestigd in 2016.

19 februari '24 (14:45)

Meer mensen vinden hun weg naar bioscopen, musea en theaters

Tijdens de coronapandemie was er geen optimaal klimaat voor ondernemingen en organisaties in de cultuur- en recreatiesector. Daar beginnen zij langzamerhand weer bovenop te krabbelen. Vorige week werd bekend dat zowel bioscopen, theaters en musea in 2023 flink meer bezoekers ontvingen dan het jaar ervoor, meldt NOS.

19 februari '24 (14:00)

FLEMMING krijgt eerste diamanten plaat in Nederland

FLEMMING heeft met zijn gelijknamige album de 200 miljoen streams gepasseerd. De zanger krijgt daarom als allereerste artiest in Nederland een diamanten plaat overhandigd.

19 februari '24 (10:54)

Scheepvaartmuseum Amsterdam vertelt op nieuwe manieren over koloniale verleden

De donkere kant van de VOC en het slavernijverleden. Twee zware onderwerpen, maar voor het Scheepvaartmuseum in Amsterdam ook belangrijke onderwerpen. Het museum heeft een nieuwe route ingeslagen om te vertellen over het koloniale verleden van Nederland. Zo ligt de focus nu meer op de duistere zijde van het slavernijverleden in en door Nederland en de VOC. Hiervoor zijn onder andere verschillende aanpassingen gedaan aan het replica VOC-schip dat bij het museum ligt. Dat meldt NH Nieuws.