Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

'Omroepbestel moet veranderen, anders heeft het geen toekomst meer'

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
'Omroepbestel moet veranderen, anders heeft het geen toekomst meer'
Het Nederlandse omroepbestel dreigt in de huidige vorm aansluiting te missen bij de huidige tijd. Het systeem is niet ingericht op de maatschappelijke en technologische ontwikkelingen en de verandering van de mediamarkt. Die conclusies trekt het Commissariaat van de Media in een rapport dat dinsdag is gepresenteerd. De nadruk ligt te veel op organisaties in plaats van inhoud, de verantwoordelijkheid van het bestel is te versnipperd en het is onduidelijk wie in het bestel exact welke taken en verantwoordelijkheden draagt.

Een bijstelling van het bestel op losse onderdelen lost de grote knelpunten niet op en leidt alleen maar tot nieuwe problemen, aldus de toezichthouder. Als er geen veranderingen worden doorgevoerd, zal het bestel in de toekomst steeds meer losse omroeporganisaties kennen met steeds minder maatschappelijke binding, waarschuwt het CvdM. Ook komt de journalistieke kwaliteit van het media-aanbod nog verder onder druk te staan en dreigen jongeren helemaal af te haken.

Toegevoegde waarde voor bepaalde content 

Als het aan het Commissariaat voor de Media ligt, zou er een bestel komen met een breed, onafhankelijk, pluriform media-aanbod dat kijkers helpt een mening te vormen. In een herzien bestel moet de publieke media-opdracht in een meer centrale vorm worden aangestuurd en moet duidelijk worden gekeken wat de toegevoegde waarde is voor bepaalde content binnen het bestel.

Systeem van 1920 

Volgens de waakhond heeft een transitie alleen kans van slagen als alle partijen in het huidige mediabestel zich met een "brede en ruimdenkende blik" aansluiten bij het plan. "De transitie vergt moed, inzet en veranderbereidheid", beklemtoont het Commissariaat. Het is overigens logisch dat het bestel niet meer voldoet. "Het huidige mediabestel komt voort uit de tijd dat de Nederlandse samenleving in ideologische zuilen verdeeld was", stelt het rapport. Dit systeem was "in 1920 een logische en bij de samenleving passende inrichtingsvorm".

Zwart en Ongehoord Nederland 

Voormalig mediaminister Arie Slob vroeg in 2021 om de reflectie nadat hij twee nieuwe aspirant-omroepen toeliet tot het bestel: Zwart en Ongehoord Nederland. De concrete vraag van Slob was of de huidige criteria om nieuwe omroepen toe te laten nog wel voldoen.

De reflectie van het Commissariaat is het tweede rapport in korte tijd dat oproept tot een verandering in het systeem. Ook ombudsman Margo Smit stelde recent na haar onderzoek naar klachten over de journalistieke kwaliteit van Ongehoord Nederland dat de Nederlandse Publieke Omroep problemen ondervindt met haar transparantie en de helderheid van communicatie naar het publiek toe. Volgens de Ombudsman staat de geloofwaardigheid van 'Hilversum' op het spel.

Door: ANP 

29 februari '24 ( 8:38)

'Nodig' dat WNL verbetert, zo stelt Bert Huisjes

Het is "nodig" dat omroep WNL verbetert. Dat bevestigt Bert Huisjes aan het ANP, na een artikel van het AD over vermeend wangedrag door Huisjes. Verscheidene bekende presentatrices spreken van "een angstcultuur" en "onvoorspelbaar en onveilig" gedrag van Huisjes.

29 februari '24 ( 8:36)

WNL-baas Bert Huisjes beschuldigd van wangedrag door bekende presentatrices

Bekende presentatrices als Nikki Herr, Eva Jinek, Leonie ter Braak en Merel Westrik zeggen dat WNL-baas Bert Huisjes bij de omroep zorgt voor "een angstcultuur" en dat hij "onvoorspelbaar en onveilig" zou zijn. Dat vertellen zij, en verscheidene anonieme (oud-)medewerkers aan het AD.

28 februari '24 (12:43)

Uniek concept in Nederlands Openluchtmuseum voor mensen met dementie

Vanaf vandaag is het Huis van Herinneringen geopend in het Nederlands Openluchtmuseum. Dit pand huist een uniek reminiscentieprogramma voor ouderen met dementie. Deelnemers worden mee terug in de tijd genomen naar de jaren ’60 en worden begeleid en gestimuleerd om herinneringen uit het verleden op te halen. Het programma biedt ‘een plezierig verblijf in een setting die voor ouderen met dementie heel vertrouwd is en herinneringen oproept’, zo schrijft het museum op de website. 

28 februari '24 (12:07)

Wordt dit de landelijke doorbraak van dé Groningse snack?

De provincie Groningen verleent een subsidie van 45.000 euro aan een bedrijf dat eierballen duurzaam in de markt wil zetten. De eierbal, sinds 2017 immaterieel cultureel erfgoed, is volgens de provincie dé Groningse snack. Die is door het complexe productieproces echter lastig op grote schaal te produceren.

28 februari '24 ( 8:51)

Dirigent Jaap van Zweden wordt muzikaal leider in Frankrijk

Dirigent Jaap van Zweden wordt vanaf september 2026 de nieuwe muzikaal leider van het Orchestre Philharmonique de Radio France. Dat maakt Radio France dinsdag bekend. Hij volgt de Fin Mikko Franck op die sinds 2015 het orkest leidt.

28 februari '24 ( 8:43)

Carlo Boszhard bezig met dramaserie over showmaster Willem Ruis

Carlo Boszhard werkt aan een dramaserie over presentator Willem Ruis. De presentator is als producent bij het project betrokken. De serie wordt geschreven door Ruis' dochter Suus Ruis, schrijft Boszhard in zijn column in Televizier.

27 februari '24 (12:33)

Margriet Schavemaker nieuwe directeur Haags Kunstmuseum

Margriet Schavemaker wordt per 1 juni algemeen directeur van het Kunstmuseum in Den Haag en ook van het Fotomuseum, KM21 en Escher in Het Paleis in de hofstad. Zij volgt Benno Tempel op, die directeur is geworden van het Kröller-Müller Museum in Otterlo. Schavemaker is nu nog artistiek directeur van het Amsterdam Museum. Verder is ze bijzonder hoogleraar Media en Kunst in de Museale Praktijk aan de Universiteit van Amsterdam.

27 februari '24 (10:24)

Literatuurmuseum schenkt komende tijd extra aandacht aan schrijfsters

Het Literatuurmuseum gaat de komende tijd meer aandacht schenken aan vrouwelijke Nederlandse auteurs. Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, lanceert het museum een fysieke en digitale expositie over schrijfsters en de PC Hooft-prijs. Deze award is sinds 1947 pas dertien keer aan een vrouw toegekend.

26 februari '24 (12:35)

Koning opent in maart Nationaal Holocaustmuseum

Koning Willem-Alexander opent zondag 10 maart het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam. Hij houdt een toespraak in de nabijgelegen Portugese Synagoge en krijgt hij een rondleiding in het museum.

26 februari '24 (10:55)

Deel je Museumkaart tijdens de Museumweek

Van 30 maart tot en met 5 april is het weer tijd voor de jaarlijkse Museumweek. Tijdens de deze kunstzinnige week kun je samen met 1,5 miljoen andere kaarthouders jouw Museumkaart delen met anderen. “Geef je oma een museumbezoek of laat je bakker of slager cultuur proeven”, schrijft museum.nl over de Museumweek.