Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Buitenlandse reizen zijn van alle tijden; Nederlandse kunst in de 19de eeuw

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Expositie in het Dordrechts Museum over reizende Nederlandse kunstenaars
In het Dordrechts Museum loopt een tentoonstelling over Nederlandse kunstenaars die meer dan een eeuw geleden hun impressies van het buitenland op het doek plaatsten. In de tentoonstelling zijn meer dan 100 kunstwerken te zien van de wereld buiten Nederland. Dit meldt het Dordrechts Museum. 

Omgeving

Het contrast met het strakgetrokken Nederlandse panorama uit de negentiende eeuw is het eerste wat opvalt bij de tentoonstelling WANDERLUST: Nederlandse kunstenaars op reis 1800-1900. De overzichtelijkheid van de Hollandse ruimtelijke indeling maakt plaats voor diepe dalen en bulderende rivieren in Duitsland, Algerije of Indonesië. Een andere omgeving bepaalde niet alleen het onderwerp van de schilders maar ook hun schilderstijl of kleurgebruik.

Hashtag 

Er zijn niet alleen maar vergezichten te bewonderen. De landschappen worden afgewisseld door intieme schilderijen van exotische bloemen of portretten van belangrijke personen. Onder de hashtag ‘wanderlust’ wordt de tentoonstelling online ondersteund. Zo probeert het museum de verbinding te leggen tussen de reisdrang van toen en nu.

Watamula 

Parallel aan de tentoonstelling loopt ook de tentoonstelling Watamula. Hierin wordt de schaduwzijde van de Europese reislust blootgelegd. Veel reisgedrag werd gedreven door koloniale belangen die de leefwereld van de oorspronkelijke bewoners vaak overstemde. De kunstenaars wilden met deze tentoonstelling een spiegel voorhouden aan het geromantiseerde beeld van de Europese wereldreiziger.

Door: Nationale Recreatiegids/ Mila Tukker  

Beeld: Dordrechts Museum, Pierre Louis Dubourcq, Romeins landschap

23 februari '24 (10:36)

Buitenaardse tentoonstelling van kunstenaar Bram Reijnders

Dat de Eindhovense kunstenaar Bram Reijnders graag naar het buitenland reist om zijn werk te presenteren. Nu is zijn werk echter te zien op een plek waar weinig mensen zullen komen. Maar daar is het werk dan ook niet voor bestemd. Donderdagnacht vertrok een raket, gelanceerd door Elon Musk en NASA. Daar zat ook een kunstwerk van Reijnders bij. Hij hoopt dat deze straks wordt bewonderd door ruimtewezens, meldt Omroep Brabant. 

23 februari '24 ( 8:51)

Vierde seizoen Project Rembrandt verschijnt eind maart op de buis

Het vierde seizoen van Project Rembrandt gaat vanaf zondag 24 maart bij de NTR op NPO 1 weer van start. Annechien Steenhuizen begeleidt een nieuwe groep kandidaten die hun schildertalent verder wil ontwikkelen. De winnaar mag een werk exposeren in het Rijksmuseum.

22 februari '24 (11:24)

Cultuurfonds Noord-Brabant stelt 60.000 euro beschikbaar voor Nieuwe Makersregeling

Brabantse makers die niet langer dan 5 jaar geleden zijn afgestudeerd kunnen vanaf 1 april 2024 een beroep doen op de Nieuwe Makersregeling van het Cultuurfonds. Er is 60.000 euro beschikbaar gesteld voor nieuwe makers die ruimte, tijd en vertrouwen nodig hebben om een volledige periode aandacht te hebben voor hun artistieke proces. Voor makers die al langer actief zijn, zijn er drie wildcards. Dit meldt de provincie Noord-Brabant. 

22 februari '24 ( 8:40)

'Onvoldoende draagvlak vanuit de redactie' zorgt voor opstap hoofdredacteur Brabants Dagblad

Carin Smulders legt haar functie als hoofdredacteur van het Brabants Dagblad neer omdat ze onvoldoende draagvlak vanuit de redactie voelt om een nieuwe koers te varen. Dat laat uitgever DPG Media woensdag weten.

21 februari '24 (13:04)

Is de Groningse Oosterpoort echt aan vervanging toe?

Een van de grootste muziekcentrum van Groningen is toe aan vervanging, meldt RTV Noord. Maar wat is de reden daarvoor? Kan het gebouw niet gewoon gerenoveerd worden? 

20 februari '24 (11:51)

Schrijfwedstrijd Francine Oomen afgelast om gezondheidsproblemen

Schrijfster Francine Oomen heeft haar optreden bij Nacht van de Literatuur op 23 maart afgezegd om "gezondheidsproblemen". Dat heeft de organisatie van het evenement dinsdag bekendgemaakt. Fans van de Hoe overleef ik-reeks, de boeken van Oomen, konden een gratis kaartje voor een optreden van Oomen krijgen tijdens de Nacht van de Literatuur.

20 februari '24 (10:53)

Spoorwegmuseum doelt op wereldrecord met ‘robottrein’

In samenwerking met Stichting Leaphy gaat het Spoorwegmuseum te Utrecht een poging tot een wereldrecord wagen. Dat meldt het museum in een persbericht. Op woensdag 28 februari willen ze de langste (speelgoed)robottrein laten rijden. Het huidige record staat op Belgische naam en werd gevestigd in 2016.

19 februari '24 (14:45)

Meer mensen vinden hun weg naar bioscopen, musea en theaters

Tijdens de coronapandemie was er geen optimaal klimaat voor ondernemingen en organisaties in de cultuur- en recreatiesector. Daar beginnen zij langzamerhand weer bovenop te krabbelen. Vorige week werd bekend dat zowel bioscopen, theaters en musea in 2023 flink meer bezoekers ontvingen dan het jaar ervoor, meldt NOS.

19 februari '24 (14:00)

FLEMMING krijgt eerste diamanten plaat in Nederland

FLEMMING heeft met zijn gelijknamige album de 200 miljoen streams gepasseerd. De zanger krijgt daarom als allereerste artiest in Nederland een diamanten plaat overhandigd.

19 februari '24 (10:54)

Scheepvaartmuseum Amsterdam vertelt op nieuwe manieren over koloniale verleden

De donkere kant van de VOC en het slavernijverleden. Twee zware onderwerpen, maar voor het Scheepvaartmuseum in Amsterdam ook belangrijke onderwerpen. Het museum heeft een nieuwe route ingeslagen om te vertellen over het koloniale verleden van Nederland. Zo ligt de focus nu meer op de duistere zijde van het slavernijverleden in en door Nederland en de VOC. Hiervoor zijn onder andere verschillende aanpassingen gedaan aan het replica VOC-schip dat bij het museum ligt. Dat meldt NH Nieuws.