Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

In Utrecht loopt een nieuwe tentoonstelling over de enige Nederlandse Paus

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
In Utrecht loopt een nieuwe tentoonstelling over de enige Nederlandse Paus
In 2022 is het precies 500 jaar geleden dat de eerste en (voorlopig) laatste Nederlandse Paus werd gekozen. In 1522 werd paus Adrianus VI geselecteerd als leider van de geestelijke wereld. Hoe deze geboren Utrechtenaar het schopte tot paus wordt onderzocht in de tentoonstelling Paus Adrianus - wereldleider uit Utrecht in Museum Catharijneconvent. Dit meldt DagjeWeg. 

De crisis van het Katholieke geloof 

Utrecht was van oudsher de Nederlandse zetel van het katholieke geloof. Het bisdom kwam in aanmerking voor het pausschap toen de kerk aan het begin van zestiende eeuw in een grote crisis verkeerde. Ten tijde van wijdverspreide corruptie en financiële paniek in het Vaticaan werd de Nederlander Adrianus naar voren geschoven. Hoewel hij in de historiografie bekend staat als een tamelijk onbelangrijk figuur hoopt deze expositie de gedachtes en hervormingen van Adrianus beter in kaart te brengen.

Hervormingen?

In de tentoonstelling komen stukken van Adrianus langs waaruit blijkt dat hij wel degelijk begaan was met de problemen binnen de kerk. In zijn 14 maanden als paus laten zijn bullen zien dat hij nadacht over concrete kerkhervormingen. Toch laat de expositie ook zien dat grootschalige verandering niet zomaar bereikt kan worden door de inspanningen van één leider. Het commentaar van de monnik Maarten Luther had de wijdverspreide ergenis van velen onder het katholicisme duidelijk gemaakt. Dit zette een proces in gang dat veel verder ging dan de macht van de paus.

Kaarten zijn verkrijgbaar in het museum en kosten 15 euro. De tentoonstelling loopt nog tot en met 13 november 2022.

Door: Nationale Recreatiegids/ Mila Tukker 

Beeld: Centraal Museum, Paus Adrianus

23 februari '24 (10:36)

Buitenaardse tentoonstelling van kunstenaar Bram Reijnders

Dat de Eindhovense kunstenaar Bram Reijnders graag naar het buitenland reist om zijn werk te presenteren. Nu is zijn werk echter te zien op een plek waar weinig mensen zullen komen. Maar daar is het werk dan ook niet voor bestemd. Donderdagnacht vertrok een raket, gelanceerd door Elon Musk en NASA. Daar zat ook een kunstwerk van Reijnders bij. Hij hoopt dat deze straks wordt bewonderd door ruimtewezens, meldt Omroep Brabant. 

23 februari '24 ( 8:51)

Vierde seizoen Project Rembrandt verschijnt eind maart op de buis

Het vierde seizoen van Project Rembrandt gaat vanaf zondag 24 maart bij de NTR op NPO 1 weer van start. Annechien Steenhuizen begeleidt een nieuwe groep kandidaten die hun schildertalent verder wil ontwikkelen. De winnaar mag een werk exposeren in het Rijksmuseum.

22 februari '24 (11:24)

Cultuurfonds Noord-Brabant stelt 60.000 euro beschikbaar voor Nieuwe Makersregeling

Brabantse makers die niet langer dan 5 jaar geleden zijn afgestudeerd kunnen vanaf 1 april 2024 een beroep doen op de Nieuwe Makersregeling van het Cultuurfonds. Er is 60.000 euro beschikbaar gesteld voor nieuwe makers die ruimte, tijd en vertrouwen nodig hebben om een volledige periode aandacht te hebben voor hun artistieke proces. Voor makers die al langer actief zijn, zijn er drie wildcards. Dit meldt de provincie Noord-Brabant. 

22 februari '24 ( 8:40)

'Onvoldoende draagvlak vanuit de redactie' zorgt voor opstap hoofdredacteur Brabants Dagblad

Carin Smulders legt haar functie als hoofdredacteur van het Brabants Dagblad neer omdat ze onvoldoende draagvlak vanuit de redactie voelt om een nieuwe koers te varen. Dat laat uitgever DPG Media woensdag weten.

21 februari '24 (13:04)

Is de Groningse Oosterpoort echt aan vervanging toe?

Een van de grootste muziekcentrum van Groningen is toe aan vervanging, meldt RTV Noord. Maar wat is de reden daarvoor? Kan het gebouw niet gewoon gerenoveerd worden? 

20 februari '24 (11:51)

Schrijfwedstrijd Francine Oomen afgelast om gezondheidsproblemen

Schrijfster Francine Oomen heeft haar optreden bij Nacht van de Literatuur op 23 maart afgezegd om "gezondheidsproblemen". Dat heeft de organisatie van het evenement dinsdag bekendgemaakt. Fans van de Hoe overleef ik-reeks, de boeken van Oomen, konden een gratis kaartje voor een optreden van Oomen krijgen tijdens de Nacht van de Literatuur.

20 februari '24 (10:53)

Spoorwegmuseum doelt op wereldrecord met ‘robottrein’

In samenwerking met Stichting Leaphy gaat het Spoorwegmuseum te Utrecht een poging tot een wereldrecord wagen. Dat meldt het museum in een persbericht. Op woensdag 28 februari willen ze de langste (speelgoed)robottrein laten rijden. Het huidige record staat op Belgische naam en werd gevestigd in 2016.

19 februari '24 (14:45)

Meer mensen vinden hun weg naar bioscopen, musea en theaters

Tijdens de coronapandemie was er geen optimaal klimaat voor ondernemingen en organisaties in de cultuur- en recreatiesector. Daar beginnen zij langzamerhand weer bovenop te krabbelen. Vorige week werd bekend dat zowel bioscopen, theaters en musea in 2023 flink meer bezoekers ontvingen dan het jaar ervoor, meldt NOS.

19 februari '24 (14:00)

FLEMMING krijgt eerste diamanten plaat in Nederland

FLEMMING heeft met zijn gelijknamige album de 200 miljoen streams gepasseerd. De zanger krijgt daarom als allereerste artiest in Nederland een diamanten plaat overhandigd.

19 februari '24 (10:54)

Scheepvaartmuseum Amsterdam vertelt op nieuwe manieren over koloniale verleden

De donkere kant van de VOC en het slavernijverleden. Twee zware onderwerpen, maar voor het Scheepvaartmuseum in Amsterdam ook belangrijke onderwerpen. Het museum heeft een nieuwe route ingeslagen om te vertellen over het koloniale verleden van Nederland. Zo ligt de focus nu meer op de duistere zijde van het slavernijverleden in en door Nederland en de VOC. Hiervoor zijn onder andere verschillende aanpassingen gedaan aan het replica VOC-schip dat bij het museum ligt. Dat meldt NH Nieuws.