Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Duitsers nemen bevrijdingsfakkel voor het eerst over

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Duitsers nemen bevrijdingsfakkel voor het eerst over
Het Nationale Bevrijdingsvuur uit Wageningen gaat volgende week voor het eerst de grens over, naar het Duitse Kleve in de buurt van Nijmegen. Burgemeester Wolfgang Gebing van Kleve neemt de brandende fakkel, die dan Vrijheidsvuur heet, in ontvangst. Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen is daarbij aanwezig.

Het Nationale Bevrijdingsvuur wordt elk jaar om middernacht van 4 op 5 mei in Wageningen aangestoken. Nu de coronamaatregelen voorbij zijn, mogen estafettelopers uit het hele land het vuur weer komen ophalen in Wageningen en dat naar hun eigen gemeente brengen. Het overdragen van de vlam bij Hotel De Wereld in Wageningen symboliseert de overgang van bezetting naar bevrijding. Meer dan duizend estafettelopers brengen de vlam dit jaar naar zo'n tachtig gemeenten.

Hardloopgroep 

Een hardloopgroep uit Nijmegen en het plaatselijke 4 en 5 mei Comité waren in 2020 bij de herdenking van 75 Jaar Vrijheid al van plan om het vuur de grens over te brengen. Maar dat kon door de coronamaatregelen niet doorgaan. Nu brengt een groep lopers het Bevrijdingsvuur vanuit Wageningen naar een monument bij de Waalbrug. Daar staan veteranen, die de vlam later naar het Bevrijdingsfestival in Nijmegen brengen. Op het festival wordt een fakkel aangestoken, die dan Vrijheidsvuur heet.

Het Vrijheidsvuur wordt door estafettelopers naar de grens bij Kranenburg gebracht, waar Duitse hardlopers klaarstaan om de fakkel naar het gemeentehuis in Kleve te brengen. De Kleefse burgemeester Gebing is op 4 mei te gast bij het Herdenkingsconcert in Nijmegen.

Door: ANP 

23 februari '24 ( 8:51)

Vierde seizoen Project Rembrandt verschijnt eind maart op de buis

Het vierde seizoen van Project Rembrandt gaat vanaf zondag 24 maart bij de NTR op NPO 1 weer van start. Annechien Steenhuizen begeleidt een nieuwe groep kandidaten die hun schildertalent verder wil ontwikkelen. De winnaar mag een werk exposeren in het Rijksmuseum.

22 februari '24 (11:24)

Cultuurfonds Noord-Brabant stelt 60.000 euro beschikbaar voor Nieuwe Makersregeling

Brabantse makers die niet langer dan 5 jaar geleden zijn afgestudeerd kunnen vanaf 1 april 2024 een beroep doen op de Nieuwe Makersregeling van het Cultuurfonds. Er is 60.000 euro beschikbaar gesteld voor nieuwe makers die ruimte, tijd en vertrouwen nodig hebben om een volledige periode aandacht te hebben voor hun artistieke proces. Voor makers die al langer actief zijn, zijn er drie wildcards. Dit meldt de provincie Noord-Brabant. 

22 februari '24 ( 8:40)

'Onvoldoende draagvlak vanuit de redactie' zorgt voor opstap hoofdredacteur Brabants Dagblad

Carin Smulders legt haar functie als hoofdredacteur van het Brabants Dagblad neer omdat ze onvoldoende draagvlak vanuit de redactie voelt om een nieuwe koers te varen. Dat laat uitgever DPG Media woensdag weten.

21 februari '24 (13:04)

Is de Groningse Oosterpoort echt aan vervanging toe?

Een van de grootste muziekcentrum van Groningen is toe aan vervanging, meldt RTV Noord. Maar wat is de reden daarvoor? Kan het gebouw niet gewoon gerenoveerd worden? 

20 februari '24 (11:51)

Schrijfwedstrijd Francine Oomen afgelast om gezondheidsproblemen

Schrijfster Francine Oomen heeft haar optreden bij Nacht van de Literatuur op 23 maart afgezegd om "gezondheidsproblemen". Dat heeft de organisatie van het evenement dinsdag bekendgemaakt. Fans van de Hoe overleef ik-reeks, de boeken van Oomen, konden een gratis kaartje voor een optreden van Oomen krijgen tijdens de Nacht van de Literatuur.

20 februari '24 (10:53)

Spoorwegmuseum doelt op wereldrecord met ‘robottrein’

In samenwerking met Stichting Leaphy gaat het Spoorwegmuseum te Utrecht een poging tot een wereldrecord wagen. Dat meldt het museum in een persbericht. Op woensdag 28 februari willen ze de langste (speelgoed)robottrein laten rijden. Het huidige record staat op Belgische naam en werd gevestigd in 2016.

19 februari '24 (14:45)

Meer mensen vinden hun weg naar bioscopen, musea en theaters

Tijdens de coronapandemie was er geen optimaal klimaat voor ondernemingen en organisaties in de cultuur- en recreatiesector. Daar beginnen zij langzamerhand weer bovenop te krabbelen. Vorige week werd bekend dat zowel bioscopen, theaters en musea in 2023 flink meer bezoekers ontvingen dan het jaar ervoor, meldt NOS.

19 februari '24 (14:00)

FLEMMING krijgt eerste diamanten plaat in Nederland

FLEMMING heeft met zijn gelijknamige album de 200 miljoen streams gepasseerd. De zanger krijgt daarom als allereerste artiest in Nederland een diamanten plaat overhandigd.

19 februari '24 (10:54)

Scheepvaartmuseum Amsterdam vertelt op nieuwe manieren over koloniale verleden

De donkere kant van de VOC en het slavernijverleden. Twee zware onderwerpen, maar voor het Scheepvaartmuseum in Amsterdam ook belangrijke onderwerpen. Het museum heeft een nieuwe route ingeslagen om te vertellen over het koloniale verleden van Nederland. Zo ligt de focus nu meer op de duistere zijde van het slavernijverleden in en door Nederland en de VOC. Hiervoor zijn onder andere verschillende aanpassingen gedaan aan het replica VOC-schip dat bij het museum ligt. Dat meldt NH Nieuws.

19 februari '24 ( 9:20)

EO bezig met docu over bombardement van Nijmegen in 1944

Nijmegen staat deze week in het teken van de 80-jarige herdenking van het verwoestende bombardement op de stad op 22 februari 1944. De EO heeft over deze dag, die wel geldt als de zwartste dag uit de Tweede Wereldoorlog in Nederland, de documentaire De middag van '44 gemaakt. Hierin komen mensen aan het woord die destijds als kleuter het bombardement overleefden. Bij het bombardement op het centrum van Nijmegen kwamen bijna achthonderd mensen om het leven, onder wie 24 kinderen omdat een bom precies op hun school viel. Duizenden mensen raakten gewond.