Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Brandweerveteraan schrijft over legendarische Rotterdamse brandweerwagen

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De Ahrens Fox brandweerwagens deden meer dan 50 jaar dienst in Rotterdam. Ondanks het doorstaan van decennia aan weer, water en wind rijden en spuiten de wagens nog steeds. Rotterdammer en brandweerveteraan Marinus Oosthoek schreef er op 72-jarige leeftijd een boek over. Dit meldt de Gemeente Rotterdam. 

Dure grap 

De drie Ahrens Fox wagens werd in 1927 aangekocht door de gemeente. Het was een uitzonderlijk dure aanbesteding uit de Verenigde Staten. Het leidde tot veel commotie omdat gemeentes hun materiaal liever lokaal kopen om hiermee een impuls te geven aan de lokale economie. De toenmalige voorzitter speelde in op de commotie; hij kocht alleen het chassis, het stuur, de pomp, de wielen en de motor. De rest zou aangevuld worden door Nederlandse vaklieden.

De vaklieden maakte aanpassingen waaronder een extra bumper en een bovencabine. Achteraf een welkome uitbreiding voor lieden die werken met grote hoeveelheden water. Destijds was het voor de brandweer gebruikelijk om ter paard naar de brand te gaan. 

Wagen met een verleden 

De geschiedenis leert ons dat dit voortschrijdend inzicht was. Brandweerwagens gaan tegenwoordig niet langer dan tien jaar mee. Alle drie hebben de wagens een aantal grote historische gebeurtenissen meegemaakt. Toen Rotterdam werd gebombardeerd in de Tweede Wereldoorlog werden de wagens ingezet om verwoeste huizen te blussen. Hierbij kwamen twee brandweerlieden op het leven.

Vooral de spuiten waren bijzonder lastig om te onderhouden. Desalniettemin zorgt Oosthoek met een aantal ex-brandweerlieden voor het onderhoud van de Ahrens Foxen. Zij hopen dat de gemeente hun werk voortzet als ze er niet meer zijn.

Door: Nationale Recreatiegids  

Beeld: Gemeente Rotterdam, De Ahrens Fox - nog zonder cabine - wordt ingezet bij een brand in de binnenstad in 1933

24 april '24 (15:59)

Nederlandse voetbaldocumentaire wint prijs op filmfestival in India

De Nederlandse documentaire I Am Somebody heeft een prijs gewonnen op het Lucknow International Children's Film Festival in India. Dat heeft regisseur Jamillah van der Hulst gemeld. De film werd bekroond als beste documentaire. Op het festival werden 500 producties uit 91 landen vertoond.

24 april '24 (12:33)

Rijksmuseum Twenthe wil eenzaamheid onder jongeren aanpakken met kunst

De digitale wereld brengt ons allemaal heel dicht bij elkaar, maar duwt ons ook verder van elkaar weg. Ook jongeren lijden hieronder, ziet Rijksmuseum Twenthe. Het museum wil daarom jongeren samenbrengen met kunst. Dat idee ontstond tijdens de museumnacht, meldt AD.

23 april '24 (14:58)

Richard Groenendijk hoofdrolspeler bij terugkeer musical Hairspray

De musical Hairspray keert volgend jaar oktober terug in de Nederlandse theaters. Voor de grote rol van Edna Turnblad is cabaretier Richard Groenendijk gecast, die daarmee gelijk ook viert dat hij dertig jaar in het vak zit. Dat maakte theaterproducent De Graaf & Cornelissen Entertainment dinsdag bekend.

23 april '24 ( 9:48)

14 de musical, over leven van Johan Cruijff, stopt na drie jaar

14 de musical, de muziekvoorstelling over het leven van voetballegende Johan Cruijff, stopt deze zomer. Dat heeft producent Wolter Lommerde maandag bekendgemaakt. De laatste uitvoering is te zien op zaterdag 6 juli. De voorstelling heeft dan drie jaar gespeeld in het AFAS Theater in Leusden.

23 april '24 ( 9:11)

Jandino gaat op tournee en dat weten zijn fans

De website van komiek Jandino Asporaat is maandagavond enige tijd uit de lucht geweest door het grote aantal bezoekers. Vele tienduizenden mensen bezochten de pagina nadat Asporaat had aangekondigd volgend seizoen weer op tournee te gaan. De problemen waren na pakweg een kwartier verholpen.

23 april '24 ( 8:56)

Alex Klaasen werkt aan nieuwe musical

Alex Klaasen en componist Peter van de Witte werken samen aan een nieuwe musical. Dat heeft de cabaretier gemeld in het radioprogramma Volgspot. Het tweetal won zondagavond de Annie M.G. Schmidtprijs voor het lied 152W96TH street uit de voorstelling No Ponies.

23 april '24 ( 8:41)

Jan Jaap van der Wal na 12 jaar weer op tournee door Nederland

Jan Jaap van der Wal gaat voor het eerst in twaalf jaar weer een theatertournee in Nederland doen. De 44-jarige cabaretier staat van september tot mei in de theaters met zijn voorstelling Mijn vlakke land. In de show bekijkt Van der Wal, die inmiddels zeven jaar in België woont en werkt, Nederland met "de blik van een buitenstaander".

22 april '24 (13:12)

Rijksmuseum van Oudheden organiseert Romeinse speurroutes in meivakantie

Kinderen en hun families die tijdens de meivakantie naar het Museum van Oudheden komen, kunnen er allerlei activiteiten doen die in het teken staan van de familietentoonstelling ‘Romeinse villa’s in Limburg’. Kinderen kunnen kleurplaten inkleuren aan de knutseltafels in de Tempelzaal, en daar ook aan de slag met LEGO. Vanaf 1 mei organiseert het museum ook familierondleidingen op woensdag- of zondagmiddag. Het Museum van Oudheden is voor kinderen tot en met 18 jaar helemaal gratis. Alleen de speurroutes kosten 2,95 euro. Kaartjes hiervoor zijn bij de museumkassa te halen, meldt Museum van Oudheden. 

22 april '24 ( 8:55)

Kaarten voor musical Rob de Nijs gewild

Binnen twee weken zijn er ruim 35.000 kaarten verkocht voor de musical Malle Babbe, over het leven van zanger Rob de Nijs. Niet eerder was de vraag kort na de aankondiging van een nieuwe titel zo groot, zegt producent Medialane zaterdag.

18 april '24 (13:43)

Thema Batavialand tijdens meivakantie is ‘Op Reis!’

Museum Batavialand heeft voor de meivakantie een mooi nieuw thema bedacht. Onder de noemer ‘Op Reis!’ kunnen bezoekers tijdens de vakantie op reis door de maritieme geschiedenis. Zo is er veel aandacht voor de Halve Maen, een replica van een verkenningsschip uit de zeventiende eeuw dat over alle wereldzeeën voer. Dit meldt Batavialand.