Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Netflixserie over Amsterdamse sekslijnen was fascinerend voor acteurs

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Losjes gebaseerd op het boek 06-Cowboys van Fred Saueressig over de opkomst van de eerste betaalde sekslijnen in Nederland, verschijnt op 8 april de serie Dirty Lines. Hoofdrolspelers Charlie Chan Dagelet en Chris Peters waren in die tijd amper geboren, maar kunnen nu toch aardig meepraten over die roerige tijd in de hoofdstad, vertellen ze in gesprek met ANP.

De Nederlandse Netflix Original vertelt het verhaal van twee broers die bakken met geld verdienen aan de telefoonlijnen, maar laat tegelijkertijd ook het veranderende Nederland van eind jaren 80 zien. "Ik vind het onderwerp van de serie fantastisch", zegt Dagelet (35), die eerder te zien was in onder meer MocroMaffia en nu de vrouw van een van de sekslijnbroers speelt. "De opkomst van de housemuziek, de RoXY... iedereen die tien jaar ouder is dan ik weet nog hoe dat was. Ik was zelf toen net geboren, dus ik vertel een beetje het verhaal van mijn ouders en zussen. En er zitten ook echte beelden van het Amsterdam van toen in de serie, dus het is ook nog eens een heel cool tijdsdocument."

Peters (27), in de serie te zien als Ramon Stigter, een van de twee ondernemende broers, wist voor hij aan deze serie begon niet zoveel van de Amsterdamse sekslijn-business, bekent hij. "Maar ik merkte wel dat als ik aan iemand vertelde dat ik met deze serie bezig was, er altijd wel mensen waren die iemand kenden die er gewerkt had of op een andere manier aan die wereld gelinkt was. Dan dacht ik: waarom heb je me dat niet eerder verteld? Maar dat snap ik ook wel weer: de tijd is zo anders nu, over sekslijnen praat je niet meer", zegt de acteur.

Charmante sekslijnen

Dankzij de serie denkt Dagelet na het draaien van Dirty Lines met enig gevoel van nostalgie aan de periode dat Nederlanders massaal de sekslijnen belden. "Als je nu ziet hoe dat toen ging, heeft het zoiets charmants dat je naar een telefoonlijn belde om een sexy stem te horen die een spannend verhaal vertelde. Het spreekt zo tot de verbeelding, het heeft bijna iets schattigs", lacht ze. "Wist je dat er in die tijd ook een slaaplijn was? Dat was niet zo'n succes want doordat mensen erbij in slaap vielen, kregen ze heel hoge telefoonrekeningen en kwamen er allemaal klachten binnen!"

De actrice hoeft dan ook niet lang na te denken over of ze in die tijd zou kunnen leven. "Oh absoluut, honderd procent", klinkt het resoluut. "Er speelden zoveel grote dingen en mensen leken echt klaar voor een nieuwe tijd. Ik heb het idee dat dat nu allemaal iets geleidelijker gaat." Peters is het deels met Dagelet eens. "Het was zeker een interessante tijd, maar het was ook een heel heftige tijd. Er werd openlijk gedeald op de Dam, op de Zeedijk moest je niet komen want daar liepen junks met zwaarden rond", zegt hij. "Dat is waar. In dat geval zou ik er alleen heel eventjes willen kijken", zegt Dagelet. "En dan 's avonds weer lekker je eigen bed in deze tijd in!", lacht Peters.

Netflix Original

Dirty Lines is na de serie Ares (2020) de tweede Nederlandse Netflix Original. Het betekent onder meer dat de serie straks niet alleen in Nederland te zien is, maar ook in 190 andere landen waar de Amerikaanse streamingsdienst actief is. Overigens was het op de set niet merkbaar dat er voor zo'n grote dienst werd gewerkt. "Nee integendeel", zegt Dagelet. "Juist omdat het zo'n Amsterdams verhaal is, hebben we ook geprobeerd om heel erg dat Amsterdamse te laten zien en het juist niet op iets Amerikaans te laten laten lijken. Het is klein en Nederlands gebleven." En juist dat zou over de grenzen weleens aan kunnen gaan spreken, denkt Peters. "Het Amsterdam van eind jaren 80 sprak erg tot de verbeelding en was op sommige punten ook baanbrekend. Een periode waar ook de rest van de wereld weleens nieuwsgierig naar zou kunnen zijn."

Door: ANP 

12 april '24 (12:48)

Amstelveens Cobra Museum mogelijk uit financiële penarie

Goed nieuws voor het Cobra Museum in Amstelveen: het college van B&W geeft aan dat zij bereid zijn om een subsidie voor meerdere jaren te verstrekken aan het museum. Eerder liet het Cobra Museum weten dat zij in de financiële problemen zitten. Volgens het museum is het lastig om exposities te trekken als zij niet in een stabiele financiële situatie verkeren, meldt 1Amstelveen.

11 april '24 (10:35)

TV-componist Tonny Eyk krijgt oeuvreprijs

Tonny Eyk krijgt dit jaar de oeuvreprijs bij de uitreiking van de Music in Media Awards (MIMA's). De 83-jarige componist en muzikant was verantwoordelijk voor de muziek van talloze tv-programma's en schreef ook verschillende hits voor Kinderen voor Kinderen.

10 april '24 (13:16)

Dirigent Edo de Waart vindt dat het tijd is om met pensioen te gaan

Dirigent Edo de Waart stopt ermee, meldt het Radio Filharmonisch Orkest (RFO) op zijn site. Na een loopbaan van meer dan zestig jaar vindt de 82-jarige het tijd om met pensioen te gaan.

10 april '24 (11:11)

Brabant opent subsidieronde voor amateurkunst

De provincie Brabant vindt continuïteit in amateurkunst belangrijk. Daarom opent de provincie vandaag een subsidieronde waarbij amateurkunstenaars een meerjarige subsidie kunnen ontvangen. Aanvragen kan van 10 april tot en met 30 mei. Voor de subsidieregeling is voor de periode 2025-2028 2,64 miljoen euro vrijgesteld, meldt provincie Brabant.

10 april '24 (10:56)

Overijssel zet Kunst van de Korte Keten centraal met reizend minimuseum

Tijdens het evenement ‘Streekfeest de Waard: Blij in de Wei!’ op Zuivelboerderij de Waard in Balkbrug is op 6 april het Kleinste Mobiele Museum van Nederland gelanceerd. Het is een project waarmee verbinding wordt gemaakt tussen kunst en streekproducten in Zwolle en het Overijsselse Vechtdal. Met De Korte Keten Experience, een muziekvoorstelling van The Unstoppables, een streeklunch en streekproductenmarkt staat het minimuseum klaar om bezoekers te ontvangen, meldt Marketing Oost.

10 april '24 ( 8:45)

Klaas van der Eerden na tien jaar terug het theater in

Klaas van der Eerden gaat na tien jaar afwezigheid weer het theater in met een nieuw programma. De officiële première vindt plaats op donderdag 19 september in het Theater De Fransche School in Culemborg en is daarna tot en met 13 mei 2025 te zien in theaters door het land, heeft zijn management dinsdag bekendgemaakt.

09 april '24 (10:50)

Museum De Lakenhal bestaat 150 jaar en dat wordt gevierd

Op 1 mei bestaat Museum De Lakenhal 150 jaar. In 1874 werd de oude Laecken-Halle omgedoopt tot stadsmuseum van Leiden en geopend voor het grote publiek. Dat wil het museum vieren met gratis toegang en allerlei activiteiten, zoals flitslezingen, kindercolleges en creatieve opdrachten. Daarnaast is er een avondprogramma tijdens de Nacht van de Zintuigen. De burgemeester van Leiden opent samen met directeur Tanja Elstgeest om 10:00 uur de poort en onthult een nieuw kunstwerk van Claudy Jongstra, meldt het museum. 

08 april '24 (11:02)

Speciale Tussen Kunst en Kitsch aflevering in het teken van kunstenaar Anton Heyboer

Omroep AVROTROS maakt een aflevering van Tussen Kunst en Kitsch Extra, die in het teken staat van de Nederlandse kunstenaar Anton Heyboer. Aanleiding voor de special is dat het dit jaar honderd jaar geleden is dat Heyboer werd geboren. De uitzending is op 14 april te zien bij NPO 2 Extra en terug te zien via de website van de omroep.

08 april '24 ( 8:47)

Boef B2 uit Bassie & Adriaan, Harry Dikmans, overleden

Artiest, sneltekenaar en acteur Harry Dikmans is vrijdag op 96-jarige leeftijd overleden. Dikmans kreeg voornamelijk bekendheid als de eerste dove boef B2 in Bassie & Adriaan.

08 april '24 ( 8:44)

West Side Story na dertig jaar terug in Nederlandse theaters

De musical West Side Story keert na bijna dertig jaar terug in de Nederlandse theaters. Producent De Graaf & Cornelissen Entertainment komt in het seizoen van 2025-2026 met een nieuwe Nederlandse versie van de oorspronkelijke Amerikaanse musical uit 1957.