Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Typhoon en Boudewijn Koops in diversiteitsprogramma RTV Oost

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 9 min
location_on [xx]km
Wat is culturele diversiteit? Hoe werk je aan een inclusieve samenleving? Wat betekent ‘thuis’? Regisseur/artistiek directeur Boudewijn Koops en rapper/zanger Typhoon gaan de komende maanden in een reeks van vier TV-afleveringen op zoek naar antwoorden. Beide zijn ervan overtuigd dat kunst en cultuur een gesprek in gang zetten. Met een nieuwsgierige, open blik én de nodige portie lef reizen ze samen het land door. Ze halen verhalen op uit de regio, delen persoonlijke ervaringen met elkaar en gaan op bezoek bij een persoon of een gezelschap voor wie de thema’s diversiteit en inclusie een ‘way of life’ zijn. Wat drijft hen? En wat kunnen we van hen leren? Dit meldt Cultuurproject Gelijkspel. 

Op bezoek bij Toneelgroep Oostpool 

In de eerste aflevering bezoekt het duo Oostpool, dé toneelgroep van Oost-Nederland. Met een groot team, dat bestaat uit een mix van mensen met uiteenlopende achtergronden, verzorgt de toneelgroep zo’n 500 voorstellingen per jaar, die voornamelijk in Oost-Nederland plaatsvinden. Boudewijn en Typhoon krijgen een kijkje achter de schermen van Shakespeare’s Midzomernachtsdroom, de nieuwste Oostpoolvoorstelling, en bespreken o.a. met regisseur Daria Bukviç haar werkwijze en het thema inclusiviteit. Midzomernachtsdroom is een samenwerking tussen Oostpool, Introdans en Phion, orkest van Gelderland & Overijssel, en gaat donderdag 31 maart in première.

Over de presentatoren 

Boudewijn en Typhoon weten door hun ruime ervaring binnen de muziek- en theaterwereld complexe thema’s op een eenvoudige en rake manier bij het publiek over te brengen. Ze ontroeren de kijker met hun eerlijkheid en openheid en brengen tegelijkertijd de nodige relativering in de onderwerpen aan door hun nuchtere en open blik, zelfspot en ontwapenende humor.

Glenn de Randamie, beter bekend onder zijn artiestennaam Typhoon, won in 2004 De Grote Prijs van Nederland in de categorie R&B/HipHop. Met diverse artiesten, waaronder Opgezwolle, bracht hij verschillende albums uit en won hij door de jaren heen meerdere prijzen. Als artiest en motivational speaker is Typhoon maatschappelijk betrokken bij thema’s als racisme en inclusie en zet hij zich hiervoor actief in.

Boudewijn Koops studeerde theater aan ArtEZ en startte zijn carrière als acteur in de tv-serie Van Jonge Leu en Oale Groond. Hij maakte en speelde in meerdere voorstellingen over seksualiteit, identiteit en taboes. Hij specialiseerde zich in locatietheater en community art en is artistiek leider van De Stadsproductie, het productiehuis voor community art. Als artistiek directeur is hij betrokken bij cultuurbeweging GelijkSpel, die thema’s als inclusie en diversiteit op de agenda zet.

Wanneer is THUIS met Boudewijn & Typhoon te zien? 

THUIS met Boudewijn en Typhoon is te zien bij RTV Oost op woensdagavond 6 april, 11 mei, 15 juni en 29 juni. De uitzending start om 18.00 uur en wordt daarna om het uur herhaald, evenals op de zondagen, die volgen op een uitzenddag. Op 6 april om 17.30 uur praat Inga Tjapkes in het programma SPUNCK met de makers Boudewijn & Typhoon. Aansluitend is de eerste aflevering zien.

Over GelijkSpel 

GelijkSpel is een nieuw cultuurbedrijf. Zij ziet kunst en cultuur als motor voor maatschappelijke innovatie en vernieuwing. Het is een ticket naar inclusie. Met cultuur brengt ze diverse leefwerelden bij elkaar en overbrugt zij verschillen. Ze maakt theater, muziek, tv-programma’s en ontwikkelt educatie- en community-art producties. Op deze manier draagt ze bij aan een Nederland waarin iedereen zich thuis voelt.

Hoewel de producties zijn geworteld in Twente, Oost-Nederland, creëert GelijkSpel landelijke impact. Samen met inwoners, bedrijven, scholen en de vele talenten die (Oost-) Nederland rijk is, ontwikkelt een team van professionals duurzame producties.
GelijkSpel nodigt iedereen uit om met lef, nieuwsgierigheid en een open blik naar zichzelf en de wereld om zich heen te kijken.

Op 9 en 10 juni organiseert GelijkSpel een concert dat plaatsvindt op Erve Asito in Almelo. De line-up wordt binnenkort bekendgemaakt. De ticketverkoop gaat in april van start.

Door: Nationale Recreatiegids 

Beeld: Boudewijn en Typhoon o.v.v. Erik Franssen 

25 juli '24 (12:18)

Vier exposities in online museum van metalband Metallica

Metallica heeft de eerste van de vier exposities online gezet in het digitale Black Box Museum. In de eerste expositie staat de eerste bassist van de metalband centraal: Cliff Burton. De eerste tentoonstelling heeft daarom natuurlijk de passende titel ‘Orion: A Tribute to Cliff Burton’. Dit meldt NPO Radio 2. 

24 juli '24 (11:06)

Babygirl van Halina Reijn in selectie van filmfestival Venetië

De nieuwe film Babygirl van Halina Reijn is geselecteerd voor de competitie van het filmfestival van Venetië. De organisatie van het filmfestival onthulde dinsdag de 21 films die zijn geselecteerd.

24 juli '24 (10:37)

Museum Boijmans geeft nazi-roofkunst terug aan nazaten kunstenaar

De tekening Schrijvend meisje aan een tafel van Max Liebermann moet terug naar de erven van deze Duitse kunstenaar (1847 - 1935), vindt de zogenoemde Restitutiecommissie. Zij acht het voldoende aannemelijk dat zijn weduwe Martha Liebermann de tekening onvrijwillig is kwijtgeraakt als gevolg van omstandigheden die verband hielden met het naziregime. De tekening is sinds 1959 onderdeel van de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen en officieel in het bezit van de gemeente Rotterdam.

23 juli '24 (11:54)

Gijs Rademaker en Maarten van Rossem schrijven boek over dino's

Opiniepeiler Gijs Rademaker en historicus Maarten van Rossem hebben een boek geschreven over dinosauriërs. In De dinorevolutie schrijven Rademaker en Van Rossem over hoe recente ontdekkingen "het beeld van dino's als koudbloedige, gevaarlijke en groteske monsters ingrijpend hebben veranderd". Het boek verschijnt eind oktober bij uitgeverij Nieuw Amsterdam.

22 juli '24 (14:01)

Cultuurfonds Overijssel investeert drie ton in cultuur- en natuurprojecten

In het tweede kwartaal van 2024 heeft het Cultuurfonds in de provincie Overijssel 327.620 euro bijgedragen aan een zestigtal cultuur- en natuurprojecten. Ondernemingen kunnen elk kwartaal een subsidie bij het Cultuurfonds aanvragen om hun projecten (deels) te bekostigen, meldt het AD.

19 juli '24 ( 8:55)

Gemeente Amstelveen kent meerjarige subsidie Museum Cobra toe

Een overwinning voor het Museum Cobra (voorheen Cobra Museum), dat recent aan het randje van de afgrond stond. Het kampte met financiële tegenslagen en eventjes leek het erop alsof het museum na ontzegging van de subsidie van de gemeente Amstelveen de deuren zou moeten sluiten. Na een herontwikkeling van de koers en naam is de gemeenteraad toch over de brug. Het museum ontvangt straks een jaarlijkse subsidie van 1,4 miljoen euro voor de komende drie jaar, waarmee het uit de financiële penarie is gered, meldt het museum. 

19 juli '24 ( 8:38)

Gezocht: ruimte voor 21.000 striptekeningen uit Stripmuseum

Help! Is er iemand die toevallig ruimte heeft voor een tienduizendtal strips? Het Groninger Archief is op zoek naar een plek om de collectie van het Nederlands Stripmuseum op te bergen. RTV Noord meldt dat het gaat om een verzameling van zo’n 240 meter lang.

18 juli '24 (12:48)

Musical Soldaat van Oranje in nieuwe vorm in september in première

De vernieuwde versie van Soldaat van Oranje gaat op 8 september in première. In de dagen daarvoor zijn de try-outs en vanaf 11 september wordt hij zes keer per week opgevoerd.

18 juli '24 (11:49)

Aviodrome organiseert Fly-in-dagen: zeldzame toestellen zien aankomen en vertrekken

Op zaterdag 20 juli gaan de Fly-in-dagen van Luchtvaarmuseum Aviodrome van start. De eerste zaterdag staat in het teken van les- en trainingstoestellen die het terrein zullen bezoeken. Zo kunnen bezoekers onder meer de DA-40 van de KLM Flight Academy uit Eelde. Ook zijn er Saab Safirs en Piper Super Cubs en komt de DA-40 simulator in actie. Dit meldt Aviodrome. 

17 juli '24 (12:12)

Literatuurmuseum verwerft archief van presentator Anil Ramdas

Het Literatuurmuseum heeft het archief verworven van essayist, columnist en televisiepresentator Anil Ramdas. Het gaat om een verzameling notitieboekjes, agenda's en boeken, maar ook om persoonlijke spullen als oude paspoorten, een asbak en een leesbril, maakte het museum woensdag bekend.