Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Typhoon en Boudewijn Koops in diversiteitsprogramma RTV Oost

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 9 min
location_on [xx]km
Wat is culturele diversiteit? Hoe werk je aan een inclusieve samenleving? Wat betekent ‘thuis’? Regisseur/artistiek directeur Boudewijn Koops en rapper/zanger Typhoon gaan de komende maanden in een reeks van vier TV-afleveringen op zoek naar antwoorden. Beide zijn ervan overtuigd dat kunst en cultuur een gesprek in gang zetten. Met een nieuwsgierige, open blik én de nodige portie lef reizen ze samen het land door. Ze halen verhalen op uit de regio, delen persoonlijke ervaringen met elkaar en gaan op bezoek bij een persoon of een gezelschap voor wie de thema’s diversiteit en inclusie een ‘way of life’ zijn. Wat drijft hen? En wat kunnen we van hen leren? Dit meldt Cultuurproject Gelijkspel. 

Op bezoek bij Toneelgroep Oostpool 

In de eerste aflevering bezoekt het duo Oostpool, dé toneelgroep van Oost-Nederland. Met een groot team, dat bestaat uit een mix van mensen met uiteenlopende achtergronden, verzorgt de toneelgroep zo’n 500 voorstellingen per jaar, die voornamelijk in Oost-Nederland plaatsvinden. Boudewijn en Typhoon krijgen een kijkje achter de schermen van Shakespeare’s Midzomernachtsdroom, de nieuwste Oostpoolvoorstelling, en bespreken o.a. met regisseur Daria Bukviç haar werkwijze en het thema inclusiviteit. Midzomernachtsdroom is een samenwerking tussen Oostpool, Introdans en Phion, orkest van Gelderland & Overijssel, en gaat donderdag 31 maart in première.

Over de presentatoren 

Boudewijn en Typhoon weten door hun ruime ervaring binnen de muziek- en theaterwereld complexe thema’s op een eenvoudige en rake manier bij het publiek over te brengen. Ze ontroeren de kijker met hun eerlijkheid en openheid en brengen tegelijkertijd de nodige relativering in de onderwerpen aan door hun nuchtere en open blik, zelfspot en ontwapenende humor.

Glenn de Randamie, beter bekend onder zijn artiestennaam Typhoon, won in 2004 De Grote Prijs van Nederland in de categorie R&B/HipHop. Met diverse artiesten, waaronder Opgezwolle, bracht hij verschillende albums uit en won hij door de jaren heen meerdere prijzen. Als artiest en motivational speaker is Typhoon maatschappelijk betrokken bij thema’s als racisme en inclusie en zet hij zich hiervoor actief in.

Boudewijn Koops studeerde theater aan ArtEZ en startte zijn carrière als acteur in de tv-serie Van Jonge Leu en Oale Groond. Hij maakte en speelde in meerdere voorstellingen over seksualiteit, identiteit en taboes. Hij specialiseerde zich in locatietheater en community art en is artistiek leider van De Stadsproductie, het productiehuis voor community art. Als artistiek directeur is hij betrokken bij cultuurbeweging GelijkSpel, die thema’s als inclusie en diversiteit op de agenda zet.

Wanneer is THUIS met Boudewijn & Typhoon te zien? 

THUIS met Boudewijn en Typhoon is te zien bij RTV Oost op woensdagavond 6 april, 11 mei, 15 juni en 29 juni. De uitzending start om 18.00 uur en wordt daarna om het uur herhaald, evenals op de zondagen, die volgen op een uitzenddag. Op 6 april om 17.30 uur praat Inga Tjapkes in het programma SPUNCK met de makers Boudewijn & Typhoon. Aansluitend is de eerste aflevering zien.

Over GelijkSpel 

GelijkSpel is een nieuw cultuurbedrijf. Zij ziet kunst en cultuur als motor voor maatschappelijke innovatie en vernieuwing. Het is een ticket naar inclusie. Met cultuur brengt ze diverse leefwerelden bij elkaar en overbrugt zij verschillen. Ze maakt theater, muziek, tv-programma’s en ontwikkelt educatie- en community-art producties. Op deze manier draagt ze bij aan een Nederland waarin iedereen zich thuis voelt.

Hoewel de producties zijn geworteld in Twente, Oost-Nederland, creëert GelijkSpel landelijke impact. Samen met inwoners, bedrijven, scholen en de vele talenten die (Oost-) Nederland rijk is, ontwikkelt een team van professionals duurzame producties.
GelijkSpel nodigt iedereen uit om met lef, nieuwsgierigheid en een open blik naar zichzelf en de wereld om zich heen te kijken.

Op 9 en 10 juni organiseert GelijkSpel een concert dat plaatsvindt op Erve Asito in Almelo. De line-up wordt binnenkort bekendgemaakt. De ticketverkoop gaat in april van start.

Door: Nationale Recreatiegids 

Beeld: Boudewijn en Typhoon o.v.v. Erik Franssen 

24 april '24 (15:59)

Nederlandse voetbaldocumentaire wint prijs op filmfestival in India

De Nederlandse documentaire I Am Somebody heeft een prijs gewonnen op het Lucknow International Children's Film Festival in India. Dat heeft regisseur Jamillah van der Hulst gemeld. De film werd bekroond als beste documentaire. Op het festival werden 500 producties uit 91 landen vertoond.

24 april '24 (12:33)

Rijksmuseum Twenthe wil eenzaamheid onder jongeren aanpakken met kunst

De digitale wereld brengt ons allemaal heel dicht bij elkaar, maar duwt ons ook verder van elkaar weg. Ook jongeren lijden hieronder, ziet Rijksmuseum Twenthe. Het museum wil daarom jongeren samenbrengen met kunst. Dat idee ontstond tijdens de museumnacht, meldt AD.

23 april '24 (14:58)

Richard Groenendijk hoofdrolspeler bij terugkeer musical Hairspray

De musical Hairspray keert volgend jaar oktober terug in de Nederlandse theaters. Voor de grote rol van Edna Turnblad is cabaretier Richard Groenendijk gecast, die daarmee gelijk ook viert dat hij dertig jaar in het vak zit. Dat maakte theaterproducent De Graaf & Cornelissen Entertainment dinsdag bekend.

23 april '24 ( 9:48)

14 de musical, over leven van Johan Cruijff, stopt na drie jaar

14 de musical, de muziekvoorstelling over het leven van voetballegende Johan Cruijff, stopt deze zomer. Dat heeft producent Wolter Lommerde maandag bekendgemaakt. De laatste uitvoering is te zien op zaterdag 6 juli. De voorstelling heeft dan drie jaar gespeeld in het AFAS Theater in Leusden.

23 april '24 ( 9:11)

Jandino gaat op tournee en dat weten zijn fans

De website van komiek Jandino Asporaat is maandagavond enige tijd uit de lucht geweest door het grote aantal bezoekers. Vele tienduizenden mensen bezochten de pagina nadat Asporaat had aangekondigd volgend seizoen weer op tournee te gaan. De problemen waren na pakweg een kwartier verholpen.

23 april '24 ( 8:56)

Alex Klaasen werkt aan nieuwe musical

Alex Klaasen en componist Peter van de Witte werken samen aan een nieuwe musical. Dat heeft de cabaretier gemeld in het radioprogramma Volgspot. Het tweetal won zondagavond de Annie M.G. Schmidtprijs voor het lied 152W96TH street uit de voorstelling No Ponies.

23 april '24 ( 8:41)

Jan Jaap van der Wal na 12 jaar weer op tournee door Nederland

Jan Jaap van der Wal gaat voor het eerst in twaalf jaar weer een theatertournee in Nederland doen. De 44-jarige cabaretier staat van september tot mei in de theaters met zijn voorstelling Mijn vlakke land. In de show bekijkt Van der Wal, die inmiddels zeven jaar in België woont en werkt, Nederland met "de blik van een buitenstaander".

22 april '24 (13:12)

Rijksmuseum van Oudheden organiseert Romeinse speurroutes in meivakantie

Kinderen en hun families die tijdens de meivakantie naar het Museum van Oudheden komen, kunnen er allerlei activiteiten doen die in het teken staan van de familietentoonstelling ‘Romeinse villa’s in Limburg’. Kinderen kunnen kleurplaten inkleuren aan de knutseltafels in de Tempelzaal, en daar ook aan de slag met LEGO. Vanaf 1 mei organiseert het museum ook familierondleidingen op woensdag- of zondagmiddag. Het Museum van Oudheden is voor kinderen tot en met 18 jaar helemaal gratis. Alleen de speurroutes kosten 2,95 euro. Kaartjes hiervoor zijn bij de museumkassa te halen, meldt Museum van Oudheden. 

22 april '24 ( 8:55)

Kaarten voor musical Rob de Nijs gewild

Binnen twee weken zijn er ruim 35.000 kaarten verkocht voor de musical Malle Babbe, over het leven van zanger Rob de Nijs. Niet eerder was de vraag kort na de aankondiging van een nieuwe titel zo groot, zegt producent Medialane zaterdag.

18 april '24 (13:43)

Thema Batavialand tijdens meivakantie is ‘Op Reis!’

Museum Batavialand heeft voor de meivakantie een mooi nieuw thema bedacht. Onder de noemer ‘Op Reis!’ kunnen bezoekers tijdens de vakantie op reis door de maritieme geschiedenis. Zo is er veel aandacht voor de Halve Maen, een replica van een verkenningsschip uit de zeventiende eeuw dat over alle wereldzeeën voer. Dit meldt Batavialand.