Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nieuwe pop-up expo over Fashion Week bij Fashion for Good Museum

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Het Fashion for Good Museum opent 20 mei een nieuwe tijdelijke tentoonstelling genaamd: “Fashion Week: A New Era”. Het duurzame modemuseum in Amsterdam belicht het fenomeen ‘fashion week’ waarin gekeken wordt naar de rol van de internationale collectiepresentaties en hoe deze hebben bijgedragen aan het huidige modesysteem. We kopen op dit moment 60 procent meer kleding dan 15 jaar geleden maar we houden elk item maar half zo lang. Bovendien wordt geschat dat bijna 60 procent van alle geproduceerde kleding binnen een jaar na productie wordt verbrand of op de vuilnisbelt terecht komt. Dit heeft een immense impact op de mens en het milieu. De tentoonstelling onderzoekt hoe ‘fashion weeks’ aan dit stelsel hebben bijgedragen. Wat is de impact van een fashion week op mens en milieu eigenlijk? Zijn grote entertainment shows nog van deze tijd? Hoe ziet de toekomst er uit? Kortom: is fashion week dead? Of is dit het juiste moment voor een nieuw tijdperk? Dit meldt Fashion for good. 

De afgelopen jaren is ‘fashion week’ en haar huidige integriteit in twijfel getrokken. De relevantie ervan als trendsetter voor de mode-industrie is een hot topic geweest in tijdschriften als Vogue Business, Fashionista en I-D Magazine. Ook realiseren grote modehuizen zich dat de impact van mode-evenementen op het milieu onhoudbaar is en dat fashion week, zoals het bekend is, verouderd lijkt te raken en geen aansluiting meer vindt bij de jongere generaties. 

De impact van de reizende shows en haar bezoekers die daarvoor de wereld over vliegen, looks die van de catwalk bijna direct de winkels in lopen, de vraag naar nieuwe producten die constant gevoed blijft worden. Het hele systeem heeft grote gevolgen voor de textielarbeiders, onze planeet en draagt bij aan een almaar groeiende honger naar nieuwe kleding.

COVID-pandemie 

Pioniers in de industrie zoals Vivienne Westwood en Katharine Hamnett belichten duurzaamheid al lange tijd in hun shows. In mei 2020 kwam er een nieuw hoogtepunt toen modeontwerper Dries van Noten zijn 'Open brief aan de mode-industrie' publiceerde die de huidige modekalender bekritiseerde en het aantal seizoen wilde reduceren. De COVID-pandemie riep de modeshows een halt toe, wat veel ontwerpers als een soort vrijheid hebben ervaren en ruimte gaf voor een nieuwe benadering.

Fashion Week 

Deze ingreep in het huidige modesysteem biedt de mogelijkheid voor verandering, wat de inspiratie vormde voor de nieuwe pop-up expo. ‘Fashion Week: A New Era’ duikt in het verleden, het heden en de toekomst van Fashion Week en maakt dit iconische mode-moment even toegankelijk voor iedereen.  

Digitale aspect 

Bezoekers leren over opkomst van Fashion Week in New York City en hoe het zich heeft verspreid over de wereld, denk aan iconische looks van Chanel en Alexander McQueen, de creatieve oplossingen die voortkomen uit de COVID-pandemie met bijvoorbeeld de ‘show-in-a-box’ van Loewe. Ook het toenemende digitale aspect van de modeweken komt voorbij, zoals phygital shows en virtual-reality showrooms. En er wordt gekeken naar fashion weeks vanuit een duurzaamheidsperspectief: wat zijn de effecten van de shows en hoe ziet de toekomst van Fashion Week er uit? 

Toekomst van de fashion week 

In het museum krijg je ook een blik op de toekomst van fashion weeks, met een installatie met digitale modeshows en een catwalk die unieke duurzame looks laat zien van Lakmé Fashion Week uit India, bestaande uit samenwerkingen tussen modeontwerpers en jonge start-ups die de toekomst van mode helemaal zullen omgooien. Ontdek bijvoorbeeld hoe landbouwafval omgezet kan worden tot een nieuw materiaal of hoe je koolstofdioxide kunt omzetten in een verfsoort. 

Door: Nationale Recreatiegids 
Beeld: Fashion for good

25 juli '24 (12:18)

Vier exposities in online museum van metalband Metallica

Metallica heeft de eerste van de vier exposities online gezet in het digitale Black Box Museum. In de eerste expositie staat de eerste bassist van de metalband centraal: Cliff Burton. De eerste tentoonstelling heeft daarom natuurlijk de passende titel ‘Orion: A Tribute to Cliff Burton’. Dit meldt NPO Radio 2. 

24 juli '24 (11:06)

Babygirl van Halina Reijn in selectie van filmfestival Venetië

De nieuwe film Babygirl van Halina Reijn is geselecteerd voor de competitie van het filmfestival van Venetië. De organisatie van het filmfestival onthulde dinsdag de 21 films die zijn geselecteerd.

24 juli '24 (10:37)

Museum Boijmans geeft nazi-roofkunst terug aan nazaten kunstenaar

De tekening Schrijvend meisje aan een tafel van Max Liebermann moet terug naar de erven van deze Duitse kunstenaar (1847 - 1935), vindt de zogenoemde Restitutiecommissie. Zij acht het voldoende aannemelijk dat zijn weduwe Martha Liebermann de tekening onvrijwillig is kwijtgeraakt als gevolg van omstandigheden die verband hielden met het naziregime. De tekening is sinds 1959 onderdeel van de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen en officieel in het bezit van de gemeente Rotterdam.

23 juli '24 (11:54)

Gijs Rademaker en Maarten van Rossem schrijven boek over dino's

Opiniepeiler Gijs Rademaker en historicus Maarten van Rossem hebben een boek geschreven over dinosauriërs. In De dinorevolutie schrijven Rademaker en Van Rossem over hoe recente ontdekkingen "het beeld van dino's als koudbloedige, gevaarlijke en groteske monsters ingrijpend hebben veranderd". Het boek verschijnt eind oktober bij uitgeverij Nieuw Amsterdam.

22 juli '24 (14:01)

Cultuurfonds Overijssel investeert drie ton in cultuur- en natuurprojecten

In het tweede kwartaal van 2024 heeft het Cultuurfonds in de provincie Overijssel 327.620 euro bijgedragen aan een zestigtal cultuur- en natuurprojecten. Ondernemingen kunnen elk kwartaal een subsidie bij het Cultuurfonds aanvragen om hun projecten (deels) te bekostigen, meldt het AD.

19 juli '24 ( 8:55)

Gemeente Amstelveen kent meerjarige subsidie Museum Cobra toe

Een overwinning voor het Museum Cobra (voorheen Cobra Museum), dat recent aan het randje van de afgrond stond. Het kampte met financiële tegenslagen en eventjes leek het erop alsof het museum na ontzegging van de subsidie van de gemeente Amstelveen de deuren zou moeten sluiten. Na een herontwikkeling van de koers en naam is de gemeenteraad toch over de brug. Het museum ontvangt straks een jaarlijkse subsidie van 1,4 miljoen euro voor de komende drie jaar, waarmee het uit de financiële penarie is gered, meldt het museum. 

19 juli '24 ( 8:38)

Gezocht: ruimte voor 21.000 striptekeningen uit Stripmuseum

Help! Is er iemand die toevallig ruimte heeft voor een tienduizendtal strips? Het Groninger Archief is op zoek naar een plek om de collectie van het Nederlands Stripmuseum op te bergen. RTV Noord meldt dat het gaat om een verzameling van zo’n 240 meter lang.

18 juli '24 (12:48)

Musical Soldaat van Oranje in nieuwe vorm in september in première

De vernieuwde versie van Soldaat van Oranje gaat op 8 september in première. In de dagen daarvoor zijn de try-outs en vanaf 11 september wordt hij zes keer per week opgevoerd.

18 juli '24 (11:49)

Aviodrome organiseert Fly-in-dagen: zeldzame toestellen zien aankomen en vertrekken

Op zaterdag 20 juli gaan de Fly-in-dagen van Luchtvaarmuseum Aviodrome van start. De eerste zaterdag staat in het teken van les- en trainingstoestellen die het terrein zullen bezoeken. Zo kunnen bezoekers onder meer de DA-40 van de KLM Flight Academy uit Eelde. Ook zijn er Saab Safirs en Piper Super Cubs en komt de DA-40 simulator in actie. Dit meldt Aviodrome. 

17 juli '24 (12:12)

Literatuurmuseum verwerft archief van presentator Anil Ramdas

Het Literatuurmuseum heeft het archief verworven van essayist, columnist en televisiepresentator Anil Ramdas. Het gaat om een verzameling notitieboekjes, agenda's en boeken, maar ook om persoonlijke spullen als oude paspoorten, een asbak en een leesbril, maakte het museum woensdag bekend.