Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nieuwe pop-up expo over Fashion Week bij Fashion for Good Museum

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Het Fashion for Good Museum opent 20 mei een nieuwe tijdelijke tentoonstelling genaamd: “Fashion Week: A New Era”. Het duurzame modemuseum in Amsterdam belicht het fenomeen ‘fashion week’ waarin gekeken wordt naar de rol van de internationale collectiepresentaties en hoe deze hebben bijgedragen aan het huidige modesysteem. We kopen op dit moment 60 procent meer kleding dan 15 jaar geleden maar we houden elk item maar half zo lang. Bovendien wordt geschat dat bijna 60 procent van alle geproduceerde kleding binnen een jaar na productie wordt verbrand of op de vuilnisbelt terecht komt. Dit heeft een immense impact op de mens en het milieu. De tentoonstelling onderzoekt hoe ‘fashion weeks’ aan dit stelsel hebben bijgedragen. Wat is de impact van een fashion week op mens en milieu eigenlijk? Zijn grote entertainment shows nog van deze tijd? Hoe ziet de toekomst er uit? Kortom: is fashion week dead? Of is dit het juiste moment voor een nieuw tijdperk? Dit meldt Fashion for good. 

De afgelopen jaren is ‘fashion week’ en haar huidige integriteit in twijfel getrokken. De relevantie ervan als trendsetter voor de mode-industrie is een hot topic geweest in tijdschriften als Vogue Business, Fashionista en I-D Magazine. Ook realiseren grote modehuizen zich dat de impact van mode-evenementen op het milieu onhoudbaar is en dat fashion week, zoals het bekend is, verouderd lijkt te raken en geen aansluiting meer vindt bij de jongere generaties. 

De impact van de reizende shows en haar bezoekers die daarvoor de wereld over vliegen, looks die van de catwalk bijna direct de winkels in lopen, de vraag naar nieuwe producten die constant gevoed blijft worden. Het hele systeem heeft grote gevolgen voor de textielarbeiders, onze planeet en draagt bij aan een almaar groeiende honger naar nieuwe kleding.

COVID-pandemie 

Pioniers in de industrie zoals Vivienne Westwood en Katharine Hamnett belichten duurzaamheid al lange tijd in hun shows. In mei 2020 kwam er een nieuw hoogtepunt toen modeontwerper Dries van Noten zijn 'Open brief aan de mode-industrie' publiceerde die de huidige modekalender bekritiseerde en het aantal seizoen wilde reduceren. De COVID-pandemie riep de modeshows een halt toe, wat veel ontwerpers als een soort vrijheid hebben ervaren en ruimte gaf voor een nieuwe benadering.

Fashion Week 

Deze ingreep in het huidige modesysteem biedt de mogelijkheid voor verandering, wat de inspiratie vormde voor de nieuwe pop-up expo. ‘Fashion Week: A New Era’ duikt in het verleden, het heden en de toekomst van Fashion Week en maakt dit iconische mode-moment even toegankelijk voor iedereen.  

Digitale aspect 

Bezoekers leren over opkomst van Fashion Week in New York City en hoe het zich heeft verspreid over de wereld, denk aan iconische looks van Chanel en Alexander McQueen, de creatieve oplossingen die voortkomen uit de COVID-pandemie met bijvoorbeeld de ‘show-in-a-box’ van Loewe. Ook het toenemende digitale aspect van de modeweken komt voorbij, zoals phygital shows en virtual-reality showrooms. En er wordt gekeken naar fashion weeks vanuit een duurzaamheidsperspectief: wat zijn de effecten van de shows en hoe ziet de toekomst van Fashion Week er uit? 

Toekomst van de fashion week 

In het museum krijg je ook een blik op de toekomst van fashion weeks, met een installatie met digitale modeshows en een catwalk die unieke duurzame looks laat zien van Lakmé Fashion Week uit India, bestaande uit samenwerkingen tussen modeontwerpers en jonge start-ups die de toekomst van mode helemaal zullen omgooien. Ontdek bijvoorbeeld hoe landbouwafval omgezet kan worden tot een nieuw materiaal of hoe je koolstofdioxide kunt omzetten in een verfsoort. 

Door: Nationale Recreatiegids 
Beeld: Fashion for good

24 april '24 (15:59)

Nederlandse voetbaldocumentaire wint prijs op filmfestival in India

De Nederlandse documentaire I Am Somebody heeft een prijs gewonnen op het Lucknow International Children's Film Festival in India. Dat heeft regisseur Jamillah van der Hulst gemeld. De film werd bekroond als beste documentaire. Op het festival werden 500 producties uit 91 landen vertoond.

24 april '24 (12:33)

Rijksmuseum Twenthe wil eenzaamheid onder jongeren aanpakken met kunst

De digitale wereld brengt ons allemaal heel dicht bij elkaar, maar duwt ons ook verder van elkaar weg. Ook jongeren lijden hieronder, ziet Rijksmuseum Twenthe. Het museum wil daarom jongeren samenbrengen met kunst. Dat idee ontstond tijdens de museumnacht, meldt AD.

23 april '24 (14:58)

Richard Groenendijk hoofdrolspeler bij terugkeer musical Hairspray

De musical Hairspray keert volgend jaar oktober terug in de Nederlandse theaters. Voor de grote rol van Edna Turnblad is cabaretier Richard Groenendijk gecast, die daarmee gelijk ook viert dat hij dertig jaar in het vak zit. Dat maakte theaterproducent De Graaf & Cornelissen Entertainment dinsdag bekend.

23 april '24 ( 9:48)

14 de musical, over leven van Johan Cruijff, stopt na drie jaar

14 de musical, de muziekvoorstelling over het leven van voetballegende Johan Cruijff, stopt deze zomer. Dat heeft producent Wolter Lommerde maandag bekendgemaakt. De laatste uitvoering is te zien op zaterdag 6 juli. De voorstelling heeft dan drie jaar gespeeld in het AFAS Theater in Leusden.

23 april '24 ( 9:11)

Jandino gaat op tournee en dat weten zijn fans

De website van komiek Jandino Asporaat is maandagavond enige tijd uit de lucht geweest door het grote aantal bezoekers. Vele tienduizenden mensen bezochten de pagina nadat Asporaat had aangekondigd volgend seizoen weer op tournee te gaan. De problemen waren na pakweg een kwartier verholpen.

23 april '24 ( 8:56)

Alex Klaasen werkt aan nieuwe musical

Alex Klaasen en componist Peter van de Witte werken samen aan een nieuwe musical. Dat heeft de cabaretier gemeld in het radioprogramma Volgspot. Het tweetal won zondagavond de Annie M.G. Schmidtprijs voor het lied 152W96TH street uit de voorstelling No Ponies.

23 april '24 ( 8:41)

Jan Jaap van der Wal na 12 jaar weer op tournee door Nederland

Jan Jaap van der Wal gaat voor het eerst in twaalf jaar weer een theatertournee in Nederland doen. De 44-jarige cabaretier staat van september tot mei in de theaters met zijn voorstelling Mijn vlakke land. In de show bekijkt Van der Wal, die inmiddels zeven jaar in België woont en werkt, Nederland met "de blik van een buitenstaander".

22 april '24 (13:12)

Rijksmuseum van Oudheden organiseert Romeinse speurroutes in meivakantie

Kinderen en hun families die tijdens de meivakantie naar het Museum van Oudheden komen, kunnen er allerlei activiteiten doen die in het teken staan van de familietentoonstelling ‘Romeinse villa’s in Limburg’. Kinderen kunnen kleurplaten inkleuren aan de knutseltafels in de Tempelzaal, en daar ook aan de slag met LEGO. Vanaf 1 mei organiseert het museum ook familierondleidingen op woensdag- of zondagmiddag. Het Museum van Oudheden is voor kinderen tot en met 18 jaar helemaal gratis. Alleen de speurroutes kosten 2,95 euro. Kaartjes hiervoor zijn bij de museumkassa te halen, meldt Museum van Oudheden. 

22 april '24 ( 8:55)

Kaarten voor musical Rob de Nijs gewild

Binnen twee weken zijn er ruim 35.000 kaarten verkocht voor de musical Malle Babbe, over het leven van zanger Rob de Nijs. Niet eerder was de vraag kort na de aankondiging van een nieuwe titel zo groot, zegt producent Medialane zaterdag.

18 april '24 (13:43)

Thema Batavialand tijdens meivakantie is ‘Op Reis!’

Museum Batavialand heeft voor de meivakantie een mooi nieuw thema bedacht. Onder de noemer ‘Op Reis!’ kunnen bezoekers tijdens de vakantie op reis door de maritieme geschiedenis. Zo is er veel aandacht voor de Halve Maen, een replica van een verkenningsschip uit de zeventiende eeuw dat over alle wereldzeeën voer. Dit meldt Batavialand.