Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Na BOOS-uitzending stuurden tientallen zangeressen open brief aan sector

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Tientallen zangeressen hebben een open brief gestuurd aan de muzieksector waarin zij seksueel grensoverschrijdend gedrag binnen de muziekindustrie aankaarten en suggesties doen om dit aan te pakken. Dat doen zij naar aanleiding van de aflevering van BOOS over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The Voice of Holland. In totaal ondertekenden 29 vrouwen de brief, onder wie Glennis Grace, Claudia de Breij, Aafke Romeijn, Esmée Denters en Hadewych Minis.

"Vrijwel ieder van ons heeft een of meerdere verhalen te vertellen. Over de producer die ineens zijn lul tevoorschijn haalde, of de vijftien jaar oudere manager die een relatie met je aanging toen je achttien was", schrijven de vrouwen in de brief, die is gepubliceerd door muziekplatform 3voor12 van de VPRO. "Of de talentenjachtcoach die ineens achter je aanzat. En dan hebben we het nog niet eens over het mentale geweld. De mensen die je willen laten geloven dat je hen nodig hebt om succesvol te worden of te blijven."

Plekken zonder toezicht 

Machtsverhoudingen bestaan volgens de vrouwen overal, maar artiesten werken vaak 's nachts en niet altijd op plekken met veel toezicht, zoals in "studio’s op industrieterreinen, schrijverskampen in de middle of nowhere, en chaotische backstages." Juist op die plekken zonder toezicht vindt misbruik plaats, stellen de zangeressen. Slachtoffers delen verhalen niet altijd, omdat het bijvoorbeeld te pijnlijk is, het imago kan schaden, of zij niet worden geloofd. "De simpele waarheid is dat veel mannen dingen nog altijd eerder aannemen van andere mannen."

Onafhankelijke vertrouwenspersonen 

De zangeressen willen "een door de sector gesteund meldpunt, waar alle informatie over seksueel grensoverschrijdend gedrag verzameld kan worden en ook actie wordt ondernomen". Maar ook dat er onafhankelijke vertrouwenspersonen komen en vrouwen die net met hun zangcarrière beginnen voorlichting krijgen over situaties die zij tegen kunnen komen, en handvatten hoe hierop te reageren. Tot slot hopen de schrijfsters "dat er aan mannen binnen de industrie trainingen over seksueel grensoverschrijdend gedrag gegeven worden." Dat is in elk geval een begin, sluiten de vrouwen hun brief af, zodat andere vrouwen niet hetzelfde mee hoeven te maken als zijzelf.

The Voice 

In de aflevering van het BNNVARA-programma BOOS kwamen verschillende vrouwen anoniem aan het woord, die zeggen te maken te hebben gekregen met seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The Voice. BOOS kreeg meldingen over bandleider Jeroen Rietbergen, een regisseur bij het programma en The Voice-coaches Ali B en Marco Borsato.

Door: ANP 

24 april '24 (15:59)

Nederlandse voetbaldocumentaire wint prijs op filmfestival in India

De Nederlandse documentaire I Am Somebody heeft een prijs gewonnen op het Lucknow International Children's Film Festival in India. Dat heeft regisseur Jamillah van der Hulst gemeld. De film werd bekroond als beste documentaire. Op het festival werden 500 producties uit 91 landen vertoond.

24 april '24 (12:33)

Rijksmuseum Twenthe wil eenzaamheid onder jongeren aanpakken met kunst

De digitale wereld brengt ons allemaal heel dicht bij elkaar, maar duwt ons ook verder van elkaar weg. Ook jongeren lijden hieronder, ziet Rijksmuseum Twenthe. Het museum wil daarom jongeren samenbrengen met kunst. Dat idee ontstond tijdens de museumnacht, meldt AD.

23 april '24 (14:58)

Richard Groenendijk hoofdrolspeler bij terugkeer musical Hairspray

De musical Hairspray keert volgend jaar oktober terug in de Nederlandse theaters. Voor de grote rol van Edna Turnblad is cabaretier Richard Groenendijk gecast, die daarmee gelijk ook viert dat hij dertig jaar in het vak zit. Dat maakte theaterproducent De Graaf & Cornelissen Entertainment dinsdag bekend.

23 april '24 ( 9:48)

14 de musical, over leven van Johan Cruijff, stopt na drie jaar

14 de musical, de muziekvoorstelling over het leven van voetballegende Johan Cruijff, stopt deze zomer. Dat heeft producent Wolter Lommerde maandag bekendgemaakt. De laatste uitvoering is te zien op zaterdag 6 juli. De voorstelling heeft dan drie jaar gespeeld in het AFAS Theater in Leusden.

23 april '24 ( 9:11)

Jandino gaat op tournee en dat weten zijn fans

De website van komiek Jandino Asporaat is maandagavond enige tijd uit de lucht geweest door het grote aantal bezoekers. Vele tienduizenden mensen bezochten de pagina nadat Asporaat had aangekondigd volgend seizoen weer op tournee te gaan. De problemen waren na pakweg een kwartier verholpen.

23 april '24 ( 8:56)

Alex Klaasen werkt aan nieuwe musical

Alex Klaasen en componist Peter van de Witte werken samen aan een nieuwe musical. Dat heeft de cabaretier gemeld in het radioprogramma Volgspot. Het tweetal won zondagavond de Annie M.G. Schmidtprijs voor het lied 152W96TH street uit de voorstelling No Ponies.

23 april '24 ( 8:41)

Jan Jaap van der Wal na 12 jaar weer op tournee door Nederland

Jan Jaap van der Wal gaat voor het eerst in twaalf jaar weer een theatertournee in Nederland doen. De 44-jarige cabaretier staat van september tot mei in de theaters met zijn voorstelling Mijn vlakke land. In de show bekijkt Van der Wal, die inmiddels zeven jaar in België woont en werkt, Nederland met "de blik van een buitenstaander".

22 april '24 (13:12)

Rijksmuseum van Oudheden organiseert Romeinse speurroutes in meivakantie

Kinderen en hun families die tijdens de meivakantie naar het Museum van Oudheden komen, kunnen er allerlei activiteiten doen die in het teken staan van de familietentoonstelling ‘Romeinse villa’s in Limburg’. Kinderen kunnen kleurplaten inkleuren aan de knutseltafels in de Tempelzaal, en daar ook aan de slag met LEGO. Vanaf 1 mei organiseert het museum ook familierondleidingen op woensdag- of zondagmiddag. Het Museum van Oudheden is voor kinderen tot en met 18 jaar helemaal gratis. Alleen de speurroutes kosten 2,95 euro. Kaartjes hiervoor zijn bij de museumkassa te halen, meldt Museum van Oudheden. 

22 april '24 ( 8:55)

Kaarten voor musical Rob de Nijs gewild

Binnen twee weken zijn er ruim 35.000 kaarten verkocht voor de musical Malle Babbe, over het leven van zanger Rob de Nijs. Niet eerder was de vraag kort na de aankondiging van een nieuwe titel zo groot, zegt producent Medialane zaterdag.

18 april '24 (13:43)

Thema Batavialand tijdens meivakantie is ‘Op Reis!’

Museum Batavialand heeft voor de meivakantie een mooi nieuw thema bedacht. Onder de noemer ‘Op Reis!’ kunnen bezoekers tijdens de vakantie op reis door de maritieme geschiedenis. Zo is er veel aandacht voor de Halve Maen, een replica van een verkenningsschip uit de zeventiende eeuw dat over alle wereldzeeën voer. Dit meldt Batavialand.