Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

De poriën van De Nachtwacht zijn in het Rijksmuseum te zien

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Het Rijksmuseum in Amsterdam is erin geslaagd een nieuwe foto van De Nachtwacht te maken die zo scherp is dat zelfs het allerkleinste detail te zien is. Deze 'ultra high resolution'-foto wordt maandag gepubliceerd en is dan ook voor het publiek online te raadplegen.

Het brein achter het project is Rob Erdmann, de senior scientist van het Rijksmuseum. Hij is heel trots op de foto en legt uit dat door de ultrahoge resolutie een "virtuele, altijd beschikbare microscoop" is ontstaan, waarmee onderzoekers en publiek De Nachtwacht op elk gewenst moment tot op pixelniveau kunnen bekijken en bestuderen, ook met meer mensen tegelijk. "We kunnen elk pigmentdeeltje en elke penseelstreek zien. We zien verf die Rembrandt niet helemaal perfect heeft gemengd op zijn palet. We kunnen in een barstje kijken en zien daarin de verflagen. Alsof je een trektocht maakt in de Grand Canyon en de geologische aardlagen ziet."

717 gigapixels 

De foto bestaat eigenlijk uit 8439 foto’s die zijn genomen op een afstand van 13 centimeter van het schilderij, dat 363 bij 437 centimeter meet. Een lasersensor bepaalde van elke foto de precieze afstand tot het doek. Het grote beeld telt maar liefst 717 gigapixels (717 miljard pixels), volgens Erdmann een wereldrecord. "We zijn van ‘niet genoeg data’ gegaan naar een ware stortvloed aan data", zegt hij.

Manipuleren met verf 

Met speciale technologie, waarvoor hij zelf de software schreef, zijn de foto’s aan elkaar gemaakt zonder dat de overgangen te zien zijn. Dat was een geautomatiseerd proces, waardoor je "een wetenschappelijke weergave van een materieel object krijgt, dat laat zien hoe goed Rembrandt kon manipuleren met verf". De kleuren die je op de foto ziet zijn de "true colours" van het schilderij.

Twee jaar en acht maanden 

Het hele project, volgens de wetenschapper "het eerste van zijn soort in de hele wereld", heeft twee jaar en acht maanden geduurd: twee jaar om het technisch op te zetten, twee maanden voor het fotograferen en zes maanden om alle foto’s samen te voegen tot één beeld. Het is de grootste en meest gedetailleerde foto die ooit van een kunstwerk is gemaakt. Andere musea hebben al interesse getoond, zegt Erdmann, zoals het Metropolitan in New York en de National Gallery in Londen.

Operatie Nachtwacht 

Het Rijksmuseum is bezig met Operatie Nachtwacht, een lange periode van onderzoek en restauratie. Op 19 januari start de tweede fase. Dan wordt het doek opgespannen op een nieuw, aluminium spieraam. Dat is nodig omdat er rimpelingen zitten in de linker bovenhoek.

Door: ANP 

25 april '25 (14:31)

Schrijver Tomas Ross mag zich voortaan ridder noemen

Schrijver Tomas Ross is vrijdag benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Dat is een onderscheiding voor onder anderen kunstenaars. Ross, die in het echt Willem Hogendoorn heet, ontving het lintje in zijn woonplaats Den Haag.

25 april '25 (14:19)

Tekstschrijver Belinda Meuldijk is Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Belinda Meuldijk, die veel teksten heeft geschreven voor haar onlangs overleden ex-partner Rob de Nijs, heeft vrijdag een koninklijke onderscheiding gekregen. Ze mag zich voortaan Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Ze kreeg het lintje in haar woonplaats Apeldoorn.

25 april '25 (14:14)

Muziekproducent Arjen Lucassen krijgt lintje

Rockcomponist en muzikant Ayreon is vrijdag benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Arjen Lucassen, zoals hij in het echt heet, ontving de koninklijke onderscheiding bij de lintjesregen in de Brabantse gemeente Moerdijk, waar hij woont.

25 april '25 ( 9:41)

Jet de Nijs staat stil bij veertig dagen overlijden man

Jet de Nijs staat in een bericht op Instagram stil bij het gegeven dat het veertig dagen geleden is dat haar man Rob de Nijs is overleden. De echtgenote van de overleden zanger deelt bij haar bericht ook het nummer Ik Laat Je Vrij, een song van De Nijs uit 1976.

25 april '25 ( 9:15)

Eric Corton komend seizoen theater in met soloshow over dementie

Eric Corton gaat komend seizoen weer het theater in met een solovoorstelling over dementie. De acteur, presentator en schrijver speelt vanaf januari 2026 de solovoorstelling Pa. Dat maakte productiehuis Solo Stories vrijdag bekend. In 2018 trok Corton volle zalen met de solovoorstelling Ma, waarin hij een portret van de dementerende moeder van Hugo Borst schetste.

25 april '25 ( 8:55)

Burgemeester Halsema biedt excuses aan voor rol Amsterdam in Jodenvervolging

Burgemeester Femke Halsema heeft excuses aangeboden voor de rol van de gemeente Amsterdam bij de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat deed ze donderdagavond in de Hollandsche Schouwburg tijdens Jom Hasjoa, de jaarlijkse herdenking van de Holocaust.

25 april '25 ( 8:50)

Amsterdams stadsbestuur stelt 25 miljoen beschikbaar voor toekomst Joods leven

Het Amsterdamse stadsbestuur stelt 25 miljoen euro beschikbaar om te investeren in de toekomst van Joods leven in de stad. Dat maakt de gemeente bekend, na een toespraak van burgemeester Femke Halsema donderdagavond in de Hollandsche Schouwburg tijdens Jom Hasjoa, de jaarlijkse herdenking van de Holocaust.

25 april '25 ( 8:45)

Schrijvers Oomen, Gerritsen en Koos genomineerd voor De Inktaap

Schrijvers Joost Oomen, Esther Gerritsen en Falun Ellie Koos zijn genomineerd voor De Inktaap 2026. De literaire jongerenprijs wordt volgend jaar maart uitgereikt.

24 april '25 (15:16)

Vermiste kunstwerken Warhol uit Maashorst waarschijnlijk bij grofvuil gegaan

Het is "het meest aannemelijk" dat de kunstwerken die de gemeente Maashorst kwijt is, met het grofvuil zijn meegegeven. Onder de vermiste stukken is een zeefdruk van kunstenaar Andy Warhol met een portret van prinses Beatrix. De gemeente liet er een onafhankelijk bureau onderzoek naar doen. De gemeente verwacht niet dat de kunstwerken ooit nog terugkomen en het college van burgemeester en wethouders betreurt dat.

24 april '25 (11:18)

Weer twee verdachten aangehouden vanwege kunstroof Drents Museum

De politie heeft woensdag twee nieuwe verdachten aangehouden in het onderzoek naar de kunstroof uit het Drents Museum in Assen. Het gaat om een 20-jarige man en een 18-jarige man, beiden uit Heerhugowaard. De verdachte van 20 is de man op de beelden uit een bouwmarkt in Assen die de politie eerder deelde. Die beelden worden nu offline gehaald.