Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Kleine Komedie eert Lebbis & Jansen met Zilveren Raampje

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Cabaretiers Dolf Jansen en Hans Sibbel, beter bekend als het duo Lebbis & Jansen, hebben woensdagavond in een leeg theater De Kleine Komedie in Amsterdam een Zilveren Raampje ontvangen. Deze onderscheiding reikt het bekende podium sporadisch uit aan kleinkunstenaars die een uitzonderlijke bijdrage aan het Nederlandse cultuurgoed hebben geleverd.

De prijs ging eerder naar de groep Niet Uit Het Raam (NUHR) en cabaretier Diederik van Vleuten. Lebbis & Jansen traden tussen 1988 en 2006 samen op en maakten in die periode elk jaar een oudejaarsvoorstelling. Sindsdien kozen de twee mannen elk met succes voor een solocarrière. Jansen zette de traditie van de oudejaarsshows voort. Het Jansen Vaccin, zoals zijn programma dit jaar heet, is nummer 32. Nooit eerder maakte één cabaretier zoveel eindejaarsshows.

Het Zilveren Raampje bestaat uit een zilveren speld in de vorm van het logo van De Kleine Komedie. Volgens directeur Vivienne Ypma dragen de twee cabaretiers al dertig jaar bij aan "het gezicht van het geëngageerde cabaret in Nederland. De oorsprong van hun beider werk is een grote, oprechte betrokkenheid bij de samenleving en het vermogen, met een grote grapdichtheid, de vinger op de zere plek te leggen. Zij nodigen het publiek uit actief te zijn, een standpunt in te nemen, niet onverschillig te zijn. Een voorstelling van Lebbis en van Dolf Jansen laat zich amper vrijblijvend bekijken."

De oudejaarsconference van Dolf Jansen is vanaf 30 december te zien op zijn YouTube-kanaal. De cabaretier moest zijn tournee afbreken omdat alle theaters dicht moesten vanwege de nieuwe lockdown. Hans Sibbel is binnenkort te zien in de film Herman vermoordt mensen, die begin januari door de NPO wordt uitgezonden.

Door: ANP

24 april '24 (15:59)

Nederlandse voetbaldocumentaire wint prijs op filmfestival in India

De Nederlandse documentaire I Am Somebody heeft een prijs gewonnen op het Lucknow International Children's Film Festival in India. Dat heeft regisseur Jamillah van der Hulst gemeld. De film werd bekroond als beste documentaire. Op het festival werden 500 producties uit 91 landen vertoond.

24 april '24 (12:33)

Rijksmuseum Twenthe wil eenzaamheid onder jongeren aanpakken met kunst

De digitale wereld brengt ons allemaal heel dicht bij elkaar, maar duwt ons ook verder van elkaar weg. Ook jongeren lijden hieronder, ziet Rijksmuseum Twenthe. Het museum wil daarom jongeren samenbrengen met kunst. Dat idee ontstond tijdens de museumnacht, meldt AD.

23 april '24 (14:58)

Richard Groenendijk hoofdrolspeler bij terugkeer musical Hairspray

De musical Hairspray keert volgend jaar oktober terug in de Nederlandse theaters. Voor de grote rol van Edna Turnblad is cabaretier Richard Groenendijk gecast, die daarmee gelijk ook viert dat hij dertig jaar in het vak zit. Dat maakte theaterproducent De Graaf & Cornelissen Entertainment dinsdag bekend.

23 april '24 ( 9:48)

14 de musical, over leven van Johan Cruijff, stopt na drie jaar

14 de musical, de muziekvoorstelling over het leven van voetballegende Johan Cruijff, stopt deze zomer. Dat heeft producent Wolter Lommerde maandag bekendgemaakt. De laatste uitvoering is te zien op zaterdag 6 juli. De voorstelling heeft dan drie jaar gespeeld in het AFAS Theater in Leusden.

23 april '24 ( 9:11)

Jandino gaat op tournee en dat weten zijn fans

De website van komiek Jandino Asporaat is maandagavond enige tijd uit de lucht geweest door het grote aantal bezoekers. Vele tienduizenden mensen bezochten de pagina nadat Asporaat had aangekondigd volgend seizoen weer op tournee te gaan. De problemen waren na pakweg een kwartier verholpen.

23 april '24 ( 8:56)

Alex Klaasen werkt aan nieuwe musical

Alex Klaasen en componist Peter van de Witte werken samen aan een nieuwe musical. Dat heeft de cabaretier gemeld in het radioprogramma Volgspot. Het tweetal won zondagavond de Annie M.G. Schmidtprijs voor het lied 152W96TH street uit de voorstelling No Ponies.

23 april '24 ( 8:41)

Jan Jaap van der Wal na 12 jaar weer op tournee door Nederland

Jan Jaap van der Wal gaat voor het eerst in twaalf jaar weer een theatertournee in Nederland doen. De 44-jarige cabaretier staat van september tot mei in de theaters met zijn voorstelling Mijn vlakke land. In de show bekijkt Van der Wal, die inmiddels zeven jaar in België woont en werkt, Nederland met "de blik van een buitenstaander".

22 april '24 (13:12)

Rijksmuseum van Oudheden organiseert Romeinse speurroutes in meivakantie

Kinderen en hun families die tijdens de meivakantie naar het Museum van Oudheden komen, kunnen er allerlei activiteiten doen die in het teken staan van de familietentoonstelling ‘Romeinse villa’s in Limburg’. Kinderen kunnen kleurplaten inkleuren aan de knutseltafels in de Tempelzaal, en daar ook aan de slag met LEGO. Vanaf 1 mei organiseert het museum ook familierondleidingen op woensdag- of zondagmiddag. Het Museum van Oudheden is voor kinderen tot en met 18 jaar helemaal gratis. Alleen de speurroutes kosten 2,95 euro. Kaartjes hiervoor zijn bij de museumkassa te halen, meldt Museum van Oudheden. 

22 april '24 ( 8:55)

Kaarten voor musical Rob de Nijs gewild

Binnen twee weken zijn er ruim 35.000 kaarten verkocht voor de musical Malle Babbe, over het leven van zanger Rob de Nijs. Niet eerder was de vraag kort na de aankondiging van een nieuwe titel zo groot, zegt producent Medialane zaterdag.

18 april '24 (13:43)

Thema Batavialand tijdens meivakantie is ‘Op Reis!’

Museum Batavialand heeft voor de meivakantie een mooi nieuw thema bedacht. Onder de noemer ‘Op Reis!’ kunnen bezoekers tijdens de vakantie op reis door de maritieme geschiedenis. Zo is er veel aandacht voor de Halve Maen, een replica van een verkenningsschip uit de zeventiende eeuw dat over alle wereldzeeën voer. Dit meldt Batavialand.