Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Genomineerden wedstrijd beschilderd behang Westfries Museum bekend

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
De expositie Ambacht aan de wand, de betovering van beschilderd behang inspireerde professionals en amateurschilders tot het maken van ambachtelijke behangontwerpen. Voor deze wedstrijd van het Westfries Museum in Hoorn koos een vakkundige jury vijf genomineerden uit de bijna vijftig ingezonden ontwerpen. Een mooie, maar zware taak vanwege de hoge kwaliteit en diversiteit van de inzendingen. 
De vijf gaan door naar publieksstemronde waarna de overall winnaar wordt bepaald. Publiek kan stemmen via survio.com/survey/d/wfmontwerpwedstrijd. Het winnende werk krijgt tijdelijk een plek in het Westfries Museum en de maker mag een dagdeel meelopen met Snijder&CO. De expositie rondom handbeschilderd behang is nog te bewonderen tot en met 23 januari 2022. wfm.nl/nominaties-ontwerpwedstrijd.
 

Dat was precies de bedoeling van de wedstrijd

 
“We zijn getroffen door de hoge kwaliteit en de originaliteit van de inzendingen,” aldus jurylid Henriëtte Tilgenkamp, conservator Westfries Museum. Naast verschillen in techniek en materiaalkeuze, waren ook de keuze en uitwerking van de onderwerpen heel divers, stelde de jury van de ontwerpwedstrijd. De jury bestaat naast Henriëtte Tilgenkamp uit Idelette van Leeuwen (hoofd restauratieatelier papier en foto’s Rijksmuseum) Jaap Snijder en Marcelo Gimenes (kunstenaarsduo Snijder&CO) en Marina de Vries (hoofdredacteur Museumtijdschrift). De bijna vijftig werken waren afkomstig van amateurs tot professionele ontwerpers. Er was zelfs een bezoeker van de tentoonstelling bij die door de expositie zo geïnspireerd raakte dat ze voor het eerst aan het schilderen is geslagen. “Dat was precies de bedoeling van de wedstrijd,” stelde Jaap Snijder, “om inspiratie en creativiteit te delen met de wereld.”
 

Ambachtelijk en origineel

 
De belangrijkste criteria die de jury hanteerde om tot de vijf nominaties te komen, waren ambachtelijkheid en de functie van het ontwerp. Het ontwerp dient immers expliciet ingezet te kunnen worden als ambachtelijk gemaakt behang. Na gedegen beraadslaging kwam men tot vijf hele diverse werken. Van Japanse verstilling tot een bijna magisch realistisch panorama. En van humorvolle details in toiletbehang tot een romantisch landschap. De niet-gekozen ontwerpen werden door de jury geroemd met woorden als autonoom, verfrissend, indrukwekkend. Jaap Snijder: “Enkele werken zijn zo professioneel dat ze direct voor de productie van behangrollen ingezet kunnen worden. We hopen dat alle deelnemers doorgaan met creëren. Zij hebben laten zien dat je met geduld en aandacht alles kunt maken wat je wilt.”
 

Publieksronde

 
Vanaf 8 november kan het publiek stemmen op een favoriet, de uiterste stemdatum is zondag 21 november. Ook de jury kiest haar favoriet. De winnaar (of twee winnaars als publiek en jury van mening verschillen) wordt op maandag 29 november 2021 bekend gemaakt op de website en de sociale media van het Westfries Museum. 
 
Door: Nationale Recreatiegids
22 april '24 (13:12)

Rijksmuseum van Oudheden organiseert Romeinse speurroutes in meivakantie

Kinderen en hun families die tijdens de meivakantie naar het Museum van Oudheden komen, kunnen er allerlei activiteiten doen die in het teken staan van de familietentoonstelling ‘Romeinse villa’s in Limburg’. Kinderen kunnen kleurplaten inkleuren aan de knutseltafels in de Tempelzaal, en daar ook aan de slag met LEGO. Vanaf 1 mei organiseert het museum ook familierondleidingen op woensdag- of zondagmiddag. Het Museum van Oudheden is voor kinderen tot en met 18 jaar helemaal gratis. Alleen de speurroutes kosten 2,95 euro. Kaartjes hiervoor zijn bij de museumkassa te halen, meldt Museum van Oudheden. 

22 april '24 ( 8:55)

Kaarten voor musical Rob de Nijs gewild

Binnen twee weken zijn er ruim 35.000 kaarten verkocht voor de musical Malle Babbe, over het leven van zanger Rob de Nijs. Niet eerder was de vraag kort na de aankondiging van een nieuwe titel zo groot, zegt producent Medialane zaterdag.

18 april '24 (13:43)

Thema Batavialand tijdens meivakantie is ‘Op Reis!’

Museum Batavialand heeft voor de meivakantie een mooi nieuw thema bedacht. Onder de noemer ‘Op Reis!’ kunnen bezoekers tijdens de vakantie op reis door de maritieme geschiedenis. Zo is er veel aandacht voor de Halve Maen, een replica van een verkenningsschip uit de zeventiende eeuw dat over alle wereldzeeën voer. Dit meldt Batavialand. 

18 april '24 ( 8:00)

Onderwijsmuseum zoekt kinderen die willen meedenken over toekomst

Kinderen die willen meedenken over de toekomst van het Onderwijsmuseum, kunnen tot en met 16 juni 2024 solliciteren voor de functie van kinderbestuurder. Aan het begin van het nieuwe schooljaar wordt het nieuwe Kinderbestuur, met kinderen tussen de 8 en 12 jaar, geïnstalleerd. Dit meldt het Onderwijsmuseum.

17 april '24 ( 8:51)

Ode aan Wim Sonneveld in mei te zien op televisie

Het Metropole Orkest brengt in mei een ode aan Wim Sonneveld op televisie. Tijdens het eerbetoon zullen onder anderen Waylon, Thomas Oliemans, Richard Groenendijk en Fay Claassen te horen zijn. De avond wordt opgenomen in het Concertgebouw in Amsterdam en uitgezonden door Omroep MAX.

17 april '24 ( 8:42)

Kunstenares Hella de Jonge viert 75e verjaardag met schilderijenexpositie

Kunstenares Hella de Jonge viert haar 75e verjaardag met een nieuwe expositie. In de Kunstkerk in Dordrecht opent op 21 april, de dag van haar verjaardag, een nieuwe overzichtstentoonstelling van haar schilderwerk. De expositie is te zien tot en met 14 juni.

16 april '24 (15:03)

Serie over dagboeken van Anne Frank: 'Als 15-jarig meisje gepassioneerd bezig met vak'

Hila Noorzai heeft een serie over de dagboeken van Anne Frank gemaakt. Dat maakt omroep AVROTROS dinsdag bekend. De vierdelige reeks is vanaf maandag 29 april te zien bij NPO 3.

16 april '24 (14:08)

Vrijheidsmuseum zoekt naar objecten en verhalen over liefde in oorlogstijd

Het Vrijheidsmuseum in Groesbeek doet een oproep. Het museum zoekt namelijk naar verhalen, objecten en foto’s over liefde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarvoor is op 3 mei een speciale inzameling dag, ter voorbereiding op de tentoonstelling Liefde in Oorlogstijd, die vanaf 5 juni te zien is in het museum.

16 april '24 ( 8:34)

Buma Kindermuziekprijs dit jaar naar Herman van Veen

Herman van Veen is de winnaar van de Buma Kindermuziekprijs 2024. De 79-jarige podiumkunstenaar kreeg de oeuvreprijs maandagavond in Enschede. De Buma Kindermuziekprijs gaat jaarlijks naar een componist-muzikant die zich een langere periode heeft ingezet om kinderen te bereiken met muziek.

15 april '24 (11:59)

Museum Boijmans van Beuningen opent deuren voor vijf weken

Al vijf jaar is het gebouw van Museum Boijmans van Beuningen gesloten vanwege een flinke verbouwing. In juni komt daar (tijdelijk) een eind aan. van 1 juni tot en met 7 juli kunnen liefhebbers namelijk naar het museumgebouw komen voor een speciale kunsttour door de bouwplaats. Niet alleen dat, maar ook de museumtuin is die tijd open en in het Henket-paviljoen wordt een speciaal programma opgetuigd. De reden: het museum bestaat 175-jaar. Kaartjes voor het evenement zijn vanaf 1 mei te krijgen, meldt het museum.