Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Haitink was een geliefde lastpak bij het Concertgebouworkest

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Het debuut voor het Concertgebouworkest van Bernard Haitink in 1956 op 27-jarige leeftijd was eigenlijk puur toeval. Wegens ziekte van de dirigent die het Requiem van Cherubini eigenlijk zou leiden mocht hij invallen en dat bleek de start te zijn van een glansrijke carrière én een lange relatie met het Concertgebouworkest. Het grote publiek leerde Haitink vooral kennen tijdens de kerstmatinees.

In 1961 werd Haitink samen met Eugen Jochum chef-dirigent bij het Concertgebouworkest en bleef daar vervolgens 28 jaar als dirigent aan verbonden, hoewel die relatie niet altijd in harmonie verliep. In 1982 dreigde hij met opstappen, omdat de geldkraan zou worden dichtgedraaid en in 1988 ging het opnieuw mis toen Haitink vertrok naar de Royal Opera in Londen en er ruzie ontstond over zijn opvolging als dirigent. Het Concertgebouworkest en de dirigent gingen in een vertroebelde sfeer uiteen. De ruzie werd uiteindelijk bijgelegd, maar Haitink bleef lang weg bij het orkest waar hij groot was geworden.

Strubbelingen

In 1994 keerde hij terug bij zijn eerste liefde, waar hij in 1999 werd benoemd tot eredirigent. Toch ontstonden er gaandeweg weer strubbelingen. Zo zou er in 2006 ter ere van zijn vijftigjarig jubileum als dirigent een nieuwe biografie over hem worden gepresenteerd in het Concertgebouw. Maar de maestro stond niet achter de inhoud van het boek, waardoor de uitreiking tijdens het gala ging op de valreep niet door ging.

In 2014 liet Haitink weten 'nooit meer het Concertgebouworkest te willen dirigeren'. Hij voelde zich vernederd, omdat de directie hem genegeerd zou hebben tijdens het 125-jarig jubileum van het muziekpaleis, waaraan hij zo lang verbonden was. Eerder dat jaar werd zijn zestigjarig jubileum als dirigent nog gevierd met een uitvoering.

Buitenland

Ook in het buitenland boekte Haitink veel grote successen, onder meer met het London Philharmonic Orchestra en de Metropolitan Opera in New York. Op 85-jarige leeftijd dirigeerde hij in 2014 nog tal van internationaal vermaarde orkesten. Het laatste concert dat hij dirigeerde was in 2019 in het Zwitserse Luzern, wat live werd uitgezonden op NPO Radio 4. Hij klom voor het laatst de bok op om met de Wiener Philharmoniker het vierde pianoconcert van Ludwig van Beethoven en de zevende symfonie van Anton Bruckner ten gehore te brengen.

Haitink overleed op donderdag 21 oktober op 92-jarige leeftijd. Hij is vreedzaam gestorven, thuis in Londen, omringd door zijn vrouw en familie.

Door: ANP

25 april '25 (14:31)

Schrijver Tomas Ross mag zich voortaan ridder noemen

Schrijver Tomas Ross is vrijdag benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Dat is een onderscheiding voor onder anderen kunstenaars. Ross, die in het echt Willem Hogendoorn heet, ontving het lintje in zijn woonplaats Den Haag.

25 april '25 (14:19)

Tekstschrijver Belinda Meuldijk is Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Belinda Meuldijk, die veel teksten heeft geschreven voor haar onlangs overleden ex-partner Rob de Nijs, heeft vrijdag een koninklijke onderscheiding gekregen. Ze mag zich voortaan Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Ze kreeg het lintje in haar woonplaats Apeldoorn.

25 april '25 (14:14)

Muziekproducent Arjen Lucassen krijgt lintje

Rockcomponist en muzikant Ayreon is vrijdag benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Arjen Lucassen, zoals hij in het echt heet, ontving de koninklijke onderscheiding bij de lintjesregen in de Brabantse gemeente Moerdijk, waar hij woont.

25 april '25 ( 9:41)

Jet de Nijs staat stil bij veertig dagen overlijden man

Jet de Nijs staat in een bericht op Instagram stil bij het gegeven dat het veertig dagen geleden is dat haar man Rob de Nijs is overleden. De echtgenote van de overleden zanger deelt bij haar bericht ook het nummer Ik Laat Je Vrij, een song van De Nijs uit 1976.

25 april '25 ( 9:15)

Eric Corton komend seizoen theater in met soloshow over dementie

Eric Corton gaat komend seizoen weer het theater in met een solovoorstelling over dementie. De acteur, presentator en schrijver speelt vanaf januari 2026 de solovoorstelling Pa. Dat maakte productiehuis Solo Stories vrijdag bekend. In 2018 trok Corton volle zalen met de solovoorstelling Ma, waarin hij een portret van de dementerende moeder van Hugo Borst schetste.

25 april '25 ( 8:55)

Burgemeester Halsema biedt excuses aan voor rol Amsterdam in Jodenvervolging

Burgemeester Femke Halsema heeft excuses aangeboden voor de rol van de gemeente Amsterdam bij de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat deed ze donderdagavond in de Hollandsche Schouwburg tijdens Jom Hasjoa, de jaarlijkse herdenking van de Holocaust.

25 april '25 ( 8:50)

Amsterdams stadsbestuur stelt 25 miljoen beschikbaar voor toekomst Joods leven

Het Amsterdamse stadsbestuur stelt 25 miljoen euro beschikbaar om te investeren in de toekomst van Joods leven in de stad. Dat maakt de gemeente bekend, na een toespraak van burgemeester Femke Halsema donderdagavond in de Hollandsche Schouwburg tijdens Jom Hasjoa, de jaarlijkse herdenking van de Holocaust.

25 april '25 ( 8:45)

Schrijvers Oomen, Gerritsen en Koos genomineerd voor De Inktaap

Schrijvers Joost Oomen, Esther Gerritsen en Falun Ellie Koos zijn genomineerd voor De Inktaap 2026. De literaire jongerenprijs wordt volgend jaar maart uitgereikt.

24 april '25 (15:16)

Vermiste kunstwerken Warhol uit Maashorst waarschijnlijk bij grofvuil gegaan

Het is "het meest aannemelijk" dat de kunstwerken die de gemeente Maashorst kwijt is, met het grofvuil zijn meegegeven. Onder de vermiste stukken is een zeefdruk van kunstenaar Andy Warhol met een portret van prinses Beatrix. De gemeente liet er een onafhankelijk bureau onderzoek naar doen. De gemeente verwacht niet dat de kunstwerken ooit nog terugkomen en het college van burgemeester en wethouders betreurt dat.

24 april '25 (11:18)

Weer twee verdachten aangehouden vanwege kunstroof Drents Museum

De politie heeft woensdag twee nieuwe verdachten aangehouden in het onderzoek naar de kunstroof uit het Drents Museum in Assen. Het gaat om een 20-jarige man en een 18-jarige man, beiden uit Heerhugowaard. De verdachte van 20 is de man op de beelden uit een bouwmarkt in Assen die de politie eerder deelde. Die beelden worden nu offline gehaald.