Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Verhoeven had ophef over Maria-dildo Benedetta niet verwacht

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Dat de seksscène met het Mariabeeldje zo veel ophef zou veroorzaken, had regisseur Paul Verhoeven (83) totaal niet verwacht. In zijn nieuwe film Benedetta, die vanaf vandaag in de bioscoop draait, wordt het voorwerp gebruikt als dildo. "Wij als makers vonden het vooral een erg komische scène", zegt de regisseur tegen het ANP.

Benedetta gaat over twee nonnen in de zeventiende eeuw, Benedetta en Bartolomea, die een seksuele relatie krijgen. In een bepaalde scène doet Bartolomea een dildo cadeau aan Benedetta, die ze zelf heeft gesneden uit een houten Mariabeeld. "We hebben tijdens het maken enorme lachbuien over die scène gehad", aldus Verhoeven. "Benedetta denkt eerst dat ze haar eigen Mariabeeld krijgt aangereikt, maar ziet later pas dat de onderkant opeens een dildo is. Het is erg komisch."

Mede om die scène, maar ook vanwege het 'promoten' van homoseksualiteit, werd de film in Rusland verboden. Iets waar Verhoeven niets van begrijpt. "Soms zie ik dat gebeuren en dan denk ik: waar zijn ze in godsnaam allemaal mee bezig daar?". Ook in Amerika zorgde de scène voor tumult. Een aantal christenen ging rond de première de straat op om te demonstreren. "Dat was, hoe jammer ook, wel mooi meegenomen, want de distributeur heeft dat allemaal gefilmd en gebruikt als promotie", zegt Verhoeven. "Niemand van ons had ooit gedacht dat de ophef rondom deze film zo groot zou worden."

Microscoop

Dat idee had Verhoeven ook, omdat hij het onderwerp naar eigen zeggen "totaal niet sensatiebelust of blasfemisch" heeft aangepakt. "Ik was zelfs best verbaasd dat de editor het stuk met het Mariabeeld gebruikte", blikt Verhoeven terug op het montageproces. "We hebben zelfs nog discussie gehad over iets heel anders in die scène: 'zie je nou de vagina in beeld of een stukje dij?'. We hebben de microscoop erbij gepakt en uiteindelijk gezien dat er wel degelijk een stukje vagina in beeld is. Er was echt geen hond in de productie die dacht dat de discussie niet daarover zou gaan, maar over dat beeld."

Uiteindelijk zijn, ondanks de ophef, de reacties op Benedetta vooral positief, zo vertelt Verhoeven. "Ik vond het erg leuk hoe het publiek tijdens het filmfestival in Cannes reageerde. Eerst een beetje voorzichtig, iedereen keek rond en vroeg zich af: 'mogen we hier om lachen, is het komisch of juist tragisch?'. Dat mensen aan het denken worden gezet vind ik leuk. Uiteindelijk zat de hele zaal te lachen."

Door: ANP

18 april '24 (13:43)

Thema Batavialand tijdens meivakantie is ‘Op Reis!’

Museum Batavialand heeft voor de meivakantie een mooi nieuw thema bedacht. Onder de noemer ‘Op Reis!’ kunnen bezoekers tijdens de vakantie op reis door de maritieme geschiedenis. Zo is er veel aandacht voor de Halve Maen, een replica van een verkenningsschip uit de zeventiende eeuw dat over alle wereldzeeën voer. Dit meldt Batavialand. 

18 april '24 ( 8:00)

Onderwijsmuseum zoekt kinderen die willen meedenken over toekomst

Kinderen die willen meedenken over de toekomst van het Onderwijsmuseum, kunnen tot en met 16 juni 2024 solliciteren voor de functie van kinderbestuurder. Aan het begin van het nieuwe schooljaar wordt het nieuwe Kinderbestuur, met kinderen tussen de 8 en 12 jaar, geïnstalleerd. Dit meldt het Onderwijsmuseum.

17 april '24 ( 8:51)

Ode aan Wim Sonneveld in mei te zien op televisie

Het Metropole Orkest brengt in mei een ode aan Wim Sonneveld op televisie. Tijdens het eerbetoon zullen onder anderen Waylon, Thomas Oliemans, Richard Groenendijk en Fay Claassen te horen zijn. De avond wordt opgenomen in het Concertgebouw in Amsterdam en uitgezonden door Omroep MAX.

17 april '24 ( 8:42)

Kunstenares Hella de Jonge viert 75e verjaardag met schilderijenexpositie

Kunstenares Hella de Jonge viert haar 75e verjaardag met een nieuwe expositie. In de Kunstkerk in Dordrecht opent op 21 april, de dag van haar verjaardag, een nieuwe overzichtstentoonstelling van haar schilderwerk. De expositie is te zien tot en met 14 juni.

16 april '24 (15:03)

Serie over dagboeken van Anne Frank: 'Als 15-jarig meisje gepassioneerd bezig met vak'

Hila Noorzai heeft een serie over de dagboeken van Anne Frank gemaakt. Dat maakt omroep AVROTROS dinsdag bekend. De vierdelige reeks is vanaf maandag 29 april te zien bij NPO 3.

16 april '24 (14:08)

Vrijheidsmuseum zoekt naar objecten en verhalen over liefde in oorlogstijd

Het Vrijheidsmuseum in Groesbeek doet een oproep. Het museum zoekt namelijk naar verhalen, objecten en foto’s over liefde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarvoor is op 3 mei een speciale inzameling dag, ter voorbereiding op de tentoonstelling Liefde in Oorlogstijd, die vanaf 5 juni te zien is in het museum.

16 april '24 ( 8:34)

Buma Kindermuziekprijs dit jaar naar Herman van Veen

Herman van Veen is de winnaar van de Buma Kindermuziekprijs 2024. De 79-jarige podiumkunstenaar kreeg de oeuvreprijs maandagavond in Enschede. De Buma Kindermuziekprijs gaat jaarlijks naar een componist-muzikant die zich een langere periode heeft ingezet om kinderen te bereiken met muziek.

15 april '24 (11:59)

Museum Boijmans van Beuningen opent deuren voor vijf weken

Al vijf jaar is het gebouw van Museum Boijmans van Beuningen gesloten vanwege een flinke verbouwing. In juni komt daar (tijdelijk) een eind aan. van 1 juni tot en met 7 juli kunnen liefhebbers namelijk naar het museumgebouw komen voor een speciale kunsttour door de bouwplaats. Niet alleen dat, maar ook de museumtuin is die tijd open en in het Henket-paviljoen wordt een speciaal programma opgetuigd. De reden: het museum bestaat 175-jaar. Kaartjes voor het evenement zijn vanaf 1 mei te krijgen, meldt het museum. 

15 april '24 (10:55)

Top Notch start platform met muziek voor de kleintjes

Top Notch komt met Lil Ones, een nieuw muziekplatform voor kinderen van één tot vier jaar. De eerste producties zijn vanaf 15 mei te zien en horen via YouTube en Spotify, heeft het Nederlandse muzieklabel maandag aangekondigd.

12 april '24 (12:48)

Amstelveens Cobra Museum mogelijk uit financiële penarie

Goed nieuws voor het Cobra Museum in Amstelveen: het college van B&W geeft aan dat zij bereid zijn om een subsidie voor meerdere jaren te verstrekken aan het museum. Eerder liet het Cobra Museum weten dat zij in de financiële problemen zitten. Volgens het museum is het lastig om exposities te trekken als zij niet in een stabiele financiële situatie verkeren, meldt 1Amstelveen.