Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Dragan Bakema terug op het toneel in Taste

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Dragan Bakema staat vanaf zaterdag in de nieuwe, culinaire theaterbeleving Taste. De acteur prijs zich gelukkig dat hij met zo’n bijzondere voorstelling weer op het toneel staat.

In het tot theater verbouwde Amsterdome in Amsterdam gaat zaterdag Taste in première, een ‘360-graden’-voorstelling over een briljante chef die zijn smaak verliest en zijn wereld zien instorten. Het publiek krijgt het stuk opgediend in beelden, muziek, kleine gerechtjes, geur, 'mindfucks' en spel van acteur Dragan Bakema.

Voor Bakema (41) betekent Taste zijn rentree op het toneel na een periode waarin alles stil kwam te liggen. Door de wereldwijde coronapandemie stopte Lazarus, de David Bowie-musical waarin hij de hoofdrol vertolkte. In Taste kan hij tot zijn grote vreugde het podium weer op. "Goddelijk! Ja! Spelen is voor mij alles.", zegt hij. "Voor mij is acteren leuk en geweldig en pijnlijk en schitterend en spannend, het is alles. Dus hoe is het weer om te spelen? Alles is weer terug."

In Taste speelt Dragan de rol van driesterrenchef Jonathan Kelvin. Om zich in die rol in te leven, ging Bakema in de leer bij Jacob-Jan Boerma, de chef die ook de bites tijdens de voorstelling heeft bedacht. Bakema zag bij Boerma een enorme liefde voor zijn vak. "Hoe Jacob-Jan kan praten over een aardappel, is heel interessant. Een aardappel is een aardappel, maar je kan er op wel duizend manieren naar kijken. Hij leeft eten!"

Longen uit je lijf

Voor Bakema is Taste een solovoorstelling. Er gebeurt dankzij draaiende stoelen, videoschermen, lichteffecten en muzikale begeleiding wel van alles, maar hij is de enige acteur. Dat was tijdens de repetities weleens zwaar, vertelt hij. "Dan zat er geen publiek, maar waren er wel allemaal technici aanwezig die wel naar jou keken, maar ondertussen ook allerlei andere dingen in de gaten hielden. Dat is als acteur wel een ‘humbling experience’ kan ik je vertellen. Je speelt de longen uit je lijf, maar in de zaal zie je mensen die met heel andere dingen bezig zijn."

Juist door al die effecten met licht, geur en smaak is Taste wel echt iets nieuws, vindt ook Bakema. "Het is een voorstelling die je probeert te vangen en niet los te laten tot het eind. Het is een reis van iemand die iets kwijtraakt, maar daar wel weer iets voor terug kan krijgen. Daar gaat het over, over overgave. Met elementen zoals je die normaal niet gewend bent als je naar het theater gaat. Dat maakt dit bijzonder. Ik hoop dat iedereen die straks de zaal uitloopt denkt: dat was een intens stuk, dat deed echt iets met me. Dat hoop ik keer op keer te bereiken."

Door: ANP

22 april '24 (13:12)

Rijksmuseum van Oudheden organiseert Romeinse speurroutes in meivakantie

Kinderen en hun families die tijdens de meivakantie naar het Museum van Oudheden komen, kunnen er allerlei activiteiten doen die in het teken staan van de familietentoonstelling ‘Romeinse villa’s in Limburg’. Kinderen kunnen kleurplaten inkleuren aan de knutseltafels in de Tempelzaal, en daar ook aan de slag met LEGO. Vanaf 1 mei organiseert het museum ook familierondleidingen op woensdag- of zondagmiddag. Het Museum van Oudheden is voor kinderen tot en met 18 jaar helemaal gratis. Alleen de speurroutes kosten 2,95 euro. Kaartjes hiervoor zijn bij de museumkassa te halen, meldt Museum van Oudheden. 

22 april '24 ( 8:55)

Kaarten voor musical Rob de Nijs gewild

Binnen twee weken zijn er ruim 35.000 kaarten verkocht voor de musical Malle Babbe, over het leven van zanger Rob de Nijs. Niet eerder was de vraag kort na de aankondiging van een nieuwe titel zo groot, zegt producent Medialane zaterdag.

18 april '24 (13:43)

Thema Batavialand tijdens meivakantie is ‘Op Reis!’

Museum Batavialand heeft voor de meivakantie een mooi nieuw thema bedacht. Onder de noemer ‘Op Reis!’ kunnen bezoekers tijdens de vakantie op reis door de maritieme geschiedenis. Zo is er veel aandacht voor de Halve Maen, een replica van een verkenningsschip uit de zeventiende eeuw dat over alle wereldzeeën voer. Dit meldt Batavialand. 

18 april '24 ( 8:00)

Onderwijsmuseum zoekt kinderen die willen meedenken over toekomst

Kinderen die willen meedenken over de toekomst van het Onderwijsmuseum, kunnen tot en met 16 juni 2024 solliciteren voor de functie van kinderbestuurder. Aan het begin van het nieuwe schooljaar wordt het nieuwe Kinderbestuur, met kinderen tussen de 8 en 12 jaar, geïnstalleerd. Dit meldt het Onderwijsmuseum.

17 april '24 ( 8:51)

Ode aan Wim Sonneveld in mei te zien op televisie

Het Metropole Orkest brengt in mei een ode aan Wim Sonneveld op televisie. Tijdens het eerbetoon zullen onder anderen Waylon, Thomas Oliemans, Richard Groenendijk en Fay Claassen te horen zijn. De avond wordt opgenomen in het Concertgebouw in Amsterdam en uitgezonden door Omroep MAX.

17 april '24 ( 8:42)

Kunstenares Hella de Jonge viert 75e verjaardag met schilderijenexpositie

Kunstenares Hella de Jonge viert haar 75e verjaardag met een nieuwe expositie. In de Kunstkerk in Dordrecht opent op 21 april, de dag van haar verjaardag, een nieuwe overzichtstentoonstelling van haar schilderwerk. De expositie is te zien tot en met 14 juni.

16 april '24 (15:03)

Serie over dagboeken van Anne Frank: 'Als 15-jarig meisje gepassioneerd bezig met vak'

Hila Noorzai heeft een serie over de dagboeken van Anne Frank gemaakt. Dat maakt omroep AVROTROS dinsdag bekend. De vierdelige reeks is vanaf maandag 29 april te zien bij NPO 3.

16 april '24 (14:08)

Vrijheidsmuseum zoekt naar objecten en verhalen over liefde in oorlogstijd

Het Vrijheidsmuseum in Groesbeek doet een oproep. Het museum zoekt namelijk naar verhalen, objecten en foto’s over liefde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarvoor is op 3 mei een speciale inzameling dag, ter voorbereiding op de tentoonstelling Liefde in Oorlogstijd, die vanaf 5 juni te zien is in het museum.

16 april '24 ( 8:34)

Buma Kindermuziekprijs dit jaar naar Herman van Veen

Herman van Veen is de winnaar van de Buma Kindermuziekprijs 2024. De 79-jarige podiumkunstenaar kreeg de oeuvreprijs maandagavond in Enschede. De Buma Kindermuziekprijs gaat jaarlijks naar een componist-muzikant die zich een langere periode heeft ingezet om kinderen te bereiken met muziek.

15 april '24 (11:59)

Museum Boijmans van Beuningen opent deuren voor vijf weken

Al vijf jaar is het gebouw van Museum Boijmans van Beuningen gesloten vanwege een flinke verbouwing. In juni komt daar (tijdelijk) een eind aan. van 1 juni tot en met 7 juli kunnen liefhebbers namelijk naar het museumgebouw komen voor een speciale kunsttour door de bouwplaats. Niet alleen dat, maar ook de museumtuin is die tijd open en in het Henket-paviljoen wordt een speciaal programma opgetuigd. De reden: het museum bestaat 175-jaar. Kaartjes voor het evenement zijn vanaf 1 mei te krijgen, meldt het museum.