Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Koning opent expositie over omstreden Gouden Koets

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Koning Willem-Alexander heeft donderdagmiddag een expositie geopend over de Gouden Koets. Hij kreeg een rondleiding door het Amsterdam Museum, waar het koninklijke rijtuig tot eind februari is te zien.

De Gouden Koets heeft een grote restauratie achter de rug en is nu voor het eerst sinds ruim vijf jaar weer te zien voor het publiek. Hij staat in een glazen behuizing op de binnenplaats van het museum. In de zes omliggende zalen wordt de geschiedenis verteld van het rijtuig en is ook volop aandacht voor het maatschappelijke debat over het omstreden zijpaneel.

Hoewel de koets in het verleden doelwit was van onder meer rookbommen (1966), een verfbom (2002) en een waxinelichthouder (2010), is hij tegenwoordig onderwerp van een discussie. Dit komt door het paneel Hulde der Koloniën, geschilderd door Nicolaas van der Waay. Volgens het museum beschouwt een groeiend aantal mensen het rijtuig als beladen erfgoed en zou het niet meer gebruikt mogen worden.

Groot project

Museumdirecteur Judikje Kiers zei bij het welkomstwoord tegen de koning: "Ik ben heel dankbaar dat u het lef heeft gehad de koets naar ons te sturen." Volgens haar hebben nog nooit zo veel mensen meegewerkt aan een project van het museum. Zo was er een klankbordgroep met zo'n 25 experts, van Oranjegezind tot republikein en diverse deskundigen van het koloniale verleden, die hebben meegedacht over de tentoonstelling.

De koning liet eerder weten de discussie over de koets te volgen, maar er niet aan deel te nemen. Of de koets volgend jaar weer te zien zal zijn op Prinsjesdag moet nog worden besloten.

Koningin Wilhelmina

De Gouden Koets was een cadeau van de Amsterdammers bij de inhuldiging van koningin Wilhelmina in 1898. Ze nam het rijtuig in 1901 pas in gebruik bij haar huwelijk, vermoedelijk omdat haar moeder voor de inhuldiging al een andere koets had besteld. Sindsdien deed het rijtuig dienst bij huwelijken en doopfeesten van de Oranjes en sinds 1903 op Prinsjesdag. Conservator Annemarie de Wildt had een prangende vraag aan de koning, ze wilde weten of Wilhelmina de koets eigenlijk wel mooi had gevonden. Willem-Alexander kon echter geen antwoord geven. Hij gaf aan dat hij haar dat nooit heeft kunnen vragen. Wilhelmina was al overleden toen hij in 1967 ter wereld kwam.

De koning sprak zijn waardering erover uit dat zo veel mensen met diverse achtergronden hebben meegedacht over de tentoonstelling. Hij had nog wel een opmerking bij de opstelling van een maquette van de koets in de eerste museumzaal. Volgens hem klopte de positie van de persoon op de bok niet. "Hij twijfelde later wel, maar dat gaan we natuurlijk uitzoeken", aldus artistiek directeur Margriet Schavemaker.

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam, die bij de opening was, zei het heel leuk te vinden dat de koets weer in de stad staat waar hij ooit is gemaakt. Ze noemt de combinatie van de volkscultuur die erin naar voren komt met de geschiedenis van de koloniën in de tentoonstelling "heel knap gedaan". Halsema hoopt dat de expositie mensen nieuwsgierig maakt. "Onze koloniale geschiedenis is gelaagd en ingewikkeld. Ik denk dat de tentoonstelling uitnodigt om na te denken en dat is goed." Ze wilde zich niet uitlaten over de toekomst van de koets.

Door: ANP

17 mei '24 ( 9:07)

Boekensector 'zeer bezorgd' over plannen voor btw-verhoging

De boekensector is "zeer bezorgd" over de plannen van het beoogde nieuwe kabinet om het btw-tarief op boeken te verhogen naar 21 procent. Dat laten de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), Groep Algemene Uitgevers (GAU) en Koninklijke Boekverkopersbond (KBb) weten in een gezamenlijke reactie.

17 mei '24 ( 8:59)

Jerusalem Quartet treedt zaterdag toch op in Concertgebouw

Eén geannuleerd concert van de Israëlische muziekgroep Jerusalem Quartet in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam van zaterdag gaat toch door. Dat meldt het Concertgebouw in een verklaring. De twee optredens waren eerder deze week geannuleerd "om aangekondigde demonstraties en de recente ontwikkelingen rond protesten in Amsterdam". Eén optreden zou donderdagavond plaatsvinden, het andere zaterdagavond.

16 mei '24 (11:48)

Tariefverhoging in coalitieakkoord: theaters maken zich zorgen

De Vereniging Vrije Theater Producenten (VVTP) hoopt dat het nieuwe kabinet de plannen om het btw-tarief op theaterkaartjes te verhogen, niet gaat doorvoeren. "Dit kabinet zegt op te willen komen voor ondernemers. Dat is mooi. Maar met een btw-verhoging worden juist culturele ondernemers die zonder subsidie werken het meest geraakt", aldus de VVTP. De verenging stelt dat de meeste Nederlanders naar theaterproducties gaan die geen subsidie krijgen, zoals musicals en andere grote producties.

16 mei '24 (11:04)

Japanmuseum SieboldHuis organiseert alweer 14e editie van Japanmarkt

Voor alweer het veertiende jaar op een rij organiseert Japanmuseum SieboldHuis de Japanmarkt. Op zondag 19 mei opent directeur Kris Schiermeier de markt, in aanwezigheid van de ambassadeur van Japan in Nederland hiroshi Minami. Ook is locoburgemeester Yvonne van Delft van de gemeente Delft bij de officiële opening om 12.00 uur aanwezig. De feestelijke aanwezigheid zal flink gehoord worden dankzij de oorverdovende Taiko-drums. Dit meldt het SieboldHuis. 

16 mei '24 ( 8:25)

Deze series maken kans op de Zilveren Nikowschijf

De dramaseries Bodem (BNNVARA) en De Joodse Raad (EO) en de documentaireserie De Afhaalchinees (Omroep Zwart) maken dit jaar kans op de Zilveren Nipkowschijf. De RTL-realityserie B&B Vol Liefde krijgt van de jury van de prestigieuze televisieprijzen een speciale vermelding.

15 mei '24 ( 8:53)

Cabaretier George Groot (Don Quishocking) overleden

Cabaretier George Groot, bekend als lid van cabaretgezelschap Don Quishocking, is overleden. Dat bevestigt zijn vriend Jacques Klöters, eveneens lid van Don Quishocking, aan het ANP. Groot is 82 jaar geworden. Hij leed sinds twee jaar aan kanker.

15 mei '24 ( 8:40)

Concertgebouw schrapt concerten Israëlische groep om demonstratie

Twee concerten van de Israëlische muziekgroep Jerusalem Quartet in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam gaan niet door. Volgens de muziekzaal is dat besluit genomen "vanwege aangekondigde demonstraties en de recente ontwikkelingen rond protesten in Amsterdam". Het Concertgebouw wil zo "de veiligheid van onze medewerkers, bezoekers en musici garanderen".

15 mei '24 ( 8:36)

Rietveld Schröderhuis viert 100-jarig bestaan met festiviteiten

Het monumentale Rietveld Schröderhuis in Utrecht bestaat honderd jaar en die mijlpaal gaat het Centraal Museum de komende honderd dagen vieren, tot aan de verjaardag van de initiatiefnemer Truus Schröder. De wereldberoemde meubelmaker en architect Gerrit Rietveld heeft het vooruitstrevende woonhuis ontworpen, in samenspraak met opdrachtgever Schröder.

14 mei '24 (10:36)

Tentoonstelling van Jan-Willem Start Op! deze zomer in Beeld & Geluid

De ochtendshow Jan-Willem Start Op! krijgt deze zomer een eigen expositie in het museum Beeld & Geluid in Hilversum. Dat maakten beide partijen dinsdag bekend in het programma.

14 mei '24 ( 9:08)

Schrijver Rob van Essen wint Libris Literatuur Prijs met roman Ik kom hier nog op terug

Auteur Rob van Essen heeft de Libris Literatuur Prijs 2024 gewonnen voor zijn roman Ik kom hier nog op terug. Dat heeft juryvoorzitter Kim Putters maandagavond bekendgemaakt tijdens een feestelijk diner in Felix Meritis in Amsterdam. Met de prijs wordt de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar bekroond.