Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Cultuurpodia 'meer op waarde geschat' na een jaar sluiting

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 9 min
location_on [xx]km
Het is een jaar geleden dat vanwege corona alle podia in Nederland de deuren moesten sluiten. Eén jaar coronacrisis heeft veel moeilijkheden opgeleverd, maar de directeur van de branchevereniging van podia in Nederland, VSCD, ziet ook een mooie kant. "Door de crisis ervaren we, het publiek, de samenleving en wij als sector, veel meer dat cultuur ontspanning, verbeelding en saamhorigheid brengt. De sector wordt meer op waarde geschat", ziet Gabbi Mesters.

Wat voor effect een jaar gesloten toegangsdeuren van schouwburgen, concertgebouwen en theaters betekent, is te zien in de bezoekersaantallen. "Het aantal bezoeken bij VSCD aangesloten leden was in 2019 12,3 miljoen en in 2020 4,9 miljoen", zegt Mesters tegen het ANP. De leden zijn alle grote podia, 139 in totaal, die allemaal minimaal 40 voorstellingen per jaar programmeren. De financiële gevolgen worden pas in de zomer duidelijk, "maar de crisis zal nog jarenlang effect hebben", voorspelt Mesters.

"Iedereen staat te popelen om de deuren weer te openen", verwoordt de directeur de sfeer in de branche. Een commissie buigt zich over hoe dat moet gebeuren. "Theaters werken 1 tot 1,5 jaar vooruit", legt Mesters uit, en dus staat er al heel veel vast. Maar het grootste deel van de voorstellingen van het afgelopen jaar is geannuleerd of vooruitgeschoven. "Producenten en podia moeten onderling afstemmen wat te doen met het stuwmeer aan voorstellingen waar geen plek voor is om allemaal in te plannen, en wat te doen met publieksinkomsten."

Financieel spanningsveld

Hoe de sector gefinancierd wordt, maakt het opstarten complex. Een deel wordt met overheidsgeld gesubsidieerd, de vrije sector haalt geld uit de markt, podia worden gesubsidieerd door de gemeente en zzp'ers hebben weer een andere lastige positie, legt Mesters het spanningsveld bloot. "De podia hebben grote zorg of gemeenten de bijdrage van 150 miljoen die zij van minister van Engelshoven ontvingen om cruciale culturele instellingen in de eerste helft van 2021 te ondersteunen ook daadwerkelijk daaraan gaan besteden. Deze steun is essentieel om de podiumkunstenketen in ons land overeind te houden."

De vrije sector is "100 procent afhankelijk van kaartverkoop, wij kunnen niet terugvallen op de overheid", zegt Van der Ham, voorzitter van VVTP, een vereniging van 29 niet gesubsidieerde theater- en muziekproducenten. Samen verzorgen zij circa 70 procent van het professionele podiumaanbod in Nederland, dus "als wij op onze rug liggen" zijn de gevolgen voor de podia groot. "Als we zes weken repeteren, moeten we dat in de tien weken spelen daarna terugverdienen." Wanneer de zaal dan voor een derde gevuld is vanwege coronamaatregelen, mis je tienduizenden euro's op een avond, rekent Van der Ham voor.

Nieuwe producties

Ondertussen moet er ook geïnvesteerd worden in nieuwe producties. "Als je grote producties wilt maken, muziek, decors, dat is peperduur. Als je die reserves niet hebt, ga je in de toekomst minder risico nemen omdat je het vet op de botten niet hebt", zegt de VVTP-voorzitter. Een pot van 40 miljoen euro voor de vrije sector moet "de scherpe kantjes van het probleem afhalen". Maar Van der Ham wil met onder meer het ministerie van Cultuur kijken wat er nog meer mogelijk is. "We hadden in Nederland een heel rijke culturele sector, van avantgarde-toneel tot musical waar iedereen heen kon. We moeten faciliteren dat er weer mooie Nederlandse dingen gemaakt kunnen worden. Dat we niet alleen Amerikaanse producties inkopen is van de grootste meerwaarde."

Mesters hoopt dat er voor begin april weer groen licht komt om de deuren te openen. "Maar dat is niet zeker, we moeten de volgende persconferentie afwachten". Onduidelijk is hoe dat open gaan eruitziet, "want corona is een ongewis pad. Elke keer krijgen we weer nieuwe inzichten", zegt Mesters. De sector wil in ieder geval "dolgraag" weer open en in contact komen met het publiek. "Ik merk dat iedereen zich daarvoor inspant en bereid is zodra het kan, weer open te gaan."

17 april '25 (15:09)

Mauritshuis blijft onzeker over echtheid van Rembrandt schilderij

Het Mauritshuis blijft onzeker over de echtheid van een Rembrandt in zijn collectie, ondanks toepassing van "de modernste technieken die ons tegenwoordig ter beschikking staan", meldt het Haagse museum donderdag. Het betreft Tronie van een oude man (ca. 1630). De hedendaagse hulpmiddelen gaven wel uitsluitsel over een ander doek waarover twijfel bestond: dit is definitief geen Rembrandt. Het gaat hier om Studie van een oude man (ca. 1655-1660).

17 april '25 (11:22)

Omroep MAX zendt extra lange aflevering Tijd voor MAX uit vanuit Paleis Soestdijk op Koningsdag

Omroep MAX zendt op zaterdag 26 april, de dag waarop Koningsdag dit jaar wordt gevierd, een extra lange aflevering van Tijd voor MAX uit. De uitzending vindt plaats op Paleis Soestdijk in Baarn.

17 april '25 ( 9:21)

UNESCO voegt tentoonstelling De Ondergedoken Camera toe aan erfgoedlijst

VN-organisatie UNESCO voegt de tentoonstelling De Ondergedoken Camera toe aan haar Memory of the World Register. Daarmee wordt de collectie het eerste fotografische erfgoed met deze onderscheiding. Op de lijst staat uitzonderlijk documentair erfgoed dat van groot belang is voor Nederland.

16 april '25 (12:47)

Brabantse schrijver Ewald Vanvugt overleden

Schrijver Ewald Vanvugt is op 81-jarige leeftijd overleden. Dat heeft uitgeverij Nijgh & Van Ditmar woensdag bekendgemaakt. De Brabantse auteur overleed afgelopen vrijdag in zijn woonplaats Laren. Volgens Elik Lettinga van de uitgeverij heeft de schrijver "met zijn werk een grote impact gehad".

16 april '25 (12:01)

Simon Keizer ging voor theatertournee in leer bij Brigitte Kaandorp

Simon Keizer ging voor zijn theatertournee Ruimte te rade bij Brigitte Kaandorp. Dat vertelt de zanger in de cultuurpodcast Na Het Applaus. Hierin praat hij met presentator Ruben van Haften over zijn leven nadat het duo Nick & Simon, waar hij jarenlang deel van uitmaakte, ophield te bestaan.

16 april '25 ( 9:10)

VPRO en HUMAN gaan samen op zoek naar 'andere huisgenoot' om omroephuis te vormen

De VPRO en HUMAN gaan samen op zoek naar "een andere huisgenoot" om gezamenlijk een omroephuis te vormen. Dat laat een woordvoerder van de VPRO desgevraagd weten. De twee omroepen zijn sinds 2022 al een samenwerkingsomroep.

16 april '25 ( 8:55)

Pieter Jan Hagens heeft laatste EenVandaag gepresenteerd

Pieter Jan Hagens heeft dinsdag zijn laatste EenVandaag gepresenteerd. De 66-jarige presentator gaat met pensioen en nam aan het einde van de uitzending afscheid van de kijker.

16 april '25 ( 8:40)

Tentoonstelling Formule 1 in Amsterdam mikt op meer dan 200.000 bezoekers

De reizende tentoonstelling over de Formule 1 is de komende vijf maanden te zien in de Kromhouthal in Amsterdam. De organisatie mikt op meer dan 200.000 bezoekers.

15 april '25 ( 9:55)

Ook deze artiesten zie je in de musical We Will Rock You

Ook Luuk Haaze, Brecht van Arnhem, Diederik Rep en Naima Bayo spelen in de musical We Will Rock You, met muziek van Queen. Dat heeft theaterproducent Albert Verlinde dinsdagochtend bekendgemaakt. Haaze speelt de rol van Khashoggi, Van Arnhem kruipt in de huid van Galileo, Rep speelt Buddy en Bayo is te zien als Oz.

15 april '25 ( 9:35)

Lied Keti Koti uitgeroepen tot winnaar Willem Wilminkprijs voor Beste Kinderlied 2025

Het lied Keti Koti is uitgeroepen tot winnaar van de Willem Wilminkprijs voor het Beste Kinderlied 2025. Het lied, met tekst van Glynis Terborg, Desai Breeveld en Jurrian van Dongen, wordt uitgevoerd door Joy Wielkens en is gecomponeerd door Remko Rijpkema. De prijs werd maandagavond uitgereikt tijdens de slotavond van de Kindermuziekweek in theater De Kleine Willem in Enschede.