Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Gouden Koets vanaf 18 juni te zien in Amsterdam Museum

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De Gouden Koets is vanaf 18 juni te zien in het Amsterdam Museum. Op die dag opent de gelijknamige expositie waar het omstreden rijtuig deel van uitmaakt. De koets is na een restauratie van ruim vijf jaar weer te zien voor publiek. Eerder was al bekendgemaakt dat hij tijdelijk een plek krijgt in het museum, dat de koets tot februari volgend jaar in bruikleen heeft.

Het rijtuig - dat traditiegetrouw wordt gebruikt op Prinsjesdag - raakte eerder in opspraak vanwege het ‘koloniale’ zijpaneel. Aangezien hij tot en met 27 februari volgend jaar in het museum blijft staan, keert de koets ook dit jaar nog niet terug in het straatbeeld op de derde dinsdag van september.

Naast de historie van de koets besteedt het museum aandacht aan het debat over de toekomst ervan. Zo komen er vragen voorbij over of het wenselijk is dat de koets blijft rijden op Prinsjesdag en tijdens Oranjehuwelijken en inhuldigingen, of het rijtuig aanpassingen nodig heeft of dat het thuishoort in een museum. Het museum vraagt bezoekers hun opvattingen hierover te delen. Eerder liet koning Willem-Alexander weten dat hij de discussie over de koets volgt, maar er niet aan deelneemt.

Glazen ruimte

De Gouden Koets komt te staan in een glazen ruimte op de binnenplaats van het museum. Bezoekers kunnen hem hier van dichtbij bekijken. In de zes omliggende museumzalen, die allen uitzicht hebben op het rijtuig, worden uiteenlopende verhalen verteld. Zo wordt uitgelegd dat elke vierkante centimeter van de koets een symbolische betekenis heeft, worden de makers belicht en het gebruik ervan. Verder zijn er honderden cultuurhistorische objecten te zien, schilderijen, Oranjesnuisterijen, kledingstukken, spotprenten, foto's en bewegende beelden.

De koets was een geschenk van de Amsterdamse bevolking aan koningin Wilhelmina bij haar inhuldiging. Het groot onderhoud begon in 2016. Specialisten uit binnen- en buitenland werkten aan de koets, waarvoor bij de Koninklijke Stallen in Den Haag ook een restauratieruimte was ingericht.

Door: ANP

20 juni '24 ( 9:27)

Zomerlezengedicht dit jaar geschreven door winnaar De Slimste Mens

Martin Rombouts, die begin 2023 het 21e seizoen van De Slimste Mens won, schrijft dit jaar het Zomerlezengedicht. Dat heeft boekenkoepel CPNB donderdag bekendgemaakt. Het gedicht, met als titel Het was zonnig dus ik moest aan je denken, wordt de komende tien dagen op 100.000 gratis ansichtkaarten door het hele land verspreid.

20 juni '24 ( 8:53)

Documentaire Jan Cremer opnieuw uitgezonden door AVROTROS

AVROTROS zendt woensdagavond de documentaire De materie van Jan Cremer opnieuw uit. Dat doet de omroep vanwege het overlijden van de schrijver en kunstenaar. Cremer overleed woensdagochtend op 84-jarige leeftijd.

20 juni '24 ( 8:35)

Jan Cremer schudde de Nederlandse cultuur op als multi-talent, stelt Stedelijk Museum

Jan Cremer was een artistiek multi-talent dat belangrijk is geweest voor Nederland. Dat zegt Rein Wolfs, directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam, in reactie op het overlijden van de 84-jarige schrijver en schilder. "Hij was met name zo belangrijk omdat hij de Nederlandse cultuur zo heeft opgeschud, wakker geschud, zoals alleen hij dat kon. Hij stak daarmee boven het maaiveld uit en we zullen hem daarom herinneren."

19 juni '24 (13:40)

Schrijver en schilder Jan Cremer (84) overleden

Schrijver en schilder Jan Cremer is woensdagochtend op 84-jarige leeftijd overleden, meldt uitgeverij De Bezige Bij. De auteur wordt in besloten kring begraven. "Hij schreef zoals hij schilderde, hij schilderde zoals hij schreef", zegt zijn vrouw Babette Cremer.

19 juni '24 (13:10)

Vanaf augustus staan in Eindhoven zes weekenden in het teken van kunst voor jongeren

Eindhoven staat vanaf augustus voor zes weekenden lang in het teken van kunst voor jongeren. Met de Jong Cultuur Weekenden willen zeventien cultuurorganisaties zoveel mogelijk jongeren hun creatieve talenten laten ontdekken, meldt AD.

19 juni '24 ( 8:50)

Koning krijgt rondleiding langs werk van kunstenaar Kandinsky

Koning Willem-Alexander heeft dinsdag tijdens de rondleiding langs de Kandinsky-tentoonstelling in het door hem geopende H'ART Museum in Amsterdam uitleg gekregen over het werk van de abstracte kunstenaar. De koning stond onder meer even stil bij een groot werk van de geboren Rus uit 1912.

18 juni '24 (15:43)

Koningin Máxima heropent het vernieuwde Museum Hindeloopen

Koningin Máxima heeft dinsdagmiddag het vernieuwde Museum Hindeloopen geopend. Het museum, dat sinds 1919 in het voormalige stadhuis van de Friese plaats is gehuisvest, is geheel gerenoveerd en uitgebreid.

18 juni '24 ( 8:50)

Koning opent Kandinsky-tentoonstelling in H'ART Museum Amsterdam

Koning Willem-Alexander opent dinsdag de Kandinsky-tentoonstelling in het H'ART Museum in Amsterdam. De expositie is een samenwerking met het Centre Pompidou in Parijs. In Amsterdam zijn ruim zestig schilderijen uit de collectie van het Franse museum te zien.

13 juni '24 ( 9:25)

Koning Willem-Alexander opent tentoonstelling dak Koninklijk Paleis Amsterdam

Koning Willem-Alexander opent op 27 juni de expositie 'Hoog! Kijk omhoog. Een dak vol verhalen' in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Bezoekers krijgen van 29 juni tot en met 22 september de kans om de kunstwerken die normaal boven op het dak staan, in het Paleis van dichtbij te bekijken. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) woensdag bekendgemaakt.

13 juni '24 ( 8:45)

Edward van de Vendel winnaar van Theo Thijssen-prijs voor kinder- en jeugdliteratuur

De Theo Thijssen-prijs, de driejaarlijkse prijs voor kinder- en jeugdliteratuur, gaat deze keer naar Edward van de Vendel. De jury is vol lof over zijn taalgebruik "met nieuwe woorden, originele beelden en fonkelende dialogen". Het gezelschap omschrijft zijn oeuvre verder als "geloofwaardig, oprecht en warmhartig".