Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

#reddekunstenopradioentv: Buma Award-winnaar lanceert noodplan voor cultuur

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Kersverse Buma Award-winnaar Stephen Emmer roept de publieke omroep op zich te scharen achter een landelijk initiatief dat de culturele sector probeert te helpen in deze barre tijden. Inmiddels hebben ruim 300 bekende kunstenaars en vertegenwoordigers van verschillende culturele organisaties zich aangesloten bij zijn initiatief #reddekunstenopradioentv.

Deze online petitie is volgens Emmer gekoppeld aan "een deltaplan voor de culturele sector". Een onderdeel van het plan is een oproep aan de publieke omroepen om kunstenaars een tijdelijk platform te bieden. De zoon van voormalig nieuwslezer en NPO-icoon Fred Emmer ziet bijvoorbeeld een grote eenmalige tv-uitzending voor zich met live-optredens, premières en interviews.

Volgens Emmer is er een dringende noodzaak voor een zogeheten deltaplan omdat de steun vanuit de overheid niet toereikend is om de kunstensector gezond te houden. In het voorgestelde plan levert de publieke omroep een belangrijke bijdrage door de programmering van radio- en tv-zenders tijdelijk aan te passen of door zendtijd vrij te maken, zoals dat bijvoorbeeld ook gebeurt bij humanitaire rampen. NPO3, NPO2extra en de radiozenders 3FM, FunX en Radio 4 zouden zich hier voor kunnen lenen, denkt Emmer. Maar hij zou het ook waarderen als commerciële omroepen open zouden staan voor dit soort thema-avonden.

Kerntaak

Bij deze culturele uitzending(en) moet het tevens mogelijk zijn kijkers in de gelegenheid te stellen een bedrag te doneren. Dit kan mogelijk gemaakt worden via een speciaal onafhankelijk stichtingsfonds met een ambi-status en met speciale toestemming van het Commissariaat voor de Media.

Volgens het plan van Emmer is de uitvoering mogelijk doordat de politiek en de publieke omroep dit initiatief tijdelijk laten vallen onder de brede beheertaak van de staatsomroep, gesteund door de mediawet. "Het is nu nood-breekt-wetten-tijd en daarbij horen alle overheidsinstrumenten, platformen en kanalen te worden overwogen of betrokken om het tij nog te keren", aldus de componist. "De mediapartijen en kunstensector zouden de handen tijdelijk ineen moeten slaan om ondanks de coronacrisis toch het publiek te kunnen blijven bereiken. Het ligt voor de hand dat de publieke omroep dit reddingsplan omarmt, vanwege haar kerntaak en beschikbare budget."

Stephen Emmer is componist, producer, arrangeur en muzikant, gespecialiseerd in het componeren van muziek voor tv- en radioprogramma’s, film en documentaires. Emmer maakte de leadermuziek voor onder meer RTL Beau , RTL Boulevard, het RTL Nieuws, het NOS Journaal, Radio 2, RTL 4,5,7, Nederland 2, Het Jeugdjournaal, Per Seconde Wijzer, Editie NL, Tijd Voor Max en nog talloze andere programma’s.

13 juni '24 ( 9:25)

Koning Willem-Alexander opent tentoonstelling dak Koninklijk Paleis Amsterdam

Koning Willem-Alexander opent op 27 juni de expositie 'Hoog! Kijk omhoog. Een dak vol verhalen' in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Bezoekers krijgen van 29 juni tot en met 22 september de kans om de kunstwerken die normaal boven op het dak staan, in het Paleis van dichtbij te bekijken. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) woensdag bekendgemaakt.

13 juni '24 ( 8:45)

Edward van de Vendel winnaar van Theo Thijssen-prijs voor kinder- en jeugdliteratuur

De Theo Thijssen-prijs, de driejaarlijkse prijs voor kinder- en jeugdliteratuur, gaat deze keer naar Edward van de Vendel. De jury is vol lof over zijn taalgebruik "met nieuwe woorden, originele beelden en fonkelende dialogen". Het gezelschap omschrijft zijn oeuvre verder als "geloofwaardig, oprecht en warmhartig".

13 juni '24 ( 8:30)

Dit is Nederland, praatprogramma EO, stopt na deze week

Het EO-praatprogramma Dit is Nederland stopt na deze week. Dat bevestigt een woordvoerder van de NPO aan het ANP na berichtgeving van het AD. De eerste aflevering van het programma was op 15 april. Het werd elke maandag- en donderdagmiddag uitgezonden.

12 juni '24 (12:37)

Nieuwe naam en koers voor Cobra Museum in Amstelveen

Het noodlijdende Cobra Museum in Amstelveen gaat zijn koers veranderen om het hoofd boven water te houden. Niet alleen krijgt het een nieuwe naam, ook de doelgroep van het museum gaat veranderen. Straks krijgt het de naam Museum Cobra en krijgt naast de vaste collectie nieuwe tentoonstellingen die de jeugd moeten aanspreken, meldt NOS.

12 juni '24 ( 8:55)

NPO onderzoekt nieuwe quiz, mogelijk opvolger Per Seconde Wijzer

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) onderzoekt de mogelijkheden voor een nieuwe quiz bij BNNVARA. Dat bevestigt een woordvoerder van de NPO na berichtgeving van het AD dinsdag. Volgens de krant zou de nieuwe quiz mogelijk de opvolger worden van Per Seconde Wijzer, dat al sinds 1967 op de Nederlandse televisie te zien is. BNNVARA noemt het "eeuwig zonde" als de langlopende quiz mogelijk plaats moet maken.

11 juni '24 (14:14)

Tweede Kamer ontvangt petitie tegen btw-verhoging van boekenbranche

De petitie van de boekenbranche tegen de voorgenomen btw-verhoging is dinsdagmiddag aangeboden aan de Tweede Kamer. Initiatiefnemer Eveline Aendekerk, de directeur van boekenkoepel Stichting CPNB, overhandigde de ruim 285.000 gebundelde handtekeningen samen met auteurs als Simone van der Vlugt, Pieter Koolwijk en Tommy Wieringa.

11 juni '24 (12:31)

Museum De Fundatie in Zwolle maakt fout met salaris omstreden oud-directeur

Museum De Fundatie heeft een fout gemaakt in de boekhouding. Het salaris van de omstreden oud-directeur van het museum, Ralph Keuning, is niet meegenomen in de boekhouding. In 2022 vertrok Keuning na meerdere klachten over zijn ‘autoritaire houding’. Nu blijkt dat hij bijna 100.000 euro ontving van het museum, dat al langere tijd in de financiële penarie zit. Dat meldt RTV Oost.

10 juni '24 (12:36)

Met documentaire gaat Mysteryland in op diepere betekenis van festivals

Het bekende festival Mysteryland heeft naast het organiseren van een festival nog een taak op zich genomen. Onlangs heeft het festival een documentaire uitgebracht: Tomorrow is a Mystery’. Hierin worden archiefbeelden van dertig jaar festivals onthult, met beelden van oldschool dancetracks en interview met onder ander Armin van Buuren, Cynthia Spiering, experts en oprichters, meldt Marketing Tribune. 

10 juni '24 ( 8:58)

Gemeente Den Haag dreigt subsidie cabarettheaters te schrappen

De gemeente Den Haag dreigt de subsidie voor de theaters PePijn en Diligentia te schrappen. Dat meldt directeur Hilko Folkeringa aan Den Haag FM. Een adviescommissie van de gemeente zegt een "herkenbare signatuur" te missen bij de twee podia, waar vooral cabaretiers optreden.

07 juni '24 (15:28)

Carte Blanche voor kunst en cultuur in Flevoland

Carte Blanche is een belangrijk platform voor ‘nieuwe makers’, het brede publiek en de culturele sector in Flevoland.