Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Blik op Haagse en internationale cultuur tijdens Cultuurweekend Den Haag

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Van 6 tot en met 8 december werpt Den Haag een lokale en internationale blik op cultuur. Gelijktijdig vinden dan het Embassy Festival en UIT Festival Den Haag plaats. De eerste presenteert cultuur uit zo’n zeventig landen, de tweede geeft een voorproefje van het nieuwe culturele seizoen in de Hofstad. Tezamen vormen de twee festivals het Cultuurweekend Den Haag. Dit meldt PROOOST Events.
De twee festivals zorgen een weekend lang voor een diversiteit aan voorstellingen op het gebied van theater, dans, performances en muziek. Tijdens het Embassy Festival op het Lange Voorhout presenteren zo’n zeventig landen een culturele wereldreis met dans, muziek (pop en klassiek), performances en authentieke hapjes en drankjes. Hiervoor slaat het festival de handen ineen met de ambassades die in Den Haag gevestigd zijn. Het UIT Festival Den Haag biedt op het Lange Voorhout en in culturele instellingen een vooruitblik op het cultuurseizoen 2019-2020. 
 

Aftrap Cultuurweekend

 
Op vrijdagavond 6 september om 17.00 uur vindt de kick-off van het Embassy Festival plaats op het Lange Voorhout met twee podia. Er zijn dan onder meer optredens van het uitbundig swingende London Afrobeat Collective en van de Turkse klarinetvirtuoos Cüneyt Sepetçi. Daarnaast zijn er verrassingsacts en is er veel gastronomisch genoegen.
 

UIT in de Wijk

 
Tegelijkertijd gaat UIT Festival Den Haag van start met UIT in de Wijk, een programma van theaters en bibliotheken die cultuur in zeven Haagse stadsdelen een podium bieden. Elk zogeheten Cultuuranker heeft een eigen programma met als verbindend element artiesten zoals Crosstown (dans) en Karsu (muziek) die langs de verschillende ankers trekken. Ook poptempel Paard opent haar deuren op deze eerste avond van het UIT Festival met Paard van Stal.
 

UIT NACHT

 
Op zaterdag 7 september om 20.00 uur gaat het Embassy Festival samen met UIT Festival Den Haag tijdens de speciale UIT Nacht. Het hart van de UIT Nacht is te vinden op het Lange Voorhout waar een urban programma is met onder meer A Mili en Nana Fofie. Ook sluiten podia en theaters in het centrum van Den Haag aan, waaronder Diligentia, de Koninklijke Schouwburg en de Nieuwe Kerk.
 

CULTUURMARKT 

 
Op zondag 8 september is het Embassy Festival ten einde, maar het UIT Festival geenszins: op de Cultuurmarkt op het Lange Voorhout presenteren die dag honderd culturele instellingen zich aan het publiek, en kunnen er voordelig tickets worden gescoord bij de theaters. Daarnaast zijn er volop voorstellingen op de vijf podia en bij de instellingen. 
 
Meer informatie over het Cultuurweekend Den Haag is te vinden via de websites van het Embassy Festival en het UIT Festival Den Haag
 
Door: Nationale Recreatiegids
13 juni '24 ( 9:25)

Koning Willem-Alexander opent tentoonstelling dak Koninklijk Paleis Amsterdam

Koning Willem-Alexander opent op 27 juni de expositie 'Hoog! Kijk omhoog. Een dak vol verhalen' in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Bezoekers krijgen van 29 juni tot en met 22 september de kans om de kunstwerken die normaal boven op het dak staan, in het Paleis van dichtbij te bekijken. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) woensdag bekendgemaakt.

13 juni '24 ( 8:45)

Edward van de Vendel winnaar van Theo Thijssen-prijs voor kinder- en jeugdliteratuur

De Theo Thijssen-prijs, de driejaarlijkse prijs voor kinder- en jeugdliteratuur, gaat deze keer naar Edward van de Vendel. De jury is vol lof over zijn taalgebruik "met nieuwe woorden, originele beelden en fonkelende dialogen". Het gezelschap omschrijft zijn oeuvre verder als "geloofwaardig, oprecht en warmhartig".

13 juni '24 ( 8:30)

Dit is Nederland, praatprogramma EO, stopt na deze week

Het EO-praatprogramma Dit is Nederland stopt na deze week. Dat bevestigt een woordvoerder van de NPO aan het ANP na berichtgeving van het AD. De eerste aflevering van het programma was op 15 april. Het werd elke maandag- en donderdagmiddag uitgezonden.

12 juni '24 (12:37)

Nieuwe naam en koers voor Cobra Museum in Amstelveen

Het noodlijdende Cobra Museum in Amstelveen gaat zijn koers veranderen om het hoofd boven water te houden. Niet alleen krijgt het een nieuwe naam, ook de doelgroep van het museum gaat veranderen. Straks krijgt het de naam Museum Cobra en krijgt naast de vaste collectie nieuwe tentoonstellingen die de jeugd moeten aanspreken, meldt NOS.

12 juni '24 ( 8:55)

NPO onderzoekt nieuwe quiz, mogelijk opvolger Per Seconde Wijzer

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) onderzoekt de mogelijkheden voor een nieuwe quiz bij BNNVARA. Dat bevestigt een woordvoerder van de NPO na berichtgeving van het AD dinsdag. Volgens de krant zou de nieuwe quiz mogelijk de opvolger worden van Per Seconde Wijzer, dat al sinds 1967 op de Nederlandse televisie te zien is. BNNVARA noemt het "eeuwig zonde" als de langlopende quiz mogelijk plaats moet maken.

11 juni '24 (14:14)

Tweede Kamer ontvangt petitie tegen btw-verhoging van boekenbranche

De petitie van de boekenbranche tegen de voorgenomen btw-verhoging is dinsdagmiddag aangeboden aan de Tweede Kamer. Initiatiefnemer Eveline Aendekerk, de directeur van boekenkoepel Stichting CPNB, overhandigde de ruim 285.000 gebundelde handtekeningen samen met auteurs als Simone van der Vlugt, Pieter Koolwijk en Tommy Wieringa.

11 juni '24 (12:31)

Museum De Fundatie in Zwolle maakt fout met salaris omstreden oud-directeur

Museum De Fundatie heeft een fout gemaakt in de boekhouding. Het salaris van de omstreden oud-directeur van het museum, Ralph Keuning, is niet meegenomen in de boekhouding. In 2022 vertrok Keuning na meerdere klachten over zijn ‘autoritaire houding’. Nu blijkt dat hij bijna 100.000 euro ontving van het museum, dat al langere tijd in de financiële penarie zit. Dat meldt RTV Oost.

10 juni '24 (12:36)

Met documentaire gaat Mysteryland in op diepere betekenis van festivals

Het bekende festival Mysteryland heeft naast het organiseren van een festival nog een taak op zich genomen. Onlangs heeft het festival een documentaire uitgebracht: Tomorrow is a Mystery’. Hierin worden archiefbeelden van dertig jaar festivals onthult, met beelden van oldschool dancetracks en interview met onder ander Armin van Buuren, Cynthia Spiering, experts en oprichters, meldt Marketing Tribune. 

10 juni '24 ( 8:58)

Gemeente Den Haag dreigt subsidie cabarettheaters te schrappen

De gemeente Den Haag dreigt de subsidie voor de theaters PePijn en Diligentia te schrappen. Dat meldt directeur Hilko Folkeringa aan Den Haag FM. Een adviescommissie van de gemeente zegt een "herkenbare signatuur" te missen bij de twee podia, waar vooral cabaretiers optreden.

07 juni '24 (15:28)

Carte Blanche voor kunst en cultuur in Flevoland

Carte Blanche is een belangrijk platform voor ‘nieuwe makers’, het brede publiek en de culturele sector in Flevoland.