Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Westerbork-opera na 75 jaar opnieuw uitgevoerd

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Een voorstelling die in 1944 in doorgangskamp Westerbork werd gemaakt én opgevoerd door gevangenen, wordt vanaf vrijdag een aantal malen opnieuw op de planken gebracht: in Herinneringscentrum Kamp Westerbork (Hooghalen) en in Amsterdam.

Het gaat om Ludmilla, een Duitstalige opera-persiflage waarin wordt gehint op het lot dat de gevangen te wachten stond en die als ondertitel Lijken aan de lopende band had. Het was een productie van de toenmalige Gruppe Bühne, een revue- en cabaretgezelschap van gevangenen onder leiding van de destijds erg bekende entertainer en regisseur Max Ehrlich.

De pianomuziek en het libretto van respectievelijk Erich Ziegler en Willy Rosen, in hun tijd ook fameuze artiesten, werden enkele jaren geleden teruggevonden in de nalatenschap van pianiste en schrijfster Ida Simons. Zij zat eveneens in Westerbork, waar ze als concertpianiste optrad. Pianist Marcel Worms, regisseur Eva Buchmann en dramaturg Ben Hurkmans besloten Ludmilla te laten herleven.

Bijgewoond door kampcommandant

In Westerbork, waar Joden verbleven voordat ze op transport gingen naar het oosten, had in 1943 en 1944 een aantal 'bonte avonden' plaats, altijd verplicht in het Duits. Deze evenementen werden mede gemaakt door artiesten van Duitse afkomst, die naar Nederland waren gevlucht, zoals Rosen en Ehrlich. Voor de oorlog werkten ze ook al samen in het destijds bekende Theater der Prominenten, een ensemble waarin vooral Duits-Joodse artiesten zaten, maar waaraan bijvoorbeeld ook latere Nederlandse sterren als Wim Sonneveld en Conny Stuart deelnamen.

De uitvoeringen in Westerbork werden altijd bijgewoond door de kampcommandant, SS-Obersturmführer Albert Gemmeker, die zich er kostelijk mee vermaakte. Altijd waren het min of meer 'gewone' revues. De 'opera' was een uitzondering en de avond waarop Ludmilla werd gebracht, was meteen de laatste.

Biografie

De opera-persiflage, destijds het tweede deel van de voorstelling Total Verrückt, is vrijdag en zaterdag te zien in de Uilenburgersjoel Amsterdam en volgende week tien keer in het herinneringscentrum, in de aanbouw aan het huis waar Gemmeker woonde.

Over diezelfde Gemmeker verschijnt deze week een uitgebreide biografie, van de hand van Ad van Liempt.

Door: ANP

21 juni '24 ( 8:40)

Brandbrief Nederlands Film Festival aan Utrecht voor behoud subsidie

Het Nederlands Film Festival (NFF) heeft donderdagochtend een brandbrief overhandigd aan Utrecht voor het behoud van de subsidie. Marjolijn Bronkhuyzen, zakelijk directeur van het NFF, gaf de brief voor het college van burgemeester en wethouders aan cultuurwethouder Eva Oosters. De brief is geschreven door de Utrechtse filmmaker Jean van de Velde en werd duizenden keren ondertekend. Onder anderen Paul Verhoeven, Georgina Verbaan, Monique van de Ven, Nasrdin Dchar en Fedja van Huêt zetten hun handtekening.

20 juni '24 (13:21)

Tentoonstelling ‘Movements’ in Museum Hilversum over kracht van sport

Museum Hilversum opent op zaterdag 13 juli de tentoonstelling ‘Movements’. Hierin vertellen tien internationale fotografen en kunstenaars de persoonlijke verhalen van mensen in de sport. Onder meer Andrea Bruce, Denis Darzacq en Newsha Tavakolian hebben op beeld vastgelegd hoe mensen fysieke en mentale obstakels overwinnen door sport, en hoe dit ook weerstand biedt tegen heersende normen. Dit meldt Museum Hilversum. 

20 juni '24 ( 9:27)

Zomerlezengedicht dit jaar geschreven door winnaar De Slimste Mens

Martin Rombouts, die begin 2023 het 21e seizoen van De Slimste Mens won, schrijft dit jaar het Zomerlezengedicht. Dat heeft boekenkoepel CPNB donderdag bekendgemaakt. Het gedicht, met als titel Het was zonnig dus ik moest aan je denken, wordt de komende tien dagen op 100.000 gratis ansichtkaarten door het hele land verspreid.

20 juni '24 ( 8:53)

Documentaire Jan Cremer opnieuw uitgezonden door AVROTROS

AVROTROS zendt woensdagavond de documentaire De materie van Jan Cremer opnieuw uit. Dat doet de omroep vanwege het overlijden van de schrijver en kunstenaar. Cremer overleed woensdagochtend op 84-jarige leeftijd.

20 juni '24 ( 8:35)

Jan Cremer schudde de Nederlandse cultuur op als multi-talent, stelt Stedelijk Museum

Jan Cremer was een artistiek multi-talent dat belangrijk is geweest voor Nederland. Dat zegt Rein Wolfs, directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam, in reactie op het overlijden van de 84-jarige schrijver en schilder. "Hij was met name zo belangrijk omdat hij de Nederlandse cultuur zo heeft opgeschud, wakker geschud, zoals alleen hij dat kon. Hij stak daarmee boven het maaiveld uit en we zullen hem daarom herinneren."

19 juni '24 (13:40)

Schrijver en schilder Jan Cremer (84) overleden

Schrijver en schilder Jan Cremer is woensdagochtend op 84-jarige leeftijd overleden, meldt uitgeverij De Bezige Bij. De auteur wordt in besloten kring begraven. "Hij schreef zoals hij schilderde, hij schilderde zoals hij schreef", zegt zijn vrouw Babette Cremer.

19 juni '24 (13:10)

Vanaf augustus staan in Eindhoven zes weekenden in het teken van kunst voor jongeren

Eindhoven staat vanaf augustus voor zes weekenden lang in het teken van kunst voor jongeren. Met de Jong Cultuur Weekenden willen zeventien cultuurorganisaties zoveel mogelijk jongeren hun creatieve talenten laten ontdekken, meldt AD.

19 juni '24 ( 8:50)

Koning krijgt rondleiding langs werk van kunstenaar Kandinsky

Koning Willem-Alexander heeft dinsdag tijdens de rondleiding langs de Kandinsky-tentoonstelling in het door hem geopende H'ART Museum in Amsterdam uitleg gekregen over het werk van de abstracte kunstenaar. De koning stond onder meer even stil bij een groot werk van de geboren Rus uit 1912.

18 juni '24 (15:43)

Koningin Máxima heropent het vernieuwde Museum Hindeloopen

Koningin Máxima heeft dinsdagmiddag het vernieuwde Museum Hindeloopen geopend. Het museum, dat sinds 1919 in het voormalige stadhuis van de Friese plaats is gehuisvest, is geheel gerenoveerd en uitgebreid.

18 juni '24 ( 8:50)

Koning opent Kandinsky-tentoonstelling in H'ART Museum Amsterdam

Koning Willem-Alexander opent dinsdag de Kandinsky-tentoonstelling in het H'ART Museum in Amsterdam. De expositie is een samenwerking met het Centre Pompidou in Parijs. In Amsterdam zijn ruim zestig schilderijen uit de collectie van het Franse museum te zien.